Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

τρέχα φέρε τα υλικά να σε χειρουργήσωΝοσοκομεία «νίπτουν τας χείρας» για τις ελλείψεις ακριβών υλικών χειρουργείου και υποχρεώνουν τους ασθενείς να τα αγοράζουν οι ίδιοι απευθείας από τις εταιρείες και να τα πληρώνουν!

Αυτό δεν συμβαίνει σε κάποια τριτοκοσμική χώρα, αλλά σε ελληνικά υπερχρεωμένα νοσηλευτικά ιδρύματα που βρήκαν την εύκολη λύση για να αντιμετωπίσουν τα αδιέξοδα του συστήματος προμηθειών. «Φορτώνουν» το πρόβλημα στον ασθενή, ο οποίος πληρώνει προκειμένου να χειρουργηθεί και μετά ταλαιπωρείται για να πάρει πίσω τα χρήματα ή μέρος αυτών από το ασφαλιστικό του ταμείο. Μόνο που δεν πρόκειται για βαμβάκι, χαρτί υγείας ή άλλα ευτελή αναλώσιμα, αλλά για εξειδικευμένα υλικά χειρουργείου, όπως οι ενδοφακοί που απαιτούνται στις επεμβάσεις καταρράκτη ή ακριβά συρραπτικά τα οποία χρησιμοποιούνται σε «βαριά χειρουργεία».

Στη διάθεση της «Κ» υπάρχουν δύο ιατρικές βεβαιώσεις που φανερώνουν ότι το θέμα δεν είναι μόνο οικονομικό. Η μία αφορά επέμβαση καταρράκτη που έγινε σε ηλικιωμένη στις 21 Ιανουαρίου, στο Ασκληπιείο Βούλας. Στη βεβαίωση που δόθηκε στην ασθενή για να την καταθέσει στο ΙΚΑ αναφέρεται ότι «λόγω ελλείψεως ενδοφακών προμηθεύτηκε ιδίοις εξόδοις τον ενδοφακό». Στη δεύτερη ιατρική βεβαίωση, που αφορά χειρουργική επέμβαση που έγινε στις 30 Δεκεμβρίου στο νοσοκομείο «Σωτηρία», η αγορά των υλικών συνδέεται με την ασφαλή έκβαση της επέμβασης. Ο ασθενής υποβλήθηκε σε θωρακοτομή και πνευμονεκτομή. «Για να γίνει η πνευμονεκτομή με ασφάλεια», αναφέρεται στο πιστοποιητικό, «χρησιμοποιήθηκαν συρραπτικά, τα 30V-3 αγγειακό και 45 – 4 για τον κύριο βρόγχο. Τα ανωτέρω συρραπτικά δεν χορηγούνται από το νοσοκομείο μας». Μετά την επέμβαση ο ασθενής προσκόμισε στο ΙΚΑ το σχετικό τιμολόγιο με το ποσό των 673,21 ευρώ.

Το θέμα είναι γνωστό στο ΙΚΑ και από τη σχετική αλληλογραφία διαπιστώνεται ότι η τακτική της αγοράς ενδοφακών από τους ίδιους τους ασφαλισμένους δεν αφορούσε ένα μόνο περιστατικό, αλλά μεγάλο αριθμό ασθενών. Στις 14 Οκτωβρίου, η διευθύντρια του Tμήματος Kλειστής Περίθαλψης του Iδρύματος απευθύνθηκε εγγράφως στο Ασκληπιείο ζητώντας να μάθει για πιο λόγο χρεώνονται οι ασφαλισμένοι «εφ’ όσον οι επεμβάσεις καταρράκτη διενεργούνται στο πλαίσιο της ισχύουσας σύμβασης και το ΙΚΑ αποδίδει τιμή- πακέτο 350 ευρώ».

Ο χειρουργός οφθαλμίατρος Αναστάσιος Κανελλόπουλος, καθηγητής του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, εξέφρασε στην «Κ» την έκπληξή του και επισήμανε ότι στις Ηνωμένες Πολιτείες απαγορεύεται ρητά ο ασθενής να μετέχει στην αγοραπωλησία των ιατρικών υλικών. «Σε λίγο θα έχουμε μαυραγορίτες να πουλάνε ενδοφακούς έξω από τα νοσοκομεία», ανέφερε. Για τον συντονιστή διευθυντή χειρουργικής στο νοσοκομείο «Αγία Oλγα», Χρήστο Δερβένη, το θέμα των υλικών χειρουργείου έχει και μιαν άλλη διάσταση. «Πρέπει να δει κανείς και την ευθύνη των γιατρών, οι οποίοι αναγκάζονται να χειρουργήσουν με μη ασφαλή υλικά τα οποία προμηθεύονται τα νοσοκομεία μέσω διαγωνισμών. Οι εταιρείες που μετέχουν στους διαγωνισμούς οφείλουν να αποδεικνύουν με κλινικές μελέτες την ασφάλεια των προϊόντων τους. Η ένδειξη CE δεν αρκεί, καθώς ελέγχει τα υλικά στο εργαστήριο και όχι στους αρρώστους. Εμείς μόνο αν πάθουν κάτι οι ασθενείς μπορούμε να κάνουμε αναφορά στον ΕΟΦ».

Της Γαληνης Φουρα
Copyright: http://www.kathimerini.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

.....μέρα αναστάσιμη ....

.....Κάποια ξημερώματα σε μακρύ τραπέζι
θάρθουν να καθίσουνε μάνες και παιδιά
μέρα αναστάσιμη κι ο λαός θα παίζει
τα πολλά τραγούδια του για τη λευτεριάγια να αρχισει ο κοσμος να γελα
πρεπει να χυθει πολυ δακρυ ακομη

Αϊσα - Ένα εντεκάχρονο κορίτσι που μάχεται . . . . .Αϊσα - Με τα δικά της λόγια:
«Το όνομά μου είναι Αϊσα. Είμαι 11 χρονών.
Ζω στο χωριό Κόμπα στο Νίγηρα.
Μου έκαναν κλειτοριδεκτομή όταν ήμουν 5 ετών. Δεν θυμάμαι πολλά, αλλά ξέρω ότι έγινε εδώ στο χωριό μας.
Αυτό που θυμάμαι, είναι όταν στη μικρή μου αδελφή, τη Φατιμά έκαναν το ίδιο.

Ήταν πριν από 3 χρόνια. Την ξεγέλασαν μετά το σχολείο να πάει στα λαγκάδια, μακριά από το χωριό. Όταν γύρισε, έκλαιγε. Έτρεχε αίμα στα πόδια της. Ήμουν πολύ λυπημένη.
Κατάλαβα τι είχε συμβεί.

Ρώτησα τη μητέρα μου γιατί το έκαναν αυτό στη Φατιμά. Της είπα πως ήταν κακό για τα κορίτσια.

Μου είπε "Ήταν πάντα στις παραδόσεις μας, ακόμα και πριν να γεννηθώ εγώ."
Αμέσως μετά τη Φατιμά ήταν η σειρά της ξαδέλφης μου Αλίμα. Και αυτή ήταν 7 χρονών.

Ήξερε τι ήθελαν να της κάνουν. Προσπάθησε να ξεφύγει, να τρέξει. Αλλά την έπιασαν έτσι και αλλιώς. Δε σταμάτησε να αιμορραγεί όλη τη μέρα.

Το ίδιο βράδυ λ…

Πάτρα: Η ΔΕΗ έκοψε το ρεύμα σε ηλικιωμένη που ζει με οξυγόνο – Συνελήφθη ο γιος της που διαμαρτυρήθηκε

Εφιαλτική γίνεται πλέον η πραγματικότητα για όσους δεν έχουν να πληρώσουν το ρεύμα. Βλέπετε η παραπλανητική διαφήμιση δεν μας τα λέει όλα , δηλαδή όταν δεν έχεις να πληρώσεις όσα σου ζητάνε για να μπεις στην ρύθμιση τι κάνεις ; προφανώς έχεις την τύχη της ηλικιωμένης κυρίας Νίκης Μούζου, καθώς η ΔΕΗ της έκοψε το ρεύμα, αν και η ίδια ζει με μηχάνημα οξυγόνου. Όπως αναφέρει το www.patrastimes.gr, η ηλικιωμένη γυναίκα ζει σε ένα παλιό σπίτι στην συνοικία της Αγίας Αικατερίνης, στην πιο υποβαθμισμένη συνοικία της πόλης. Σήμερα το πρωί συνεργείο της ΔΕΗ συνοδεία ανδρών της ομάδας ΔΙΑΣ έκοψαν το ρεύμα. Η κυρία Νίκη ζει με μια πενιχρή σύνταξη. Συντηρεί τα δύο της εγγόνια, ανήλικα, και ήλθε αντιμέτωπη με έναν υπέρογκο λογαριασμό ρεύματος. Πάνω από 10.000 ευρώ. Όπως είπε δεν μπορούσε να πληρώσει καθώς έπρεπε να επιλέξει από το αν θα μπορέσει να ταΐσει την οικογένειά της ή να έχει ρεύμα. Η γειτονιά ξεσηκώθηκε. Σαν να μην έφταναν όλα αυτά ο γιος της κυρίας Νίκης πήγε στην ΔΕΗ για να διαμαρτυρηθεί. …