Σάββατο 20 Ιουνίου 2009

“Τα χέρια είναι για να φροντίζουν. Όχι για να τιμωρούν”


kakopiisi

Toυ Κοινωνιολόγου Βασίλη Γιαννακόπουλου

«Τα χέρια είναι για να φροντίζουν και όχι για να τιμωρούν. Σηκώστε το χέρι σας κατά της σωματικής βίας των παιδιών»

Σε μια εποχή που τα φαινόμενα βίας κυριαρχούν στην επικαιρότητα και απασχολούν έντονα τις περισσότερες κοινωνίες, η Πανευρωπαϊκή Εκστρατεία υποστηρίζει τη διαπαιδαγώγηση των παιδιών χωρίς βία, επιδιώκοντας την πρόληψη και την εξάλειψη της βίας από τη ζωή τους. Τα πρόσφατα ερευνητικά στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το Δίκτυο δείχνουν ότι παρά τη ρητή νομοθετική απαγόρευση της χρήσης σωματικής τιμωρίας των παιδιών στο πλαίσιο της αγωγής τους (ω.3500/06, άρθρο 4) οι γονείς εξακολουθούν σε μεγάλο ποσοστό να την χρησιμοποιούν ως μέθοδο σωφρονισμού τους. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του Ινστιτούτου Υγείας του Παιδιού, ε αντιπροσωπευτικό δείγμα γονέων μαθητών Α’ Γυμνασίου σε νησιά του Β.Α Αιγαίου, το 53% δηλώνουν πως εξακολουθούν να χρησιμοποιούν σωματική τιμωρία ως μέσο διαπαιδαγώγησης των παιδιών τους, ενώ σε αντίστοιχη έρευνα του 1997 σε γονείς μαθητών δημοτικού στην περιοχή της πρωτεύουσας, το ποσοστό αυτό υπολογιζόταν στ0 68,5%.
Το ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ Ηλείας από το 2006 συμμετέχει στο Δίκτυο για την καταπολέμηση της σωματικής τιμωρίας στα παιδιά. Είναι συνεργαζόμενο μέλος και μαζί με άλλους σημαντικούς φορείς, συμβάλλει στην ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινωνίας στο θέμα της σωματικής τιμωρίας των παιδιών. Εξαιρετικής σημασίας ζήτημα για την σύγχρονη εποχή που προσπαθεί με κάθε τρόπο να αντισταθεί στα φαινόμενα βίας ειδικά όταν αυτά αφορούν τα παιδιά. Το 2007, 2008 και φέτος η ραδιοφωνική εκπομπή του ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ και η ομάδα των ωφελούμενων που συμμετέχει σε αυτή, αφιέρωσαν στις 30/4, την εκπομπή τους από την ΕΡΑ Πύργου, στην Παγκόσμια Ημέρα ενάντια της βίας,. Το 2007 το ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ έφτιαξε ραδιοφωνικό σποτ το οποίο μεταδόθηκε από το Δίκτυο πανελλαδικά σε διάφορα ραδιόφωνα και αναρτήθηκε στον επίσημο ιστότοπο του Δικτύου.
Επίσης για το 2008, υπάρχει πρόταση από το επιστημονικό προσωπικό προς την Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια εκπαίδευση για την υλοποίηση από το ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ ειδικών βιωματικών εργαστηρίων για εκπαιδευτικούς αλλά και άλλους ειδικούς που συνεργάζονται με παιδιά, με θέμα «καμία διάκριση στη Βία».
Τέλος, στο επόμενο χρονικό διάστημα, ο Πρόεδρος του ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ κ. Μ. Παπασωτηρίου, έχει αναλάβει να διοργανωθεί Ημερίδα σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, την 5η ΥΠΕ και άλλους τοπικούς φορείς με σχετικό θέμα.

αποτο blog. της ΟΥΝΕΣΚΟ

Δεν υπάρχουν σχόλια: