Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Χρυσοφόρες μπίζνες των ΚΕΚ σε βάρος των ανέργων…

Το άρθρο που ακολουθεί αναλύει με αρκετή λεπτομέρεια δεδομένα άγνωστα για πολλούς, φήμες για κάποιους άλλους, σε ό,τι αφορά τα κέντρα επαγγελματικής κατάρτισης.
 
Αναδημοσίευση από το Δρόμο της Αριστεράς
1.500 ευρώ στον… εκπαιδευόμενο και 2.100 ευρώ στον… ιδιώτη-επιμορφωτή. Του Γιώργου Κατερίνη
 
Εκατομμύρια ευρώ του ΕΣΠΑ προορισμένα για την καταπολέμηση της ανεργίας καταλήγουν τελικά στις τσέπες ιδιοκτητών ΚΕΚ, που είναι και οι μόνοι πραγματικά ωφελημένοι από τα προγράμματα κατάρτισης. Το παράδειγμα των άνεργων δημοσιογράφων που αυτό το διάστημα παραλαμβάνουν τις «επιταγές κατάρτισης» ή training voucher επί το… ευρωπαϊκότερο, είναι αποκαλυπτικό.
Οι άνεργοι παραλαμβάνουν μια επιταγή με την οποία θα αναζητήσουν Κέντρο Επαγγελματικής Κατάρτισης για να εκπαιδευτούν. Κάθε επιταγή αποτιμάται σε 2.100 ευρώ. Αυτά τα χρήματα αποτελούν την αμοιβή του ΚΕΚ για τα «έξοδά του». Ο άνεργος που θα καταρτιστεί θα λάβει ως επίδομα 1.500 ευρώ μεικτά, κάπου 1.200 ευρώ στο χέρι, γιατί παρ’ ότι άνεργος πρέπει και να φορολογηθεί. Έτσι, από ένα πρόγραμμα προϋπολογισμού 5.097.600 ευρώ που αφορά 1.416 άνεργους δημοσιογράφους, τα 3 εκατομμύρια ή το 60%(!), θα εισρεύσουν στα ταμεία των ΚΕΚ, που αποδεικνύονται και οι μόνοι πραγματικά ωφελημένοι από αυτή την κατάρτιση. Καλή δουλειά σε βάρος των ανέργων
Η διόγκωση αυτής της κερδοφόρας επιχειρηματικής δραστηριότητας έχει μεγάλη ιστορία και αρκετό παρασκήνιο. Τα Κέντρα Επαγγελματικής Κατάρτισης έχουν φυτρώσει παντού. Αν και υποτίθεται υπάρχουν περιορισμοί στην αδειοδότηση και την πιστοποίησή τους, κάποια λειτουργούν στην πράξη ως όμιλοι, αφού εμφανίζονται με διαφορετικές ονομασίες, αλλά με συνεργαζόμενες δομές. Είναι σύνηθες το φαινόμενο ένα ΚΕΚ να αναλαμβάνει ένα πρόγραμμα κατάρτισης, αλλά να το υλοποιεί σε δομές άλλου ΚΕΚ! Επίσης θεωρείται λογικό π.χ. το ΚΕΚ του Τεχνικού Επιμελητήριου Ελλάδος, που είναι υποτίθεται κοινωνικός φορέας των μηχανικών της χώρας, να εκπαιδεύει άνεργους… δημοσιογράφους. Οι δομές των ΚΕΚ είναι «λάστιχο» και μπορούν να εκπαιδεύουν από τεχνίτες αερίων καυσίμων, μέχρι βιβλιοθηκονόμους…
Ο δραστήριος Σύλλογός τους (ΕΛΣΕΚΕΚ) με κάθε τρόπο διεκδικεί την υλοποίηση προγραμμάτων, οργανώνοντας μάλιστα δημόσιες εκδηλώσεις και… λόμπινγκ για την προώθηση των δραστηριοτήτων του. Το πλέγμα των σχέσεων της ομάδας αυτών των επιχειρήσεων με τα κόμματα εξουσίας είναι ισχυρότατο. 
Μιλώντας ο (παρατηθείς υφυπουργός Εργασίας) Νίκος Νικολόπουλος, τον περασμένο Γενάρη, σε ημερίδα του παραπάνω Συλλόγου, με την ιδιότητα του τότε τομεάρχη Εργασίας της Νέας Δημοκρατίας, ζήτησε ενίσχυση των ΚΕΚ, ενίσχυση της κατάρτισης, επέκταση της αρμοδιότητας των ΚΕΚ και στα επαγγελματικά περιγράμματα, ενώ δήλωσε έτοιμος «να βάλει πλάτη» για να ξεμπλοκάρουν οι διαδικασίες. Φαίνεται, λοιπόν, ότι στα μόλις λίγα 24ωρα που παρέμεινε υφυπουργός Εργασίας, αντιλήφθηκε ότι η αρμοδιότητα της διαχείρισης των κονδυλίων του ΕΣΠΑ δεν θα βρίσκεται στα χέρια του, οπότε και παραιτήθηκε, στερώντας τους ιδιοκτήτες της ιδιωτικής κατάρτισης από έναν ένθερμο φίλο στα κυβερνητικά κλιμάκια.
Σε αυτή την ομιλία του… τέως υφυπουργού, διαβάζουμε και το όραμα των σχετικών επιχειρήσεων κατάρτισης: «Τα νέα προγράμματα Επαγγελματικής Κατάρτισης, για να έχουν ουσιαστικό αντίκρισμα, θα πρέπει να αφορούν σε ένα σημαντικό αριθμό, τουλάχιστον 200.000 ανέργων και να περιλαμβάνουν μεγάλη διάρκεια υποχρεωτικής απασχόλησης (πρακτικής άσκησης) συνδέοντάς τους με τις επιχειρήσεις». Μπορεί ο καθένας να φανταστεί για πόσα εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ μιλάμε, τα οποία θα κατευθυνθούν σε προγράμματα αμφίβολης κατάρτισης και δημιουργίας ενός «μάχιμου, ευέλικτου και έξυπνα καταρτισμένου Ανθρώπινου Δυναμικού», όπως περιγράφει το στόχο ο κ. Νικολόπουλος.
Επιταγή συνέχισης της ανεργίας
Η κατάρτιση και η διαρκής εκπαίδευση των ανέργων ώστε να αποκτούν δεξιότητες, είναι μια τεράστια επιχείρηση παραπλάνησης.
Ο άνεργος απλά, με την επιταγή στο χέρι θα περιπλανηθεί λίγο στις ελκυστικές δομές των ΚΕΚ, που διαγκωνίζονται για να προσελκύσουν περισσότερη πελατεία.
Δίνοντας την επιταγή, δεν σημαίνει ότι αμέσως θα αρχίσει να λαμβάνει και το ανάλογο βοήθημα, αφού αυτό προβλέπεται να γίνει περίπου 5-6 μήνες μετά την έναρξη του προγράμματος.
Εν τω μεταξύ, αν είναι επιδοτούμενος άνεργος, θα σταματήσει να λαμβάνει το επίδομα ανεργίας για όσο διάστημα καταρτίζεται.
Τελειώνοντας το πρόγραμμα, ίσως αποδειχτεί ότι έχει ωφεληθεί με χρήσιμες γνώσεις. Αλλά σε μια αγορά εργασίας που διαλύεται, ποιες είναι οι πιθανότητες να βρει εργασία; Αλήθεια, θα είχε ενδιαφέρον αν μαθαίναμε πόσοι από τους ανέργους που καταρτίσθηκαν στη συντήρηση αρχαιοτήτων ή στη φωτογραφία ή σε δεκάδες άλλα προγράμματα κατάρτισης που πραγματοποιήθηκαν πριν από λίγα χρόνια αξιοποίησαν αυτές τις γνώσεις σε θέσεις εργασίας.
Ο Κρόνος που τρώει τα κοινοτικά κονδύλια
Πέρα από τη νόμιμη μπίζνα, όμως, δεν λείπουν και οι «ακραίες» περιπτώσεις κοινών απατεώνων με… πιστοποίηση. Τέτοια περίπτωση είναι το ΚΕΚ Κρόνος (υπεύθυνος εμφανίζεται ο Κυριάκος Δημητρίου) με έδρα τα Ψαχνά Ευβοίας. Το ΚΕΚ αυτό μέσα στο 2009 ανέλαβε πέντε προγράμματα εκμάθησης ελληνικής γλώσσας σε «άνεργους παλιννοστούντες-μετανάστες- πρόσφυγες», τα οποία και υλοποιήθηκαν στις δομές του ΚΕΚ Μέντωρ. Τόσο οι εκπαιδευτές, όσο και οι εκπαιδευόμενοι πολλών από αυτά τα προγράμματα μέχρι σήμερα εξακολουθούν να είναι απλήρωτοι, παρ’ ότι τα προγράμματα ολοκληρώθηκαν και ο ιδιοκτήτης του ΚΕΚ εισέπραξε τα χρήματα της επιδότησης από τον Οκτώβριο του 2010.
Η αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου Εργασίας, η Γενική Γραμματεία Διαχείρισης Κοινοτικών και άλλων Πόρων, παρ’ ότι γνώριζε την «ασυνέπεια» του συγκεκριμένου επιχειρηματία, ουσιαστικά συγκάλυψε την υπόθεση, μέχρι να πάρει τα χρήματά του. Χρειάστηκε να γίνουν έγγραφες καταγγελίες στις αρχές του 2011, ενώ πολλοί εκπαιδευτές είχαν προχωρήσει και σε ένδικα μέσα, για να κινηθεί διαδικασία εναντίον του. Μάλιστα, ενώ εκκρεμούσε η καταβολή στο συγκεκριμένο επιχειρηματία της τρίτης και τελευταίας δόσης των προγραμμάτων που υλοποίησε, χρήματα από τα οποία θα μπορούσαν να πληρωθούν οι εκπαιδευτικοί και οι εκπαιδευόμενοι, όχι μόνο δεν έγινε κάτι τέτοιο, αλλά αντιθέτως το υπουργείο βρήκε μια πολύ βολική (για τον «μπαταχτσή» επιχειρηματία) λύση: του παρακράτησε ως «ποινή» το ποσό της μη καταβληθείσας δόσης.
Πέρασαν περισσότερο από δύο χρόνια από την ολοκλήρωση των προγραμμάτων και μόλις στις 3/5/2012 (παραμονές των βουλευτικών εκλογών) το υπουργείο με ανάλογη πράξη του (δημοσιονομική διόρθωση) ζητά την επιστροφή ποσού 280.800 ευρώ από το συγκεκριμένο ΚΕΚ, για μη τήρηση των υποχρεώσεών του. Χρήματα που είναι αμφίβολο αν μπορεί να εισπραχθούν και βεβαίως, αν θα αποδοθούν τα οφειλόμενα στους απλήρωτους συντελεστές των προγραμμάτων.
Και μια λεπτομέρεια: Η επικεφαλής της συγκεκριμένης Γραμματείας του υπουργείου Εργασίας, η κυρία Άννα Δαλλαπόρτα, κρίθηκε επαρκής στα καθήκοντά της από τη νέα κυβέρνηση ώστε να παραμείνει στη θέση της.

Σχόλια

Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
η μπίζνα τώρα είναι σε αυτά ΚΕΚ ΜΚΟ και διάφορες τέτοιες κομπίνες για να κονομάνε τα λαμόγια τύπου Μαρωνίτη όπως εδώ σε εμάς .
Ο χρήστης blackbedlam είπε…
Καλησπέρα σας!
Ελπίζω ότι είστε καλά και όλα βαίνουν καλώς!!!!!

Για τους Μαυραγορίτες της κατοχής έχουμε ακούσει!

Αυτοί είναι οι σύγχρονοι μαυραγορίτες με σφραγίδα του δημοσίου,με τις ευλογίες της εξουσίας,της κυβέρνησης Εθνικής Σωτηρίας και με επιδότηση μάλιστα.

Έχουν ήδη αρχίσει και ξεφυτρώνουν τέτοια λουλούδια παντού.
Νόμιμα δε,με σφραγίδες και βούλες.

Ημιπαράνομα με την ανοχή και τα στραβά μάτια της κεντρικής εξουσίας.

Παράνομα....τέτοια δεν υπάρχουν, έτσι και αλλιώς η έννοια της παρανομίας έχει έκλειψη στην χώρα της φαιδράς πορτοκαλεας.

Άντε να είσαι καλά πάντα.
Ο χρήστης Τάκης είπε…
Για πές και για τους ενοικιαζόμενους εργαζόμενους που θα γεμίσουν σε λίγο τον δήμο μέσω της ΜΚΟ.
Για τον παιδκό σταθμό που κλείνει και φέτος 3ος κατά σειρά και για τις δωρεές του Νιάρχου στον δήμο .

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

.....μέρα αναστάσιμη ....

.....Κάποια ξημερώματα σε μακρύ τραπέζι
θάρθουν να καθίσουνε μάνες και παιδιά
μέρα αναστάσιμη κι ο λαός θα παίζει
τα πολλά τραγούδια του για τη λευτεριάΤράπεζα πετάει στο δρόμο Οικογένεια στην Νίκαια

Πετάνε στο δρόμο και ξεκληρίζουν ολόκληρη οικογένεια ανέργων στη Νίκαια αφού πρώτα φρόντισαν να δέσουν χειροπόδαρα και να τους αρπάξουν τη πρώτη κατοικία.. Ολόκληρη οικογένεια κινδυνεύει να βρέθει στο δρόμο μέχρι τις 20 Σεπτέμβρη, αφού η eurobank έστειλε τελεσίγραφο να φύγουν μέχρι τη παραπάνω ημερομηνία.

Πρόκειται για διώροφη μονοκατοικία στη Νίκαια με τα δύο διαμερίσματα να ανήκουν ξεχωριστά στους δύο γιούς της οικογένειας, οι οποίοι βιώνουν τον εφιάλτη της ανεργίας τα τελευταία χρόνια και μάλιστα να είναι δηλωμένα σαν ΠΡΩΤΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑ και το ισόγειο-κατάστημα (που δεν λειτουργεί πλέον) που ανήκει στον πατέρα της οικογένειας επίσης άνεργο που εδώ και ενάμιση χρόνο έχει σοβαρά προβλήματα υγείας έπειτα από καρδιακό επεισόδιο που πέρασε λόγω της περιπέτειας που περνάει.

Τα σπίτια έχουν ήδη βγει σε πλειστηριασμό τον οποίο η τράπεζα που τα διεκδικούσε ''πλειοδότησε'' και τα πήρε στη κατοχή της αντί πινακίου φακής.

Το τραγικό στην υπόθεση είναι ότι πέρα από το ξεκλήρισμα μιας ο…

16/8 ΚΟΜΜΕΝΟ ΑΡΤΑΣ - 17/8 ΚΟΚΚΙΝΙΑ

Στον απόηχο των θυμάτων του Αυγούστου, και είναι πολλά, αφιερωμένο στη μνήμη τους, ένα ποίημα του Γιάννη Ρίτσου, μελοποιημένο από το Θάνο Μικρούτσικο.
"ΤΟ ΧΡΕΟΣ"    ΚΟΚΚΙΝΙΑ  ΚΟΜΜΕΝΟ ΑΡΤΑΣ


«Κι ύστερα πάλι ομοβροντία τα χαράματα
διώχνοντας απ' τα κυπαρίσια τα σπουργίτια τα φορτηγά αυτοκίνητα γιομάτα αγωνιστές
περνώντας για τον τόπο της εκτέλεσης
κόβοντας με τις ρόδες τους στα δυο τον ήλιο.
Εμεινε πάλι πολλή σκόνη τ' απογεύματα
Η σκόνη που αφήνουν πίσω τους τα μαύρα φουστάνια
Των μανάδων
Καθώς περνάνε απ' του Αβέρωφ ή απ' του Χατζηκώστα
Ή από τα τμήματα των μεταγωγών
Οι μαύρες μανάδες με τα μαύρα φουστάνια
Με την καρδιά τους τυλιγμένη στο μαντίλι τους
Σαν ένα ξεροκόμματο ψωμί που δεν μπορεί να το μασήσει
Ούτε ο Θάνατος.» Η ιδέα της ανάρτηση; απο τον Χ. ΖΟΥΛΙΆΤΗ