Τετάρτη 21 Ιουλίου 2010

ανοιχτο κάλεσμα πρός τους Πολίτες της Νίκαιας και του Ρέντη


Η Δημοτική κίνηση Πολιτών Νίκαιας - Ρέντη "Κόντρα στο ρεύμα"
με μια επιστολή ανοιχτο κάλεσμα πρός τους Πολίτες της Νίκαιας και του Ρέντη για μια μεγάλη λαική συστράτευση

ΑΝΟΙΧΤΟ ΚΑΛΕΣΜΑ

ΓΙΑ ΜΙΑ ΜΕΓΑΛΗ ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΤΡΑΤΕΥΣΗ

Σε λίγους μήνες θα γίνουν στην χώρα μας οι πρώτες εκλογές ( σε επίπεδο δήμων και περιφερειών ) μετά την υπογραφή του μνημονίου μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και της περιβόητης τρόϊκα ( ΔΝΤ – Ε.Ε. - Ε.Κ.Τ. ). Ένα μνημόνιο το οποίο αποτελεί την πηγή μιας επίθεσης - άνευ προηγουμένου σε ένταση και έκταση - στα εργασιακά και λαϊκά δικαιώματα , σαρώνοντας κατακτήσεις ενός αιώνα και προδιαγράφοντας ένα πολύ ζοφερό μέλλον για όλους εμάς και τα παιδιά μας. Εδώ και έξι μήνες οι εργαζόμενοι όλης της χώρας δίνουν μια μεγάλη μάχη για να αποκρούσουν αυτή την επίθεση η οποία δεν έχει τελειωμό , αφού όλοι οι ιθύνοντες ( κυβέρνηση , ΜΜΕ , εργοδοσία ) μας προετοιμάζουν και για νέα αναγκαία μέτρα το φθινόπωρο. Το φούντωμα της ανεργίας και η εξάπλωση της φτώχειας είναι ήδη φανερά μέσα σε κάθε σπίτι , χωρίς ακόμη να έχουμε δει τα πραγματικά αποτελέσματα αυτής της πολιτικής σε όλη τους την έκταση.

Ακόμη , οι εκλογές αυτές θα γίνουν με την εφαρμογή του ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ , ενός αντιδραστικού σχεδίου που ήρθε να προσαρμόσει την λειτουργία της τοπικής αυτοδιοίκησης στην φιλοσοφία του Δ.Ν.Τ. Ένα σχέδιο που η εφαρμογή του για τους Δήμους μεταξύ πολλών άλλων σημαίνει : α) ακόμη μεγαλύτερη συρρίκνωση της ήδη κουτσουρεμένης δημοκρατίας που υπήρχε , β) σημαντική έλλειψη πόρων που καθιστά αδύνατη την άσκηση δημόσιας κοινωνικής πολιτικής , γ) αναβάθμιση του ρόλου των αγορών και των πολυεθνικών , που τις κάνει βασικό ρυθμιστή της άσκησης πολιτικής από τους αιρετούς , μέσω των ιδιωτικοποιήσεων και τελικά την διπλή και τριπλή φορολόγηση των πολιτών , δ) χιλιάδες απολύσεις στο χώρο της αυτοδιοίκησης που θα οδηγήσουν σε διάλυση τις όποιες δομές εξυπηρέτησης των ανθρώπων της πόλης.

Είναι φανερό λοιπόν σε όλους μας ότι αυτές οι εκλογές θα είναι διαφορετικές , πολύ διαφορετικές απ' όσες μέχρι τώρα είχαμε ζήσει και δεν θα αφήσουν ανεπηρέαστο κανένα τομέα της κοινωνικής ζωής . Θα πρέπει άλλωστε να τις κάνουν οι εργαζόμενοι , οι άνεργοι , οι νέοι , όλοι όσοι χτυπιούνται από αυτές τις πολιτικές , να είναι διαφορετικές προς όφελος όμως των πολλών. Να τις μετατρέψουν σε ένα μεγάλο , νικηφόρο δημοψήφισμα με την σαφή καταδίκη όλων όσων προωθούν , υποστηρίζουν ( φανερά ή κρυφά ) , βάζουν πλάτη ή δήθεν παραμένουν ¨ουδέτεροι¨ ( υποστηρίζοντας ότι πρέπει να μιλάμε μόνο για τα τοπικά ζητήματα αδιαφορώντας για τα παραπάνω ) στα όσα σήμερα συμβαίνουν στη χώρα μας σε βάρος της μεγάλης πλειοψηφίας του λαού μας.

