Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

“Τα χέρια είναι για να φροντίζουν. Όχι για να τιμωρούν”


kakopiisi

Toυ Κοινωνιολόγου Βασίλη Γιαννακόπουλου

«Τα χέρια είναι για να φροντίζουν και όχι για να τιμωρούν. Σηκώστε το χέρι σας κατά της σωματικής βίας των παιδιών»

Σε μια εποχή που τα φαινόμενα βίας κυριαρχούν στην επικαιρότητα και απασχολούν έντονα τις περισσότερες κοινωνίες, η Πανευρωπαϊκή Εκστρατεία υποστηρίζει τη διαπαιδαγώγηση των παιδιών χωρίς βία, επιδιώκοντας την πρόληψη και την εξάλειψη της βίας από τη ζωή τους. Τα πρόσφατα ερευνητικά στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το Δίκτυο δείχνουν ότι παρά τη ρητή νομοθετική απαγόρευση της χρήσης σωματικής τιμωρίας των παιδιών στο πλαίσιο της αγωγής τους (ω.3500/06, άρθρο 4) οι γονείς εξακολουθούν σε μεγάλο ποσοστό να την χρησιμοποιούν ως μέθοδο σωφρονισμού τους. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του Ινστιτούτου Υγείας του Παιδιού, ε αντιπροσωπευτικό δείγμα γονέων μαθητών Α’ Γυμνασίου σε νησιά του Β.Α Αιγαίου, το 53% δηλώνουν πως εξακολουθούν να χρησιμοποιούν σωματική τιμωρία ως μέσο διαπαιδαγώγησης των παιδιών τους, ενώ σε αντίστοιχη έρευνα του 1997 σε γονείς μαθητών δημοτικού στην περιοχή της πρωτεύουσας, το ποσοστό αυτό υπολογιζόταν στ0 68,5%.
Το ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ Ηλείας από το 2006 συμμετέχει στο Δίκτυο για την καταπολέμηση της σωματικής τιμωρίας στα παιδιά. Είναι συνεργαζόμενο μέλος και μαζί με άλλους σημαντικούς φορείς, συμβάλλει στην ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινωνίας στο θέμα της σωματικής τιμωρίας των παιδιών. Εξαιρετικής σημασίας ζήτημα για την σύγχρονη εποχή που προσπαθεί με κάθε τρόπο να αντισταθεί στα φαινόμενα βίας ειδικά όταν αυτά αφορούν τα παιδιά. Το 2007, 2008 και φέτος η ραδιοφωνική εκπομπή του ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ και η ομάδα των ωφελούμενων που συμμετέχει σε αυτή, αφιέρωσαν στις 30/4, την εκπομπή τους από την ΕΡΑ Πύργου, στην Παγκόσμια Ημέρα ενάντια της βίας,. Το 2007 το ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ έφτιαξε ραδιοφωνικό σποτ το οποίο μεταδόθηκε από το Δίκτυο πανελλαδικά σε διάφορα ραδιόφωνα και αναρτήθηκε στον επίσημο ιστότοπο του Δικτύου.
Επίσης για το 2008, υπάρχει πρόταση από το επιστημονικό προσωπικό προς την Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια εκπαίδευση για την υλοποίηση από το ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ ειδικών βιωματικών εργαστηρίων για εκπαιδευτικούς αλλά και άλλους ειδικούς που συνεργάζονται με παιδιά, με θέμα «καμία διάκριση στη Βία».
Τέλος, στο επόμενο χρονικό διάστημα, ο Πρόεδρος του ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ κ. Μ. Παπασωτηρίου, έχει αναλάβει να διοργανωθεί Ημερίδα σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, την 5η ΥΠΕ και άλλους τοπικούς φορείς με σχετικό θέμα.

αποτο blog. της ΟΥΝΕΣΚΟ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

.....μέρα αναστάσιμη ....

.....Κάποια ξημερώματα σε μακρύ τραπέζι
θάρθουν να καθίσουνε μάνες και παιδιά
μέρα αναστάσιμη κι ο λαός θα παίζει
τα πολλά τραγούδια του για τη λευτεριάΤράπεζα πετάει στο δρόμο Οικογένεια στην Νίκαια

Πετάνε στο δρόμο και ξεκληρίζουν ολόκληρη οικογένεια ανέργων στη Νίκαια αφού πρώτα φρόντισαν να δέσουν χειροπόδαρα και να τους αρπάξουν τη πρώτη κατοικία.. Ολόκληρη οικογένεια κινδυνεύει να βρέθει στο δρόμο μέχρι τις 20 Σεπτέμβρη, αφού η eurobank έστειλε τελεσίγραφο να φύγουν μέχρι τη παραπάνω ημερομηνία.

Πρόκειται για διώροφη μονοκατοικία στη Νίκαια με τα δύο διαμερίσματα να ανήκουν ξεχωριστά στους δύο γιούς της οικογένειας, οι οποίοι βιώνουν τον εφιάλτη της ανεργίας τα τελευταία χρόνια και μάλιστα να είναι δηλωμένα σαν ΠΡΩΤΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑ και το ισόγειο-κατάστημα (που δεν λειτουργεί πλέον) που ανήκει στον πατέρα της οικογένειας επίσης άνεργο που εδώ και ενάμιση χρόνο έχει σοβαρά προβλήματα υγείας έπειτα από καρδιακό επεισόδιο που πέρασε λόγω της περιπέτειας που περνάει.

Τα σπίτια έχουν ήδη βγει σε πλειστηριασμό τον οποίο η τράπεζα που τα διεκδικούσε ''πλειοδότησε'' και τα πήρε στη κατοχή της αντί πινακίου φακής.

Το τραγικό στην υπόθεση είναι ότι πέρα από το ξεκλήρισμα μιας ο…

16/8 ΚΟΜΜΕΝΟ ΑΡΤΑΣ - 17/8 ΚΟΚΚΙΝΙΑ

Στον απόηχο των θυμάτων του Αυγούστου, και είναι πολλά, αφιερωμένο στη μνήμη τους, ένα ποίημα του Γιάννη Ρίτσου, μελοποιημένο από το Θάνο Μικρούτσικο.
"ΤΟ ΧΡΕΟΣ"    ΚΟΚΚΙΝΙΑ  ΚΟΜΜΕΝΟ ΑΡΤΑΣ


«Κι ύστερα πάλι ομοβροντία τα χαράματα
διώχνοντας απ' τα κυπαρίσια τα σπουργίτια τα φορτηγά αυτοκίνητα γιομάτα αγωνιστές
περνώντας για τον τόπο της εκτέλεσης
κόβοντας με τις ρόδες τους στα δυο τον ήλιο.
Εμεινε πάλι πολλή σκόνη τ' απογεύματα
Η σκόνη που αφήνουν πίσω τους τα μαύρα φουστάνια
Των μανάδων
Καθώς περνάνε απ' του Αβέρωφ ή απ' του Χατζηκώστα
Ή από τα τμήματα των μεταγωγών
Οι μαύρες μανάδες με τα μαύρα φουστάνια
Με την καρδιά τους τυλιγμένη στο μαντίλι τους
Σαν ένα ξεροκόμματο ψωμί που δεν μπορεί να το μασήσει
Ούτε ο Θάνατος.» Η ιδέα της ανάρτηση; απο τον Χ. ΖΟΥΛΙΆΤΗ