Τετάρτη 13 Απριλίου 2011

Ας ενώσουμε τη φωνή μας. Ο σεβασμός των ατόμων με αναπηρία είναι υπόθεση όλων!


Πάρτε μέτρα Τώρα!

Ε.Σ.Α.μεΑ. και Π.Ο.Σ.Γ.Κ.Α.μεΑ. διοργανώνουν Συγκέντρωση Διαμαρτυρίας

την Πέμπτη 14/4, ώρα 10:30 έξω από το Υπουργείο Υγείας

και Πορεία προς τα Υπουργεία Εσωτερικών και Οικονομικών

Συγκέντρωση και πορεία διαμαρτυρίας διοργανώνουν από κοινού Ε.Σ.Α.μεΑ. και Π.Ο.Σ.Γ.Κ.Α.μεΑ. την Πέμπτη 14 Απριλίου στις 10.30 π.μ., για τα τραγικά οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει το σύνολο των Κέντρων/Ιδρυμάτων/Φορέων μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα ανοιχτής και κλειστής περίθαλψης για τα άτομα με βαριές και πολλαπλές αναπηρίες όπως: άτομα με νοητική αναπηρία, αυτισμό, σύνδρομο Down, εγκεφαλική παράλυση, βαριές κινητικές αναπηρίες πολλαπλές αναπηρίες, καθώς και για την σταδιακή κατάρρευση του δημοσίου Προνοιακού Συστήματος της χώρας.

Η αποτροπή της κατάρρευσης του δημοσίου συστήματος πρόνοιας και της οικονομικής χρεοκοπίας των ανωτέρω κέντρων, που ιδρύθηκαν και λειτουργούν δεκαετίες τώρα με το πείσμα και το μεράκι των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων ατόμων με βαριές και πολλαπλές αναπηρίες, ήταν στη κορυφή των αιτημάτων της μεγαλειώδους συγκέντρωσης των οργανώσεων των ατόμων με αναπηρία και των οικογενειών τους στην Πλατεία Συντάγματος στις 3 Δεκέμβρη 2010. Αρχές Απριλίου του έτους 2011 παραμένει διάχυτος και δικαιολογημένος ο φόβος για το κλείσιμο αυτών των μονάδων. Ε.Σ.Α.μεΑ. και Π.Ο.Σ.Γ.Κ.Α.μεΑ. επί σειρά ετών επεσήμαιναν στην Πολιτεία τη συνεχή υποχρηματοδότηση του Προνοιακού Συστήματος.

Τώρα πια η ηθική, πολιτική και κοινωνική συνείδηση της χώρας μας δεν μπορεί να αναβάλει την ανάληψη των τεράστιων ευθυνών της.

Η διαμαρτυρία αποτελεί ηθικό χρέος όλων μας απέναντι σε εκείνη την ομάδα του ατόμων με αναπηρία που ανήκουν στις προαναφερθείσες κατηγορίες, γιατί αυτή η ομάδα είναι η πιο ευάλωτη σε όλες τις αρνητικές μορφές διάκρισης, αποκλεισμού, φτώχειας, άνισης μεταχείρισης. Το χρέος μας για τη διοργάνωση αυτής της συγκέντρωσης γίνεται βαρύτερο, λαμβάνοντας υπόψη ότι η Πολιτεία συνεχίζει να στηρίζει εμπράκτως τη διοργάνωση των πολυδάπανων Αγώνων «Special Olympics», παρ’ όλο που Ε.Σ.ΑμεΑ. και Π.Ο.Σ.Γ.Κ.Α.μεΑ. έχουν εκφράσει την αρνητική θέση τους για ένα γεγονός το οποίο προκαλεί την κατασπατάληση εκατομμυρίων ευρώ, και αποτελεί αντιπροσωπευτικό δείγμα άκρατης φιλανθρωπίας, συμπονετικού συντηρητισμού και κολακευτικού λαϊκισμού.

Όλοι μαζί την Πέμπτη 14 Απριλίου και ώρα 10.30 π.μ. έξω από το υπουργείο Υγείας!

Ας ενώσουμε τη φωνή μας. Ο σεβασμός των ατόμων με αναπηρία είναι υπόθεση όλων!

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αντιμετωπίζοντας το χώρο της Ειδικής Αγωγής και τα άτομα με νοητική υστέρηση ως ακόμη ένα πεδίο που προσφέρεται για περικοπές στο «βωμό» της μείωσης του περίφημου ελλείμματος, η ελληνική Πολιτεία προχωρά σε νέες, «γενναίες» μειώσεις των ήδη περιορισμένων οικονομικών επιχορηγήσεων.

Πλην της κοινωνικής αναλγησίας και της αδιαφορίας, αντιμετωπίζουμε μετά την εφαρμογή του «Καλλικράτη», το φαινόμενο να μην είναι σε θέση το ίδιο το κράτος να διευκρινίσει σε ποιον ανήκει η αρμοδιότητα καταβολής των επιχορηγήσεων! Τίθεται έτσι, σε σοβαρή αμφισβήτηση η δωρεάν και δημόσια φοίτηση και κατ’ επέκταση η δυνατότητα συνέχισης λειτουργίας φορέων που δρουν συμπληρωματικά προς τους αντίστοιχους κρατικούς και σε πολλές περιπτώσεις τους αντικαθιστούν πλήρως.

Το Εργαστήρι Ειδικής Αγωγής «Μαργαρίτα» δραστηριοποιείται στο χώρο από το 1979, προσφέροντας σε περίπου 120 νέους και νέες με τις οικογένειες τους τις υπηρεσίες του ως Ειδικό Φιλανθρωπικό Σωματείο μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα και ως τέτοιο η λειτουργία του είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τις κρατικές επιχορηγήσεις.

Η μη εκπλήρωση από πλευράς Πολιτείας των υποχρεώσεών της, όπως αυτές απορρέουν από το ίδιο το Σύνταγμα, έχει οδηγήσει στη μη καταβολή μισθών στο προσωπικό (που παρόλα αυτά παραμένει στη θέση του) για έξι μήνες.

Το Σωματείο των εργαζομένων του «Μαργαρίτα» έχοντας περάσει σχεδόν από κάθε μορφή διαμαρτυρίας και αγώνα και μη λαμβάνοντας ούτε καν βαρύγδουπες υποσχέσεις και μεγαλόσχημα «Θα» από τα χείλη των αρμοδίων, διεκδικεί:

-Την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων των εργαζομένων

-Τη διασφάλιση της απρόσκοπτης λειτουργίας του Φορέα

-Να μην υπάρξουν περικοπές στην ήδη μειωμένη από το 2010 κρατική επιχορήγηση, ώστε να υποχρεωθούν οι οικογένειες των σπουδαστών σε ακόμη μία οικονομική θυσία.

Οι εργαζόμενοι του Εργαστηρίου Ειδικής Αγωγής «Μαργαρίτα» στηρίζουν την κινητοποίηση της Πέμπτης 14 Απριλίου στις 10:30 που έχει προκηρυχθεί από την Ε.Σ.Α.μεΑ και την Π.Ο.Σ.Γ.Κ.ΑμεΑ.

Για περισσότερες πληροφορίες ή/και διευκρινήσεις παρακαλούμε επικοινωνήστε στο τηλέφωνο: 2108044812 ή στο e-mail: seeeam@eeamargarita.gr .

Δεν υπάρχουν σχόλια: