Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Δημοσιευμα σχετικο με τον αγωνα των γονιων στη Θεσσαλονικη απο τη στηλη της ηλεκτρονικης εκδοσης της<< ελευθεροτυπιας>>

Στυλιανίδης -Σπηλιωτόπουλος-Ψωμιάδης οι υπεύθυνοι για τον σχολικό αποκλεισμό 850 μαθητών με αναπηρία

Οι ευθύνες έχουν (πάντα) ονοματεπώνυμο

Την λύση καλείται πλέον να δώσει η υπουργός Παιδείας

Οι υπεύθυνοι για τον αποκλεισμό στα σπίτια τους 850 μαθητών με αναπηρία απ’ την ευρύτερη περιοχή Θεσσαλονίκης εξαιτίας της έλλειψης σχολικών λεωφορείων που θα τους μεταφέρουν προς και από τα σχολεία τους έχουν όνομα. Είναι οι δύο τελευταίοι γαλάζιοι υπουργοί παιδείας Ε. Στυλιανίδης και Α. Σπηλιωτόπουλος και ο νομάρχης Θεσσαλονίκης Π. Ψωμιάδης.

Για να λέμε λοιπόν τα πράγματα με το όνομά τους, η ντροπιαστική ιστορία εις βάρος του δικαιώματος στην μόρφωση 850 παιδιών με αναπηρία έχει ως εξής: Επί υπουργείας Στυλιανίδη οι αρμοδιότητες μεταφοράς των μαθητών μεταβιβάστηκαν από τις νομαρχίες που μέχρι τότε τις είχαν στις σχολικές επιτροπές των δήμων. Αμέσως μετά, επί υπουργείας Σπηλιωτόπουλου οι αρμοδιότητες επέστρεψαν στις νομαρχίες απ’ τις οποίες προηγουμένως είχαν αφαιρεθεί! Αρχές της τρέχουσας σχολικής χρονιάς και σε περίοδο προεκλογική έγινε η τελευταία τράμπα. Δεν θα μπορούσε -κατά συνέπεια- παρά να συνοδευτεί από ένα κραυγαλέο λάθος, προϊόν της προεκλογικής ανάγκης να κλείσει το ταχύτερο δυνατόν το θέμα και της συνακόλουθης τσαπατσουλιάς.

Ιδού το κραυγαλέο λάθος: Δόθηκε παράταση στις υφιστάμενες τότε συμβάσεις με τους ιδιοκτήτες λεωφορείων μέχρι 31/12/2009, κατά παραβίαση της κοινής λογικής. Η οποία “κραύγαζε” ότι προς αποφυγή εμπλοκών και/ή εκβιασμών από τους αναδόχους μεσούσης της σχολικής περιόδου, οι συμβάσεις θα έπρεπε να παραταθούν ως την λήξη της. Οι φωνές της λογικής - από πλευράς αναπηρικών φορέων συνεπικουρούμενων και από αντιπολιτευτικές φωνές – τότε δεν εισακούστηκαν, έληξαν 31/12ου οι συμβάσεις και οι φόβοι επαληθεύτηκαν. Με τρανότερο όλων το παράδειγμα της Θεσσαλονίκης όπου ο διαγωνισμός που διενήργησε η νομαρχία αντί για μειοδοτικός εξελίχθη σε ... πλειοδοτικό! Το όριο κόστους μετακίνησης ανά μαθητή που ανέρχεται σε 500€ ετησίως δεν παραβιάστηκε απλώς αλλά κατακρεουργήθηκε. Ωσάν συνεννοημένοι (;) για να διαμορφώσουν εκβιαστικά προς τα πάνω τις τιμές οι μετέχοντες στον διαγωνισμό αξίωσαν κατ’ ελάχιστον ούτε λίγο ούτε πολύ 1100€ ανά άτομο! Και προεκλήθη το σημερινό αδιέξοδο.

Το μέρισμα ευθυνών του νομάρχη Π. Ψωμιάδη έχει να κάνει με την αδράνεια/αδυναμία έγκαιρα να προβλέψει και να παρέμβει . “Πως δικαιολογείται το ότι όλες οι άλλες νομαρχίες πλην Θεσσαλονίκης βρήκαν λύση και η διακίνηση των μαθητών τους συνεχίζεται ;” αναρωτιέται εύλογα σε επιστολή της η πανελλήνια ομοσπονδία συλλόγων γονέων ΑμεΑ. Και συνεχίζει : “Το κίνητρο της κερδοσκοπίας διέπει μόνο αυτούς που συμμετείχαν στον διαγωνισμό της συγκεκριμένης νομαρχίας. Γιατί άραγες;”. Τα εύλογα ερωτήματα τέθηκαν στην συνάντηση που πραγματοποίησαν πρωϊνό της Παρασκευής 15 Ιανουαρίου εκπρόσωποι της νομαρχίας Θεσσαλονίκης, των υπουργείων παιδείας - οικονομικών και της ομοσπονδίας των συλλόγων γονέων, δίχως πειστικά να απαντηθούν.

