Παρασκευή 4 Φεβρουαρίου 2011


Εκδήλωση - Συζήτηση

Μέτωπο Παιδείας

Το Μνημόνιο στα σχολεία

Τρίτη 8 Φεβρουαρίου, στις 19:00, Πλατεία Κοραή, Καραϊσκου 111
Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Πειραιά

Ομιλητές:

Γαλάνης Γιώργος, Πρόεδρος Συλλόγου Π.Ε. Πειραιά, «η Πρόοδος»
Παπαδόπουλος Κώστας, δημοτικός σύμβουλος Δήμου Νίκαιας-Ρέντη
Χουντής Παναγιώτης, ΔΣ ΕΛΜΕ Πειραιά
Καλαμαρά Έφη, ΔΣ Γ’ ΕΛΜΕ Δ. Αττικής

Συνδιοργάνωση:

Αγωνιστικές Κινήσεις Εκπαιδευτικών
Αγωνιστική Παρέμβαση – Δ. Γληνός
Αγωνιστική Συνεργασία

1 σχόλιο:

ερώτηση του ΚΚΕ για τις συνχωνεύσεις είπε...

Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ για τις συγχωνεύσεις - καταργήσεις σχολείων...

ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΕΙΣ ΣΧΟΛΕΙΩΝ:
Δραματικές συνέπειες στην
ήδη υποβαθμισμένη μόρφωση
Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ
προς την υπουργό Παιδείας
Επίκαιρη Ερώτηση για τις συγχωνεύσεις - καταργήσεις σχολείων και τα προβλήματα στη λειτουργία τους, κατέθεσε χτες ο Γιάννης Πρωτούλης, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ του ΚΚΕ, Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ και βουλευτής του Κόμματος, προς την υπουργό Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων. Στην Επίκαιρη Ερώτηση υπογραμμίζεται:
«Βρισκόμαστε ήδη μέσα στην κρίση και το "νέο σχολείο" υλοποιείται. Ταυτόχρονα χαρίζονται δισεκατομμύρια ευρώ στο κεφάλαιο για να....
ενισχυθεί η κερδοφορία του. Πάνω από 50 δισ. ευρώ ζεστό χρήμα έχουν δοθεί στο κεφάλαιο το 2010 τη στιγμή που με 15 δισ. ευρώ το χρόνο θα μπορούσε να ικανοποιηθεί το αίτημα για 15% από τον κρατικό προϋπολογισμό για την Παιδεία και θα καλύπτονταν πολλές σύγχρονες μορφωτικές ανάγκες!
Στα πλαίσια αυτά προχωράει και η διαδικασία "διαβούλευσης" για τις συγχωνεύσεις σχολείων οι οποίες θα αποφασίζονται από την Περιφερειακή Διεύθυνση όπως προβλέπει η νέα διοικητική δομή της εκπαίδευσης. Σύμφωνα, δε, με πληροφορίες, η κατεύθυνση είναι να συγχωνευτεί το 30% των σχολείων στο Λεκανοπέδιο Αττικής και το 25% στην υπόλοιπη Ελλάδα.
Η απόφαση αυτή θα έχει δραματικές συνέπειες στην ήδη υποβαθμισμένη μόρφωση των παιδιών του Λαού μας. Ταυτόχρονα, ανοίγει περαιτέρω ο δρόμος για απολύσεις εκπαιδευτικών, με πρόσχημα πάντα πως όταν δεν υπάρχει αντικείμενο εργασίας, μονιμότητα δεν υφίσταται.
Τη στιγμή που σύμφωνα με στοιχεία της Ανώτατης Συνομοσπονδίας Γονέων Μαθητών Ελλάδας (ΑΣΓΜΕ) χρειάζονται 500 νέα σχολικά κτίρια για να τελειώσει η διπλοβάρδια, που μόνο το 15% των σχολείων έχουν υποδομές για παιδιά με κινητικές δυσκολίες, που σ' όλη την Ελλάδα υπάρχουν οικόπεδα χαρακτηρισμένα ιδιοκτησίας ΟΣΚ αλλά δεν χτίζονται, είναι πρόκληση να κλείνουν σχολεία με το πρόσχημα των "αντοχών της οικονομίας". Αν οι κυβερνήσεις θέλανε να κάνουν οικονομία δε θα χαρίζανε τον τομέα ανέγερσης σχολείων στις επιχειρήσεις (ΣΔΙΤ), που για ένα 12θέσιο σχολείο το κόστος εκτινάσσεται στα 4 εκατομμύρια ευρώ, ενώ με τον ΟΣΚ χρειάζονται 1,6 εκατομμύρια ευρώ!
Κρίσιμη πλευρά είναι επίσης το γεγονός ότι η κυβέρνηση δίνει χρήματα για να υλοποιηθούν οι αντιδραστικές αλλαγές στην εκπαίδευση μέσω του ΕΣΠΑ και την ίδια στιγμή μειώνει κατά 21,9% τις δαπάνες για την Παιδεία από τον κρατικό προϋπολογισμό. Ετσι, τα σχολεία μένουν χωρίς κιμωλίες, καθαριότητα, θέρμανση, φωτοτυπικό χαρτί, με απλήρωτους και ελαστικά εργαζόμενους εκπαιδευτικούς.
ΕΡΩΤΑΤΑΙ η κ. Υπουργός:
* Προτίθεται να σταματήσει τη διαδικασία συγχωνεύσεων - καταργήσεων των σχολικών μονάδων. Να προχωρήσει σε Σύγχρονο πρόγραμμα σχολικής στέγης υπαγμένο στο κράτος και κατάργηση των ΣΔΙΤ.
* Προτίθεται να επιχορηγήσει με έκτακτο κονδύλι από τον κρατικό προϋπολογισμό όλες τις σχολικές επιτροπές για όλες τις ανάγκες των σχολείων. Να καταργήσει το ΦΠΑ στους λογαριασμούς και τις δαπάνες των σχολικών επιτρόπων. Να είναι αποκλειστικά δωρεάν το πετρέλαιο, το ρεύμα, το νερό και το τηλέφωνο στα σχολεία. Να μην επιβαρύνεται η λαϊκή οικογένεια για πληρωμή λειτουργικών εξόδων, τραπεζοκόμων και καθαριότητας, εκπαιδευτικών εκδρομών, βιβλίων κλπ.
* Να προχωρήσει στην πληρωμή των δεδουλευμένων των εκπαιδευτικών;».