Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου 2011

ΚΑΛΕΣΜΑ ΓΙΑ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ

ΑΝΩΤΑΤΗ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΓΟΝΕΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ (Α.Σ.Γ.Μ.Ε.)
Βερανζέρου 22, 6ος όροφος, 104 32, ΤΗΛ – ΦΑΞ : 210 5242386

goneis@mail.gr, www.goneis.org

Πέμπτη 8 Σεπτέμβρη στις 11:00 στο Υπουργείο Παιδείας ανοιχτή συνέντευξη τύπου της ΑΣΓΜΕ και παράσταση διαμαρτυρίας μπροστά στην έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς

Η ΑΣΓΜΕ απευθύνεται στις Ομοσπονδίες , τις Ενώσεις Γονέων και τους Συλλόγους Γονέων σε κάθε σχολείο, συνολικότερα σε όλους τους γονείς, εργαζόμενους, άνεργους, μικρομεσαίους με κάλεσμα συναγερμού για την κατάσταση που έχει διαμορφώσει κυβέρνηση, Ε.Ε. και πλουτοκρατία στο σχολείο που πάνε τα παιδιά μας.

Mια νέα σχολική χρονιά ξεκινάει με μεγαλύτερα προβλήματα από κάθε άλλη

φορά. Η λαϊκή οικογένεια βουλιάζει μέσα στη φτώχεια, την ανεργία και την

ανασφάλεια, πολλές οικογένειες δε μπορούν να καλύψουν τις βασικές τους

ανάγκες ακόμα και στη διατροφή. Την ίδια ώρα η κυβέρνηση συνεχίζει να

κόβει μισθούς, συντάξεις, φάρμακα, εξετάσεις κ.λ.π. Με νέα χαράτσια ετοι-

μάζεται να φορολογήσει τη φτώχεια και την απόγνωσή μας.

Μέσα σε αυτό το κλίμα η νέα σχολική χρονιά θα ξεκινήσει:

§ Με 2.000 λιγότερα σχολεία, λόγω των περσινών συγχωνεύσεων.

§ Με χιλιάδες κενά και λιγότερους εκπαιδευτικούς, λόγω του παγώματος των προσλήψεων. Πάνω από 20 χιλιάδες υπολογίζονται τα κενά εκπαιδευτικών στα σχολεία. Έγιναν μόλις 546 διορισμοί! Ενώ θα εφαρμοστεί φέτος η διάταξη του νόμου 3848/2010 που προβλέπει μετακινήσεις εκπαιδευτικών σε όλη την Ελλάδα!

§ Με τα βιβλία να μη βρίσκονται στα σχολεία στην έναρξη της σχολικής χρονιάς. Δεν θα είναι έτοιμα ούτε το Δεκέμβρη! Σήμερα, είναι έτοιμα μόλις 37 τίτλοι βιβλίων από τους 1200! Το υπουργείο δε έστειλε εγκύκλιο στα σχολεία να μοιραστούν στους μαθητές φωτοτυπίες και DVD (98428/Γ2/1-9-2011), προχωρώντας ακάθεκτο το «ψηφιακό σχολείο» της αμορφωσιάς!

  • Με αμφίβολη την έγκαιρη, ασφαλή και οργανωμένη μετακίνηση των μαθητών της περιφέρειας στα σχολεία τους, αφού η ευθύνη μεταφοράς πέρασε στους δήμους, οι οποίοι δηλώνουν οικονομική αδυναμία να ανταποκριθούν.
  • Με τις σχολικές επιτροπές να μην έχουν χρήματα για να καλύψουν τις βασικές λειτουργικές ανάγκες των σχολείων. Ήδη έχουν ξεκινήσει ένα σαφάρι άντλησης πόρων που υποθηκεύει το χαρακτήρα του Δημόσιου και Δωρεάν σχολείου.
  • Με τα σχολεία να μένουν χωρίς καθαρίστριες και με παγωμένες τις (τακτικές και έκτακτες) απαραίτητες επισκευές των σχολείων, προκειμένου να τηρηθούν οι βασικοί κανόνες υγιεινής και ασφάλειας.

Το μάρμαρο θα κληθούν να το πληρώσουν τα παιδιά των εργαζομένων

φτωχών οικογενειών.

Η προπαγάνδα υπέρ του "νέου σχολείου" και των αναδιαρθρώσεων στο χώρο της Παιδείας, στην οποία επιδίδεται το Υπουργείο Παιδείας δεν πρέπει να ξεγελάσει κανένα! Φτηνό για την κυβέρνηση, ακριβό για το λαό και κερδοφόρο για την πλουτοκρατία.

Το «νέο σχολείο», προετοιμάστηκε δεκαετίες από την Ε.Ε. και τις ελληνικές κυβερνήσεις και υλοποιείται τώρα ωθούμενο από τον «Καλλικράτη» και τα «μνημόνια».

Το νέο σχολείο που θα λειτουργεί με ευθύνη της “τοπικής κοινωνίας” (βλ. γονείς, επιχειρήσεις, χορηγούς, σπόνσορες, Δήμους και Περιφέρειες), βαθαίνοντας τους ταξικούς φραγμούς.

Καλούμε Κάθε σύλλογο, κάθε Ομοσπονδία και Ένωση Γονέων σε κοινό μέτωπο πάλης με εκπαιδευτικούς, μαθητές και εργαζόμενους, για να μην περάσουν οι νέοι αντιδραστικοί σχεδιασμοί κυβέρνησης-ΕΕ-πλουτοκρατίας στο σχολείο, να ανοίξουμε το δρόμο για το σχολείο των λαϊκών αναγκών και την κοινωνία που μπορεί να το οικοδομήσει.

Η μόρφωση των παιδιών μας είναι δημόσιο αγαθό και πρέπει να παρέχεται δωρεάν από το κράτος για όλα τα παιδιά του λαού, δε θα επιτρέψουμε να μπει σε κανένα παζάρι διαπραγμάτευσης. Δε παζαρεύουμε τη μόρφωση και το μέλλον των παιδιών μας!

Απορρίπτουμε το «νέο σχολείο» της αγοράς

Παλεύουμε :

  • Για να καλυφθούν άμεσα όλα τα κενά, να μη χαθεί ούτε μια διδακτική ώρα, με μαζικούς διορισμούς εκπαιδευτικών, για μονιμοποίηση όλων όσων εργάζονται ως ωρομίσθιοι, αναπληρωτές ή με οποιαδήποτε άλλη σχέση ελαστικής εργασίας
  • Για να έρθουν άμεσα όλα τα βιβλία στα σχολεία
  • Για 20 μαθητές στην τάξη. Άρνηση διδασκαλίας σε 27αρια και 30αρια τμήματα
  • Για ασφαλή και δωρεάν μετακίνηση όλων των μαθητών από και προς τα σχολεία
  • Καμιά μετακίνηση εκπαιδευτικού από νομό σε νομό, όλοι οι εκπαιδευτικοί με οργανική θέση
  • Εδώ και τώρα έκτακτη χρηματοδότηση των σχολείων. Δωρεάν πετρέλαιο και ρεύμα στα σχολεία. Ούτε ένα ευρώ από την τσέπη των γονιών και των εκπαιδευτικών για τη λειτουργία του σχολείου.

Κατάργηση της επιχειρηματικής δράσης στην παιδεία- Αποκλειστικά δημόσια δωρεάν ενιαία παιδεία για όλους

Δίχρονη υποχρεωτική Προσχολική Αγωγή-Ενιαίο δωδεκάχρονο υποχρεωτικό σχολείο, χωρίς ταξικές και φυλετικές διακρίσεις- Δημόσιες δωρεάν επαγγελματικές σχολές και Ενιαία Ανώτατη Εκπαίδευση

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΩΝ ΚΙΝΗΣΕΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ : Κανένας συνάδελφος να μη μοιράσει DVD!
''Κινητοποιησεις μαζί με γονείς την ημέρα στου αγιασμού στις Δ/νσεις Εκπ/σης. Να δοθούν άμεσα τα βιβλία!''
Δε θα γίνουμε συνένοχοι στην κατάργηση της δωρεάν διανομής βιβλίων
Κανένας συνάδελφος να μη μοιράσει DVD στους μαθητές!
Να παρθούν άμεσα τέτοιες αποφάσεις από τα συνδικαλιστικά όργανα
Η κυβέρνηση εξυπηρετώντας τις εντολές της τρόικα και του κεφαλαίου μεθοδεύει καθαρά την οριστική κατάργηση της δωρεάν διανομής βιβλίων στους μαθητές της χώρας.
Η μη έγκαιρη εκτύπωση των σχολικών βιβλίων δεν είναι ένα τεχνικό η γραφειοκρατικό πρόβλημα όπως θέλει να το παρουσιάσει το ΥΠΔΒΜΘ. Αφετηρία του η περσινή κατάργηση του ΟΕΔΒ και η εκχώρηση των αρμοδιοτήτων του στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας Υπολογιστών και Εκδόσεων Ι.Τ.Υ.Ε.“Διόφαντος” που...«… υποκαθιστά πλήρως τον καταργούμενο Οργανισμό Εκδόσεων Διδακτικών Βιβλίων (Ο.Ε.Δ.Β.) Έτσι τίθενται οι βάσεις για τη μετάβαση στην παραγωγή του βιβλίου του μέλλοντός μας, σε έντυπη αλλά και σε ψηφιακή μορφή…» Στο μέλλον λοιπόν άφαντα τα βιβλία !!!
Μέσω της εγκυκλίου «Οδηγίες για την Προετοιμασία Εκπαιδευτικού Υλικού και Διδακτικών εργαλείων για τη λειτουργία σχολικών μονάδων το σχολικό έτος 2011-2012»98446 / Γ1/1-9-2011» το υπουργείο διανέμει στους μαθητές DVD και καλεί τους εκπαιδευτικούς να μεριμνήσουν για «..την έγκαιρη εκτύπωση, αναπαραγωγή και διανομή του απαραίτητου εκπαιδευτικού υλικού στους μαθητές».
Μας καλεί το υπουργείο να φωτοτυπήσουμε τα βιβλία, ενώ γνωρίζει καλά ότι η συντριπτική πλειοψηφία των σχολείων δεν έχουν φράγκο στα ταμεία τους – αποτέλεσμα της δραστικής μείωσης των κονδυλίων στις σχολικές επιτροπές. Γνωρίζει ότι ούτε χαρτί θα υπάρχει για τις φωτοτυπίες ούτε και θα μπορούν να καλυφθούν τα έξοδα συντήρησης των φωτοτυπικών μηχανημάτων. Και αυτό δεν πρέπει να φορτωθεί στους μαθητές. Ούτε 1€ από μαθητή, ούτε πακέτο χαρτί.
Η διανομή των DVD είναι μια κακοστημένη ντρίμπλα. Γνωρίζει το υπουργείο ότι κανένας άνθρωπος δεν μπορεί να μελετήσει βιβλίο πάνω στον υπολογιστή και γνωρίζει ακόμα ότι δεν έχουν όλοι οι μαθητές υπολογιστή. Μέσω της διανομής των DVD, το υπουργείο μεταβιβάζει στις οικογένειες των μαθητών τη δυνατότητά τους να έχουν (έντυπο) βιβλίο και ουσιαστικά να το τυπώνουν σπίτι τους ή έξω με δικά τους έξοδα ή να το αγοράζουν.
Η δρομολόγηση της κατάργησης του δωρεάν βιβλίου αποτελεί μια χοντροκομμένη κλιμάκωση στην εκστρατεία κατάργησης των όποιων δωρεάν ψηγμάτων έχουν απομείνει στην εκπαίδευση, σε μια περίοδο που η καθημερινότητα είναι οικονομικά δυσβάσταχτη για τις λαϊκές οικογένειες.
Ο κλάδος δεν πρέπει να γίνει συνένοχος!!!
· Καλούμε όλους τους συναδέλφους να μη γίνουν οι ιμάντες εφαρμογής του μέτρου μέσω της διανομής των DVD.
· Καλούμε όλους τους συναδέλφους να ενημερώσουν τους μαθητές και τους γονείς τους για τη σημασία του μέτρου.
· Καλούμε τα σωματεία των εκπαιδευτικών να πάρουν αντίστοιχες αποφάσεις και να οργανώσουν κοινές με τους γονείς κινητοποιήσεις – καταλήψεις στις Διευθύνσεις εκπαίδευσης τη Δευτέρα 12/9 μετά τον αγιασμό με αίτημα την άμεση δωρεάν διανομή των βιβλίων!
· Οι αποφάσεις να διαβαστούν σε ΟΛΑ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ στους μαθητές την ημέρα του αγιασμού και να κληθούν στις κινητοποιήσεις που θα γίνουν αμέσως μετά.
· Ούτε 1€ από μαθητές / γονιούς

Αγωνιστικές Κινήσεις Εκπαιδευτικών