Εστω και έτσι - με βασικά ερωτήματα που παραπέμπουν ακόμα και σε πιθανή από πλευράς νομαρχίας ανηθικότητα να παραμένουν αναπάντητα - η απαίτηση από πλευράς γονέων για “άμεση λύση του προβλήματος” παραμένει από δικής τους πλευράς θέση/στάση αδιαπραγμάτευτη. Ομιλούν πλέον ρητά και για οριστική λύση του προβλήματος μεταφοράς και ουκ ολίγων “περιπτώσεων” μαθητών με βαριές αναπηρίες που μεταφράζεται σε εξασφάλιση κάμποσων μισθωμένων ταξί για την ανεμπόδιστη μετακίνησή τους προς και από τα σχολεία τους. Όλα στο τραπέζι ώστε να υπάρξει πλήρης εξασφάλιση του δικαιώματος στην σχολική ζωή που επί χρόνια ασκείται με μύριες όσες δυσκολίες.

Η προαναγγελλία τους για “κινητοποιήσεις χωρίς τελειωμό” σε περίπτωση που τα παιδιά εξακολουθήσουν να παραμένουν εκτός σχολείου, μόνο ως ρητορική απειλή δεν μπορεί και δεν πρέπει να εκληφθεί. Η ευθύνη για την λύση βαραίνει αποκλειστικά πλέον την σημερινή ηγεσία του υπουργείου παιδείας έστω και αν δεν είναι αυτή που ευθύνεται για την πρόκληση του προβλήματος. Καλείται και επιβάλλεται άμεσα να ανταποκριθεί .


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

.....μέρα αναστάσιμη ....

.....Κάποια ξημερώματα σε μακρύ τραπέζι
θάρθουν να καθίσουνε μάνες και παιδιά
μέρα αναστάσιμη κι ο λαός θα παίζει
τα πολλά τραγούδια του για τη λευτεριάγια να αρχισει ο κοσμος να γελα
πρεπει να χυθει πολυ δακρυ ακομη

Αϊσα - Ένα εντεκάχρονο κορίτσι που μάχεται . . . . .Αϊσα - Με τα δικά της λόγια:
«Το όνομά μου είναι Αϊσα. Είμαι 11 χρονών.
Ζω στο χωριό Κόμπα στο Νίγηρα.
Μου έκαναν κλειτοριδεκτομή όταν ήμουν 5 ετών. Δεν θυμάμαι πολλά, αλλά ξέρω ότι έγινε εδώ στο χωριό μας.
Αυτό που θυμάμαι, είναι όταν στη μικρή μου αδελφή, τη Φατιμά έκαναν το ίδιο.

Ήταν πριν από 3 χρόνια. Την ξεγέλασαν μετά το σχολείο να πάει στα λαγκάδια, μακριά από το χωριό. Όταν γύρισε, έκλαιγε. Έτρεχε αίμα στα πόδια της. Ήμουν πολύ λυπημένη.
Κατάλαβα τι είχε συμβεί.

Ρώτησα τη μητέρα μου γιατί το έκαναν αυτό στη Φατιμά. Της είπα πως ήταν κακό για τα κορίτσια.

Μου είπε "Ήταν πάντα στις παραδόσεις μας, ακόμα και πριν να γεννηθώ εγώ."
Αμέσως μετά τη Φατιμά ήταν η σειρά της ξαδέλφης μου Αλίμα. Και αυτή ήταν 7 χρονών.

Ήξερε τι ήθελαν να της κάνουν. Προσπάθησε να ξεφύγει, να τρέξει. Αλλά την έπιασαν έτσι και αλλιώς. Δε σταμάτησε να αιμορραγεί όλη τη μέρα.

Το ίδιο βράδυ λ…

Πάτρα: Η ΔΕΗ έκοψε το ρεύμα σε ηλικιωμένη που ζει με οξυγόνο – Συνελήφθη ο γιος της που διαμαρτυρήθηκε

Εφιαλτική γίνεται πλέον η πραγματικότητα για όσους δεν έχουν να πληρώσουν το ρεύμα. Βλέπετε η παραπλανητική διαφήμιση δεν μας τα λέει όλα , δηλαδή όταν δεν έχεις να πληρώσεις όσα σου ζητάνε για να μπεις στην ρύθμιση τι κάνεις ; προφανώς έχεις την τύχη της ηλικιωμένης κυρίας Νίκης Μούζου, καθώς η ΔΕΗ της έκοψε το ρεύμα, αν και η ίδια ζει με μηχάνημα οξυγόνου. Όπως αναφέρει το www.patrastimes.gr, η ηλικιωμένη γυναίκα ζει σε ένα παλιό σπίτι στην συνοικία της Αγίας Αικατερίνης, στην πιο υποβαθμισμένη συνοικία της πόλης. Σήμερα το πρωί συνεργείο της ΔΕΗ συνοδεία ανδρών της ομάδας ΔΙΑΣ έκοψαν το ρεύμα. Η κυρία Νίκη ζει με μια πενιχρή σύνταξη. Συντηρεί τα δύο της εγγόνια, ανήλικα, και ήλθε αντιμέτωπη με έναν υπέρογκο λογαριασμό ρεύματος. Πάνω από 10.000 ευρώ. Όπως είπε δεν μπορούσε να πληρώσει καθώς έπρεπε να επιλέξει από το αν θα μπορέσει να ταΐσει την οικογένειά της ή να έχει ρεύμα. Η γειτονιά ξεσηκώθηκε. Σαν να μην έφταναν όλα αυτά ο γιος της κυρίας Νίκης πήγε στην ΔΕΗ για να διαμαρτυρηθεί. …