Δευτέρα 30 Ιουλίου 2012

Greg Palast: Παγκοσμιοποίηση κι οι ζημιωμένοι της



Αναδημοσιεύουμε χωρίς σχόλια ένα κείμενο του Greg Palast που γράφτηκε δέκα χρόνια πριν κι εξακολουθεί να είναι επίκαιρο όσο ποτέ. Αξίζει να διαβαστεί απ’ όλους μας. 
Έπαιρνα τα μέτρα για ζουρλομανδύα όταν έλαβα ένα επείγον μήνυμα από τη Βολιβία. Ο ζουρλομανδύας είναι έμπνευση του Thomas Friedman. Είναι ο αρθρογράφος των New York Times και ερασιτέχνης οικονομολόγος που έγραψε το «Lexus και η ελιά», ενα βαθύ, υγρό φιλί στην παγκοσμιοποίηση. Ήμουν στο Κλίβελαντ για ενα debate με τον Φρίντμαν στο συνέδριο του Συμβούλιου Παγκόσμιων Υποθέσεων τον Μάιο του 2001. Η παγκοσμιοποίηση, είπε στο συνέδριο, εχει να κάνει με την επανάσταση των επικοινωνιών. Με το Διαδίκτυο. Με το πώς μπορείτε να αράζετε στην κρεβατοκάμαρά σας, να αγοράζετε μετοχές της Amazon.com και να στέλνετε e-mail σε Εσκιμώους όλα αυτά ταυτόχρονα, φορώντας τις πιτζάμες σας. 
Σύμφωνα με τον Φρίντμαν, είμαστε «συνδεδεμένοι» και «ενδυναμωμένοι» και «ενεργοί». Και αν αυτό δεν είναι από μόνο του γαμάτο, η παγκοσμιοποίηση αναπτύσει την οικονομία. Κάθε χώρα που παίρνει τον όρκο και ακολουθεί το χάρτη, μπορεί να ανοίξει το κρυμμένο χρυσωρυχείο. Η φτώχεια θα τελειώσει, όπως και οι κρατική καταπίεση. Και κάθε κάτοικος της Βολιβίας θα εχει το δικό του e-mail. Το τέλος της φτώχειας!....(συνέχεια)

Δεν υπάρχουν σχόλια: