Σάββατο 16 Ιανουαρίου 2010

Δημοσιευμα σχετικο με τον αγωνα των γονιων στη Θεσσαλονικη απο τη στηλη της ηλεκτρονικης εκδοσης της<< ελευθεροτυπιας>>

Στυλιανίδης -Σπηλιωτόπουλος-Ψωμιάδης οι υπεύθυνοι για τον σχολικό αποκλεισμό 850 μαθητών με αναπηρία

Οι ευθύνες έχουν (πάντα) ονοματεπώνυμο

Την λύση καλείται πλέον να δώσει η υπουργός Παιδείας

Οι υπεύθυνοι για τον αποκλεισμό στα σπίτια τους 850 μαθητών με αναπηρία απ’ την ευρύτερη περιοχή Θεσσαλονίκης εξαιτίας της έλλειψης σχολικών λεωφορείων που θα τους μεταφέρουν προς και από τα σχολεία τους έχουν όνομα. Είναι οι δύο τελευταίοι γαλάζιοι υπουργοί παιδείας Ε. Στυλιανίδης και Α. Σπηλιωτόπουλος και ο νομάρχης Θεσσαλονίκης Π. Ψωμιάδης.

Για να λέμε λοιπόν τα πράγματα με το όνομά τους, η ντροπιαστική ιστορία εις βάρος του δικαιώματος στην μόρφωση 850 παιδιών με αναπηρία έχει ως εξής: Επί υπουργείας Στυλιανίδη οι αρμοδιότητες μεταφοράς των μαθητών μεταβιβάστηκαν από τις νομαρχίες που μέχρι τότε τις είχαν στις σχολικές επιτροπές των δήμων. Αμέσως μετά, επί υπουργείας Σπηλιωτόπουλου οι αρμοδιότητες επέστρεψαν στις νομαρχίες απ’ τις οποίες προηγουμένως είχαν αφαιρεθεί! Αρχές της τρέχουσας σχολικής χρονιάς και σε περίοδο προεκλογική έγινε η τελευταία τράμπα. Δεν θα μπορούσε -κατά συνέπεια- παρά να συνοδευτεί από ένα κραυγαλέο λάθος, προϊόν της προεκλογικής ανάγκης να κλείσει το ταχύτερο δυνατόν το θέμα και της συνακόλουθης τσαπατσουλιάς.

Ιδού το κραυγαλέο λάθος: Δόθηκε παράταση στις υφιστάμενες τότε συμβάσεις με τους ιδιοκτήτες λεωφορείων μέχρι 31/12/2009, κατά παραβίαση της κοινής λογικής. Η οποία “κραύγαζε” ότι προς αποφυγή εμπλοκών και/ή εκβιασμών από τους αναδόχους μεσούσης της σχολικής περιόδου, οι συμβάσεις θα έπρεπε να παραταθούν ως την λήξη της. Οι φωνές της λογικής - από πλευράς αναπηρικών φορέων συνεπικουρούμενων και από αντιπολιτευτικές φωνές – τότε δεν εισακούστηκαν, έληξαν 31/12ου οι συμβάσεις και οι φόβοι επαληθεύτηκαν. Με τρανότερο όλων το παράδειγμα της Θεσσαλονίκης όπου ο διαγωνισμός που διενήργησε η νομαρχία αντί για μειοδοτικός εξελίχθη σε ... πλειοδοτικό! Το όριο κόστους μετακίνησης ανά μαθητή που ανέρχεται σε 500€ ετησίως δεν παραβιάστηκε απλώς αλλά κατακρεουργήθηκε. Ωσάν συνεννοημένοι (;) για να διαμορφώσουν εκβιαστικά προς τα πάνω τις τιμές οι μετέχοντες στον διαγωνισμό αξίωσαν κατ’ ελάχιστον ούτε λίγο ούτε πολύ 1100€ ανά άτομο! Και προεκλήθη το σημερινό αδιέξοδο.

Το μέρισμα ευθυνών του νομάρχη Π. Ψωμιάδη έχει να κάνει με την αδράνεια/αδυναμία έγκαιρα να προβλέψει και να παρέμβει . “Πως δικαιολογείται το ότι όλες οι άλλες νομαρχίες πλην Θεσσαλονίκης βρήκαν λύση και η διακίνηση των μαθητών τους συνεχίζεται ;” αναρωτιέται εύλογα σε επιστολή της η πανελλήνια ομοσπονδία συλλόγων γονέων ΑμεΑ. Και συνεχίζει : “Το κίνητρο της κερδοσκοπίας διέπει μόνο αυτούς που συμμετείχαν στον διαγωνισμό της συγκεκριμένης νομαρχίας. Γιατί άραγες;”. Τα εύλογα ερωτήματα τέθηκαν στην συνάντηση που πραγματοποίησαν πρωϊνό της Παρασκευής 15 Ιανουαρίου εκπρόσωποι της νομαρχίας Θεσσαλονίκης, των υπουργείων παιδείας - οικονομικών και της ομοσπονδίας των συλλόγων γονέων, δίχως πειστικά να απαντηθούν.

Εστω και έτσι - με βασικά ερωτήματα που παραπέμπουν ακόμα και σε πιθανή από πλευράς νομαρχίας ανηθικότητα να παραμένουν αναπάντητα - η απαίτηση από πλευράς γονέων για “άμεση λύση του προβλήματος” παραμένει από δικής τους πλευράς θέση/στάση αδιαπραγμάτευτη. Ομιλούν πλέον ρητά και για οριστική λύση του προβλήματος μεταφοράς και ουκ ολίγων “περιπτώσεων” μαθητών με βαριές αναπηρίες που μεταφράζεται σε εξασφάλιση κάμποσων μισθωμένων ταξί για την ανεμπόδιστη μετακίνησή τους προς και από τα σχολεία τους. Όλα στο τραπέζι ώστε να υπάρξει πλήρης εξασφάλιση του δικαιώματος στην σχολική ζωή που επί χρόνια ασκείται με μύριες όσες δυσκολίες.

Η προαναγγελλία τους για “κινητοποιήσεις χωρίς τελειωμό” σε περίπτωση που τα παιδιά εξακολουθήσουν να παραμένουν εκτός σχολείου, μόνο ως ρητορική απειλή δεν μπορεί και δεν πρέπει να εκληφθεί. Η ευθύνη για την λύση βαραίνει αποκλειστικά πλέον την σημερινή ηγεσία του υπουργείου παιδείας έστω και αν δεν είναι αυτή που ευθύνεται για την πρόκληση του προβλήματος. Καλείται και επιβάλλεται άμεσα να ανταποκριθεί .


Δεν υπάρχουν σχόλια: