Κυριακή 4 Μαρτίου 2012

4-8 Μάρτη 1944 Μάχη της Κοκκινιάς

Αντί προλόγου
"...Η Κοκκινιά...στέκεται ορθή. Παλεύει πάνω σε μαρμαρένια αλώνια με τον χάροντα, σαν άλλος Διγενής και κερδίζει... ΤΗ ΛΕΥΤΕΡΙΑ ΚΕΡΔΙΖΕΙ... Σ' ευχαριστώ πατρίδα Κοκκινιά που με έκαμες να στέκουμε ορθός μπρος στους καιρούς και να κοιτάζω κατάματα τους λαούς. Σ' ευχαριστώ που με έκαμες να μη ντρέπομαι. Σ' ευχαριστώ για το μεγάλο Εθνικό Δίδαγμα που μας έδωσες. Πως να αγαπάμε την Ελλάδα - να αγαπάμε υπερασπίζοντας τη λευτεριά και ανεξαρτησία της με τη θυσία μας... Χαίρομαι που σε βλέπω μέσα στο Εθνικό Πάνθεον δίπλα στο Κούγκι και στ' Αρκάδι. Δίπλα στα Καλάβρυτα και στο Δίστομο."
Απόσπασμα από ομιλία του Κ. Γέμελου, προέδρου του Δ.Σ. του Δήμου Νίκαιας
στις 14 Αυγούστου 1959.

 Η Κοκκινιά πρέπει να σταθεί ξανά στο ύψος της σε αυτές τις δύσκολες στιγμές για την Χώρα .
Δεν αρκούν οι τελετές μνήμης και οι καταθέσεις στεφανιών στο μνημείων των πεσόντων . 
 Μπορούμε και το οφείλουμε να οργανωθούμε και να ΑΝΤΙΣΤΑΘΟΥΜΕ  στην οργανωμένη επίθεση που δεχόμαστε .

Από τις 4 έως τις 8 Μάρτη 1944, η Κοκκινιά έζησε από τις πιο τραγικές μέρες της πολύχρονης ιστορίας της. Έγινε στόχος μεγάλων εχθρικών δυνάμεων. Δυνάμεων που αποτελούνταν από Ναζί, χωροφύλακες, ταγματασφαλίτες που είχαν συγκροτηθεί από τη δοσίλογη κυβέρνηση του Ιωάννη Ράλλη και εξοπλιστεί από τους Γερμανούς καθώς και από τους τσολιάδες του Ι.Πλυντζανόπουλου, του Γ.Σγούρου, του Γκίνου, και του επικεφαλής του μηχανοκίνητου τμήματος της Αστυνομίας Ν. Μπουραντά.

Φυσικά, η Κοκκινιά δεν έμεινε παθητική. Απάντησε ηρωικά, πατριωτικά, χάνοντας εκλεκτά παλικάρια της, μόνο και μόνο για να μην εγκατασταθούν κατακτητές στην πόλη.

Την υπεράσπιση της πόλης είχε αναλάβει το 6ο Ανεξάρτητο Σύνταγμα του ΕΛΑΣ. Δίπλα στον ΕΛΑΣ βρίσκονταν τα μέλη του ΕΑΜ, οι ΕΠΟΝίτες και κυρίως η συντριπτική πλειοψηφία του λαού της Κοκκινιάς. Η υπεράσπιση της Πόλης ήταν λοιπόν μια παλλαϊκή υπόθεση για τους Κοκκινιώτες. Οι επιδρομείς τρεις μέρες προσπαθούσαν να εισβάλουν και όλο αναχαιτίζονταν από τους ΕΛΑΣίτες. Έτσι κάθε μέρα οι επιδρομείς, επέστρεφαν με περισσότερες ενισχύσεις και κυρίως με περισσότερα πυρομαχικά και πιο βαρύ οπλισμό.
συνέχεια στο : http://kontrastoreyma.blogspot.com

4 σχόλια:

Μιχάλης είπε...

Ευτυχώς που υπάρχεις και μας τα θυμίζεις κάθε φορά .
Θα είναι σαν και πέρσυ ;
Υποβαθμισμένη εντελώς απο τον Ιωακειμίδη;
Η θα κάνουμε κατι να πάρει η επέτειος την αληθινή της σημασία.

Αναστασία . Μαυράκη είπε...

Πρέπει να πάρουμε το αύριο στα χέρια μας . Πρέπει να καταλάβουμε επιτέλους ότι δεν μπορούμε να περιμένουμε απο μια παράλυτη αριστερά να μας σώσει .
Πρέπει το αύριο να γίνει το χθές που δεν κάναμε κάτι παραπάνω .
Αν θέλουμε να είμαστε αύριο Ελεύθεροι

Ανώνυμος είπε...

οι Κοκκινιώτες δώσανε την ζωή τους για την Λευτεριά με το ντουφέκι στο χέρι και τώρα με το τηλεκοντρόλ στο ένα και το .. στο άλλο βλέπουν λαζόπουλο και ράδιο αρβύλα και νομίζουν ότι κάνουν αντίσταση .
Ξύπνα κοκκινιώτη Ξύπνα πρίν ειναι αργά .

ΕΥΡΥΤΑΝΑΣ ΙΧΝΗΛΑΤΗΣ είπε...

Από τα πολύ ξεχωριστά αφιερώματα!