Σάββατο 1 Οκτωβρίου 2011

κλείνουν τις μοναδες του ΟΚΑΝΑ και πετάνε τους πρώην χρήστες στα "σκουπίδια "

http://www.iskra.gr

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο υπουργός Υγείας, χρησιμοποιώντας επικοινωνιακά τερτίπια, προσπαθεί να παραπλανήσει την κοινή γνώμη για τις επιλογές του, «βαφτίζοντας το κρέας, ψάρι».

Την περίοδο αυτή την «τιμητική» τους έχουν οι τοξικοεξαρτημένοι και οι μονάδες χορήγησης υποκαταστάτων του ΟΚΑΝΑ με τις περιβόητες λίστες αναμονής.

Αποτελεί κοινή παραδοχή ελπίζω, ότι η εξάρτηση από ουσίες είναι ένα πολυπαραγοντικό κοινωνικό φαινόμενο με κοινωνικές, ψυχολογικές, οικονομικές, πολιτιστικές και άλλες διαστάσεις.

Η χορήγηση υποκαταστάτων (μεθαδόνη και βουπρενορφίνη) είναι αναμφισβήτητα μια ακόμη μέθοδος στη φαρέτρα του θεραπευτικού πλουραλισμού της αντιμετώπισης των εξαρτήσεων. Όπως αναφέρεται και στην ιστοσελίδα του ΟΚΑΝΑ «Στο Πρόγραμμα Υποκατάστασης παρέχεται φαρμακευτική θεραπεία σε συνδυασμό με ψυχοκοινωνική υποστήριξη και θεραπεία της ψυχιατρικής και σωματικής συννοσηρότητας. Μέλημα του προγράμματος είναι η μείωση της χρήσης ναρκωτικών, καθώς και των συναφών με τη χρήση προβλημάτων -κοινωνικών και υγείας- καθώς και η διασφάλιση της δημόσιας υγείας από τη μετάδοση μολυσματικών ασθενειών, ενώ παράλληλα, στόχος παραμένει να βοηθηθούν τα άτομα, που το επιθυμούν και μπορούν, να πετύχουν επιπρόσθετα της μείωσης της βλάβης, την απεξάρτηση».

Σε αυτήν ακριβώς τη φιλοσοφία και το διά ταύτα των προγραμμάτων υποκατάστασης, επιτίθεται με τρόπο αντιεπιστημονικό και επικίνδυνο ο κ. Λοβέρδος, χαρακτηρίζοντας τα ολοκληρωμένα προγράμματα αντιμετώπισης της εξάρτησης ως «παραμύθι που πρέπει να τελειώνει», ενώ όσους υπερασπίζονται τη λειτουργία των δομών με βάση προδιαγραφές που θέτουν διεθνείς οργανισμοί ως «εξτρεμιστές του χώρου».

Με άλλοθι τις λίστες αναμονής, το υπουργείο Υγείας προχωρά στην μετατροπή των μονάδων του ΟΚΑΝΑ σε απλούς χορηγούς υποκαταστάτων (προγράμματα χαμηλού ουδού, δηλ. μειωμένων απαιτήσεων), καταργώντας τις συνοδευτικές υπηρεσίες ψυχοκοινωνικής στήριξης για τους εξαρτημένους και τις οικογένειές τους.

Στη λογική της μείωσης του κόστους που επιβάλλει η μνημονιακά υποταγμένη κυβέρνηση, ειδικότητες όπως ψυχίατροι, ψυχολόγοι, κοινωνικοί λειτουργοί και άλλοι θεραπευτές, περιττεύουν στη διαδικασία της απεξάρτησης και η «δουλειά» μπορεί να γίνεται μόνο με ένα γιατρό και ένα-δυο νοσηλευτές, για απροσδιόριστο αριθμό χρηστών. Περάστε, πιείτε, τελειώσατε!

