Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

τρέχα φέρε τα υλικά να σε χειρουργήσωΝοσοκομεία «νίπτουν τας χείρας» για τις ελλείψεις ακριβών υλικών χειρουργείου και υποχρεώνουν τους ασθενείς να τα αγοράζουν οι ίδιοι απευθείας από τις εταιρείες και να τα πληρώνουν!

Αυτό δεν συμβαίνει σε κάποια τριτοκοσμική χώρα, αλλά σε ελληνικά υπερχρεωμένα νοσηλευτικά ιδρύματα που βρήκαν την εύκολη λύση για να αντιμετωπίσουν τα αδιέξοδα του συστήματος προμηθειών. «Φορτώνουν» το πρόβλημα στον ασθενή, ο οποίος πληρώνει προκειμένου να χειρουργηθεί και μετά ταλαιπωρείται για να πάρει πίσω τα χρήματα ή μέρος αυτών από το ασφαλιστικό του ταμείο. Μόνο που δεν πρόκειται για βαμβάκι, χαρτί υγείας ή άλλα ευτελή αναλώσιμα, αλλά για εξειδικευμένα υλικά χειρουργείου, όπως οι ενδοφακοί που απαιτούνται στις επεμβάσεις καταρράκτη ή ακριβά συρραπτικά τα οποία χρησιμοποιούνται σε «βαριά χειρουργεία».

Στη διάθεση της «Κ» υπάρχουν δύο ιατρικές βεβαιώσεις που φανερώνουν ότι το θέμα δεν είναι μόνο οικονομικό. Η μία αφορά επέμβαση καταρράκτη που έγινε σε ηλικιωμένη στις 21 Ιανουαρίου, στο Ασκληπιείο Βούλας. Στη βεβαίωση που δόθηκε στην ασθενή για να την καταθέσει στο ΙΚΑ αναφέρεται ότι «λόγω ελλείψεως ενδοφακών προμηθεύτηκε ιδίοις εξόδοις τον ενδοφακό». Στη δεύτερη ιατρική βεβαίωση, που αφορά χειρουργική επέμβαση που έγινε στις 30 Δεκεμβρίου στο νοσοκομείο «Σωτηρία», η αγορά των υλικών συνδέεται με την ασφαλή έκβαση της επέμβασης. Ο ασθενής υποβλήθηκε σε θωρακοτομή και πνευμονεκτομή. «Για να γίνει η πνευμονεκτομή με ασφάλεια», αναφέρεται στο πιστοποιητικό, «χρησιμοποιήθηκαν συρραπτικά, τα 30V-3 αγγειακό και 45 – 4 για τον κύριο βρόγχο. Τα ανωτέρω συρραπτικά δεν χορηγούνται από το νοσοκομείο μας». Μετά την επέμβαση ο ασθενής προσκόμισε στο ΙΚΑ το σχετικό τιμολόγιο με το ποσό των 673,21 ευρώ.

Το θέμα είναι γνωστό στο ΙΚΑ και από τη σχετική αλληλογραφία διαπιστώνεται ότι η τακτική της αγοράς ενδοφακών από τους ίδιους τους ασφαλισμένους δεν αφορούσε ένα μόνο περιστατικό, αλλά μεγάλο αριθμό ασθενών. Στις 14 Οκτωβρίου, η διευθύντρια του Tμήματος Kλειστής Περίθαλψης του Iδρύματος απευθύνθηκε εγγράφως στο Ασκληπιείο ζητώντας να μάθει για πιο λόγο χρεώνονται οι ασφαλισμένοι «εφ’ όσον οι επεμβάσεις καταρράκτη διενεργούνται στο πλαίσιο της ισχύουσας σύμβασης και το ΙΚΑ αποδίδει τιμή- πακέτο 350 ευρώ».

Ο χειρουργός οφθαλμίατρος Αναστάσιος Κανελλόπουλος, καθηγητής του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, εξέφρασε στην «Κ» την έκπληξή του και επισήμανε ότι στις Ηνωμένες Πολιτείες απαγορεύεται ρητά ο ασθενής να μετέχει στην αγοραπωλησία των ιατρικών υλικών. «Σε λίγο θα έχουμε μαυραγορίτες να πουλάνε ενδοφακούς έξω από τα νοσοκομεία», ανέφερε. Για τον συντονιστή διευθυντή χειρουργικής στο νοσοκομείο «Αγία Oλγα», Χρήστο Δερβένη, το θέμα των υλικών χειρουργείου έχει και μιαν άλλη διάσταση. «Πρέπει να δει κανείς και την ευθύνη των γιατρών, οι οποίοι αναγκάζονται να χειρουργήσουν με μη ασφαλή υλικά τα οποία προμηθεύονται τα νοσοκομεία μέσω διαγωνισμών. Οι εταιρείες που μετέχουν στους διαγωνισμούς οφείλουν να αποδεικνύουν με κλινικές μελέτες την ασφάλεια των προϊόντων τους. Η ένδειξη CE δεν αρκεί, καθώς ελέγχει τα υλικά στο εργαστήριο και όχι στους αρρώστους. Εμείς μόνο αν πάθουν κάτι οι ασθενείς μπορούμε να κάνουμε αναφορά στον ΕΟΦ».

Της Γαληνης Φουρα
Copyright: http://www.kathimerini.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

.....μέρα αναστάσιμη ....

.....Κάποια ξημερώματα σε μακρύ τραπέζι
θάρθουν να καθίσουνε μάνες και παιδιά
μέρα αναστάσιμη κι ο λαός θα παίζει
τα πολλά τραγούδια του για τη λευτεριάΤράπεζα πετάει στο δρόμο Οικογένεια στην Νίκαια

Πετάνε στο δρόμο και ξεκληρίζουν ολόκληρη οικογένεια ανέργων στη Νίκαια αφού πρώτα φρόντισαν να δέσουν χειροπόδαρα και να τους αρπάξουν τη πρώτη κατοικία.. Ολόκληρη οικογένεια κινδυνεύει να βρέθει στο δρόμο μέχρι τις 20 Σεπτέμβρη, αφού η eurobank έστειλε τελεσίγραφο να φύγουν μέχρι τη παραπάνω ημερομηνία.

Πρόκειται για διώροφη μονοκατοικία στη Νίκαια με τα δύο διαμερίσματα να ανήκουν ξεχωριστά στους δύο γιούς της οικογένειας, οι οποίοι βιώνουν τον εφιάλτη της ανεργίας τα τελευταία χρόνια και μάλιστα να είναι δηλωμένα σαν ΠΡΩΤΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑ και το ισόγειο-κατάστημα (που δεν λειτουργεί πλέον) που ανήκει στον πατέρα της οικογένειας επίσης άνεργο που εδώ και ενάμιση χρόνο έχει σοβαρά προβλήματα υγείας έπειτα από καρδιακό επεισόδιο που πέρασε λόγω της περιπέτειας που περνάει.

Τα σπίτια έχουν ήδη βγει σε πλειστηριασμό τον οποίο η τράπεζα που τα διεκδικούσε ''πλειοδότησε'' και τα πήρε στη κατοχή της αντί πινακίου φακής.

Το τραγικό στην υπόθεση είναι ότι πέρα από το ξεκλήρισμα μιας ο…

16/8 ΚΟΜΜΕΝΟ ΑΡΤΑΣ - 17/8 ΚΟΚΚΙΝΙΑ

Στον απόηχο των θυμάτων του Αυγούστου, και είναι πολλά, αφιερωμένο στη μνήμη τους, ένα ποίημα του Γιάννη Ρίτσου, μελοποιημένο από το Θάνο Μικρούτσικο.
"ΤΟ ΧΡΕΟΣ"    ΚΟΚΚΙΝΙΑ  ΚΟΜΜΕΝΟ ΑΡΤΑΣ


«Κι ύστερα πάλι ομοβροντία τα χαράματα
διώχνοντας απ' τα κυπαρίσια τα σπουργίτια τα φορτηγά αυτοκίνητα γιομάτα αγωνιστές
περνώντας για τον τόπο της εκτέλεσης
κόβοντας με τις ρόδες τους στα δυο τον ήλιο.
Εμεινε πάλι πολλή σκόνη τ' απογεύματα
Η σκόνη που αφήνουν πίσω τους τα μαύρα φουστάνια
Των μανάδων
Καθώς περνάνε απ' του Αβέρωφ ή απ' του Χατζηκώστα
Ή από τα τμήματα των μεταγωγών
Οι μαύρες μανάδες με τα μαύρα φουστάνια
Με την καρδιά τους τυλιγμένη στο μαντίλι τους
Σαν ένα ξεροκόμματο ψωμί που δεν μπορεί να το μασήσει
Ούτε ο Θάνατος.» Η ιδέα της ανάρτηση; απο τον Χ. ΖΟΥΛΙΆΤΗ