Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ- ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ - ΑΥΤΟΟΡΓΑΝΩΣΗ.Εγινε την Πέμπτη , με μεγάλη συμμετοχή (ασφυκτικά γεμάτη η αίθουσα Γκίνη, πάνω από 30 συμμετέχοντες πήραν το λόγο), η πρώτη Παναττική Συνέλευση για τις Δομές Αλληλεγγύης στο Πολυτεχνείο.Αντίσταση - Αλληλεγγύη - Αυτοοργάνωση”
: Αυτές τις τρεις λέξεις έγραφε το λιτό πανό στην πλάτη του πάνελ. Και το αμφιθέατρο “Γκίνη” του Πολυτεχνείου (η αίθουσα 318, που είχε αρχικά οριστεί, αποδείχτηκε πολύ μικρή) ήταν γεμάτο από ανθρώπους που, άλλοι λιγότερο και άλλοι περισσότερο, τις έχουν πραγματώσει.
Στο κάλεσμα της Ομάδας Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ για τις Δομές Κοινωνικής Αλληλεγγύης, την Πέμπτη το απόγευμα, ανταποκρίθηκαν εκατοντάδες μέλη και φίλοι του σχήματος που παρεμβαίνουν σε αντίστοιχες πρωτοβουλίες, που ήθελαν να ακούσουν, να μοιραστούν εμπειρίες, καλές και κακές, ή να δουν πώς μπορούν να ξεκινήσουν την παρέμβασή τους από την αρχή. Δεν εκπροσωπούσαν τις πρωτοβουλίες, δεν πρόκειται για "πρωτοβουλίες ΣΥΡΙΖΑ", ούτε και στόχος, όπως τέθηκε εισηγητικά, είναι να οργανωθούν "μαγαζιά" του κόμματος. Στόχος είναι η έμπρακτη αλληλεγγύη, ο συντονισμός, η αντίσταση στην εξαθλίωση. Εξ ου και υπήρχε πλατιά συμφωνία ότι οι δράσεις πρέπει να είναι αυτοχρηματοδοτούμενες. Η πρόθεση του ΣΥΡΙΖΑ να ενισχύσει οικονομικά, αξιοποιώντας και τις αποζημιώσεις των βουλευτών, δεν πρέπει να πάει για τα τρέχοντα, αλλά για τη δημιουργία υποδομών που δύσκολα μπορεί να στηθούν διαφορετικά και που θα βοηθήσουν στο κρίσιμο στοίχημα να έχουν διάρκεια οι δράσεις.

Παραδείγματα Το Δίκτυο Αλληλεγγύης Βύρωνα δεν έχει πολύ καιρό που λειτουργεί. Ήδη όμως καλύπτει διατροφικές ανάγκες για αρκετές δεκάδες κατοίκους της περιοχής. Μεταφέροντας την εμπειρία, ο Γ. Αλμπάνης μίλησε για την δυσάρεστη έκπληξη: Δεν συνειδητοποιείς πόσο έχει απλωθεί η φτώχεια, παρά μόνο όταν την βλέπεις μπροστά σου. Αλλά και για την ευχάριστη: την ανταπόκριση του κόσμου, την ανάγκη του να συνεισφέρει. Ο Στάθης Δρογώσης απηύθυνε κάλεσμα σε καθηγητές μουσικής: Οι ανάγκες του Κοινωνικού Ωδείου είναι τεράστιες, μέσα σε λίγες μόνο μέρες συμπληρώθηκαν 750 αιτήσεις! Από το Ελληνικό, την πλούσια εμπειρία του Δικτύου γιατρών και του Μητροπολιτικού Ιατρείου και Φαρμακείου μετέφερε ο Άκης Μπαδογιάννης.
Ένα παράδειγμα στο οποίο αναφέρθηκε εντυπωσιασμένος ο Γιάννης Αναστασόπουλος από τον Σαρωνικό, που, καθώς σκέφτονται να προχωρήσουν σε ανάλογες δράσεις, το είχε επισκεφθεί -η ανταλλαγή εμπειρίας και η σύνδεση των πρωτοβουλιών αποδείχθηκε πως είχε αρχίσει πολύ πριν από την προχθεσινή συνάντηση. Ο Φ. Ανδρεόπουλος από το Σχολείο Μεταναστών στην Κοκκινιά είπε πως: "Δεν μαθαίνει απλώς ελληνικά στους μετανάστες, είναι μια συλλογικότητα. Αν στις λαϊκές γειτονιές του Πειραιά μπορούμε να αντιπαλεύουμε τον ρατσισμό, το χρωστάμε και στο σχολείο". Ένας άλλος ομιλητής, λίγο αργότερα, επικέντρωσε στο Σχολείο Αλληλεγγύης της Νίκαιας. Και τα δύο στεγάζονται σε δημόσια σχολεία. Και τα δύο είναι γροθιά στον φασισμό που επιχειρεί να δηλητηριάσει τους μαθητές. Μεθαύριο έχει προβολή αντιρατσιστικής ταινίας, μέσα στο σχολείο, ενώ οργανώνουν και εβδομάδα αντιφασιστικού θεάτρου.
Άλλωστε στον πολιτισμό έδωσαν πολλοί και πολλές μεγάλη βαρύτητα. Ανάμεσά τους η Αθηνά Μερτζέλου από τις Δυτικές Συνοικίες Αθήνας και το Στέκι Αλληλεγγύης ή ο Μάκης Σταύρου που συμμετέχει στο Δίκτυο Αλληλεγγύης Βάρης / Βούλας / Βουλιαγμένης: Έχουν ανοίξει ένα εγκαταλειμμένο, παραθαλάσσιο κάμπινγκ, καθάρισαν την ακτή, οργάνωσαν θερινό κινηματογράφο, συναυλίες για να απολαύσει τις παραλίες ο κόσμος που δεν πήγε διακοπές. Τον χώρο, όπως και τον διπλανό χώρο του ΠΙΚΠΑ, θέλουν να τον εκποιήσουν. "Η αντίσταση στην ιδιωτικοποίηση ήταν ανάμεσα στους λόγους που μας κινητοποίησαν" σημείωσε, δείχνοντας στην πράξη τι σημαίνει κάλυψη άμεσων αναγκών και διεκδίκηση.
Μέχρι να πάρει το μικρόφωνο ο επόμενος ομιλητής διαβάζονταν ανακοινώσεις: Την Κυριακή ο ΣΥΡΙΖΑ Κηφισιάς καλεί στο στέκι για συνέλευση με θέμα δομές αλληλεγγύης. Το Δίκτυο Αλληλεγγύης Αμαρουσίου καλεί σε συνέλευση για τη συγκρότηση αυτοοργανωμένου παιδικού σταθμού κ.ο.κ.
Ο Στρατής από τον Ωρωπό, ενεργό μέλος του κινήματος "Δεν Πληρώνω", έθεσε μετ' επιτάσεως το θέμα της νομικής κάλυψης, ο Γ. Τσεκούρας από το Δίκτυο Αλληλεγγύης Ζωγράφου μίλησε για την αμηχανία. "Σνομπισμός" ήταν η λέξη που χρησιμοποίησε, όταν ξεκινούσε το Δίκτυο από τα μέλη του ΣΥΝ και του ΣΥΡΙΖΑ. Η Χρυσούλα από το Δίκτυο Φυλής ενημέρωσε ότι σήμερα προχωράνε στην τρίτη διανομή τροφίμων χωρίς μεσάζοντες στο Ζεφύρι, ο Αλ. Ζαχιώτης από τη Νεολαία αναφέρθηκε στα ιδιαίτερα μαθήματα που κάνουν δωρεάν φοιτητές σε μαθητές, ο Στ. Βασιλακάκης ως μέλος της Μεσοποταμίας Μοσχάτου, από τις πλέον παλιές δομες, στάθηκε στις ποικίλες δράσεις της (δωρεάν μαθήματα, παζάρια -ανταλλακτικά για να συμμετέχει ο κόσμος κι όχι χαριστικά-, χαράτσι) ενώ η Φλ. Νικολιδάκη στις δωρεάν υπηρεσίες σε όσους έρχονται αντιμέτωποι με την τραπεζική αυθαιρεσία.

Τα επόμενα βήματα
Στην προχθεσινή συνάντηση συμπληρώθηκαν φόρμες επικοινωνίας και συμμετοχής σε διαφορετικές θεματικές ομάδες παρέμβασης. Μέσα στον επόμενο μήνα θα πραγματοποιηθεί πανελλαδική πια συνάντηση για την επικοινωνία και τον συντονισμό των δράσεων. Στόχος της Πανελλαδικής είναι και η καταγραφή των υπαρχουσών δομών αλληλεγγύης σε κάθε γωνιά της χώρας, ένα υλικό που θα αξιοποιηθεί για τη δημιουργία ηλεκτρονικής πλατφόρμας. Και να δώσει ώθηση στη δημιουργία ή/και ενίσχυση δομών παντού, όπου υπάρχει ανάγκη.

 να θυμήσω ότι οι ηρωικοί μαχητές των ΕΑΜ - ΕΛΑΣ - ΕΠΟΝ, σε πολύ πιο δύσκολες και επικίνδυνες συνθήκες, μαζί με το ντουφέκι, είχαν σαν όπλο τους και την αλληλεγγύη.
Διοργάνωναν σισίτεια για τον πεινασμένο μας λαό, συμμετείχαν και προστάτεψαν το θέρο στο Θεσσαλικό κάμπο, διοργάνωσαν θεατρικές παραστάσεις, έστησαν σχολεία, στάθηκαν στο πλάι του λαού μας με κάθε μέσο και τρόπο.
Δεν θεώρησαν κάτι τέτοιο σαν ελεημοσύνη ή "κατινιά" .....
Οι γερμανοτσολιάδες και οι κουκουλοφόροι δεν μπορούσαν και δεν ήθελαν κάτι τέτοιο....
Για να θυμόμαστε και να παραδειγματιζόμαστε !!!


Σχόλια

Ο χρήστης ΕΥΡΥΤΑΝΑΣ ΙΧΝΗΛΑΤΗΣ είπε…
να θυμήσω ότι οι ηρωικοί μαχητές των ΕΑΜ - ΕΛΑΣ - ΕΠΟΝ, σε πολύ πιο δύσκολες και επικίνδυνες συνθήκες, μαζί με το ντουφέκι, είχαν σαν όπλο τους και την αλληλεγγύη.
Διοργάνωναν σισίτεια για τον πεινασμένο μας λαό, συμμετείχαν και προστάτεψαν το θέρο στο Θεσσαλικό κάμπο, διοργάνωσαν θεατρικές παραστάσεις, έστησαν σχολεία, στάθηκαν στο πλάι του λαού μας με κάθε μέσο και τρόπο.
Δεν θεώρησαν κάτι τέτοιο σαν ελεημοσύνη ή "κατινιά" .....
Οι γερμανοτσολιάδες και οι κουκουλοφόροι δεν μπορούσαν και δεν ήθελαν κάτι τέτοιο....
Για να θυμόμαστε και να παραδειγματιζόμαστε !!!


ΠΟΛΥ ΣΩΣΤΑ!!!

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

.....μέρα αναστάσιμη ....

.....Κάποια ξημερώματα σε μακρύ τραπέζι
θάρθουν να καθίσουνε μάνες και παιδιά
μέρα αναστάσιμη κι ο λαός θα παίζει
τα πολλά τραγούδια του για τη λευτεριάΤράπεζα πετάει στο δρόμο Οικογένεια στην Νίκαια

Πετάνε στο δρόμο και ξεκληρίζουν ολόκληρη οικογένεια ανέργων στη Νίκαια αφού πρώτα φρόντισαν να δέσουν χειροπόδαρα και να τους αρπάξουν τη πρώτη κατοικία.. Ολόκληρη οικογένεια κινδυνεύει να βρέθει στο δρόμο μέχρι τις 20 Σεπτέμβρη, αφού η eurobank έστειλε τελεσίγραφο να φύγουν μέχρι τη παραπάνω ημερομηνία.

Πρόκειται για διώροφη μονοκατοικία στη Νίκαια με τα δύο διαμερίσματα να ανήκουν ξεχωριστά στους δύο γιούς της οικογένειας, οι οποίοι βιώνουν τον εφιάλτη της ανεργίας τα τελευταία χρόνια και μάλιστα να είναι δηλωμένα σαν ΠΡΩΤΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑ και το ισόγειο-κατάστημα (που δεν λειτουργεί πλέον) που ανήκει στον πατέρα της οικογένειας επίσης άνεργο που εδώ και ενάμιση χρόνο έχει σοβαρά προβλήματα υγείας έπειτα από καρδιακό επεισόδιο που πέρασε λόγω της περιπέτειας που περνάει.

Τα σπίτια έχουν ήδη βγει σε πλειστηριασμό τον οποίο η τράπεζα που τα διεκδικούσε ''πλειοδότησε'' και τα πήρε στη κατοχή της αντί πινακίου φακής.

Το τραγικό στην υπόθεση είναι ότι πέρα από το ξεκλήρισμα μιας ο…

16/8 ΚΟΜΜΕΝΟ ΑΡΤΑΣ - 17/8 ΚΟΚΚΙΝΙΑ

Στον απόηχο των θυμάτων του Αυγούστου, και είναι πολλά, αφιερωμένο στη μνήμη τους, ένα ποίημα του Γιάννη Ρίτσου, μελοποιημένο από το Θάνο Μικρούτσικο.
"ΤΟ ΧΡΕΟΣ"    ΚΟΚΚΙΝΙΑ  ΚΟΜΜΕΝΟ ΑΡΤΑΣ


«Κι ύστερα πάλι ομοβροντία τα χαράματα
διώχνοντας απ' τα κυπαρίσια τα σπουργίτια τα φορτηγά αυτοκίνητα γιομάτα αγωνιστές
περνώντας για τον τόπο της εκτέλεσης
κόβοντας με τις ρόδες τους στα δυο τον ήλιο.
Εμεινε πάλι πολλή σκόνη τ' απογεύματα
Η σκόνη που αφήνουν πίσω τους τα μαύρα φουστάνια
Των μανάδων
Καθώς περνάνε απ' του Αβέρωφ ή απ' του Χατζηκώστα
Ή από τα τμήματα των μεταγωγών
Οι μαύρες μανάδες με τα μαύρα φουστάνια
Με την καρδιά τους τυλιγμένη στο μαντίλι τους
Σαν ένα ξεροκόμματο ψωμί που δεν μπορεί να το μασήσει
Ούτε ο Θάνατος.» Η ιδέα της ανάρτηση; απο τον Χ. ΖΟΥΛΙΆΤΗ