Παρασκευή 6 Ιουνίου 2014

Το Στίγμα.




Το στίγμα συνδέεται με αρνητικά στερεότυπα .Η κοινωνία με τα κριτήρια που διαθέτει ,αναγνωρίζει τα άτομα που έχουν ανεπιθύμητα χαρακτηριστικά και θέτει σε αυτά την ταμπέλα του στίγματος ,για να τα ξεχωρίζει από τα υπόλοιπα που θεωρούνται <<φυσιολογικά >> .Τα άτομα που στιγματίζονται νοιώθουν δυσφημισμένα ,χάνουν την αυτο-εκτιμησή τους και την ταυτοτητά τους  ,αισθάνονται την κοινωνική διάκριση και βιώνουν την απόρριψη.
Το στίγμα και η διάκριση προκαλούν κοινωνική ανισότητα ,γιατί τα στιγματισμένα άτομα απολαμβάνουν λιγότερα κοινωνικά προνόμια .Το στίγμα οριοθετεί τα σύνορα ανάμεσα στους φυσιολογικούς και στους διαφορετικούς ,τα οποία είναι δύσκολο να τα διαβεί το στιγματισμένο άτομο χωρίς ταυτότητα .

 
Το στίγμα στην επιληψία
Στο πεδίο της Ιατρικής από τα παλαιότερα χρόνια μέχρι σήμερα διαιωνίζεται και επικρατεί το στίγμα .Οι  αντιλήψεις που επικρατούν σε κάθε κοινωνία και σε κάθε περίοδο και οι οποίες χαρακτηρίζουν αρνητικά ορισμένες καταστάσεις , με την ίδια λογική στιγματίζουν  άτομα που πάσχουν από ορισμένες παθήσεις .Έτσι παρατηρούμε ότι το AIDS ,η φυματίωση ,η σχιζοφρένεια ,η νοητική καθυστέρηση ,η λέπρα ,κ . α .μεταφέρουν το κοινωνικό στίγμα .Ανάμεσα στις ιατρικές καταστάσεις κλασική περίπτωση στίγματος αποτελεί η επιληψία .
Η σχέση της επιληψίας με το στίγμα χάνεται πίσω στο χρόνο και επηρεάζεται από πολλούς πολιτισμούς .Το απρόβλεπτο του χαρακτήρα της ,η δραματική παρουσία της και η αίσθηση αδυναμίας που προκαλεί στους άλλους ,αποτελούσε μυστήριο και πάντα προκαλούσε φόβο .Στις αρχαίες και πρωτόγονες κοινωνίες οι άνθρωποι πίστευαν ότι η επιληψία προερχόταν από κακές αιτίες και ότι τα άτομα διακατέχονταν από δαίμονες και αμαρτίες .Συχνά θεωρούσαν τις επιληπτικές προσβολές σαν κακά μαντάτα .Οι θεωρείες περί επιληψίας ως νόσου μεταδοτικής ή ως νόσου παρόμοιας με την τρέλα μπορεί να ανιχνευθούν πίσω στην αρχαιότητα .
Παρά τη σημαντική κλινική και θεραπευτική εξέλιξη που πραγματοποιήθηκε τα τελευταία 100 χρόνια ,τα άτομα με επιληψία συνεχίζουν να υποφέρουν από διακρίσεις και να νοιώθουν στιγματισμένα ,όχι μόνο στον αναπτυσσόμενο κόσμο αλλά και στον υποτιθέμενο ενημερωμένο Δυτικό κόσμο .
Σήμερα το στίγμα στην επιληψία μπορεί να μην σχετίζεται με την <<δαιμονο-κατοχή >> ,όπως αναφέρεται στα κείμενα της Βίβλου και στον Μεσαίωνα ,αλλά συνδέεται με αρνητικά στερεότυπα και τα άτομα που πάσχουν θεωρούνται ότι παρουσιάζουν ψυχική νόσο ,επιθετική συμπεριφορά ,είναι νοητικά επηρεασμένα και δεν έχουν θετικά συναισθήματα για τη ζωή .
Για ένα άτομο που πάσχει από επιληψία το στίγμα γίνεται αισθητό από τη στιγμή που τίθεται η διάγνωση .Η συμπεριφορά του  θα είναι ανάλογη με τις αντιλήψεις και προκαταλήψεις που <<μεταφέρει >>.Μπορεί π . χ να νοιώθει ντροπή ή θυμό εάν σκεφτεί τι θα πούνε οι άλλοι για την καταστασή του .Περισσότερο το απασχολεί πως θα συμπεριφερθούν οι άλλοι απέναντί του ,παρά αυτή καθ αυτή η πάθησή του και η οποιαδήποτε θεραπεία .

 Οι συνέπειες του στίγματος είναι σημαντικές για τα άτομα που πάσχουν από επιληψία .Ο φόβος ενός ατόμου με επιληψία να μη στιγματιστεί ,να μη βιώσει την απόρριψη μπορεί να το κάνει να καθυστερήσει ή να αποφύγει τη θεραπεία ,με ότι συνεπάγεται η αποφασή του αυτή .Η συνεχής προσπάθεια που καταβάλλει να μην αποκαλυφθεί η καταστασή του δημιουργεί έντονο και χρόνιο άγχος .Πολλά άτομα ίσως προτιμάνε τη φθορά του άγχους από τις συνέπειες του στίγματος .
Κάτω από αυτές τις συνθήκες εκτίθενται στο κίνδυνο να παρουσιάσουν επί πλέον παθήσεις που σχετίζονται με το stres ,όπως υπέρταση ,καρδιοπάθειες ,αλλά και να επιδεινώσουν τη κλινική πορεία της κατάστασής τους ,αφού το άγχος λειτουργεί σαν παράγοντας που πυροδοτεί επιληπτικές κρίσεις .


Στις μέρες μας μια μαθήτρια δημοτικού σχολείου στα Σεπόλια χάνει την ζωή της απο επιληπτική κρίση την ώρα των σχολικών εκδηλώσεων .\
Απο την οικογένεια μαθαίνουν ότι δεν είχαν χρήματα να αγοράσουν τα αντιεπιληπτικά φάρμακα και έτσι η νεαρή μαθητρια έμεινε ακάλυπτη .
 http://www.enet.gr/?i=news.el.ellada&id=434050
Μια Ζωή χάθηκε , ποιοι είναι οι υπεύθυνοι κατά την δική σας άποψη ;.

http://arouraios.gr/2014/06/sok-12-xroni-sta-sepolia/

4 σχόλια:

Κατερίνα είπε...

Εξαιρετική η τοποθέτηση σας κύριε Παπαδόπουλε, πάνω σε ένα ιδιαιτερο θέμα , βάζετε το πρόβλημα απο την αρχή και δεν στέκεστε στο γεγονός το οποίο απο μόνο του είναι ιδιαιτερα συγκινητικό .
Ετσι είναι όμως , έτσι όπως το έχετε βάλει σαν ερώτημα , ποιός φταίει ;
Δεν μπορώ να απαντήσω τώρα , το πρώτο πράγμα που μου έρχεται στο μυαλό είναι να απαντήσω ΟΛΟΙ ΜΑΣ .
Καλό σας ξημέρωμα , και ευχαριστούμε για την ερώτηση .

Ανώνυμος είπε...

Η οικογένεια της μαθήτριας δεν έχει ούτε να την θάψει. Ο γελοίος δήμαρχος αθηνας καμίνης ανακοίνωσε ότι δεν θα ζητήσει τέλη νεκροταφείου. Αυτούς να ρωτήσετε κ Παπαδόπουλε για το ποιός ευθύνεται για το θάνατο ενός Παιδιού .

κοντρα στο ρευμα είπε...

Αλληλέγγυο Ιατρείο Πειραιά
.
Θέμα: Πολυ μεγαλη ελλειψη φαρμακων



Η κατάσταση όσο πάει και χειροτερεύει... Μας φέρνουν συνέχεια ληγμένα φάρμακα και τα υπόλοιπα δεν φτάνουν για τους ασθενείς μας...
Χρειαζόμαστε φάρμακα για:

χοληστερινη
γαστροπροστατευτικα
κλοπιδογρελη
vastarel 20 και 35
diovan
aprovel
co-diovan
co-aprovel
exforge
bivol
augmentin
ceclor
lopresor
αμπλοδιπινη
losartan
neurobion
βιταμινες
lantus
apidra
glucophage
solosa
humira
zoloft
seropram
keppra 250 500 1000
depakin
olanzpine
nozinan
exelon διαδερμ. 9,5

H βοηθεια σας θα ειναι πολυτιμη!

Τάκις είπε...

οι ευθύνες είναι όλης της κοινωνίας , μόλις πριν από λίγες μέρες τους ξαναψήφισαν , όλοι τους άνεργοι ανασφάλιστοι χωρίς φαγητό αλλά δεν αλλάζουν με τίποτα .
Ποιος νομίζεις ότι νοιάζεται; έχουμε μεγάλη ευθύνη όλοι μας αδιαφορούμε ο καθένας για την πάρτυ του και δεν κοιτάνε δίπλα . Άσε κώστα απελπισία παντού ιδίως στην αριστερά , εκεί να δεις . Για πές εσύ που τα ξέρεις απο μέσα ;