Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2011

Οδοιπορικό της Hasta la Victoria Siempre στη Μαριναλέδα της Ισπανίας


Ως μάθημα και πηγή έμπνευσης είδαν τα μέλη της κίνησης την «ουτοπική» κοινότητα της Ανδαλουσίας

Οδοιπορικό της  Hasta la Victoria Siempre στη Μαριναλέδα της Ισπανίας
Οι υποστηρικτές της «Hasta» Βασίλης Λέκκας, Στέλιος Σεραφείδης, Σάββας Κωφίδης, Περικλής Παπαπαναγής, Σάββας Παπάζογλου, Τάσος Κάκος και Νίκος Μάλλιαρης, ποζάρουν έξω από το κλειστό γυμναστήριο της Μαριναλέδα, στην πρόσοψη του οποίου δεσπόζει η κλασική τοιχογραφία του Τσε Γκεβάρα και το έμβλημα της πόλης των Ουτοπιστών

Στη Μαριναλέδα* της Ανδαλουσίας, μια μικρή «ουτοπική» κοινότητα 2.645 κατοίκων, η οποία έχει εξαφανίσει την ανεργία, δεν έχει αστυνομικούς και η στέγαση, η εργασία, ο πολιτισμός, η εκπαίδευση, η υγεία θεωρούνται δικαίωμα, βρέθηκε τις προηγούμενες ημέρες αντιπροσωπεία της ελληνικής ανθρωπιστικής αθλητικής κίνησης Hasta la Victoria Siempre, όπου μεταξύ άλλων έδωσε φιλικό ποδοσφαιρικό αγώνα με παλαίμαχους της πόλης.


Οι Σάββας Κωφίδης, Τάσος Κάκος, Στέλιος Σεραφείδης, Σάββας Παπάζογλου, Νίκος Μάλλιαρης και ο Περικλής Παπαναγής ήταν μερικοί από τους παλαίμαχους άσους και εν ενεργεία ανθρώπους του ποδοσφαίρου όπως ο διεθνής διαιτητής Κάκος, οι οποίοι έδωσαν το «παρών» στο 4ήμερο οδοιπορικό και στο φιλικό παιχνίδι, αντίστοιχα. Μεταξύ των ποδοσφαιριστών ανταλλάχτηκαν φανέλες και λάβαρα, στο φιλόξενο γήπεδο της Μαριναλέδα, με τους καλλιτέχνες Βασίλη Λέκκα και Τάκη Βαμβακίδη να συμπράττουν με το δικό τους τρόπο στην ποδοσφαιρική εκδήλωση.

Οπως τονίζουν οι συμμετέχοντες στην αποστολή στην κοινότητα της Μαριναλέδα, το αποτέλεσμα της αναμέτρησης δεν έχει καμία απολύτως σημασία, καθώς νικητής και σε αυτή τη δράση της Hasta la Victoria Siempre αναδείχθηκε ο άνθρωπος και ο αθλητισμός γενικότερα.
Κατά τους ίδιους, το συμπέρασμα είναι πως ένας διαφορετικός τρόπος αντιμετώπισης του ποδοσφαίρου, του λαϊκότερου και δημοκρατικότερου αθλήματος, είναι εφικτός. Η Hasta κάνει βήματα προς αυτή την κατεύθυνση και η επίσκεψη στην Ισπανία και τη Μαριναλέδα αποτελεί δίχως άλλο ένα χρήσιμο μάθημα και πηγή έμπνευσης για τη συνέχεια.
* «Στη Μαριναλέδα η γη δεν ανήκει σε κανέναν, η γη δεν αγοράζεται, η γη ανήκει σε όλους. Εφαρμόζουμε μια συμμετοχική δημοκρατία, αποφασίζουμε για όλα, από τους φόρους ως τις δημόσιες δαπάνες, σε μεγάλες συνελεύσεις. Πολλά κεφάλια δίνουν πολλές ιδέες. Οι κάτοικοι ανήκουν στον τοπικό συνεταιρισμό και εργάζονται 6,5 ώρες την ημέρα έχοντας όλοι το ίδιο ημερομίσθιο (45 ευρώ), ανεξάρτητα αν απασχολούνται στους αγρούς ή στο τοπικό εργοστάσιο μεταποίησης των προϊόντων. Τα έσοδα δεν μοιράζονται αλλά επενδύονται στον συνεταιρισμό για να δημιουργηθούν νέες δουλειές. Στο χωριό δεν υπάρχει παπάς και αστυνομικός, ενώ η ενοικίαση ενός σπιτιού στοιχίζει 15 ευρώ τον μήνα» είχε τονίσει ο δήμαρχος της Μαριναλέδα Ζουάν Μανουέλ Σάντσεζ Γκοντίγιο σε εκδήλωση τον περασμένο Σεπτέμβριο στην Αθήνα.
www.vimagazino.gr

1 σχόλιο:

PHOTO ΤΙΤΛΟΙ είπε...

Δείτε και εδώ (phototitloi.blogspot.com) την 4η κατά σειρά photo...