Στο Δήμο μας έχουμε σίγουρα να αντιμετωπίσουμε μια νέα κατάσταση μετά και την συνένωση των δύο μέχρι πρότινος ανεξάρτητων Δήμων ( Νίκαιας & Ρέντη ) αλλά όχι και πολύ διαφορετική για όσα περιγράψαμε παραπάνω. Ειδικά όταν ο ένας από αυτούς ( που τυχαίνει να είναι και ο κατά πολύ μεγαλύτερος σε μέγεθος , άρα και αυτός που η κατάσταση του θα καθορίσει πολλά πράγματα ) είναι υπερχρεωμένος και έτοιμος να μπει σε πρόγραμμα εξυγίανσης , δηλαδή στην επιτήρηση από το αντίστοιχο ΔΝΤ όπως προβλέπει ο ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ. Ήδη στις γειτονιές μας περπατάνε αρκετοί υποψήφιοι δήμαρχοι ή φερόμενοι ως ανταγωνιστές μεταξύ τους για να πάρουν το χρίσμα του υποψηφίου από κάποιο πολιτικό φορέα. Μοιάζει σαν να έχουμε μπει σε κανονική προεκλογική εκστρατεία , μόνο που λείπουν αρκετά πράγματα εκτός των ονομάτων ( είτε αυτά είναι λαμπερά , είτε λιγότερο γνωστά ) και κυρίως λείπει η συζήτηση για την ουσία.

#Τι λένε όλοι αυτοί οι υποψήφιοι για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στην χώρα μας με την επίθεση της κυβέρνησης ? Διαχωρίζουν κάθετα την θέση τους από την κυβερνητική πολιτική και τις συμπληγάδες του ΔΝΤ ή θεωρούν ότι γι' αυτά δεν θα πρέπει να μιλήσουμε στην πορεία προς τις εκλογές ?

# Τι λένε για το σχέδιο ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ και τις συνέπειες του στην καθημερινότητα των πολιτών ? Αναγνωρίζουν ότι και αυτό είναι ένα κομμάτι του περιβόητου μνημονίου και πως θα σταθούν απέναντι σε όσα αυτό επιτάσσει ?

Αυτά είναι τα κρίσιμα ζητήματα για να δει κανείς αν θα υποστηρίξει ή θα ταυτιστεί σήμερα με κάποιον που θέλει να διεκδικήσει την λαϊκή εντολή. Κι αυτό γιατί από τις απαντήσεις του , θα ξετυλιχτεί το πραγματικό του δημοτικό πρόγραμμα και οι προθέσεις του για τις λύσεις που θέλει να δώσει στα καίρια προβλήματα των ανθρώπων αυτής της πόλης.

# Θα αντιταχθούμε στη διάλυση της δημόσιας δωρεάν παιδείας και στις αρνητικές αλλαγές που φέρνει η νέα σχολική χρονιά - όπως τα 30άρια τμήματα - στην ήδη πολύ άσχημη κατάσταση σε κτιριακή υποδομή και επαρκή εκπαιδευτικό προσωπικό που επικρατεί στο Δήμο μας ή θα συμβάλουμε σε αυτό υποστηρίζοντας ότι δεν αφορά τον Δήμαρχο αλλά μόνο την κεντρική κυβέρνηση ? Θα παλέψουμε για ένα ενιαίο μέτωπο γονιών – εκπαιδευτικών – μαθητών που θα αναδείξει αυτά τα ζητήματα και θα κινητοποιήσει κόσμο για να δοθούν λύσεις ή θα σφυρίζουμε αδιάφορα λέγοντας ότι απλά φταίει το κακό Υπουργείο ?

# Θα βάλουμε φραγμό με κάθε τρόπο στην εξάπλωση των πολυεθνικών μεγαθηρίων ( δείτε τι γίνεται στους άξονες Π. Ράλλη – Πειραιώς – Θηβών , που ακουμπούν τα νέα όρια του Δήμου ) τα οποία έχουν οδηγήσει σε ασφυξία τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τον εμπορικό κόσμο της πόλης μας ή απλά θα τους δείχνουμε μακέτες για αναπτυξιακά δήθεν σχέδια και θα παρακολουθούμε τα λουκέτα που θα βάζουν ?

# θα προστατεύσουμε τους τελευταίους δημόσιους ελεύθερους χώρους ( π.χ. πάρκο Αγ. Άννης , παλιό νεκροταφείο Νεάπολης, Δηλαβέρη , κλπ ) από την τσιμεντοποίηση , μετατρέποντας τους σε δημόσια , ανοιχτά , ελεύθερα πάρκα για όλους ή θα τους αξιοποιήσουμε με κάθε τρόπο για την είσπραξη δημοτικών τελών ¨ξεπερνώντας¨ προσωρινά την οικονομική δυσπραγία που μας επιβάλει η κυβέρνηση ?

# Θα αγωνιστούμε για να μην γίνει καμιά απόλυση εργαζόμενου από τις δημοτικές δομές ώστε να προχωρήσουμε σε μια αξιοποίηση τους για καλύτερη ανάπτυξη και διεύρυνση των παρεχόμενων δημόσιων κοινωνικών παροχών αλλά και για να μην προσθέσουμε ένα ακόμη ποσοστό στην μεγάλη ανεργία ?

# Θα απαιτήσουμε να μην αποκλειστεί κανένα παιδί από τους δημόσιους βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς τον Σεπτέμβρη , λόγω της έλλειψης προσωπικού που φέρνει η εφαρμογή του ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ ή θα αποδεχτούμε την μείωση του κόστους στέλνοντας τις εργατικές οικογένειες στην αγκαλιά των ιδιωτικών , ειδικά στις σημερινές συνθήκες ?

è Θα αποκλείσουμε κάθε πιθανότητα εφαρμογής των ΣΔΙΤ ( στις οποίες μας σπρώχνει το ίδιο το κράτος αφού δεν δίνει φράγκο ) και θα απαιτήσουμε τα αναγκαία έργα ανάπτυξης να γίνουν από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων ώστε να μην τα χρυσοπληρώσουμε και να μην καταντήσουμε στο τέλος να μην ελέγχουμε την πόλη μας ? ( τρανταχτό παράδειγμα τα διόδια !! )

# Θα παλέψουμε για σταθερή χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό# αρνούμενοι την μετατροπή του Δήμου σε εισπρακτικό μηχανισμό του ΦΠΑ ή θα βάλουμε στους πολίτες το δίλημμα ¨ δεχτείτε αύξηση των δημοτικών τελών για να έχουμε καθαρή πόλη ή αλλιώς ιδιωτικοποιούμε την καθαριότητα συνολικά ¨ ?

# Θα βρεθούμε στην κοινή επιτροπή αγώνα με τους γιατρούς , τους νοσηλευτές και τους εργαζόμενους του ΚΡΑΤΙΚΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΝΙΚΑΙΑΣ - δίνοντας την μάχη για την ουσιαστική αναβάθμιση του - που μαζί με τις άθλιες υπηρεσίες του ΙΚΑ ταλαιπωρούν χιλιάδες συμπολίτες μας και βοηθούν στο να θησαυρίζουν τα διάφορα ιδιωτικά συμφέροντα ?

# Θα σπάσουμε στην πράξη το δημαρχοκεντρικό μοντέλο ( που ο ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ ενισχύει ιδιαίτερα ) με την ουσιαστική συμμετοχή των πολιτών σε κάθε γειτονιά ή θα μιλάμε για παλιούς και νέους σωτήρες που θα δώσουν μαγικές λύσεις ? Θα πείσουμε τους ανθρώπους ότι μόνο με την ενεργοποίηση τους καθημερινά μπορεί να αλλάξει η κατάσταση και όχι απλά επειδή θα ψηφίζουν κάθε 5 χρόνια ? Θα ξεκινήσουμε εμείς οι ίδιοι με την καθιέρωση της ανακλητότητας και της δέσμευσης ότι θα λαμβάνονται υπ' όψη οι αποφάσεις των τοπικών συμβουλίων και όλων των λαϊκών συνελεύσεων που θα οργανώνουν οι πολίτες από τα κάτω ?

Για εμάς αυτά είναι μερικά από τα κρίσιμα ερωτήματα που θα έπρεπε να απαντήσει πρώτα ο κάθε υποψήφιος ή φερόμενος ως υποψήφιος και κυρίως η δέσμευση του δημόσια ότι θα σταθεί στο πλευρό των ανθρώπων της πόλης του , σε κάθε μικρό ή μεγάλο αγώνα που θα δώσουν την επόμενη δύσκολη περίοδο , για να καλυτερεύσουν την ζωή τους και το μέλλον των παιδιών τους απέναντι σε αυτή την επικίνδυνη κυβέρνηση και τους πάτρονες της . Οι μακέτες και τα ιλουστρασιόν φυλλάδια για το τι έκανε ο καθένας στο παρελθόν ή τι θα κάνει στο μέλλον έχουν μικρή σημασία μπροστά στην σημερινή πρωτόγνωρη κατάσταση. Το τι συμβαίνει λοιπόν στα κεντρικά πολιτικά και οικονομικά ζητήματα της χώρας μας είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την καθημερινότητα μας , με τα μικρά και μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε στη γειτονιά μας , όσο κι αν αυτό προσπαθούν να μας το κρύψουν δεν γίνεται πια. Αν για παράδειγμα είσαι άνεργος , έχεις μεγαλύτερη ανάγκη από κάθε άλλη φορά να μπορείς να πηγαίνεις το παιδί σου χωρίς να πληρώνεις τίποτα σε έναν δημοτικό παιδικό σταθμό. Και δεν σου κάνει χάρη κανείς γι' αυτό , το δικαιούσαι , έχεις πληρώσει πολλούς φόρους κεντρικά και τοπικά και συνεχίζεις να πληρώνεις ακόμη και τώρα. Όπως δικαιούμαστε όλοι μας μια πόλη καθαρή , με ανακύκλωση , με παιδικές χαρές , με ελεύθερους χώρους , με μαζικό αθλητισμό , με έντονη πολιτιστική δράση , με ίσες δυνατότητες για τα ΑμΕΑ , με αναβαθμισμένη την πρόνοια και την κοινωνική αλληλεγγύη έξω από την εμπορευματοποίηση και το κέρδος.

Με βάση λοιπόν αυτές τις θέσεις καλούμε όλους τους προοδευτικούς και σκεπτόμενους ανθρώπους αυτής της πόλης , στις γειτονιές της Νίκαιας και του Ρέντη , σε μια μεγάλη λαϊκή συστράτευση , να ενωθούμε όσο περισσότεροι γίνεται και να δώσουμε την μάχη των διαφορετικών αυτών δημοτικών εκλογών στο Δήμο μας , καταδικάζοντας όσους και στην πόλη μας θα προωθήσουν την πολιτική της τρόϊκα και της κυβέρνησης με αιχμή τον ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ , γυρνώντας την πλάτη σε όσους με δήθεν ¨ανεξάρτητο¨ , ¨ακομμάτιστο¨ ή ¨υπερκομματικό¨ χαρακτήρα της υποψηφιότητας τους δεν θα μιλήσουν για την ουσία και τις αιτίες των προβλημάτων μας αλλά θα σιωπήσουν για να μην δυσαρεστήσουν τους έχοντες την οικονομική και πολιτική εξουσία.

Σας καλούμε να συζητήσετε μαζί μας τις παραπάνω σκέψεις , να μας πείτε την γνώμη σας, να συμβάλετε με τις προτάσεις σας και κυρίως να μην παραμείνετε ανενεργοί σε αυτή την κρίσιμη στιγμή και για την πόλη μας και για το μέλλον μας. Σας ζητάμε να συν-υπογράψετε το κείμενο αυτό , να το διαδώσετε και σε άλλους στην γειτονιά σας και όλοι μαζί , αρχές του Σεπτέμβρη , σε μια μεγάλη ανοιχτή συνέλευση όλων όσων συμφωνήσουν , να αποφασίσουμε δημοκρατικά τον επικεφαλής του ψηφοδελτίου μας και υποψήφιο Δήμαρχο του Δήμου Νίκαιας – Ρέντη με τις βασικές αρχές του δημοτικού μας προγράμματος.

. ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΤΟΥΣ ΔΕΙΞΟΥΜΕ ΤΗΝ ΔΥΝΑΜΗ ΜΑΣ

. ΝΑ ΤΙΜΩΡΗΣΟΥΜΕ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΟΣΟΥΣ ΜΑΣ ΚΛΕΒΟΥΝ ΤΗΝ ΖΩΗ

. ΝΑ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΤΟΥΜΕ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΚΑΤΑΚΤΗΣΕΙΣ ΕΝΟΣ ΑΙΩΝΑ

. ΝΑ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΜΑΣ ΜΕΣΑ ΣΤΙΣ ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ ΜΑΣ

. ΝΑ ΦΤΙΑΞΟΥΜΕ ΜΙΑ ΠΟΛΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΜΕ ΚΟΝΩΝΙΚΗ ΕΥΑΙΣΘΗΣΙΑ ΚΑΙ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΜΕΝΟ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ ΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΤΗΣ.

21/07/10

Δεν υπάρχουν σχόλια: