Παρασκευή 12 Δεκεμβρίου 2014

Πάρτυ εκατομμυρίων ευρώ στις πλατες των Ανθρώπων με αναπηρίες.

Πόσα εκατομμύρια ευρώ διάβηκαν τις Διαδικτυακές Πύλες για ΑμΕΑ;

ameagovgr1
prosvasiameagovgr
Πόσες διαδικτυακές πύλες για ΑμΕΑ χρειάζονται και πόσα εκατομμύρια για να φτιαχτούν; Η πύληwww.amea.gov.gr που χρηματοδοτήθηκε με 2.996.374,00 ευρώ το 2006 στο πλαίσιο του έργου «Πρόσβαση ΑμεΑ στις Υπηρεσίες Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης» και δημιουργήθηκε από το Ινστιτούτο Πληροφορικής του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας και θεωρήθηκε πρωτοποριακή, είναι πλέον ανενεργή. Στη θέση της (;!) υπάρχει πλέον η πύληwww.prosvasi-amea.gov.gr που εγκαινιάστηκε τον Οκτώβρη του 2013, μετά από ανάθεση το 2009 του έργου ΣΥΣΠΑΕΠ στην εταιρεία Real Consulting με  προϋπολογισμό 5.001.795,27 ευρώ.
Η πύλη www.amea.gov.gr είναι προϊόν του έργου «Πρόσβαση Ατόμων με Αναπηρία (ΑμεΑ) στις Υπηρεσίες Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης», που το 2006 ανέλαβε το Ινστιτούτο Πληροφορικής του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ) με προϋπολογισμό2.996.374,00 ευρώ με ΦΠΑ. (ktpae.grkedke.gr).
ameagovgr2
Η «Πρωτοποριακή διαδικτυακή πύλη» ήταν σε πλήρη λειτουργία τον Αύγουστο του 2010 όπως περιγράφει λεπτομερώς δημοσίευμα της εφημερίδας Η Πατρίς, ενώ στην έκδοση του Μαρτίου του 2012 με τίτλο Δικαιώματα Πολιτών και Επιχειρήσεων στις Συναλλαγές τους με τις Δημόσιες Υπηρεσίες του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, στην υποενότητα Θ. Μέτρα πολιτικής για την εξυπηρέτηση των ΑμεΑ και συγκεκριμένα στο  (ii) Βελτίωση της ηλεκτρονικής προσβασιμότητας, διαβάζουμε ότι: 1. Το Υπ.Δι.Μ.Η.Δ, ως φορέας χρηματοδότησης, σε συνεργασία με την Κοινωνία της Πληροφορίας (ΚτΠ Α.Ε.) ως φορέα υλοποίησης και το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης (Ε.Κ.Κ.Α.) ως φορέα λειτουργίας, στο πλαίσιο του έργου «Πρόσβαση Ατόμων με Αναπηρία (ΑμεΑ) στις Υπηρεσίες Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης»,δημιούργησαν την πρώτη εξειδικευμένη διαδικτυακή πύλη (www.amea.gov.gr) για τους πολίτες με αναπηρία, τους συλλόγους τους, τους φορείς κοινωνικής πρόνοιας καθώς και για τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον κλάδο. Με αφετηρία τη διαδικτυακή πύλη παρέχονται εξειδικευμένες υπηρεσίες υποστήριξης, συμβουλευτικής, πληροφόρησης και επικοινωνίας, απολύτως προσπελάσιμες σε όλες τις μορφές αναπηρίας.
Ωστόσο, σήμερα η πρόσβαση στην πρωτοποριακή πύληwww.amea.gov.gr είναι ανέφικτη, βγάζει το εξής μήνυμα: ServerError in ‘/’ Application.
Η άλλη ιστοσελίδα www.prosvasi-amea.gov.gr αποτελεί προϊόν του έργου ΣΥΣΠΑΕΠ – Σύστημα Συλλογής, Παραγωγής, Εμπλουτισμού και Αξιοποίησης Περιεχομένου, συνολικής αξίας χωρίς ΦΠΑ ύψους 4.203.189,30 ευρώ, το οποίο συγχρηματοδοτήθηκε από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Κοινωνία της Πληροφορίας» και το Γ’ ΚΠΣ από το Μέτρο 4.3 το οποίο ανατέθηκε το 2009 στην εταιρεία Real Consulting («REAL CONSULTING INTEGRATION & OPERATION –ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΑΕ»). (dgmarket.grictplus.gr).
Φορέας υλοποίησης  και  λειτουργίας  του  έργου  ήταν το Εθνικό  Κέντρο  Κοινωνικής Αλληλεγγύης (Ε.Κ.Κ.Α.) με  τη  συνέργεια  της ΕΣΑμεΑ και σύμφωνα με δημοσιεύματα και  της  Ελληνικής  Δημόσιας  Τηλεόρασης  στο  πλαίσιο  του  μνημονίου συνεργασίας   που  υπογράφτηκε μεταξύ τους. (real.gr)
