Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Η πραγματική "γενιά των 592 ευρώ" πρωτοσέλιδο στην Guardian


"Είσαι νέος Ευρωπαίος που αποτυγχάνει να βρει δουλειά, σε μία χώρα που υποφέρει από την χειρότερη οικονομική αναταραχή δεκαετιών. Μετά από μία δύσκολη ημέρα γεμάτη απορρίψεις και αναμονή δίχως απάντηση, τι κάνεις; Στην Ελλάδα λοιπόν, οι επιλογές σου περιορίζονται στο να παρακολουθήσεις μία σειρά, με άλλους Έλληνες, που βιώνουν το ίδιο", αναφέρει αρθρογράφος της Guardian, σκιαγραφώντας την πραγματικότητα και το προφίλ του σύγχρονου νέου Έλληνα.

Ο αρθρογράφος κάνει μάλιστα αναφορά στο τηλεοπτικό σίριαλ "Η γενιά των 592 ευρώ", συγκρίνοντας τους ήρωές του με τους Έλληνες νέους.

Έχοντας συναντήσει το σεναριογράφο της σειράς, Λάμπρο Φισφή, αναφέρεται στη ζοφερή πραγματικότητα της χώρας μας, όπου το 40% των νέων, ηλικίας 16 έως 24 ετών δεν έχει εργασία, τη στιγμή, που στη Βρετανία, το αντίστοιχο ποσοστό αγγίζει το 20%.

"'Ηθελα να γράψω για τη γενιά μου. Και αυτός ήταν ό,τι πιο κοντινό στην πραγματικότητα, χωρίς να δημιουργώ δράμα", δηλώνει ο 28χρονος Φισφής, "εκμυστηρευόμενος" μάλιστα στον αρθρογράφο, ότι αρχικά, ο τίτλος της σειράς ήταν "Η γενιά των 700 ευρώ".

"Μία εβδομάδα όμως πριν βγούμε στον αέρα, η κυβέρνηση ανακοίνωσε τη μείωση μισθών και επιδομάτων, με αποτέλεσμα όσοι εργαστήκαμε για το σίριαλ να τρέχουμε, να αλλάξουμε τίτλους και ατάκες. Έγινε μάλιστα και αστείο στο πλατό... ότι ίσως, τον επόμενο μήνα, να ήμασταν η γενιά των 300 ευρώ", λέει χαρακτηριστικά ο σεναριογράφος της σειράς.

"Ταξίδι ζωής" στην ελληνική σύγχρονη πραγματικότητα

"Η σειρά τελείωσε χωρίς ένα happy end, αλλά με μία αβεβαιότητα. Το σύνολο των ηθοποιών άφησαν την Ελλάδα είτε για την Αγγλία είτε για την Κύπρο ή κάνοντας ένα ταξίδι στον κόσμο. Τα ΜΜΕ συχνά φουσκώνουν την πραγματικότητα, αλλά ο σκηνοθέτης έκανε το αντίθετο, μακιγιάρισε την πραγματικότητα", σχολιάζει ο αρθρογράφος και καταθέτει τη δική του εμπειρία:

"Επισκεπτόμενος τα Εξάρχεια, μία αθηναϊκή εκδοχή του Camden Town του Λονδίνου, είναι ξεκάθαρο ότι ο σκηνοθέτης έχει δίκιο: Στον επάνω όροφο ενός μπαρ, που βρίσκεται στην κεντρική πλατεία, βρέθηκα με τέσσερις νέους άντρες της μεσαίας τάξης, όλοι με πτυχία από κορυφαία πανεπιστήμια, όλοι με καλά αγγλικά και όλοι να παλεύουν να βγάλουν τις ζωές έξω από τη μιζέρια.

Σε χειρότερη θέση όλων είναι ο Δημήτρης: ένας νέος 27 ετών, με μεταπτυχιακό στη διοίκηση επιχειρήσεων. Τους τελευταίους τρεις μήνες δουλεύει, έξι ώρες την ημέρα, σε ένα τηλεφωνικό κέντρο προσπαθώντας να πείσει τους πελάτες να προμηθευτούν το προϊόν, σε μία δουλειά που θέλει 3 ώρες για να πάει και να έρθει από το σπίτι του".

Ο αρθρογράφος αναφέρεται στη συνέχεια, στο μεγάλο αριθμό αποφοίτων της Ελλάδας.

"Η Ελλάδα έχει καιρό που έστειλε το εργατικό της δυναμικό στο εξωτερικό. Τώρα σε μία τάση που έχει επιδεινωθεί από την κρίση, εξάγει τα μυαλά της" σχολιάζει.

Έχοντας συναντηθεί και συνομιλήσει με αρκετούς νέους Έλληνες, κατά την παραμονή του στη χώρα μας, ο αρθρογράφος της Guardian, έκανε μία "βόλτα" και από το Σύνταγμα, όπου συνάντησε "Αγανακτισμένους" πολίτες.

Αυτό που τον εξέπληξε, ήταν ότι η πλειοψηφία των διαδηλωτών ήταν άτομα με πτυχία και μεταπτυχιακά σε πολύ καλά πανεπιστήμια.

Αυτό που κρατάει μάλιστα από τη συνάντησή του με τους "Αγανακτισμένους", είναι το σύνθημά τους...

"Δε θέλουμε να παίρνονται αποφάσεις για μας, χωρίς εμάς", υπογραμμίζουν, σημειώνοντας πως αυτό που τους ενώνει, είναι η αίσθηση ότι "κλειδώνονται έξω από τις ίδιες τις ζωές τους".

"Είναι μερικά από τα σπουδαιότερα μυαλά της γενιάς μου, όμως δουλεύουν σε βενζινάδικα ή καφετέριες", του λέει ο Δημήτρης, από το μπαρ στα Εξάρχεια, που τον συντροφεύει στο "ταξίδι ζωής" στην ελληνική πραγματικότητα, για να καταλήξει να ορκιστεί, πως θα κάνει τα πάντα, για να την αλλάξει.

Σχόλια

Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
E,καλά πες στον δημοσιογράφο να μηνύσει στον Δημήτρη από τα Εξάρχεια, το μήνυμα της Αλέκας:

[..] Το ερώτημα, λοιπόν, που τίθεται είναι το εξής: Ο ελληνικός λαός, οι λαοί της Ευρώπης και γιατί όχι οι λαοί όλου του κόσμου, θα κάθονται με σταυρωμένα τα χέρια ή με μια απλή διαμαρτυρία ή με τυφλά ξεσπάσματα και θα παρακολουθούν τους ιμπεριαλιστές να τσακώνονται μεταξύ τους - συμφιλιωμένοι βεβαίως εναντίον των λαών - για το πώς θα διαχειριστούν την κρίση; Θα κάνουν δικό τους σύνθημα οι λαοί τη διάσωση της καπιταλιστικής οικονομίας και ιδιαίτερα του καπιταλιστικού πολιτικού συστήματος ή χειραφετημένοι και ριζικά αντίθετοι από το αστικό πολιτικό σύστημα θα αξιοποιήσουν τις τρύπες και τις αδυναμίες που έχει αυτό προκειμένου να κάνουν μια μεγάλη επέλαση και να υλοποιήσουν αυτό που η ζωή απαιτεί: Η δεύτερη δεκαετία και η τρίτη δεκαετία του 21ου αιώνα να γίνουν δεκαετίες κοινωνικών εξεγέρσεων, κοινωνικών επαναστάσεων. Όχι τυφλά ξεσπάσματα. Οι λαοί καλούνται και ο ελληνικός λαός βεβαίως που εμείς εδώ έχουμε ευθύνη, να επιδείξει την υπέρτατη αντοχή, τη διάθεση για θυσία που αυτά όμως θα βρίσκονται πάνω στη λεωφόρο που οδηγεί στην εργατική, στη λαϊκή εξουσία[..]...............................

Κυριακή 7 Αυγούστου 2011 Ριζοσπαστης

http://www1.rizospastis.gr/page.do?publDate=7/8/2011&id=13632&pageNo=17&direction=1
Άρα μπορεί τα επόμενα 20 χρόνια, 27δεν είπαμε άρα 27+20= 47. Στα 47 του δηλαδή, μπορεί να ελπίζει σε έναν κόσμο σοσιαλιστικό!
47 !
Αν επιζήσει βέβαια από την "υπέρτατη αντοχή και τις θυσίες που θα πρέπει στο μεταξύ να επιδείξει".

"ΧΑΡΧΟΥΔΑ"

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

.....μέρα αναστάσιμη ....

.....Κάποια ξημερώματα σε μακρύ τραπέζι
θάρθουν να καθίσουνε μάνες και παιδιά
μέρα αναστάσιμη κι ο λαός θα παίζει
τα πολλά τραγούδια του για τη λευτεριάΤράπεζα πετάει στο δρόμο Οικογένεια στην Νίκαια

Πετάνε στο δρόμο και ξεκληρίζουν ολόκληρη οικογένεια ανέργων στη Νίκαια αφού πρώτα φρόντισαν να δέσουν χειροπόδαρα και να τους αρπάξουν τη πρώτη κατοικία.. Ολόκληρη οικογένεια κινδυνεύει να βρέθει στο δρόμο μέχρι τις 20 Σεπτέμβρη, αφού η eurobank έστειλε τελεσίγραφο να φύγουν μέχρι τη παραπάνω ημερομηνία.

Πρόκειται για διώροφη μονοκατοικία στη Νίκαια με τα δύο διαμερίσματα να ανήκουν ξεχωριστά στους δύο γιούς της οικογένειας, οι οποίοι βιώνουν τον εφιάλτη της ανεργίας τα τελευταία χρόνια και μάλιστα να είναι δηλωμένα σαν ΠΡΩΤΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑ και το ισόγειο-κατάστημα (που δεν λειτουργεί πλέον) που ανήκει στον πατέρα της οικογένειας επίσης άνεργο που εδώ και ενάμιση χρόνο έχει σοβαρά προβλήματα υγείας έπειτα από καρδιακό επεισόδιο που πέρασε λόγω της περιπέτειας που περνάει.

Τα σπίτια έχουν ήδη βγει σε πλειστηριασμό τον οποίο η τράπεζα που τα διεκδικούσε ''πλειοδότησε'' και τα πήρε στη κατοχή της αντί πινακίου φακής.

Το τραγικό στην υπόθεση είναι ότι πέρα από το ξεκλήρισμα μιας ο…

16/8 ΚΟΜΜΕΝΟ ΑΡΤΑΣ - 17/8 ΚΟΚΚΙΝΙΑ

Στον απόηχο των θυμάτων του Αυγούστου, και είναι πολλά, αφιερωμένο στη μνήμη τους, ένα ποίημα του Γιάννη Ρίτσου, μελοποιημένο από το Θάνο Μικρούτσικο.
"ΤΟ ΧΡΕΟΣ"    ΚΟΚΚΙΝΙΑ  ΚΟΜΜΕΝΟ ΑΡΤΑΣ


«Κι ύστερα πάλι ομοβροντία τα χαράματα
διώχνοντας απ' τα κυπαρίσια τα σπουργίτια τα φορτηγά αυτοκίνητα γιομάτα αγωνιστές
περνώντας για τον τόπο της εκτέλεσης
κόβοντας με τις ρόδες τους στα δυο τον ήλιο.
Εμεινε πάλι πολλή σκόνη τ' απογεύματα
Η σκόνη που αφήνουν πίσω τους τα μαύρα φουστάνια
Των μανάδων
Καθώς περνάνε απ' του Αβέρωφ ή απ' του Χατζηκώστα
Ή από τα τμήματα των μεταγωγών
Οι μαύρες μανάδες με τα μαύρα φουστάνια
Με την καρδιά τους τυλιγμένη στο μαντίλι τους
Σαν ένα ξεροκόμματο ψωμί που δεν μπορεί να το μασήσει
Ούτε ο Θάνατος.» Η ιδέα της ανάρτηση; απο τον Χ. ΖΟΥΛΙΆΤΗ