Τρίτη 28 Δεκεμβρίου 2010

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ Προωθείται η πλήρης ιδιωτικοποίηση


Οτι προλάβουνε να ξεπουλήσουνε πρίν τους προλάβει ο Καλλικράτης και τα ξεπουλήσει αυτός !

;oΧρυσοφόρες επενδύσεις προσδοκούν επιχειρηματικοί όμιλοι.

Επιμένει ο ΕΣΔΚΝΑ για τη σχετική σύμβαση με την Περιφέρεια Αττικής

Κινδύνους για την υγεία του λαού, το περιβάλλον, αλλά και τους εργαζόμενους του χώρου εγκυμονούν οι εξελίξεις σχετικά με τη διαχείριση των απορριμμάτων
Αναβλήθηκε για δεύτερη φορά χθες η συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Ενιαίου Συνδέσμου Δήμων και Κοινοτήτων Νομού Αττικής (ΕΣΔΚΝΑ) όπου επρόκειτο να συζητηθεί η απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής να υπογράψει προγραμματική σύμβαση με την Περιφέρεια Αττικής, με την οποία η διαχείριση των απορριμμάτων παραδίδεται πλήρως στους ιδιώτες.

Και χθες, λοιπόν, δεν επετεύχθη η απαρτία που απαιτείται, ώστε να συνεδριάσει το ΔΣ, ωστόσο την επόμενη, τρίτη φορά, η συνεδρίαση μπορεί να γίνει και να καταλήξει σε απόφαση, άσχετα από τον αριθμό μελών που θα προσέλθουν. Χθες, πάντως, ακριβώς 20 λεπτά μετά την προγραμματισμένη ώρα προσέλευσης, ο πρόεδρος του ΕΣΔΚΝΑ, Ν. Χιωτάκης, έσπευσε να ανέβει στο βήμα και να ανακοινώσει ότι η συνεδρίαση αναβάλλεται, λόγω μη απαρτίας. Ο ίδιος, παρουσία εργαζομένων της ΠΟΕ ΟΤΑ και του ΕΣΔΚΝΑ, δεσμεύτηκε ότι η νέα συνεδρίαση - Τετάρτη ή Πέμπτη - θα γίνει με την απαρτία που ορίζει ο νόμος. Σε κάθε περίπτωση και ανεξάρτητα από τα πιθανά ερωτηματικά που προκαλεί η νέα αναβολή, το σίγουρο είναι ότι κυβέρνηση και διοίκηση του ΕΣΔΚΝΑ είναι αποφασισμένες να προχωρήσουν στην ιδιωτικοποίηση του συνόλου της διαχείρισης των απορριμμάτων στην Αττική.

Στην κατεύθυνση αυτή, η σύμβαση με την Περιφέρεια Αττικής, που επικύρωσε η ΕΕ του ΕΣΔΚΝΑ, προβλέπει την ανάθεση για 25 χρόνια σε μεγαλοεργολάβο της κατασκευής, συντήρησης και λειτουργίας τεσσάρων εργοστασίων, κάτι που επιφυλάσσει επίσης αυξημένα χαράτσια στο λαό και απολύσεις στους εργαζόμενους.

Σύμφωνα με την ΠΟΕ-ΟΤΑ, η Διοίκηση του ΕΣΔΚΝΑ, προτού μάλιστα αναλάβουν τα καθήκοντά τους τα νέα αυτοδιοικητικά όργανα την 1η Ιανουαρίου, επιχειρεί να ιδιωτικοποιήσει την επεξεργασία του συνόλου των σύμμεικτων απορριμμάτων της Αττικής επί 25 χρόνια, γεγονός που, απ' τη μια, θα χρεώσει με δυσβάσταχτα "τέλη εισόδου" τους δήμους και, απ' την άλλη, θα συμβάλει στην ενίσχυση των απολύσεων στον κλάδο.

Ειδικότερα, η νέα προγραμματική σύμβαση παραβιάζει, κατ' αρχην, το σχετικό άρθρο 100, παρ. 2α του «Καλλικράτη» που ισχύει από τη δημοσίευση του Νόμου. Συγκεκριμένα, δεν ορίζονται στο σχέδιο της Προγραμματικής Σύμβασης τα κάτωθι, μεταξύ άλλων, υποχρεωτικά στοιχεία:

-Το φυσικό αντικείμενο.

-Ο «προϋπολογισμός» των «μελετών, έργων, προγραμμάτων ή υπηρεσιών» που πρέπει να αναφέρονται συγκεκριμένα στην Προγραμματική Σύμβαση.

-Το «χρονοδιάγραμμα εκτέλεσης της σύμβασης». Αντί αυτού αναγράφεται μόνο η διάρκεια ισχύος της Προγραμματικής Σύμβασης.

-Οι «πόροι από τους οποίους θα καλυφθούν οι αναλαμβανόμενες οικονομικές υποχρεώσεις».

Επιπλέον, όπως υπογραμμίζει η ΠΟΕ-ΟΤΑ, είναι ψευδές ότι "η Προγραμματική Σύμβαση συμβάλλει στην 'εκπλήρωση των στόχων του Εθνικού και του Περιφερειακού Σχεδίου της Αττικής'. Με τη 'βιολογική ξήρανση' που προωθεί κατά προτεραιότητα (700.000 τον./έτος, άγνωστη ακόμη η μέθοδος για τους 127.500 + 127.500 τον./έτος στην Ανατολική Αττική) μπαίνει ταφόπλακα στην ανάπτυξη της ανακύκλωσης, μαζί και του οργανικού κλάσματος. Για παράδειγμα, από τους 700.000 τον./έτος της μονάδας βιοξήρανσης θα ανακυκλώνεται μόλις το 1,5% (μεταλλικά αντικείμενα).

Τέλος, η 'διαγωνιστική διαδικασία' για την παραχώρηση των 4 μονάδων (σ.σ.: δύο στη Φυλή - Α. Λιόσια και απο μία σε Κερατέρα και Γραμματικό) στους 'ιδιώτες εργολάβους' θα είναι τόσο 'τερατώδης' σε σχέση με τα μέχρι σήμερα ισχύοντα, που για πρώτη φορά στην ιστορία της αδιαφάνειας και της συναλλαγής η 'διαγωνιστική διαδικασία' θα ψηφιστεί με Νόμο από τη Βουλή"!

Δεν υπάρχουν σχόλια: