Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

“Τα χέρια είναι για να φροντίζουν. Όχι για να τιμωρούν”


kakopiisi

Toυ Κοινωνιολόγου Βασίλη Γιαννακόπουλου

«Τα χέρια είναι για να φροντίζουν και όχι για να τιμωρούν. Σηκώστε το χέρι σας κατά της σωματικής βίας των παιδιών»

Σε μια εποχή που τα φαινόμενα βίας κυριαρχούν στην επικαιρότητα και απασχολούν έντονα τις περισσότερες κοινωνίες, η Πανευρωπαϊκή Εκστρατεία υποστηρίζει τη διαπαιδαγώγηση των παιδιών χωρίς βία, επιδιώκοντας την πρόληψη και την εξάλειψη της βίας από τη ζωή τους. Τα πρόσφατα ερευνητικά στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το Δίκτυο δείχνουν ότι παρά τη ρητή νομοθετική απαγόρευση της χρήσης σωματικής τιμωρίας των παιδιών στο πλαίσιο της αγωγής τους (ω.3500/06, άρθρο 4) οι γονείς εξακολουθούν σε μεγάλο ποσοστό να την χρησιμοποιούν ως μέθοδο σωφρονισμού τους. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του Ινστιτούτου Υγείας του Παιδιού, ε αντιπροσωπευτικό δείγμα γονέων μαθητών Α’ Γυμνασίου σε νησιά του Β.Α Αιγαίου, το 53% δηλώνουν πως εξακολουθούν να χρησιμοποιούν σωματική τιμωρία ως μέσο διαπαιδαγώγησης των παιδιών τους, ενώ σε αντίστοιχη έρευνα του 1997 σε γονείς μαθητών δημοτικού στην περιοχή της πρωτεύουσας, το ποσοστό αυτό υπολογιζόταν στ0 68,5%.
Το ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ Ηλείας από το 2006 συμμετέχει στο Δίκτυο για την καταπολέμηση της σωματικής τιμωρίας στα παιδιά. Είναι συνεργαζόμενο μέλος και μαζί με άλλους σημαντικούς φορείς, συμβάλλει στην ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινωνίας στο θέμα της σωματικής τιμωρίας των παιδιών. Εξαιρετικής σημασίας ζήτημα για την σύγχρονη εποχή που προσπαθεί με κάθε τρόπο να αντισταθεί στα φαινόμενα βίας ειδικά όταν αυτά αφορούν τα παιδιά. Το 2007, 2008 και φέτος η ραδιοφωνική εκπομπή του ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ και η ομάδα των ωφελούμενων που συμμετέχει σε αυτή, αφιέρωσαν στις 30/4, την εκπομπή τους από την ΕΡΑ Πύργου, στην Παγκόσμια Ημέρα ενάντια της βίας,. Το 2007 το ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ έφτιαξε ραδιοφωνικό σποτ το οποίο μεταδόθηκε από το Δίκτυο πανελλαδικά σε διάφορα ραδιόφωνα και αναρτήθηκε στον επίσημο ιστότοπο του Δικτύου.
Επίσης για το 2008, υπάρχει πρόταση από το επιστημονικό προσωπικό προς την Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια εκπαίδευση για την υλοποίηση από το ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ ειδικών βιωματικών εργαστηρίων για εκπαιδευτικούς αλλά και άλλους ειδικούς που συνεργάζονται με παιδιά, με θέμα «καμία διάκριση στη Βία».
Τέλος, στο επόμενο χρονικό διάστημα, ο Πρόεδρος του ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ κ. Μ. Παπασωτηρίου, έχει αναλάβει να διοργανωθεί Ημερίδα σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, την 5η ΥΠΕ και άλλους τοπικούς φορείς με σχετικό θέμα.

αποτο blog. της ΟΥΝΕΣΚΟ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

.....μέρα αναστάσιμη ....

.....Κάποια ξημερώματα σε μακρύ τραπέζι
θάρθουν να καθίσουνε μάνες και παιδιά
μέρα αναστάσιμη κι ο λαός θα παίζει
τα πολλά τραγούδια του για τη λευτεριάγια να αρχισει ο κοσμος να γελα
πρεπει να χυθει πολυ δακρυ ακομη

Αϊσα - Ένα εντεκάχρονο κορίτσι που μάχεται . . . . .Αϊσα - Με τα δικά της λόγια:
«Το όνομά μου είναι Αϊσα. Είμαι 11 χρονών.
Ζω στο χωριό Κόμπα στο Νίγηρα.
Μου έκαναν κλειτοριδεκτομή όταν ήμουν 5 ετών. Δεν θυμάμαι πολλά, αλλά ξέρω ότι έγινε εδώ στο χωριό μας.
Αυτό που θυμάμαι, είναι όταν στη μικρή μου αδελφή, τη Φατιμά έκαναν το ίδιο.

Ήταν πριν από 3 χρόνια. Την ξεγέλασαν μετά το σχολείο να πάει στα λαγκάδια, μακριά από το χωριό. Όταν γύρισε, έκλαιγε. Έτρεχε αίμα στα πόδια της. Ήμουν πολύ λυπημένη.
Κατάλαβα τι είχε συμβεί.

Ρώτησα τη μητέρα μου γιατί το έκαναν αυτό στη Φατιμά. Της είπα πως ήταν κακό για τα κορίτσια.

Μου είπε "Ήταν πάντα στις παραδόσεις μας, ακόμα και πριν να γεννηθώ εγώ."
Αμέσως μετά τη Φατιμά ήταν η σειρά της ξαδέλφης μου Αλίμα. Και αυτή ήταν 7 χρονών.

Ήξερε τι ήθελαν να της κάνουν. Προσπάθησε να ξεφύγει, να τρέξει. Αλλά την έπιασαν έτσι και αλλιώς. Δε σταμάτησε να αιμορραγεί όλη τη μέρα.

Το ίδιο βράδυ λ…

Πάτρα: Η ΔΕΗ έκοψε το ρεύμα σε ηλικιωμένη που ζει με οξυγόνο – Συνελήφθη ο γιος της που διαμαρτυρήθηκε

Εφιαλτική γίνεται πλέον η πραγματικότητα για όσους δεν έχουν να πληρώσουν το ρεύμα. Βλέπετε η παραπλανητική διαφήμιση δεν μας τα λέει όλα , δηλαδή όταν δεν έχεις να πληρώσεις όσα σου ζητάνε για να μπεις στην ρύθμιση τι κάνεις ; προφανώς έχεις την τύχη της ηλικιωμένης κυρίας Νίκης Μούζου, καθώς η ΔΕΗ της έκοψε το ρεύμα, αν και η ίδια ζει με μηχάνημα οξυγόνου. Όπως αναφέρει το www.patrastimes.gr, η ηλικιωμένη γυναίκα ζει σε ένα παλιό σπίτι στην συνοικία της Αγίας Αικατερίνης, στην πιο υποβαθμισμένη συνοικία της πόλης. Σήμερα το πρωί συνεργείο της ΔΕΗ συνοδεία ανδρών της ομάδας ΔΙΑΣ έκοψαν το ρεύμα. Η κυρία Νίκη ζει με μια πενιχρή σύνταξη. Συντηρεί τα δύο της εγγόνια, ανήλικα, και ήλθε αντιμέτωπη με έναν υπέρογκο λογαριασμό ρεύματος. Πάνω από 10.000 ευρώ. Όπως είπε δεν μπορούσε να πληρώσει καθώς έπρεπε να επιλέξει από το αν θα μπορέσει να ταΐσει την οικογένειά της ή να έχει ρεύμα. Η γειτονιά ξεσηκώθηκε. Σαν να μην έφταναν όλα αυτά ο γιος της κυρίας Νίκης πήγε στην ΔΕΗ για να διαμαρτυρηθεί. …