Τρίτη 8 Νοεμβρίου 2011

ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ ΤΟ ΧΑΡΑΤΣΙ ΣΤΗ ΔΕΗ



Νίκη των πολιτών η ομόφωνη απόφαση καταδίκης των χαρατσιών από το Δημοτικό Συμβούλιο Νίκαιας-Ρέντη

οι φωτογραφίες είναι από τον Γ.Βεράνη απο το blog Χαλκηδώνα


Με την δυναμική παρουσία δεκάδων συμπολιτών μας πραγματοποιήθηκε η χθεσινή συνεδρίαση (7/11/2011) του Δημοτικού Συμβουλίου, κατά την οποία συζητήθηκε η στάση που θα κρατήσει ο δήμος μας στα χαράτσια. Τελικά πάρθηκε ομόφωνη απόφαση ότι ο Δήμος «δεν θα επιτρέψει να κοπεί το ρεύμα σε κανένα δημότη της πόλης μας», ενώ σε συνεργασία με το Δικηγορικό Σύλλογο Πειραιά θα διοργανώσει συζήτηση και καλεί όλους τους δημότες για περισσότερες οδηγίες την ΔΕΥΤΕΡΑ 14 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2011 στις 5:00 μμ στο Δημαρχείο της Νίκαιας (Π. Τσαλδάρη 10).

Την συζήτηση του θέματος την είχε ζητήσει από τις 29/9/11 (δύο μέρες μετά την ψήφιση και την επιβολή των χαρατσιών) η Κίνηση Πολιτών Νίκαιας-Ρέντη «κόντρα στο ρεύμα», επισημαίνοντας πως μια τέτοια εξέλιξη θα έθετε σοβαρό θέμα επιβίωσης για πολλές οικογένειες και ζητούσε από το Δημοτικό Συμβούλιο να πάρει ομόφωνη καταδικαστική απόφαση του νέου άδικου μέτρου, να ζητήσει την ανάκληση του και να δώσει την πολιτική στήριξη σε όλα τα νοικοκυριά του Δήμου μας που αδυνατούν να πληρώσουν, δηλώνοντας πως δεν θα επιτρέψει να κοπεί το ρεύμα σε κανένα σπίτι.

Ο Κώστας Παπαδόπουλος, δημοτικός σύμβουλος με την κίνηση πολιτών «κόντρα στο ρεύμα», κατά την διάρκεια της εισήγησης του είπε ότι «Στον Δήμο Νίκαιας- Ρέντη, το μεγαλύτερο ποσοστό των κατοίκων είναι εργατικές οικογένειες, αυτοαπασχολούμενοι, μικροέμποροι και βιοτέχνες. Η ανεργία καλπάζει, κυρίως σε μικρές ηλικίες και σε ανθρώπους που είναι κοντά στην σύνταξη. Μαθητές-και δεν είναι λαϊκισμός όπως ανέφερε η Διαμαντοπούλου- λιποθυμούν στα σχολεία από την ασιτία. Όλο και περισσότεροι μένουν άστεγοι. Όλο και περισσότεροι συμπολίτες μας προσπαθούν να βρουν καταφύγιο στα συσσίτια της εκκλησίας και όπου άλλου γίνετε αυτό.

Κάτω από την λαϊκή οργή και αγανάκτηση, η κυβέρνηση του ΓΑΠ έπεσε. Όλα αυτά που βλέπουμε να εξελίσσονται αυτές τις μέρες δεν μας λένε τίποτε άλλο από το ότι το νέο μόρφωμα κυβέρνηση που στήνετε κατ’ εντολή της κομαντατούρας και της τρόικας, θα φέρει ακόμα σκληρότερα μέτρα. Τέτοια που το χαράτσι που σήμερα συζητάμε θα μας φαίνετε πολύ μικρό μπροστά στα όσα θα ακολουθήσουν. Η μόνη λύση είναι η δική μας μαζική αντίδραση. Όσα παραθυράκια υπήρχαν ή βρίσκαμε, στην πορεία τα έκλεισαν ή θα τα κλείσουν. Ένα μόνο δεν θα μπορέσουν να κλείσουν: την μαζική οργή και απάντηση.

Για όλα αυτά πρέπει να βρεθούμε εμείς-το Δημοτικό Συμβούλιο της Πόλης μπροστά. Μπροστάρηδες στην προσπάθεια, που δειλά στην αρχή ξεκίνησαν οι επιτροπές στις γειτονιές του ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ ΤΟ ΧΑΡΑΤΣΙ ΣΤΗ ΔΕΗ αλλά στην πορεία τείνει να γίνει μαζικό κίνημα σε όλες τις γειτονιές της πόλης μας».

Η επιτυχία όμως της χθεσινής απόφασης οφείλεται καθαρά στο δυναμικό παρών των συμπολιτών μας. Πολίτες που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Κίνησης Πολιτών «κόντρα στο ρεύμα» για κοινή ενωτική δράση ενάντια στα χαράτσια και δημιούργησαν τις δικές τους ανεξάρτητες επιτροπές στις γειτονιές της Νίκαιας, εργαζόμενοι, συνταξιούχοι, δημότες που μοιράζονται τις ίδιες αγωνίες, βρέθηκαν στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου και με την δική τους παρέμβαση και την ανυποχώρητη στάση τους, έδειξαν καθαρά πως η λαϊκή πίεση καταφέρνει να επηρεάζει και να διαμορφώνει τις πολιτικές αποφάσεις. Η ομόφωνη απόφαση κατά των χαρατσιών είναι μια καθαρή νίκη τους.

Ο λαός έχει φωνή και ακούγεται! Ενωμένος, αλληλέγγυος, ανυποχώρητος, καταφέρνει να διεκδικεί και να απαιτεί τα δικαιώματα του. Αυτό είναι το ελπιδοφόρο μήνυμα που κρατάμε από την χθεσινή συνεδρίαση και καλούμε τους πολίτες να συνεχίσουν τις δυναμικές παρεμβάσεις και κινητοποιήσεις τους. Να δυναμώσουν τις επιτροπές που υπάρχουν ενάντια στα χαράτσια και να δημιουργήσουν κι άλλες, σε κάθε γειτονιά. Η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου είναι μια πρώτη νίκη, είναι όμως στο χέρι μας να επιβάλλουμε την εφαρμογή της. Όσοι περισσότεροι είμαστε, τόσο πιο δυνατοί γινόμαστε! Όλοι μαζί μπορούμε!

7 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΜΠΡΑΒΟ ΡΕ ΠΑΙΔΙΑ ΑΣ ΓΙΝΕΙ ΚΑΤΙ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΔΕΝ ΑΝΤΕΧΟΥΜΕ ΑΛΛΟ .
ΜΠΕΙΤΕ ΜΠΡΟΣΤΑ ΜΠΑΣ ΚΑΙ ΓΙΝΕΙ ΚΑΤΙ ΚΑΙ ΓΛΥΤΩΣΟΥΜΕ

Ματίνα. Καττή . είπε...

Καλημέρα , ήρθε σήμερα ο λογαριασμός ΔΕΗ και μου έφυγε η γή κάτω απο τα πόδια μου ,300 ευρό η μία δόση και 300 η άλλη ο λογαρισμός μαζί με το ρεύμα 648 ευρό ποιός τον πληρώνει ;
ΤΙ ΠΑΝΕ ΝΑ ΜΑΣ ΚΑΝΟΥΝ ;
ΟΙ ΜΑΛΑΚΕΣ ΕΙΝΑΙ ΔΟΛΟΦΟΝΟΙ ΚΛΕΙΝΟΥΝ ΣΠΙΤΙΑ . ΚΑΝΤΕ ΚΑΤΙ ΧΑΝΟΜΑΣΤΕ .

ΕΥΡΥΤΑΝΑΣ ΙΧΝΗΛΑΤΗΣ είπε...

Επιτροπές γειτονιάς παντού, αλληλεγγύη με το διπλανό, πλατιά συμμετοχή και...Κάνου(με) κι όχι Κάνε(τε)!

Κώστας Παπαδόπουλος είπε...

Ματίνα καλησπέρα , ο φίλος μου ο Ευρυτάνας έχει μεγάλο δίκιο , τι μπορώ να κάνω εγώ παραπάνω απ αυτό που έκανα , αυτο΄όμω που μπορούμε να κάνουμε όλοι είναι η ΜΑΖΙΚΗ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΚΑΙ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ σε όλα αυτά που μας ετοιμάζουν. Αν αντιδράσουμε μαζικά σε πόσα σπίτια μπορούν να πάνε να κόψπυν το ρεύμα , αν δούν ότι είναι χιλιάδες οι αιτήσεις τι θα κάνουν; ο λαός έχει την δυναμη αρκεί να το πάρουμε απόφαση , εμείς το έχουμε πάρει απόφαση ότι δεν βγαίνει αλλοιώς έλα και εσύ μαζί μα οργάνωσε στην γειτονεια σου την δικιά σας επιτροπη μίλησε με του άλλους απο της επιτροπες και βρές τον τρόπο . Εμείς μπορούμε να βοηθήσουμε σε ότι θέλεις .

Κώστας Παπαδόπουλος είπε...

Όλοι ξέρουμε ότι το χαράτσι της ΔΕΗ είναι άδικο και παράνομο. Όλοι αισθανόμαστε θυμωμένοι και εξοργισμένοι που για ακόμα μια φορά μας στέλνουν να πληρώσουμε τον λογαριασμό τους, για να σωθούν οι τράπεζες. Όλοι θέλουμε να αντιδράσουμε στην πολιτική εξαθλίωσης που ακολουθούν. Όλοι λέμε ότι δεν έχουμε και δεν θέλουμε να δώσουμε τίποτα άλλο πια! Όλοι όμως έχουμε και μια κοινή αγωνία: «αν μας κόψουν το ρεύμα, τι θα κάνουμε;»

Πρέπει να είμαστε ειλικρινείς. Αυτό που μπορεί να βάλει ουσιαστικό φραγμό στη πρόθεση της ΔΕΗ να κόψει το ρεύμα σε όσους δεν πλήρωσαν το χαράτσι είναι η δική μας μαζική κινητοποίηση και η αλληλεγγύη σε επίπεδο γειτονιάς. Ξέρουμε ότι οποιοδήποτε «νομικό παραθυράκι» υπάρχει ακόμα για όσους δεν πληρώνουν, το ποιο πιθανό είναι να το κλείσουν, όπως έγινε με το ΤΑΜΕΙΟ ΠΑΡΑΚΑΤΑΘΗΚΩΝ ΚΑΙ ΔΑΝΕΙΩΝ που δεν δέχεται πλέον πληρωμές χωρίς το χαράτσι. Αυτό που έχει λοιπόν σημασία είναι αν θα υπερασπιστούμε τον γείτονα που δεν έχει να πληρώσει όχι μόνο το χαράτσι αλλά ούτε το ρεύμα, αν θα αποφασίσουμε ΟΛΟΙ μαζί να αντιδράσουμε και να υπερασπιστούμε αυτή την απόφασή μας.
Δεν είμαστε απροστάτευτοι. Έχουμε τους φίλους μας, τους γείτονες μας, όλους τους συμπολίτες μας, που μπορεί να μην γνωριζόμαστε αλλά ξέρουμε πως μοιραζόμαστε τους ίδιους προβληματισμούς, τα ίδια άγχη και τους ίδιους φόβους. Υπάρχει λοιπόν τρόπος να τους αναγκάσουμε να πάρουν πίσω το χαράτσι. Στους εκβιασμούς τους, απαντάμε με αλληλεγγύη και συλλογικό αγώνα!
Η δύναμη μας πολλαπλασιάζεται και ισχυροποιείται όταν είμαστε όλοι μαζί. Φοβούνται και τρέμουν αυτή την εξέλιξη. Γνωρίζουν πως μπορούμε να τα καταφέρουμε και κάνουν απεγνωσμένες προσπάθειες για να το αποτρέψουν. Να κάνουμε λοιπόν τους φόβους τους πραγματικότητα. Να πούμε ένα μεγάλο ΟΧΙ στους εκβιασμούς τους. Να πούμε ένα μεγάλο ΟΧΙ στις παράνομες αποφάσεις τους. Να οργανώσουμε ένα μαζικό κίνημα ανυπακοής και αμφισβήτησης για να καταρρεύσει το εκβιαστικό μέτρο του χαρατσιού και να διώξουμε κι αυτούς που το φέρανε. Να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας!
Φτιάχνουμε παντού επιτροπές αντίστασης και αλληλεγγύης: στην πολυκατοικία μας, στην γειτονιά μας, στο οικοδομικό μας τετράγωνο. ΛΕΜΕ ΟΛΟΙ «ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ»! Παίρνουμε το ρίσκο και στηρίζουμε την άρνηση μας με δικούς μας τρόπους αντίστασης στην διακοπή ρεύματος: κλειδώνουμε τους μετρητές, αποτρέπουμε τα συνεργεία να πλησιάσουν στην γειτονία μας, οργανώνουμε διαμαρτυρίες στα γραφεία της ΔΕΗ. Πόσο εύκολο θα είναι να κόψουν το ρεύμα σε ένα ολόκληρο οικοδομικό τετράγωνο, σε μια συνοικία, σε μια ολόκληρη πόλη που αντιστέκεται;

Κώστας Παπαδόπουλος είπε...

Ήδη μετράμε την πρώτη μας νίκη! Με την δυναμική μας παρουσία και παρέμβαση στο δημοτικό συμβούλιο του Δήμου μας, καταφέραμε να ψηφιστεί η ομόφωνη απόφαση (αριθ. 307/2011) με την οποία ο Δήμος δηλώνει ότι θα είναι στο πλευρό των δημοτών, σε κάθε τους κινητοποίηση και δεν θα επιτρέψει να κοπεί το ρεύμα σε κανέναν.
Το πρώτο βήμα έγινε. Έχουμε φωνή και ακουγόμαστε. Όσοι περισσότεροι είμαστε όμως, τόσο πιο δυνατοί γινόμαστε. Γι’ αυτό πρέπει να ενισχύσουμε με την παρουσία μας τις επιτροπές ενάντια στα χαράτσια. Να δημιουργήσουμε κι άλλες σε κάθε γειτονιά. Όλοι μαζί μπορούμε!

ΔΕΝ ΦΟΒΟΜΑΣΤΕ ΚΑΙ ΔΕΝ ΜΕΝΟΥΜΕ ΜΟΝΟΙ ΜΑΣ.
ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΕΧΟΥΜΕ ΤΗ ΔΥΝΑΜΗ ΝΑ ΚΕΡΔΙΣΟΥΜΕ!
ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ ΚΑΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΕ ΚΑΘΕ ΓΕΙΤΟΝΙΑ!


Την Δευτέρα, 14 Νοεμβρίου 2011, στις 5:00 μμ θα πραγματοποιηθεί στο Δημαρχείο της Νίκαιας (Π. Τσαλδάρη 10) ανοιχτή συζήτηση για το χαράτσι με καλεσμένους από τον Δικηγορικό Σύλλογο Πειραιά.
Να είμαστε όλοι εκεί!

ΑΛΕΚΑ είπε...

Καλώ σας βρήκα και εντυπωσιαστικα με την [κινητικότητα σας] η οποία σ εμάς δεν φτάνει ποτέ . Είμαι κάτοικος Ρέντη , και έμαθα για τις κινήσεις που κάνετε απο μια κυρία στην συγκέντωση του δημαρχείου .Πρέπει να γίνει γνωστό και εδώ στην περιοχή μας , ο κόσμος εδώ είναι φτωχός και δεν μπορεί να ανταποκριθεί στα χαράτσια.Τί κάνουμε κ Κώστα ; πρέπει να απαντήσουμε σε αυτό είναι το 1ο και κύριο ερώτημα που θέλει απάντηση .