Κυριακή 22 Φεβρουαρίου 2009

Αποβολή στη δυσλεξία!


ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ ΤΡΕΛΑΣ, ΜΕ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟ 18ΧΡΟΝΟΥ ΑΠΟ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΕΣ ΣΧΟΛΕΣ

Ο Γιώργος Κ., ένας 18χρονος από τη Μυτιλήνη που τον περασμένο Αύγουστο πανηγύρισε επειδή είδε το υπουργείο Παιδείας να ανακοινώνει την εισαγωγή του (και με 17.800 μόρια, παρακαλώ), αποβλήθηκε από τη Σχολή επειδή ήταν δυσλεκτικός. Και μάλιστα, με απόφαση των αρμόδιων υγειονομικών υπηρεσιών του υπουργείου Εθνικής Αμυνας αποβλήθηκε ως «ακατάλληλος για μαθητής της ΣΥΔ αλλά και για όλες τις στρατιωτικές Σχολές και την ΕΛ.ΑΣ.»!

Στην Ελλάδα οι δυσλεκτικοί μπορούν να γίνουν γιατροί, ειδικοί επιστήμονες, να φτάσουν στην επιστημονική γνώση τον δυσλεκτικό Αϊνστάιν ή και να αγγίξουν τα όρια της σκέψης του δυσλεκτικού υποψήφιου προέδρου των ΗΠΑ Ρόμπερτ Κένεντι, αλλά δεν μπορούν να γίνουν ούτε υπαξιωματικοί των Ενόπλων Δυνάμεων αλλά ούτε και αστυφύλακες!

Η ιστορία του Γιώργου Κ. είναι μια ακόμα ιστορία καθημερινής τρέλας, απ’ αυτές που μόνο το ελληνικό Δημόσιο ξέρει να κατασκευάζει. Με διαπιστωμένη από το Κέντρο Διάγνωσης, Αξιολόγησης και Υποστήριξης (ΚΔΑΥ) Λέσβου δυσλεξία, ο Γιώργος εξετάστηκε στις εισαγωγικές εξετάσεις προφορικά, συγκέντρωσε υψηλή βαθμολογία, περίπου 17.800 μόρια και συμπλήρωσε το μηχανογραφικό του, βάζοντας ως πρώτη επιλογή τη Σχολή Υπαξιωματικών Διοίκησης Αεροπορίας (ΣΥΔ). Ας σημειωθεί ότι δεύτερη του επιλογή ήταν η Σχολή Ευελπίδων και τρίτη του επιλογή η Σχολή της ΕΛ.ΑΣ.

Ο Γιώργος παρουσιάστηκε στη Σχολή στην οποία πέτυχε στα μέσα Σεπτεμβρίου του 2008, ντύθηκε με τη στολή τού μαθητή της Σχολής, αλλά δεν πρόλαβε να αρχίσει καλά καλά την εκπαίδευσή του και αποβλήθηκε. Επειδή ήταν δυσλεκτικός και, σύμφωνα με τους ειδικούς επιστήμονες-υγειονομικούς των Ενόπλων Δυνάμεων, τόσο της πρωτοβάθμιας υγειονομικής επιτροπής όσο και της δευτεροβάθμιας, «η δυσλεξία αποτελεί παρέκκλιση από το φυσιολογικό που επιδρά στη σωματική ικανότητα»!

Τελικά, με απόφαση της Διοίκησης Αεροπορικής Εκπαίδευσης στις 3 Νοεμβρίου, που την υπέγραψε ο διοικητής υποπτέραρχος Κωνσταντίνος Καλαμάτας, ο Γιώργος Κ. διεγράφη από τη Σχολή ως δυσλεκτικός -λόγω υγειονομικής ακαταλληλότητας!

Η οικογένεια του Γιώργου δεν δέχτηκε παθητικά την απόφαση. Αναζήτησε τρόπο να την προσβάλει, ώστε ο Γιώργος να μείνει στην πρώτη του επιλογή. «Υπήρξε παρέμβαση -μας είπε ο περιφερειακός διευθυντής Εκπαίδευσης Βορείου Αιγαίου, Στρατής Τζιμής- στη διοίκηση της Σχολής, με το επιχείρημα ότι ο υποψήφιος εισήχθη κανονικότατα στη Σχολή, και ζήτησα να παραμείνει. Μου απάντησαν όμως ότι η αποβολή εκπορεύεται από τις επιχειρησιακές ανάγκες, διότι εξαιτίας της δυσλεξίας θα δημιουργούνταν ζήτημα για το αξιόμαχο των υπηρεσιών! Τελικά, το μόνο που καταφέραμε ήταν να επισπευστεί η διαδικασία εισαγωγής του στην επόμενη μη στρατιωτική επιλογή του στο μηχανογραφικό, στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο της Αθήνας, κι έτσι να μη χάσει χρόνο απ’ τις σπουδές του».

Ας σημειωθεί ότι ο Γιώργος Κ. έχει ήδη προσφύγει στη Δικαιοσύνη κατά της συγκεκριμένης απόφασης, που αποδεικνύει πως μόνο για τον Στρατό η δυσλεξία θεωρείται παρέκκλιση από το φυσιολογικό! *

Του ΣΤΡΑΤΗ ΜΠΑΛΑΣΚΑ
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 12/01/200

2 σχόλια:

Ζησης είπε...

Συμφωνώ μαζί σου απόλυτα.
Αναρωτιέμαι όμως γιατί αυτή τη διαφορετκότητα την ονόμασαν δυσλεξία. Και μόνο η λέξη παραπέμπει σε κάτι μη φυσιολογικό.
Πολοί γονείς και μόνο στο ακουσμα αυτής της λέξης τρομοκρατούνται.
ίσως θα έπρεπε να αλλάξει ο όρος δυσλεξία.

Lalù είπε...

Apo apopsis diethnous orologias oi oroi 'dyslexia' kathos kai 'dysmorphia' (p.x. oi diatrofo-psyxologikes pathiseis opos i voulimia kathos kai pathiseis logo ton opoion o pasxon vlepei ton eafto tou na gernaei, na paxainei i na fthinei eno stin pragmatikotita den iparxoun allages) den exoun tin idia xroia pou exoun sta Ellinika kathos to 'dys' de fernei sto nou 'dystixia' kai 'dystixima'.
Opote isos na ftaine oi oroi ligo...
Alla kai na allazame ton oro, tha allaze i antimetopisi?
O,ti parekklinei elaxista apo tis iparxouses domes kai apaitei eveli3ia, dimiourgikotita i evaisthisia einai, mou fainetai, ektos repertoriou gia tis Ellinikes arxes...