Πέμπτη 11 Οκτωβρίου 2012

Η ΜΟΝΗ ΛΥΣΗ ΕΙΝΑΙ Η ΑΝΑΤΡΟΠΗ

Η ΜΟΝΗ ΛΥΣΗ ΕΙΝΑΙ Η ΑΝΑΤΡΟΠΗ

Πραγματοποιήθηκε χθες, 10 Οκτωβρίου, η εκδήλωση που διοργάνωσε η Κίνηση Πολιτών Νίκαιας-Ρέντη «κόντρα στο ρεύμα» με θέμα «Η Τοπική Αυτοδιοίκηση στην Εποχή των Μνημονίων».
Οι ομιλητές, εκπρόσωποι τόσο των εργαζομένων όσο και των αιρετών, μίλησαν για την χρεοκοπία όπου ήδη έχουν περιέλθει πάνω από 60 δήμοι στην χώρα λόγω των μνημονιακών πολιτικών, την μείωση των πόρων και την παράνομη παρακράτηση αυτών, ενώ τόνισαν πως ο σκοπός της κατάρρευσης του θεσμού της τοπικής αυτοδιοίκησης, είναι η διάλυση του κράτους πρόνοιας. Είπαν επίσης πως ηθελημένα στραγγαλίζουν οικονομικά τους δήμους προκειμένου να εισάγουν νέες μορφές εργασιακών σχέσεων (συμβάσεις μέσω ΜΚΟ, κοινωνικοί συνεταιρισμοί) για να οδηγηθούν στην ιδιωτικοποίηση των ανταποδοτικών υπηρεσιών με έναν έμμεσο και υπόγειο τρόπο. Μια τέτοια εξέλιξη θα έχει σοβαρές επιπτώσεις σε όλους τους δημότες, καθώς θα είναι αυτοί που θα κληθούν να πληρώσουν το κέρδος των ιδιωτών (αυξημένα δημοτικά τέλη για την καθαριότητα, μεγαλύτερα τροφεία σε παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς κλπ), ενώ θα είναι υποχρεωμένοι να πληρώνουν για κάθε υπηρεσία-παροχή που προσφερόταν μέχρι σήμερα από τους δήμους.
Η μόνη λύση για να αποτραπεί αυτός ο σχεδιασμός, είναι η συνολική ανατροπή του πολιτικού συστήματος, της τρόικας εσωτερικού και εξωτερικού. Είναι αναγκαίο όσο ποτέ να δημιουργηθεί ένα μέτωπο πολιτών-εργαζομένων-αιρετών, για να σταματήσει επιτέλους αυτή η κατρακύλα!




                         Ή αυτοί ή εμείς!



12 σχόλια:

Crousma είπε...

Φίλε Κώστα γεια σου, κάποια στιγμή μαζί με τις πληροφορίες για το πόσοι δήμοι έχουν χρεοκοπήσει κλπ, θα πρέπει, πριν απ' όλα, να εξηγήσουμε στους εργαζόμενους, στο λαό τους νόμους της κοινωνικής κίνησης και ότι όλα αυτά τα μέτρα, που παίρνει η τάξη των σφετεριστών, (εγχώρια και ξένη) του κοινωνικά παραγόμενου πλούτου, και που οδηγούν τον Ελληνικό, και τους λαούς της Ευρώπης στην εξαθλίωση και την δυστυχία, της επιβάλλονται με αναγκαιότητα. Δηλαδή δεν μπορούν να κάνουν αλλιώς. Παλεύουν, ενάντια στην πραγματικότητα που τους συνθλίβει, να σώσουν την τάξη τους, προσπαθώντας απεγνωσμένα να συντηρήσουν την εξουσία τους επί της εργασίας.
Η λύση των λαϊκών προβλημάτων, την στιγμή που ο καπιταλισμός νομοτελειακά ψυχορραγεί, και όχι από κάποια αποτυχημένη, όπως ζυμώνει η αστική προπαγάνδα, πολιτική, δεν μπορεί παρά να είναι συνολική, δηλαδή δεν μπορεί να είναι άλλη από την ριζική ανατροπή του καπιταλισμού, αυτό που από παλιά λέγεται, μετασχηματισμός της κοινωνίας.
Αυτό που γράφεις σαν μόνη λύση, "Η μόνη λύση για να αποτραπεί αυτός ο σχεδιασμός, είναι η συνολική ανατροπή του πολιτικού συστήματος, της τρόικας εσωτερικού και εξωτερικού" αν την καταλαβαίνω καλά, είναι πολύ μακριά για να μην πω αντίθετη, από την κατεύθυνση που υποδείχνουν οι νόμοι της κοινωνικής κίνησης, ο ιστορικός υλισμός.
Γράφεις "ή αυτοί ή εμείς".
Ποιοί είναι αυτοί και ποιοί είμαστε εμείς; Αυτή η διευκρίνιση είναι αναγκαία, και πρέπει να την κάνεις. Κυρίως για τον εαυτό σου.

