Παρασκευή 8 Ιανουαρίου 2010

ξεκινησαν τα σχολεια μετα τις διακοπες των χριστουγεννων αλλα η νεα χρονια δεν εφερε κατι νεο παρα τις ευχες ( με ευχες δεν αλλαζουν θα μου πειτε )

ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗ ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΕΙΣ ΒΑΡΟΣ ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΜΕ


ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗ ΠΡΑΚΤΙΚΗ αποτελεί η σημερινή μέρα για εκατοντάδες μαθητές με αναπηρία στη Θεσ/νίκη οι οποίοι χωρίς καμιά προειδοποίηση (μόλις χθες βράδυ ενημερώθηκαν ορισμένοι) δεν θα μπορούν να πάνε στα σχολεία τους, γιατί τα λεωφορεία και τα ταξί με τα οποία μετακινούνταν στις σχολικές μονάδες ειδικής αγωγής αρνούνται να εκτελέσουν τα δρομολόγια. Είναι κάτι παραπάνω από σκανδαλώδης η συμπεριφορά των καθ` ύλην αρμοδίων οι οποίοι από τον Νοέμβρη γνώριζαν το ζήτημα αυτό και δεν ενημέρωσαν τους γονείς για να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα. Ως γνωστό οι μετακινήσεις των μαθητών στις ΣΜΕΑ ανατέθηκαν την περσινή χρονιά στις εκάστοτε σχολικές επιτροπές/Δήμους. Η πράξη αυτή τροποποιήθηκε και έγινε ξανά οι ανάθεση στις νομαρχίες. Το σχετικό προεδρικό διάταγμα ήταν να υπογραφεί μέχρι τέλος του Δεκέμβρη από το αρμόδιο Υπουργείο, πράγμα που δεν έγινε. Το αποτέλεσμα είναι ότι σήμερα, αύριο και ποιος ξέρεις για πόσο χρονικό διάστημα τα παιδιά αυτά θα παραμείνουν στα σπίτια τους, μέλη των οικογενειών τους θα παρατήσουν την δουλειά τους για να καλύψουν αυτές τις ώρες, άλλοι θα πρέπει να προσλάβουν κάποιον βοηθό για τη φροντίδα τους και κάποιοι θα αναλάβουν τα δρομολόγια εξ` ιδίων (πόσοι όμως έχουν αυτήν την δυνατότητα σε περίοδο οικονομικής κρίσης?)
Αυτό που προκαλεί όμως μεγάλη έκπληξη είναι ότι ενώ οι υπεύθυνοι των ΣΜΕΑ γνώριζαν πολύ καλά το πρόβλημα γιατί έχουν άμεση επικοινωνία με τους επιχειρηματίες των λεωφορείων ή ταξί, δεν ενημέρωσαν κανέναν με αποτέλεσμα
οικογένειες και μαθητές να αιφνιδιαστούν, αρκετά παιδιά να περιμένουν στους δρόμους ώρες ολόκληρες τα λεωφορεία και τα ταξί που ποτέ δεν έφτασαν ακόμα και με κίνδυνο της ζωής τους. Το ΤΕΕ ειδικής αγωγής μάλιστα προέτρεψε κάποιους μαθητές σήμερα το πρωί να κάνουν χρήση των μαζικών μέσων μεταφοράς !!!
Ξέρουν οι άνθρωποι αυτοί ότι διδάσκουν σε ειδικό σχολείο????
Το πολιτικό παιχνίδι που παίζεται αυτήν την στιγμή σε βάρος αυτών των μαθητών και των οικογενειών τους είναι αχαρακτήριστο όπως αχαρακτήριστη είναι και η
συμπεριφορά όλων των εμπλεκομένων σ` αυτήν την υπόθεση, που μάλιστα φρόντι
σαν σήμερα να έχουν κλειστά και τα τηλέφωνά τους.
Τα σχολεία λειτούργησαν….χωρίς παιδιά…οι εκπαιδευτικοί θα πληρωθούν…ΠΟΙΟΣ θα πληρώσει όλη αυτήν την ταλαιπωρία των παιδιών και των οικογενειών τους. Ξέρω ότι είναι δύσκολο να αντιληφθούν κάποιοι κάποια πράγματα γιατί απλά δεν τα βιώνουν στο πετσί τους, η καταπάτηση όμως των δικαιωμάτων αυτών των παιδιών που είναι πλέον στο καθημερινό πρόγραμμα είναι ένα ζήτημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί με ΑΛΛΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ. Την Δευτέρα το πρωί καλούνται όλοι οι γονείς των μαθητών τους Ειδικού ΤΕΕ Θεσ/νίκης (ΒΙΑΜΥΛ) και του ειδικού Γυμνασίου καθώς και οι συμπολίτες πού έχουν άλλα οράματα γι` αυτό που λέγεται εκπαίδευση μα συμμετέχουν στην διαμαρτυρία που θα πραγματοποιηθεί έξω από τις σχολικές εγκαταστάσεις.

Θωμαή Μαυράκη
Υπεύθυνη Δημοσίων/Διεθνών Σχέσων ΠΟΣΓΚΑμεΑ
Μέλος ΔΣ του Ευρωπαϊκού Οργανισμό για τη Νοητική Αναπηρία INCLUSION EUROPE

και να ειναι μονο αυτα Θωμαη .....

1 σχόλιο:

hamomilaki Anthemis είπε...

Με όλη μας την εκτίμηση,
σας απονέμεται,
το βραβείο Αγάπης για το Παιδί,
για τους αγώνες σας για το Παιδί.

Από το Χαμομηλάκι