Η θετική προοπτική λειτουργίας μονάδων χορήγησης υποκαταστάτων εντός των νοσοκομείων του ΕΣΥ, έτσι όπως μεθοδεύεται από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας χωρίς σχεδιασμό, χωρίς επαρκή χρηματοδότηση, χωρίς προσλήψεις και εκπαίδευση του προσωπικού και χωρίς συνεργασία με τους εργαζόμενους, την ίδια ώρα μάλιστα που συρρικνώνονται οι δομές του με πλασματικά και λανθασμένα στοιχεία, δημιουργεί δυσπιστία για την αποτελεσματικότητά των προγραμμάτων αλλά και τις αντοχές του ΕΣΥ.

Η διεθνής εμπειρία δείχνει, ότι σε περιόδους οικονομικής κρίσης όπου η ανεργία και οι κοινωνικές ανισότητες αυξάνονται δραματικά, παρατηρείται όξυνση των προβλημάτων ψυχικής υγείας, της χρήσης ουσιών και του κοινωνικού αποκλεισμού.

Σύμφωνα με στοιχεία του ΚΕΘΕΑ και του 18 Άνω που δόθηκαν στη δημοσιότητα τον περασμένο Ιούνιο με αφορμή την παγκόσμια ημέρα κατά των ναρκωτικών, 6 στους 10 χρήστες που απευθύνθηκαν στις δομές τους ήταν άνεργοι. Συνδυάζοντας αυτά τα νούμερα με τα επίσημα ποσοστά ανεργίας στη χώρα μας που ξεπερνούν το 40% στους νέους μέχρι 24 ετών, γίνονται ορατοί οι κίνδυνοι που συσσωρεύονται για την ένταση της χρήσης ουσιών στο μέλλον.

Με την περιρρέουσα ατμόσφαιρα να θεοποιεί την τυφλή μείωση των δαπανών, εύλογα μπορεί να αναρωτηθεί κανείς αν υπάρχει σχεδιασμός για την επαπειλούμενη αύξηση των χρηστών ή μήπως να αναμένουμε την «προληπτική» χορήγηση στους νέους μεθαδόνης και βουπρενορφίνης, αφού ενδεχομένως κοστίζει λιγότερο από τη δημιουργία θέσεων εργασίας!!!

Το υπουργείο Υγείας, αν θέλει να είναι στοιχειωδώς σοβαρό απέναντι στους εξαρτημένους, τις οικογένειές τους και συνολικά στην κοινωνία, οφείλει να ανακοινώσει άμεσα το Εθνικό Σχέδιο (2011 - 2012) για την Καταπολέμηση των Εξαρτήσεων το οποίο παραμένει στα συρτάρια του, να ενισχύσει και να αναπτύξει τα κέντρα πρόληψης για τη μείωση νέων κρουσμάτων χρήσης ουσιών και να δημιουργήσει επαρκή αριθμό θεραπευτικών προγραμμάτων τόσο «στεγνών» όσο και χορήγησης υποκαταστάτων επιστημονικά αξιόπιστων, που θα στοχεύουν στην πλήρη απεξάρτηση και την κοινωνική επανένταξη του χρήστη.

Αλλιώς οι χρήστες θα παραμένουν όμηροι από την «παραμύθα» της πιάτσας, στα διάφορα παραμύθια για «απεξαρτησιογόνα»!!!

Στο Κρατικό της Νίκαιας αυτές τις μέρες εξελίσσετε το παραπάνω σενάριο που έχει να κάνει με τα αποτελέσματα του μνημονίου στο τομέα της ψυχικής υγείας και των εξαρτήσεων .

Πετώντας το «μπαλάκι» στην τοπική κοινωνία για να λύση εκείνη το πρόβλημα που της φόρτωσε .

Βάζοντας την κοινωνία της περιοχής στην κυριολεξία απέναντι σε αυτούς που είναι χρήστες του προγράμματος του ΟΚΑΝΑ .

Το μπαλάκι του το επιστρέφουμε , καμιά λύση δεν πρόκειται να προτείνουμε είμαστε ενάντια στο μνημόνιο και δεν πρόκειται να διαχειριστούμε τα κομμάτια του.

Θεωρούμε αυτήν την κυβέρνηση την πιο αναξιόπιστη κυβέρνηση των τελευταίων 70 χρόνων θεωρούμε ότι δεν έχει καμιά νομιμοποίηση από τον Ελληνικό Λαό να παίρνει τέτοιες αποφάσεις .

Παλεύουμε να ανατρέψουμε αυτή την πολιτική και δεν μπαίνουμε σε λογικές «διαχείρισης του κακού»

Επειδή δεν έμαθα ποτέ να κάνω «κωλοτούμπες επειδή δεν μπόρεσα ποτέ να παίξω "πιγκ πόγκ" θα συνεχίσω μαζί με τους Γονείς με τους κατοίκους της περιοχής και τους μαθητές , παιδιά μας να εμποδίσουμε να γίνει αυτό το έγκλημα στην περιοχή μας

7 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Μαζί σου Κώστα .

Ανώνυμος είπε...

ευτυχώ που υπάρχουν Ανθρωποι που δεν ξέρουν απο κωλοτούμπες όπως λές , ευτυχώς Κωστή έχουμε σιχαθεί πια τα πάντα Μείνε όπως είσαι για σένα για τα παιδιά σου και την Ελένη για κανενα άλλον .

blackbedlam είπε...

Καλή μέρα,τι καλημέρα δηλαδή.

Και που να βρεις λόγια.............


http://www.youtube.com/watch?v=7XkmnRMi2D0&feature=share

blackbedlam είπε...

Για τον δεύτερο ανώνυμο φίλο.
Αν ο κάθε Κώστας μείνει όπως είναι δεν μπορεί να είναι μόνο για τα παιδιά του και την συντρόφισσά του.
Κανείς μας δεν πρέπει να έχει μόνον στο νού του τους δικούς του.
Σήμερα η "μοίρα" του καθενός μας, είναι δεμένη με την "μοίρα" όλων.
Αν δεν το συνειδητοποιήσουμε αυτό και δεν παλέψουμε για να μπορέσουμε να συμπορευτούμε από κοινού, ταξικά,ανατρεπτικά, ενάντια στον ταξικό μας εχθρό,δεν υπάρχει περίπτωση να την γλυτώσει κανείς ή και όσοι την σκαπουλάρουνε, θα θρηνούνε πάνω από πτώματα και ερίπεια.
Την καλημέρα μου.

Γιώργος - ξέρει ο Κώστας . είπε...

φίλε black ο Κώστας δεν ειναι μόνος του , δεν θα τον αφήσουμε να είναι μόνος του γιατί είναι ο μόνος που μαζί με την κυρία Ελένη αγωνίζονται εδώ και χρόνια μαζί με τα παιδιά για τα σχολεία , είναι ο μόνος που δεν μας έχει πεί ψέμματα τόσα χρόνια και ότι λέει το κάνει , πολλές φορές και σε βάρος της δουλειάς τους και της υγείας τους . Δεν έχουμε πολλές επιλογές πρέπει να βοηθήσουμε όλοι . Η λύση είναι μία αγώνας για να μην περάσουν τα μέτρα τους ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ .

Ανώνυμος είπε...

ολοι αυριο στις 8.00 έξω απο την πόρτα του κρατικού απο την Μπελογιάννη , δεν θα περάει η παρανομία τους , δεν θα στείλουμε τα παιδιά μας θυσία στον Λοβέρδο .

Ανώνυμος είπε...

μετά και τα σημερινά δεν νομίζω ότι θα βρεθει κάποιος που θα είναι σύμφωνος με αυτό το έγλημα που πάνε να κάνουν.
Το νοσοκομείο θα γένει το μεγαλύτερο κέντρο παροχή νόμιμης πρέζα στην Ελλάδα .Και η περιοχή μας κέντρο υποδοχής ναρκωεμπόρων πάσης φύσεως .Ηδή έχουν κάνει την εμφανισή τους για να κατοπτεύσουν την περιοχή τα σαίνια για να στήσουν την επιχείρηση τους .