Το Φεβρουάριο και τον Ιούνιο του 2013 υπάρχουν μια σειρά από συμβάσεις και εγκρίσεις δαπανών στη Διαύγεια για το έργο ΣΥΣΠΑΕΠ με το Ερευνητικό Κέντρο «Αθηνά» – Ερευνητικό Κέντρο Καινοτομίας στις Τεχνολογίες της Πληροφορίας των Επικοινωνιών και της Γνώσης / Ινστιτούτο Επεξεργασίας του Λόγου (08‐02‐2013 ΑΔΑ: ΒΕΑΖ469ΗΞΩ-ΗΟΔ, 17‐06‐2013 ΑΔΑ: ΒΕΖ2469ΗΞΩ-747), ενώ τονΙούνιο και τον Οκτώβριο του 2013 (20/6/2013 ΑΔΑ: ΒΕΖΑ469ΗΚΥ-ΔΛ1 & 10/10/2013, ΑΔΑ: ΒΛΛΡ469ΗΚΥ-94Χ) υπάρχει έγκριση μετακίνησης στελεχών του Ινστιτούτου Πληροφορικής του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ) στην Αθήνα, με σκοπό τον Ιούνιο τη συνάντηση στο ΕΚΚΑ για τη διαδικτυακή πύλη του έργου ΣΥΣΠΕΑΠ, και τον Οκτώβριο με σκοπό τη συνάντηση στην Real Consulting με την ΕΠΠΕ του έργου ΣΥΣΠΕΑΠ. Και τις δύο φορές η τελική δαπάνη καλύπτεται από ιδιωτικά έσοδα ΙΤΕ/ΙΠ και δεσμεύεται το ανάλογο ποσό από τον προϋπολογισμό του έργου «Real Consulting-ΣΥΣΠΕΑΠ».
Το έργο ΣΥΣΠΑΕΠ εγκαινιάστηκε τελικά στις 21 Οκτωβρίου 2013από τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας ως «μια νέα υπηρεσία προηγμένης ηλεκτρονικής προσβασιμότητας, η οποία, μέσω της ιστοσελίδας www.prosvasi-amea.gov.gr, δίνει τη δυνατότητα στα Άτομα με Αναπηρία (ΑμεΑ) να έχουν πρόσβαση σε ενημερωτικό και ψυχαγωγικό περιεχόμενο μέσω διαδικτύου». Αυτή τη φορά αναφέρεται ότι η υλοποίηση του έργου πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ψηφιακή Σύγκλιση» -ΕΣΠΑ 2007-2013 -με χρηματοδότηση κατά  80% από την Ευρωπαϊκή Ένωση, από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και κατά 20% από Εθνικούς Πόρους και ως φορέας υλοποίησης και λειτουργίας αναφέρεται και πάλι το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης (Ε.Κ.Κ.Α.), αλλά αυτή τη φορά με τη συνέργεια μόνοτης Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑμεΑ), αφού έχει επέλθει το «μαύρο» και δεν υπάρχει πλέον Ελληνική Δημόσια Τηλεόραση. (digitalplan.gov.grdikaiologitika.grtaxheaven.gr,newsit.gr)
Το Δεκέμβριο του 2013 στην έκδοση «Ανθρώπινα Δικαιώματα – Εθνικό Σχέδιο Δράσης» της Γενικής Γραμματείας Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του υπουργείου Δικαιοσύνης, το ΣΥΣΠΑΕΠαναφέρεται ως έργο προϋπολογισμού 5.001.795,27 ευρώ, το οποίο βρίσκεται στο τελικό στάδιο ολοκλήρωσης και εφαρμογή της πιλοτικής του λειτουργίας (Β.2.6. Σχεδιασμός Δράσεων προσβασιμότητας- φυσικής και ηλεκτρονικής- των ΑμεΑ).
Στο ίδιο τεύχος όμως αναφέρεται και το Β.2.4. Πρόσβαση ατόμων με αναπηρία στις υπηρεσίες ηλεκτρονικής διακυβέρνησης: Διαδικτυακή πύλη για άτομα με αναπηρία το οποίο περιλαμβάνει δύο βασικούς άξονες 1) Μελέτες & 2) Ανάπτυξη ενός ευρέος φάσματος προσβάσιμων υπηρεσιών, όπως: α) Ηλεκτρονικό ΚΕΠ για ΑμεΑ “eKEP” β) Υπηρεσία Επαγγελματικής Ενσωμάτωσης γ) Υπηρεσία πληροφόρησης για Προϊόντα και Υπηρεσίες Υποστηρικτικής Τεχνολογίας ΑμεΑ δ) Πρότυπη Διαδικτυακή Πύλη για ΑμεΑ. Ως φορέας-κύριος του έργου αναφέρεται το υπουργείο Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και ως αναθέτουσα αρχή η Α.Ε. «Κοινωνία της Πληροφορίας» (ΚτΠ. Α.Ε.), ενώ αναφέρεται ότι το έργο βρίσκεται σε παραγωγική λειτουργία από το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης.
Το Φεβρουάριο και τον Μάιο του 2014 η Διαύγεια εξακολουθεί να «παράγει» συμβάσεις για το έργο ΣΥΣΠΑΕΠ (ΑΔΑ: ΒΙΚΘ469ΗΞΩ-ΤΗΡ,20/02/2014, ΑΔΑ: ΒΙΦΦ469ΗΞΩ-0ΜΩ, 06/05/2014), ενώ η χρησιμότητα και η ποιότητά του είναι συζητήσιμες.
Το ερώτημα παραμένει, πώς η πύλη που δημιουργήθηκε από το ΙΤΕ, θεωρήθηκε πρωτοποριακή και κόστισε περίπου 3 εκατ. ευρώ ξαφνικά εξαφανίστηκε και γιατί χρειάστηκε να φτιαχτεί μία ακόμη με προϋπολογισμό πάνω από 5 εκατ. ευρώ και μάλιστα με ανάθεση σε ιδιωτική εταιρεία και με τη συνέργεια της ΕΣΑμΕΑ; Μήπως πληρώσαμε δύο φορές για το ίδιο έργο;

1 σχόλιο:

Stamatoula είπε...

Γνωστό σε όλους μας το πάρε δώσε με τα λεφτά των αναπήρων , φάγανε φάγανε και τον σκασμό δεν έχουνε . Τι κάνουμε κύριε Κώστα ; τι θα κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ αύριο ; θέλουμε να τους δούμε στην φυλακή . Μπορείτε;