Κυριακή 27 Φεβρουαρίου 2011

Μουσικό σχολείο Πειραιά,

Τα Σχολεία μας παράγουν πολιτισμό , άσχετα αν το υπουργείο "παιδείας " δεν το γνωρίζει και θέλει να τα κλείσει.

Την Τρίτη 29 Μαρτίου, ώρα 4 μ.μ. στο Θέατρο Ολύμπια της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, Ακαδημίας 59, Αθήνα, η Θεατρική Ομάδα και η Συμφωνική Ορχήστρα του Μουσικού Σχολείου Πειραιά παρουσιάζουν το παραμύθι μιούζικαλ του Στέλιου Μαρίνη: «Ο Τικαλάκης».

Λίγα λόγια για το έργο:

Ο ήρωας είναι ένα φτωχό παιδί με κινητικά προβλήματα, αλλά έξυπνος, ικανός, γεμάτος αγάπη για τους ανθρώπους και, κυρίως, αισιόδοξος. Σε κάθε πρόβλημα της ζωής βρίσκει και προβάλλει τις όποιες θετικές του πλευρές, αναφωνώντας διαρκώς «τι καλά, τι καλά», εξού και το όνομά του. Xάρη στην ιδιαίτερη έφεσή του στη μουσική, παρά τις δυσκολίες στην κίνηση των χεριών, μαθαίνει πιάνο σε ένα μικρό πιανάκι που μάζεψε από τα σκουπίδια και γράφει υπέροχη μουσική.

Ο άρχοντας της χώρας, ο βασιλιάς Ταχειόλας, είναι σκληρός και ανάλγητος και περιτριγυρίζεται από συμβούλους αυλοκόλακες που δεν διστάζουν να πραγματοποιούν οτιδήποτε απαιτεί ο βασιλιάς, έστω κι αν φέρνει τη δυστυχία στους υπηκόους.

Το μόνο άτομο που αγαπάει ο Ταχειόλας και στο οποίο κάνει όλα τα χατίρια είναι η κόρη του, η πανέμορφη αλλά δύστροπη πριγκίπισσα Ταθελειόλα. Η Ταθελειόλα είναι τόσο απαιτητική, ώστε φτάνει να ζητήσει από τον πατέρα της να στερήσει από τους χωρικούς τον ήλιο για να μην τυχαίνει να έχουν αυτοί λιακάδα όταν στο παλάτι έχει συννεφιά.

Όταν η Ταθελειόλα γνωρίζει από κοντά τον Τικαλάκη που παίζει συχνά με τα ζώα στο δάσος δίπλα από το παλάτι, αρχικά απαιτεί να τον συλλάβουν και να τον φυλακίσουν, αλλά, καθώς καθημερινά τον επισκέπτεται για να τον ακούει να παίζει πιάνο, σταδιακά μεταμορφώνεται.

Τελικά η αγάπη νικά κι όλα αλλάζουν στη χώρα.

Οι συντελεστές της παράστασης

Το παραμύθι διασκεύασε σε μιούζικαλ ο συγγραφέας του Στέλιος Μαρίνης. Για τις ανάγκες της μουσικοχορευτικής διασκευής, ντύθηκαν με λόγια αποσπάσματα από τα έργα: «West side story» (America, I feel pretty) του Leonard Bernstein, «Jesus Christ Superstar» (Maria Magdalena) του Andrew Lloyd Webber, «Carmen suite No 2» (Habanera) του G. Bizet, «Hungarian Dance No 5» του J. Brahms, «Libertango» του A. Piazzola, τα τραγούδια «Βιετνάμ γιε - γιε» του Δ. Σαββόπουλου, «Συννεφιασμένη Κυριακή» του Β. Τσιτσάνη, «Κάπου θα συναντηθούμε» του Γ. Μηλιώκα και το δημοτικό τραγούδι «Ο Χαραλάμπης», καθώς και τα πρωτότυπα τραγούδια που είχαν γραφτεί από το μουσικό Γιώργο Παππά για τον ψηφιακό δίσκο που συνοδεύει την έντυπη έκδοση του παραμυθιού.

Στην παράσταση θα απολαύσουμε τους 32 μαθητές του σχολείου που παίζουν, τραγουδούν και χορεύουν υπό τη συνοδεία της 60μελούς συμφωνικής ορχήστρας του σχολείου, μικρού λαϊκού και παραδοσιακού μαθητικού συνόλου και 10μελούς χορωδίας από μαθητές και αποφοίτους του σχολείου.

Στην προετοιμασία έλαβαν μέρος οι καθηγητές μουσικής: Στέλλα Αραμπατζόγλου σοπράνο σαξόφωνο, Θεόδωρος Γιατράς φλάουτο, Μιχάλης Δημητράς κιθάρα, Μιχάλης Κουντούρης βιολί, Αθανάσιος Κυρζίδης όμποε, Γιάννης Λάμπος βιολί, Ζαφειρία Μάντζαρη φλάουτο, Γεράσιμος Μορφέσης τρομπέτα, Ελένη Μουζακίτη άλτο σαξόφωνο, Σοφία Μουλακάκη ακορντεόν μπαγιάν, Χρήστος Παππούς κλαρινέτο, Κώστας Σαΐνης κόρνο, Θανάσης Τσίτσαρης τσέλο, Σταύρος Χουλιαράς βιολί οι οποίοι και συμμετέχουν με τους μαθητές τους στη συμφωνική ορχήστρα.

Το λαϊκό και το παραδοσιακό τρίο δίδαξαν οι καθηγητής κ. Φάνης Σταυρακάκης και Γιώργος Παππάς, ο οποίος συνοδεύει και στο πιάνο τα δικά του τραγούδια «Η βάρκα», «Όλα είναι τόσο καλά», «Το τραγούδι της Ταθελειόλας» και «Ο Ύμνος της Τικαλοχώρας».

Σκηνοθεσία: Στέλιος Μαρίνης

Διεύθυνση Ορχήστρας: Δημήτρης Καραβέλης

Διδασκαλία Χορωδίας: Ελίζα Κοντοπούλου

Χορογραφία: Ελένη Γιαννοπούλου με τη βοήθεια των μαθητριών Ελευθερίας Πάλλα και Μαρίας Χριστοδούλου

Σκηνικά - Κοστούμια: Κική Παυλικιάνη

Είσοδος ελεύθερη

Πληροφορίες: 2104204426

Δεν υπάρχουν σχόλια: