Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου 2011

Σχολεία χωρίς βιβλία


Με δικαιολογία τη γραφειοκρατία το υπουργείο Παιδείας αφήνει χωρίς βιβλία χιλιάδες μαθητές, στην έναρξη της σχολικής χρονιάς...


Eurokinissi

Χωρίς βιβλία θα ξεκινήσει η φετινή σχολική χρονιά για χιλιάδες μαθητές, οι οποίοι θα κληθούν να διαβάσουν και να κάνουν μάθημα με φωτοτυπίες και DVD! Το υπουργείο Παιδείας, επικαλούμενο γραφειοκρατικούς λόγους, συνεχίζει την προσπάθεια υποβάθμισης του βιβλίου, αφού... δεν κατάφερε να βρει χαρτί να τυπώσει! Σε εγκυκλίους που έχουν σταλεί στα σχολεία αναφέρεται πως στην αρχή της σχολικής χρονιάς «είναι πιθανή η μη έγκαιρη αποστολή μέρους των σχολικών εγχειριδίων στις σχολικές μονάδες»!

Προβλέπεται, λοιπόν, «ανάρτηση όλων των διδακτικών βιβλίων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στην πλατφόρμα "ψηφιακό σχολείο"», διανομή «DVD, στο οποίο θα εμπεριέχονται τα σχολικά εγχειρίδια» και καλούνται οι διευθυντές και οι εκπαιδευτικοί «να μεριμνήσουν για την έγκαιρη εκτύπωση και αναπαραγωγή του απαραίτητου εκπαιδευτικού υλικού καθώς και τη διανομή του στους μαθητές».

Η υπουργός Παιδείας, μιλώντας χτες στη Βουλή, παραδέχτηκε ωμά πως «η απάντηση για το πώς θα λειτουργήσουν τα σχολεία είναι δύσκολη»...

Οσο για τη δικαιολογία με το χαρτί που... δεν υπάρχει για τα βιβλία, περιέγραψε μια ιστορία που δεν ενδιαφέρει κανένα γονιό: Εγινε διαγωνισμός χαρτιού τον Οκτώβρη, το Μάρτη υπήρχαν τρεις μειοδότες, υπήρξε αρνητική απόφαση απ' το Ελεγκτικό Συνέδριο, έγινε ανάκληση και η εκδίκαση στο Ελεγκτικό έγινε στις 6 Μάη και η απόφαση έφτασε στον ΟΕΔΒ στις 19 Ιούλη. Θυμίζουμε ότι πέρσι για την καθυστέρηση διανομής των βιβλίων στα σχολεία, της έφταιγε, λέει, της κυβέρνησης η απεργία των φορτηγατζήδων! Φέτος η κατάσταση είναι ακόμα πιο εκρηκτική και της φταίει η... γραφειοκρατία. Η υπουργός παραδέχτηκε, πάντως, πως «κανένας γονιός και κανένας μαθητής δεν είναι υποχρεωμένος να κατανοεί φαινόμενα γραφειοκρατίας και ολιγωρίας». Η ευθύνη είναι αποκλειστικά της κυβέρνησης. Οι μαθητές και οι γονείς δεν έχουν κανένα περιθώριο ανοχής για τη μόρφωση των παιδιών τους, η οποία αφαιρείται κομμάτι κομμάτι απ' τις αναδιαρθρώσεις για το σχολείο της «αγοράς».

Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΕΔΒ (ο οποίος είναι υπό κατάργηση, αφού οι αρμοδιότητές του θα ανατεθούν σε νέο φορέα - ΝΠΙΔ) τα δεδομένα έχουν ως εξής: Το Δημοτικό χρειάζεται συνολικά 14 εκατ. αντίτυπα, το Γυμνάσιο 9,5 εκατ., το Λύκειο 5,5 εκατ. και τα ΕΠΑΛ ΕΠΑΣ 2 εκατ. αντίτυπα. Τα αποθέματα και οι αποστολές μέχρι σήμερα ανέρχονται σε 2 εκατ. βιβλία για το Δημοτικό, 1,6 εκατ. για το Γυμνάσιο, 1,1 εκατ. για το Λύκειο, 0,8 εκατ. για τα ΕΠΑΛ ΕΠΑΣ! Θα αποστέλλονται καθημερινά μέχρι και 1 εκατομμύριο αντίτυπα τη μέρα. Εκτιμάται πως η προμήθεια των σχολείων με βιβλία θα φτάσει στο 70% το πρώτο 15ήμερο του Οκτώβρη!

Προκύπτουν πάντως ερωτήματα: Είναι τυχαίο άραγε ότι αυτό το σοβαρό πρόβλημα οξύνεται τώρα, που η κυβέρνηση έχει δηλώσει την πρόθεσή της να υποβαθμίσει το έντυπο σχολικό βιβλίο σε σχέση με ηλεκτρονικά και ψηφιακά διδακτικά μέσα; Επιπλέον, να θυμίσουμε πως το υπουργείο Παιδείας είχε ολόκληρο πρόγραμμα επιστροφής βιβλίων απ' τους μαθητές. Κάτι θα ήξερε...

7 σχόλια:

blackbedlam είπε...

To βιβλίο το θυμάσαι εσύ όπως εγώ;

Καινούργια τσάντα,τετράδια, κασετίνα, μολύβια, στυλό, ξύστρα, γόμα, χρώματα, μπλοκ ζωγραφικής,μπλε κόλλες και ετικέτες για τα τετράδια και τα βιβλία.

Αθλητικά παπούτσια,μπλε ποδιά κορδέλα λευκή για τα μαλλιά.

Τετράδιον Αριθμητικής

της μαθητρίας ............

Καθισμένη κατάχαμα πάνω στο χαλί,με όλα τα καινούργια προικιά απλωμένα γύρω και πάνω στο ντιβάνι,να μην ξέρεις από που να πρωταρχίσεις.

Να ξεφυλλίσεις τα βιβλία να δεις τι έχουν να σου πουν να ντύσεις τα τετράδια να γράψεις τις ετικέτες;

Να μοσχοβολάει το δωμάτιο από το μελάνι των φρεσκοτυπωμένων σελίδων.

Και να πιάνεις δουλειά για να ντύσεις τα τετράδια και τα βιβλία,να διπλώνεις τις γωνίες με προσοχή και αυτά να ασκούν επάνω σου μια μαγευτική πρόκληση.

Να βιάζεσαι να τα ακούσεις να σου μιλούν να σου ιστορούν. .
Μάθαμε να πιάνουμε να αγγίζουμε το βιβλίο (επικίνδυνο πράγμα) Τι να φοβηθούν όμως κυκλοφορούσαν όσα μπορούσαν να είναι ακίνδυνα,στο σύνολό τους βέβαια.Όχι ότι δεν υπήρχαν και εξαιρέσεις.

Η καινούργια γενιά όμως πρέπει να περιχαρακωθεί ακόμη περισσότερο.

Το βιβλίο και σαν αντικείμενο ακόμη είναι επικίνδυνο.

Το ξέρουν γι΄αυτούς ισχύει αντι για το "αργία μήτηρ πάσης κακίας" το " μάθηση μήτηρ πάσης κακίας".

Τον ρόλο του βιβλίου θα τον αντικαταστήσει ένα "ανθρωποειδές" έχουν τα μέσα να το κανοναρχίσουν.

Πρέπει και αυτοί να πάρουν τα μέτρα τους

Δεν τα βλέπεις τα "μούλικα" που κάθε τόσο ξεσηκώνονται, που τα έμαθαν αυτά τα πράγματα, ε;

ΥΓ:Ετσι για να ξεφύγουμε λίγο γυρνώντας πίσω τις θύμησες.

Κώστας Παπαδόπουλος είπε...

ΤΟ ΜΥΑΛΟ ΕΙΝΑΙ Ο ΣΤΟΧΟΣ & ΟΧΙ ΤΑ ΠΟΔΙΑ ....... και επειδή τα "μούλικα" πράγματι άμα "πιάσουνε " κανένα βιβλίο τα βλέπεις και αλλάζουνε μεταμορφώνονται και αυθαδιάζουν , βγάζουν γλώσσα , δεν σέβονται τους μεγαλύτερους , διαμαρτύρονται , και πολλά άλλα που δεν τους τα συνχωρούν, είπαν να τα αφήσουν στην τύχη τους... Αλλο΄μονο τους όμως αν τα μούλικα ξαναβγούν στους δρόμους Αλλοίμονο τους . Αν περιμένω κάτι πιά είναι απο αυτά τα 'μούλικα' που λε΄ς και Εσύ σαν Πατέρας που είμαι ..ΕΙΜΑΙ και θα ΕΊΜΑΙ πάντα στο πλάι τους .

Ανώνυμος είπε...

Σε σχετική δήλωσή της η Υπουργός Παιδείας, Άννα Διαμαντοπούλου, επισημαίνει:



«Κανένας γονιός και κανένας μαθητής δεν είναι υποχρεωμένος να κατανοεί φαινόμενα γραφειοκρατίας και ολιγωρίας, και όχι μόνο, αρμοδίων και συναρμοδίων, που οδήγησαν ατυχώς σε αυτή την καθυστέρηση. Ο επιμερισμός των ευθυνών θα γίνει με ακριβοδίκαιο τρόπο. Τώρα είναι ώρα ευθύνης για να δώσουμε λύσεις. Θέλω να διαβεβαιώσω λοιπόν γονείς και μαθητές πως με τους εκπαιδευτικούς στην τάξη θα υπάρχει διαθέσιμη όλη η διδακτέα ύλη, ώστε τα μαθήματα να ξεκινήσουν ομαλά. Θα αποδώσει η σοβαρή επένδυση στο Ψηφιακό Σχολείο μέσω του οποίου κάθε μαθητής έχει πρόσβαση σε όλα τα βιβλία ενώ λαμβάνουμε και θα λάβουμε κάθε αναγκαίο μέτρο ώστε – σε συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς που έχουν την ανάλογη διδακτική εμπειρία- αυτή η καθυστέρηση στη διανομή των βιβλίων να μην έχει επίπτωση στους μαθητές και τις μαθήτριες.».

Ανώνυμος είπε...

Συγγνώμη από μαθητές και γονείς για το αλαλούμ που επικρατεί με την εκτύπωση των σχολικών βιβλίων ζήτησε, μιλώντας στον ΒΗΜΑ 99,5, η υπουργός Παιδείας Αννα Διαμαντοπούλου. Η κ. Διαμαντοπούλου πάντως επέρριψε ευθύνες στο Ελεγκτικό Συνέδριο και προανήγγειλε έρευνα για την υπόθεση που είχε ως αποτέλεσμα αντί βιβλίων, οι μαθητές να παραλάβουν φωτοτυπίες και DVD.

blackbedlam είπε...

Με λίγα λόγια η κυρία Διαμαντοπούλου και ουδεμία ευθύνη φέρει,(άραγε σε ποιον ανήκει η ευθύνη της εύρυθμης λειτουργίας του ελεγκτικού συνεδρίου αλλά και οι αρμόδιοι και συναρμόδιοι που κατά την "καταγγελία" της ουσιαστικά φέρουν την ευθύνη);
Έτσι λοιπόν οι υπηρεσίες δρουν ανεξέλεγκτα,η ίδια σαν προϊσταμένη αρχή δεν φέρει καμιά ευθύνη,αλλά παρ΄όλα αυτά σαν μεγαλόψυχη ζητά και συγνώμη από γονείς και μαθητές.
Ας την δοξάσουμε!
Να την εμπιστευτείτε ρε παιδιά,να εμπιστευτείτε τους νόμους της για την ανωτάτη εκπαίδευση,για την μετατροπή των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων σε γωνιακά μαγαζιά,να την εμπιστευτείτε για την κατάργηση του ασύλου με την σύμφωνη γνώμη και κατ΄επιταγή των Αμερικάνων.
Και την επόμενη φορά να τους ψηφίσετε κιόλας ξανά και ξανά γιατί όλα αυτά οφείλονται στην γραφειοκρατία,οφείλονται στους προηγούμενους και,για όλα να το ξέρετε,για όλα φταιν΄οι γκόμενες οι πρώην και οι επόμενες.

ΥΓ: Η ΔΟΕ κατήγγειλε μεταξύ άλλων ότι:
«Και το "κερασάκι στην τούρτα" είναι ότι τα έξοδα της εκτύπωσης φωτοτυπιών και DVD θα κληθούν να πληρώσουν οι ήδη υπερχρεωμένες και υποχρηματοδοτημένες σχολικές επιτροπές και οι γονείς. Μια κατάσταση πρωτόγνωρη και απαράδεκτη».

Mary Georgiou είπε...

ξηλώνοντας ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΠΑΙΔΕΙΑ..κάμπτεις εύκολα το ηθικό ενός λαού.Μετά προσπαθείς να του στερήσεις και το ψωμί και το νερό--βλ χώρες λατινικής Αμερικής!!--..Τί συγνώμες και κουραφέξαλα κυρία Διαμαντοπούλου;;;Ξέρουμε τι θελετε να επιτύχετε!!!Ενθυμείστε μήπως κυρία Διαμαντοπούλου ότι προσπαθήσατε ως ευρωβουλευτής να επιβάλλετε την αγγλικήν ως επίσημη γλώσσα της Ελλάδας;;;Κι αληθεύει ότι θα επανέλθετε δριμύτερη επί του θέματος;;;

Ανώνυμος είπε...

απο τον καιρό που βγήκε η συγνώμη χάθηκε το φιλότιμο ! αλλά που να το βρούν το φιλότιμο τα πιόνια