Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Περί αναπηρίας και ναζισμού

Περί αναπηρίας και ναζισμού, εκδήλωση-συζήτηση από την Κίνηση Χειραφέτησης ατόμων με αναπηρία (θέατρο ΕΜΠΡΟΣ, Παρασκευή 20 Μαρτίου): Στο μέτρο των πραγματικά ελεύθερων ανθρώπων, αυτών που αρνούνται να σιωπούν διότι φοβούνται, αρνούνται να φοβούνται διότι σιωπούν


Ο ψυχίατρος Δρ Χάινριχ Στόλτσε, μέλος του Εθνικού Σοσιαλιστικού Κόμματος κατά τη ναζιστική περίοδο, αποφάσισε ότι ο μικρός Πάουλ Μπρούνε ήταν “ανάξιος για να ζει”. Βασιζόμενος στο γεγονός ότι η μητέρα του Πάουλ ήταν «επιληπτική με ψυχικό νόσημα» ο Στόλτσε έκρινε ότι «λόγω διαπιστωμένης αντικοινωνικής συμπεριφοράς, ο Πάουλ δεν είναι δυνατόν να παραμείνει στο σχολείο ούτε στο ορφανοτροφείο». Κατόπιν αυτής της “κρίσης” ο μικρός μεταφέρθηκε σε στρατόπεδο εξόντωσης. Ένας συνδυασμός τύχης, θάρρους και εξυπνάδας ήταν αυτός που του “επέτρεψε” να επιβιώσει.

Ο Πάουλ Μπρούνε ήταν ένας από τους εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους οι οποίοι είχαν κριθεί από τους Ναζί “ανάξιοι για να ζουν”. Έξι δεκαετίες αργότερα υπήρξε ο ένας και μοναδικός εν ζωή μάρτυρας από τους τότε επιζήσαντες. Η δημόσια μαρτυρία του “σπάει” την σιωπή, διαρρηγνύει το πέπλο του φόβου, με τρόπο που σοκάρει. Διότι κομίζει στον κοινό νου πολλά περισσότερα των συμβατών με τις υποδοχές του. Διότι το στίγμα που υποχρεώθηκε ο Μπρούνε να “κουβαλήσει” δεν εξαφανίστηκε στο ελάχιστο με το τέλος της ναζιστικής περιόδου αλλά “ήταν μαζί του” μια ζωή ολάκερη.

Ο Πάουλ Μπρούνε δεν σταμάτησε ποτέ να πολεμάει για την αποκατάστασή του. Με όπλο του διαρκές μα και μοναδικό το πάθος για το δίκαιο ενάντια “σε όλους και σε όλα” που του υπέβαλαν να σωπάσει. Ενάντια “σε όλους και σε όλα”, ενάντια δηλαδή στον άγριο ολοκληρωτικό φόβο που υποβάλλονται μια ζωή ολάκερη να κουβαλούν οι στιγματισμένοι. Ο φόβος ποτέ δεν έκανε τον Πάουλ Μπρούνε να σωπάσει.

Ο πόλεμος για το δίκαιο “του ανάξιου για να ζει” που ξεδιπλώνεται στις λεπτομέρειές του μέσα από το ντοκιμαντέρ “Ανάξιος για να ζήσει”– του Ρόμπερτ Κριγκ, Γερμανία 2005, διάρκεια 45 λεπτά – είναι το ηχηρότερο δυνατό μήνυμα ενάντια στη σιωπή, η θετικότερη δυνατή συμβολή για την άρνηση του ολοκληρωτικού φόβου. Η προβολή του την Παρασκευή 20/3 στο 3οαντιφασιστικό φεστιβάλ παραστατικών τεχνών (θέατρο ΕΜΠΡΟΣ, απόγευμα στις 4) είναι η καλύτερη δυνατή ένδειξη ότι τα αντιφασιστικά κοινωνικά κινήματα πορεύονται σε δρόμους διαρκούς ωρίμανσης.

Πόσο μάλλον όταν το ντοκιμαντέρ θα λειτουργήσει ως έναυσμα για την ανάπτυξη μιας θεματικής (και την πυροδότηση της σχετικής συζήτησης) που έχει παντελώς απουσιάσει από την συνδεδεμένη με το νεοελληνικό ναζιστικό άγος δημόσια συζήτηση. Υπό τον κωδικό “ο νόμος της σιωπής” θα επιχειρηθεί μια πρώτη βασική ανάλυση του υπόγειου καθεστώτος φόβου και της συνακόλουθης σιωπής στην οποία υποβλήθηκε η ευάλωτη κοινωνική ομάδα των ανθρώπων με αναπηρία, αλλοιώνοντας στρατηγικές διεκδικήσεων και επιλογές δράσης που επί χρόνια πολλά θεωρούνταν κεκτημένες. Με συγκεκριμένα αδιάψευστα παραδείγματα και χαρακτηριστικές ενδεικτικές περιπτώσεις, ώστε η ανάλυση να μην είναι “σκέτη θεωρία” αλλά να έχει και να αποδεικνύει τον χαρακτήρα πρωτοπόρου προσφοράς γνώσης.


Ο φόβος ποτέ δεν έκανε τον “ανάξιο για να ζει” Πάουλ Μπρούνε που αναμετρήθηκε με τα μέτρα των πλέον απάνθρωπων της ανθρώπινης ιστορίας καιρών να πάψει να μιλάει, να πάψει να διεκδικεί το δίκαιο, να πάψει σαν άνθρωπος ελεύθερος να ζει. Ο “ανάξιος για να ζει” αποδείχτηκε ο πλέον άξιος όλων για να ζει ως πραγματικά ελεύθερος άνθρωπος. Για τα μέτρα των ασύγκριτα πιο διαχειρίσιμων νεοελληνικών καιρών, άρνηση φόβου έχει επιδείξει και αποδείξει σε διάρκεια χρόνου και η πρωτοπόρα Κίνηση Χειραφέτησης ατόμων με αναπηρία που έχει αναλάβει την ευθύνη της θεματικής - συζήτησης στο θέατρο ΕΜΠΡΟΣ την ερχόμενη Παρασκευή. Θα καταφέρει, άραγε, να μεταφέρει το μήνυμα, να αποτελέσει το έναυσμα για την άρνηση του φόβου και της σιωπής; Η μαγιά σίγουρα υπάρχει, μένει να αποδειχτεί ότι υπάρχει και η μαγκιά ώστε: Η ανάγκη αναμέτρησης με τον φόβο και τη σιωπή άμεσα να ξεκινήσει να μετράται με το μέτρο των πραγματικά ελεύθερων ανθρώπων που δεν υποτάσσονται, αρνούνται να σιωπούν διότι φοβούνται, αρνούνται να φοβούνται διότι σιωπούν. 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

.....μέρα αναστάσιμη ....

.....Κάποια ξημερώματα σε μακρύ τραπέζι
θάρθουν να καθίσουνε μάνες και παιδιά
μέρα αναστάσιμη κι ο λαός θα παίζει
τα πολλά τραγούδια του για τη λευτεριάγια να αρχισει ο κοσμος να γελα
πρεπει να χυθει πολυ δακρυ ακομη

Αϊσα - Ένα εντεκάχρονο κορίτσι που μάχεται . . . . .Αϊσα - Με τα δικά της λόγια:
«Το όνομά μου είναι Αϊσα. Είμαι 11 χρονών.
Ζω στο χωριό Κόμπα στο Νίγηρα.
Μου έκαναν κλειτοριδεκτομή όταν ήμουν 5 ετών. Δεν θυμάμαι πολλά, αλλά ξέρω ότι έγινε εδώ στο χωριό μας.
Αυτό που θυμάμαι, είναι όταν στη μικρή μου αδελφή, τη Φατιμά έκαναν το ίδιο.

Ήταν πριν από 3 χρόνια. Την ξεγέλασαν μετά το σχολείο να πάει στα λαγκάδια, μακριά από το χωριό. Όταν γύρισε, έκλαιγε. Έτρεχε αίμα στα πόδια της. Ήμουν πολύ λυπημένη.
Κατάλαβα τι είχε συμβεί.

Ρώτησα τη μητέρα μου γιατί το έκαναν αυτό στη Φατιμά. Της είπα πως ήταν κακό για τα κορίτσια.

Μου είπε "Ήταν πάντα στις παραδόσεις μας, ακόμα και πριν να γεννηθώ εγώ."
Αμέσως μετά τη Φατιμά ήταν η σειρά της ξαδέλφης μου Αλίμα. Και αυτή ήταν 7 χρονών.

Ήξερε τι ήθελαν να της κάνουν. Προσπάθησε να ξεφύγει, να τρέξει. Αλλά την έπιασαν έτσι και αλλιώς. Δε σταμάτησε να αιμορραγεί όλη τη μέρα.

Το ίδιο βράδυ λ…

η Ιστορία γράφεται πάντα με Αίμα . Carlo Giuliani 20/7/2001 Genova

Τα μάτια μισάνοιχτα, μία τεράστια κηλίδα αίμα, κατακόκκινη, να πλαισιώνει το γερμένο στο πλάι και στην άσφαλτο κεφάλι, σαν σκοτεινό φωτοστέφανο. Η ηλικία του 19 χρονών...
Το όνομα του  Garlo Giuliani ........ Διαδηλωτής ενάντια στους G8  GENOVA 2001

Ξεκινήσαμε από τον Πειραιά την Τετάρτη  18/7/2001 , αν θυμάμαι καλά , με πούλμαν μια ομάδα συντρόφων από το ΚΚΕ για να πάρουμε μέρος στην διαδήλωση ενάντια στους G8 στην Γένοβα .
Πάτρα - Αγκώνα το πρωί της Πέμπτης  στο λιμάνι  της Αγκώνα.


 Στο λιμάνι της Αγκώνα εκατοντάδες Καραμπινιέροι περιπολικά  μας υποδέχτηκαν όπως έπρεπε, στο πλοίο μαζί μας εκατοντάδες Σύντροφοι και Συναγωνιστές από όλη την Ελλάδα ταξιδεύσαμε μαζί για να πάρουμε μέρος στην διαδήλωση .
Γράφει ο Ριζοσπάστης στην πρώτη σελίδα την άλλη μέρα: ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΣΙΦΛΊΚΙ ΤΟΥ Γ8 Ο ΠΛΑΝΗΤΗΣ

Η υποδοχή  "καταπληκτική" μόλις πατήσαμε το πόδι μας στη γη , έπρεπε να περάσουμε ανάμεσα από μια σειρά καραμπινιέρους οι οποίοι δεν μας πέρναγαν από έλεγχο , μάλιστα εμένα με κρατούσαν …