Πέμπτη 5 Ιουλίου 2012

Επίσκεψη διεθνών αγωνιστών στο Μπλόκο της Κοκκινιάς

Επίσκεψη διεθνών αγωνιστών στο Μπλόκο της Κοκκινιάς

Την Κυριακή 1η Ιουλίου η Κίνηση Πολιτών Νίκαιας-Ρέντη «κόντρα στο ρεύμα» υποδέχτηκε στο Μπλόκο της Κοκκινιάς, εκπροσώπους διεθνών αγωνιστικών οργανώσεων και κινημάτων, που είχαν έρθει στην Ελλάδα για να παραβρεθούν στο 5ο φεστιβάλ κινημάτων «Resistance Festival 2012».
Ο επικεφαλής της κίνησης και δημοτικός σύμβουλος Νίκαιας-Ρέντη, Κώστας Παπαδόπουλος μαζί με μέλη του «κόντρα στο ρεύμα», ξενάγησαν τους διεθνείς στον ιστορικό χώρο του Μπλόκου, μίλησαν για την ηρωική αντίσταση των Νικαιωτών στη διάρκεια της ναζιστικής κατοχής ενώ δεν παρέλειψαν να συζητήσουν την άνοδο του φασισμού στην Ελλάδα, αλλά και στην Ευρώπη γενικότερα. 
Ο Salem Ben Yahia από το Κ.Κ. Εργατών Τυνησίας είπε μετά την επίσκεψη του πως «Νιώθω μεγάλη τιμή που επισκέφτηκα το μνημείο του μπλόκου, ένα μνημείο για πάρα πολύ νέους ανθρώπους, 15,16,17 χρονών. Άνθρωποι που έδωσαν τη ζωή τους στον αγώνα ενάντια στο ναζισμό, την υψηλότερη μορφή μίσους και ιμπεριαλισμού. Κρατάω στο μυαλό μου τον άνθρωπο με την κουκούλα στο κεφάλι που δείχνει τους αγωνιστές». 
Η αγωνιστικότητα και το θάρρος που επέδειξαν οι άνθρωποι της Κοκκινιάς, συγκίνησε και την Shara από το Occupy Wall Street, η οποία είπε «είμαι εντυπωσιασμένη από το θάρρος τον ανθρώπων που τότε και τώρα παλεύουν ενάντια στο φασισμό και ελπίζω αυτός ο αγώνας να εξαπλωθεί», ενώ ο Jeronim από την Ολλανδία πρόσθεσε «Συγκινήθηκα πολύ με την επίσκεψη στο μνημείο. Ποτέ ξανά φασισμός είναι το σύνθημα που κρατάει και το κομμουνιστικό κίνημα στην Ολλανδία. Τιμούμε τους μάρτυρες και λέμε ότι για να εξαλείψουμε το φασισμό πρέπει να δώσουμε ένα τέλος στον καπιταλισμό».
Για τον φασισμό στην Ευρώπη έκανε λόγο και ο Danièle Obono από το Μέτωπο της Αριστεράς στην Γαλλία και είπε για την κατάσταση στην χώρα του: «Στην Γαλλία προπορεύονται αλλά τρέχουμε γρήγορα, ξέρουμε ότι στο τέλος θα είναι ένας αγώνας ανάμεσα σε αυτούς και σε εμάς. Ευχαριστούμε που κρατάτε γερά εδώ. Όλοι μαζί θα φάμε τους φασίστες !» Τέλος, ο συναγωνιστής από την Σκωτία μας θύμισε μια φράση από το έργο του Μπρεχτ «Φόβος και Μίσος»: «μην παινεύετε τους ανθρώπους που χτυπάνε το τέρας, η σκύλα που γέννησε αυτό το τέρας είναι έτοιμη να τεκνοποιήσει ξανά».
Πρέπει να τονίσουμε ότι η επίσκεψη των διεθνών αγωνιστών έγινε σε μια ιδιαίτερη περίοδο για την πόλη μας, όπου καθημερινά μαθαίνουμε για περιστατικά βίας και τρομοκρατίας από ακροδεξιά στοιχεία. Είναι καθήκον μας να θυμόμαστε και να τιμάμε το αίμα και τους αγώνες των παππούδων μας και να μην αφήσουμε να πάνε χαμένες οι θυσίες τους. Δηλώνουμε με κάθε τρόπο ότι στην Νίκαια δεν υπάρχει χώρος για τους λάτρεις του φασισμού!
Φωτογραφίες από την επίσκεψη θα δείτε εδώ

3 σχόλια:

Κώστας Πρεβέτης είπε...

το μουσείο και το μνημείο του μπλόκου πρέπει να αναδειχτούν μέσα απο τέτοιες προσπάθειες να γίνει γνωστή η αντιστασιακή δράση των κοκκινιτών και έτσι να μπορέσουμε να απαντήσουμε στην σημερινή κατάσταση που βιώνουμε στην πόλη μας με τους φασίστες .

ΕΥΡΥΤΑΝΑΣ ΙΧΝΗΛΑΤΗΣ είπε...

Τιμή στους αγώνες και τις θυσίες του λαού μας.
Να μάθει ο κόσμος, έχει μεγάλη σημασία η αναζωογόνηση της συλλογικής ιστορικής μνήμης...

Ανώνυμος είπε...

Ας περάσουν όλα τα σχολεία για μία επίσκεψη! Θα κάνει καλό!