Τετάρτη 13 Φεβρουαρίου 2013

Οικονομική Κρίση και Ψυχική Υγεία, στην μνήμη του Κίμωνα

Κυριακή, 17 Φεβρουαρίου 2013, ώρα: 6.30μμ

2011_11_01_protektorato_1To απόγευμα της Τετάρτης αποχαιρετήσαμε με οδύνη τον σύντροφο Κίμωνα Καρολίδη. Ο Κίμωνας, ένας από μας, έβαλε τέρμα στο ταξίδι της ζωής του. Προστέθηκε στους 3-4 χιλιάδες συνανθρώπους μας που έχουν αυτοκτονήσει τα τελευταία τρία χρόνια στη χώρα μας.
Όσοι τον γνώριζαν δεν μπορούν παρά να γεμίσουν με πίκρα και πόνο όταν ένας νέος άνθρωπος, σαν τον Κίμωνα, με συμμετοχή και προσφορά στο κίνημα, χρήσιμος στην κοινωνία και με αρκετές δυνάμεις για να συνεισφέρει στον αγώνα του λαού μάς κάνει την επιλογή να φύγει από κοντά μας.
Η απώλεια του Κίμωνα μας αναγκάζει να σκεφτούμε πολλά. Δεν αντιδράμε όλοι με τον ίδιο τρόπο στα ίδια ερεθίσματα. Ούτε όλοι μας είμαστε εκτεθειμένοι με τον ίδιο τρόπο, λόγω των διαφορετικών εμπειριών, καταστάσεων, προβλημάτων. Φεύγουν οι πιο ευαίσθητοι, οι πιο πονεμένοι, οι πιο μόνοι.
Είμαστε όλοι εκτεθειμένοι, οργανωμένοι και ανένταχτοι, στους ίδιους κινδύνους και μέσα στις επιλογές, φαίνεται να «παίζει» και η «αναχώρηση». Φαίνεται πώς η απελπισία και τα αδιέξοδα εισχωρούν στη σκέψη, στους συλλογισμούς των ανθρώπων – ακόμα κι όταν αυτό δεν ομολογείται.
Ξέρουμε ότι ζούμε σε μια περίοδο που όλα είναι δύσκολα, που η κούραση είναι μεγάλη. Που δεν υπάρχουν μεγάλα οράματα να ζεσταίνουν την καρδιά και να ανάβουν την ελπίδα. Ξέρουμε πως τα συλλογικά υποκείμενα της Αριστεράς αρκετές φορές ξαστοχούν και αναπαράγουν την αλλοτρίωση. Πως ορισμένες στιγμές νιώθουμε μόνοι μας, ακόμα και όταν συμμετέχουμε σε μια συλλογικότητα. Την ίδια στιγμή ξέρουμε ότι δεν είμαστε ακριβώς μόνοι μας και ότι εκατοντάδες χιλιάδες συνάνθρωποί μας βιώνουν πάνω-κάτω τα ίδια προβλήματα και αδιέξοδα.
Ξέρουμε επίσης ότι επιβάλλεται να αγωνιστούμε, όλοι μαζί, για να βάλουμε ένα τέλος σε ένα καθεστώς και ένα σύστημα που προσπαθεί να μας νεκρώνει κάθε μέρα και να χειροτερεύει τη ζωή (κάθε μορφής) φτάνει να δυναμώνει η εκμετάλλευση, η καταπίεση, η ανελευθερία, η αλλοτρίωση. Ότι επιβάλλεται να αγωνιστούμε για ένα καλύτερο αύριο, για έναν κόσμο όπου θα μπορούν να ζουν με αξιοπρέπεια οι γύρω μας, τα παιδιά μας, τα παιδιά των παιδιών μας.
Θα θυμόμαστε τον Κίμωνα, ένα σπάνιο άνθρωπο, καλό, ευγενικό, πρόθυμο, αγωνιστικό και ευαίσθητο. Και θα σκεφτούμε σοβαρά για την ίδια την ύπαρξη και την ποιότητα των συλλογικών υποκειμένων της Αριστεράς, θα προσπαθήσουμε να δώσουμε νόημα στη ζωή και θα αγωνιστούμε για τη ζωή. Είναι επιβεβλημένο να δώσουμε θετικό περιεχόμενο στη ζωή.
Θα προσπαθήσουμε να συνεχίσουμε πιο ουσιαστικά χωρίς να ξεχνάμε όλους τους ευαίσθητους ανθρώπους που οδηγήθηκαν στις «αναχωρήσεις» μη αντέχοντας άλλο.
Θα θυμόμαστε τον Κίμωνα, έναν από μας, και δεσμευόμαστε απέναντί του ότι θα πούμε στον δίπλα μας, μη φεύγεις. Κάτσε εδώ και γίνε χρήσιμος περισσότερο.
 Μη φεύγεις, μείνε μαζί μας. Χέρι-χέρι, πιασμένοι, όλοι μαζί, πρέπει να μείνουμε, να αντέξουμε, να τα καταφέρουμε.
Η ζωή θα νικήσει!


Εκδήλωση με θέμα: «Οικονομική Κρίση και Ψυχική Υγεία: Απ’ τον φόβο και την παθητικότητα προς μια ψυχολογία της αντίστασης και της διεξόδου».


Ομιλητές: 
Μεγαλοοικονόμου Θόδωρος, Διευθυντής Ψυχίατρος, ΚΨΥ Αγ. Αναργύρων
Μαρία Κακογιάννη, Ψυχολόγος, ΚΨΥ Αγ. Αναργύρων
Δέσποινα Δημητριάδη, Δικαστική Επιμελήτρια
Γιώργος Λεχουρίτης, Ψυχολόγος, Κέντρο Πρόληψης Δήμου Αθηναίων

Συντονίζει η Βασιλική Κατριβάνου, ψυχολόγος, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ

Στη μνήμη του συντρόφου Κίμωνα Καρολίδη


Οργάνωση:
Ανοιχτός κοινωνικός χώρος στο ρουφ, Ανδρονίκου 18 και Κων/πόλεως 10 (μετρό Κεραμεικός)
 Κυριακή, 17 Φεβρουαρίου 2013, ώρα: 6.30μμ

Συνδιοργάνωση: 
- Πανελλαδική Συσπείρωση για την Ψυχιατρική Μεταρρύθμιση
- Σωματείο των Εργαζομένων στα Κέντρα Πρόληψης των Εξαρτήσεων

Δεν υπάρχουν σχόλια: