Πέμπτη 2 Ιανουαρίου 2014

Ζαπατίστας : 20 χρόνια από την εξέγερση της αξιοπρέπειας ενάντια στην αδικία, στη λήθη και στο θάνατο.

20 χρόνια μετά οι Ζαπατίστας είναι ακόμη εδώ.
Στα ομιχλώδη βουνά του νότιου Μεξικού στην πολιτεία των Τσιάπας , τα μέλη με τα καλυμμένα πρόσωπα τους και υποστηρικτές του κινήματος των ανταρτών Ζαπατίστας συγκεντρώθηκαν για να σηματοδοτήσουν την 20η επέτειο της εξέγερσης ενός νέου έτους που τράβηξε την προσοχή του κόσμου για τα δεινά των φτωχών και των ιθαγενών της χώρας που συχνά αγνοούνται .

Οι Ζαπατίστας και εκατοντάδες υποστηρικτές από όλο τον κόσμο συγκεντρώθηκαν την Τρίτη το βράδυ για να θυμηθούν μια ένοπλη εξέγερση που , αν και σύντομη – σταμάτησε μετά από 12 ημέρες αιματοχυσίας με μια εκεχειρία με την κυβέρνηση  - και την ακολούθησε μια τεταμένη περίοδος από δύο δεκαετίες στασιμότητας .

Πριν από την εξέγερση , «Μας κορόιδευαν,  μας χειραγωγούσαν και είμαστε ξεχασμένοι. Ήμασταν βυθισμένοι στην άγνοια και τη φτώχεια . Όμως, πριν από 20 χρόνια, τέτοιες  μέρες , είπαμε « αρκετά », είπε στο πλήθος, μια γηγενής ηγέτης γνωστή ως Comandante Ορτανσία, σε μία από τις εορταστικές εκδηλώσεις , που πραγματοποιήθηκε σε μια σχολική αυλή στην πόλη της Oventic .

Περίπου 2.000 άτομα από το Μεξικό , τις ΗΠΑ , την Ευρώπη και αλλού, χόρεψαν , έπαιξαν μπάσκετ και τραγούδησαν πολιτικά τραγούδια και άκουσαν τους Ζαπατίστας διοικητές να μιλούν στα ισπανικά και σε ιθαγενείς γλώσσες όπως η Tzotzil και η Tzeltal .

Η εξέγερση των Ζαπατίστας εξέπληξε το Μεξικό και δέχτηκε την ευρεία υποστήριξη από αριστεριστές σε όλο τον κόσμο, με το μήνυμα της για την διεκδίκηση των δικαιωμάτων των ιθαγενών και την αντίθεσή της στην οικονομική παγκοσμιοποίηση . 

Μεξικό , DF . Ο Υποδιοικητής Μάρκος , ηγέτη του Στρατού των Ζαπατίστας για την Εθνική Απελευθέρωση ( EZLN ) , δήλωσε , σε ανακοινωθέν που απελευθερώθηκε από την ομάδα , ότι όπως και πριν από 20 χρόνια , όταν ξεσηκώθηκαν με τα όπλα, σήμερα προστατεύονται από την εξέγερση .

"Είναι το έδαφος των Ζαπατίστας , είναι η Τσιάπας , είναι το Μεξικό , είναι η Λατινική Αμερική , είναι η Γη . Και είναι Δεκέμβριος του 2013, κάνει κρύο , όπως έκανε και πριν από 20 χρόνια , και όπως και τότε , σήμερα μια σημαία μας προστατεύει : αυτή της εξέγερσης ", δήλωσε ο ηγέτης των ανταρτών σε ένα μέρος του γραπτού του, ο οποίος δεν έχει εμφανιστεί δημόσια εδώ και πέντε χρόνια .
Σε όλο το κείμενο , που διαθέτει την ειρωνεία που χαρακτηρίζει τα γραπτά του , ο Marcos έστειλε μια αγκαλιά σε όλους του « Ζαπατίστας συντρόφους και τις συντρόφισσες , τους άθεους και τους πιστού», για την επέτειο της εξέγερσης τους , η οποία θα εορταστεί την 1η Ιανουαρίου.

«Για εκείνους που εκείνο το βράδυ πήραν τα σακίδια τους και την ιστορία τους στις πλάτες τους , για όσους  πήραν αστραπές και βροντές στα χέρια τους , για εκείνους των οποίων τα παπούτσια δεν περιείχαν καθόλου μέλλον, για αυτούς που καλύπτουν τα πρόσωπά τους και τα ονόματά τους , για εκείνους που , χωρίς να ζητούν τίποτα σε αντάλλαγμα , πέθαναν την μεγάλη αυτη νύχτα έτσι ώστε οι άλλοι , ο καθένας , να ζήσει το επόμενο πρωί να είναι σε θέση να δει την ημέρα να ανατέλλει έτσι όπως θα του άξιζε, στεκούμενοι κατά μέτωπο με έντιμο βλέμμα και όρθια καρδιά» είπε .

Ο ηγέτης των ανταρτών δήλωσε ότι η μνήμη και η εξέγερση πηγαίνει σε όλους όσους ασχολούνται με την ιστορία των Ζαπατίστας.
« Γι 'αυτούς φωνάζουμε , Ελευθερία ! Ελευθερία ! ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ! Υγεία για όλους σας και μακάρι τα βήματά μας να είναι τόσο μεγάλα όσο των νεκρών μας », είπε .
Ο Μάρκος υπενθύμισε επίσης το θάνατο 49 παιδιών σε μια πυρκαγιά στο βρεφονηπιακό σταθμό ABC στη βόρεια πόλη του Hermosillo το 2009 , και διαπίστωσε ότι το περιστατικό ήταν το αποτέλεσμα της « κυβερνητικής απληστίας και του δεσποτισμού».

Ο ηγέτης των ανταρτών αμφισβήτησε επίσης τις κυβερνήσεις των προέδρων που έχουν κυβερνήσει το Μεξικό από την εμφάνιση του EZLN , Κάρλος Σαλίνας ντε Γκορτάρι, Ernesto Zedillo , Vicente Fox , Felipe Calderón και Enrique Peña Nieto .

Απόσπασμα από το ανακοινωθέν του EZLN που  διαβάστηκε από την Comandanta Ορτανσία :
b2ap3_thumbnail_20a_ezln.jpg 

" Πριν από 20 χρόνια δεν είχαμε τίποτα , καμία υπηρεσία υγείας ή εκπαίδευσης για τους ανθρώπους . Κανένας λαός δεν μπορούσε να επιλέξει τη δική του εξουσία , αν δεν αναγνωριζόταν ή δεν ελεγχόταν από τα πολιτικά κόμματα . Κανένας λαός δεν μπορεί να απορρίψει την εξουσία του , εάν δεν εκπλήρωνε το καθήκον και την υποχρέωσή της , ή αν αποδεικνυόταν  διεφθαρμένη , επειδή υποστηρίζεται από τις επίσημες κρατικές και ομοσπονδιακές κυβερνήσεις , πράγμα που σημαίνει ότι δεν υπήρχε επίπεδο αρχής, η οποία ήταν πραγματικά στην υπηρεσία των ανθρώπων .

Αλλά τώρα οι άνθρωποι μας έχουν αυτόνομη κυβέρνηση σε τοπικό , δημοτικό και επίπεδο. Είναι η απόφαση και η θέληση των ανθρώπων να επιλέξουν τη δική τους εξουσία και να τους απομακρύνουν από το γραφείο , όταν είναι απαραίτητο .

Οι άνθρωποι μας έχουν αρχίσει να ζουν και να κυβερνούν τους εαυτούς τους με το δικό τους τρόπο σκέψης και κατανόησης, όπως έκαναν οι γονείς και οι παππούδες μας , δηλαδή , έχουμε αρχίσει να ζούμε την αυτονομία και την ελευθερία , σύμφωνα με τους Ζαπατίστας .

Αυτή η κατασκευή της αυτονομίας μας , η πρακτική της δημοκρατίας, της ελευθερίας,  της ισότητας και της δικαιοσύνης προχωρά και κανείς δεν μπορεί να την σταματήσει.

Πολλοί από εμάς μοιράζονται τις γνώσεις και την εμπειρία τους με τις νέες γενιές των παιδιών και των νέων και προετοιμάζουμε τους ανθρώπους μας να αντισταθούν και να διοικήσουν. Στις Ζαπατίστας κοινότητες μας, η κακή κυβέρνηση δεν δίνει πλέον εντολές , τώρα τα πολιτικά κόμματα δεν μας ελέγχουν και δεν μας χειραγωγούν , γιατί πριν από 20 χρόνια ρίξαμε όλα τα πολιτικά κόμματα μακριά μαζί με τα σκουπίδια .

Τώρα είναι οι ίδιοι οι άνθρωποι που σκέφτονται, αναλύουν και αποφασίζουν ποιος θα τους διοικεί σύμφωνα με τους δικούς τους τρόπους και τους αυτόνομους νόμους .

Υπάρχουν ακόμη πολλά να κάνουμε , αλλά είμαστε σίγουροι ότι θα προχωρήσουμε γιατί ( ο αγώνας μας ) βασίζεται στην αληθινή δημοκρατία , την ελευθερία και τη δικαιοσύνη ."

b2ap3_thumbnail_f40e7be3275faf00470f6a706700d270.jpgb2ap3_thumbnail_011250b92779af00470f6a706700f941.jpgb2ap3_thumbnail_2c3d7a492763af00470f6a7067002183.jpg

Δεν υπάρχουν σχόλια: