Σάββατο 27 Σεπτεμβρίου 2014

"ΜΠΛΟΚΟ ΣΤΗ ΛΗΘΗ" 70 χρονια απο το ΜΠΛΌΚΟ ΤΗΣ ΚΟΚΚΙΝΙΑΣ

Η Κίνηση Πολιτών Νίκαιας-Ρέντη Κόντρα στο Ρεύμα, τιμώντας τα 70 χρόνια από το Μπλόκο της Κοκκινιάς (1944-2014) διοργανώνει εκδήλωση στην πόλη της Νίκαιας στις 28 Σεπτεμβρίου 2014, με τίτλο "ΜΠΛΟΚΟ ΣΤΗ ΛΗΘΗ".
Σε μια συγκυρία κρίσης και δοκιμασίας για το λαό μας, όπως η σημερινή, πεποίθησή μας είναι, πως η Μνήμη αποτελεί Γνώση και Δύναμη για να μην επαναληφθούν οι θηριωδίες του παρελθόντος. Η φασιστική εισβολή  Γερμανών Ναζί και των ταγματασφαλιτών συνεργατών τους στις 17 Αυγούστου 1944 στην πόλη  και η μαζική εκτέλεση πατριωτών-αγωνιστών  στη Μάντρα της Κοκκινιάς ΔΕΝ πρέπει να ξεχαστεί. Αποτελεί για εμάς, χρέος να θυμηθούμε και να τιμήσουμε τους ήρωες-συμπολίτες μας που αγωνίστηκαν για την απελευθέρωση  από το ζυγό των κατακτητών και να μην επιτρέψουμε ποτέ πια να επιστρέψει πουθενά ο φασισμός, μεταλλαγμένος σε όποιο σύγχρονο προσωπείο.
Η εκδήλωσή μας ξεκινά με Ιστορικό Περίπατο στην πόλη "Από τον Έσπερο στη Μάντρα" στις 6.30 μμ. Σημείο συνάντησης μας ο κινηματογράφος Έσπερος -Ηλιουπόλεως και 7ης Μάρτη 1944. Περπατάμε και θυμόμαστε ιστορίες της ημέρας εκείνης και καταλήγουμε στις 7.30 μμ στη Μάντρα του Μπλόκου (Ηλιουπόλεως και Κιλικίας πίσω από την πλατειά της Οσίας Ξένης) όπου η  ηθοποιός και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Μαρία Κανελλοπούλου, θα παρουσιάσει τον μονόλογο-μαρτυρία "Τζιέρι μου" της Κάτιας Γαλοπούλου. Το κείμενο αυτό δημοσιεύθηκε στο Ημερολόγιο του Λιμανιού της Αγωνίας 2013 και στη συνέχεια παρουσιάσθηκε στα πλαίσια του Φεστιβάλ Αθηνών 2014 σε συνεργασία με το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, στην παράσταση "Τετράς η Ξακουστή του Πειραιώς".
Στο τραγούδι μαζί μας, η Φωτεινή Βελεσιώτου και στο Μουσικό πρόγραμμα ο Γιώργος Καλκάνης.

1 σχόλιο:

ΕΥΡΥΤΑΝΑΣ ΙΧΝΗΛΑΤΗΣ είπε...

Nα παραμείνουν ζωντανές οι μνήμες για τις θυσίες του λαού μας...