Τάκης Καρβούνης είπε...

πάντως μέχρι να ενημερωθεί ο κόσμος και ο ντουνιάς για την κρίση που περνάει ο καπιταλισμός και πως πρέπει να αντιδράσουμε εμείς , άς ενημερωνόμαστε απο αυτού που μπαίνουν στον κόπο και τους βλέπουμε και καθημερινά στο δρόμο μαζί μας και βλέπουμε .Περιμένοντας βέβαια τους αγωνιστές να έρθουν να μας πουν το ποίημα τους όπως πάντα .

ΑΝΕΡΓΟΣ είπε...

Επειδή εγώ είμαι 40 χρονών , άνεργος 1,5 χρόνο με 2 παιδιά θέλω να μου πείτε τι να κάνω ΑΜΕΣΑ όμως για τα εξής :
Μου κόβουν το ρεύμα το έχω απλήρωτο 6 μήνες και έχουν έρεθει 2 φορές να το κόψουν και το απέτρεψα με απειλές .
Είμαι ανασαφάλιστος και πρέπει άμεσα να μπεί η γυναίκα μου στο νοσοκομείο για χειρουργείο .
Θέλω 100 την βδομάδα τουλάχιστον για να συντηρηθούμε , δεν έχω ούτε 50 .
η λίστα δεν τελειώνει ....γι αυτό πέστε μου τι να κάνω προς μια "αγωνιστική" κατεύνθυση .
Να πάω να γίνω μέλος του ΣΥΡΙΖΑ
Να πάω να γίνω μέλος του ΚΚΕ
Να πάω να πάρω όσα λίτρα μου φτάνουν τα λεφτά μου βενζίνη να φτιάξω τις ανάλογες μολότωφ
Η να πάρω τα βουνά ;
Για πέστε μου κυρίως εσύ CROUSMA τι να κάνω ΑΜΕΣΑ όμως το τονίζω γιατί σε λίγες μέρες δεν θα έχουμε ούτε να φάμε ούτε ηλεκτρικό , και δεν μας σώζουν ούτε προλαβαίνω να διαβάσω όλο τον Μαρξ και τον Λένιν.
Πέστε μου περιμένω .

ΑΝΕΡΓΟΣ είπε...

Υπάρχει βέβαια και η λύση της φασιστοσυμμορίας αλλά εκεί προτιμώ να ψοφίσω απο την πείνα , το κακό είναι ότι τα παιδιά μου δεν το βλέπουν έτσι . Δείτε το αυτό . Εσύ Κώστα το ξέρεις .

Crousma είπε...

Δυστυχώς φίλε Άνεργε, αυτή είναι η πραγματικότητα που βιώνει σήμερα ο ελληνικός λαός. Και γιαυτό συζητάμε και ανταλλάσσουμε απόψεις και στο Ιντερνέτ, ώστε να βρεθούμε όσο πιο γρήγορα γίνεται σε θέση να ανατρέψουμε αυτή την κατάσταση.

Σε καταλαβαίνω πολύ καλά και ειλικρινά, δεν έχω καμιά δυσκολία να σου απαντήσω, αν και θάπρεπε από καιρό νάχεις ρωτήσει τον Κώστα, γιατί εκείνο που απαιτεί η συγκυρία, δεν είναι να κάνει ο ένας τον έξυπνο στον άλλο, ή, μοναδική πρόθεση του ενός να είναι, το πώς θα δυσκολέψει τον άλλο, αλλά, αντίθετα σε τέτοια παιδιαρίσματα, να συμβάλει ο καθένας μας, από την πλευρά του και με όλες τις δυνάμεις του, στην μεταξύ των εργαζομένων συνεννόηση, ώστε να διευκολυνθεί η οργάνωση και η κοινή δράση των εργαζομένων, για την ανατροπή των σφετεριστών του κοινωνικά παραγόμενου πλούτου, για να τελειώσει αυτός ο κύκλος των καπιταλιστικών κρίσεων, ο φόρος αίματος της εργατικής τάξης στους καπιταλιστές.

Τα προβλήματά σου, που είναι και προβλήματα της μεγάλης πλειοψηφίας του ελληνικού λαού, πατάνε πάνω στη δική σου στάση που γίνεται φανερή μέσα από αυτά που αναφέρεις στο σχόλιό σου.

Είσαι 40 χρονών, όπως μας γράφεις, άνεργος, ίσως περισσότερο από έξι μήνες, και τώρα με αφορμή το σχόλιό μου, αντιλαμβάνεσαι όλα αυτά που σου συμβαίνουν, και παρ’ όλα αυτά συνεχίζεις με την ίδια τακτική, της επιθετικής ειρωνείας, - χαρακτηριστικό των πολιτικά αδιάφορων ή καθυστερημένων πολιτικά ανθρώπων, που πνίγονται μέσα στον ιδεολογικό βόθρο της αστικής προπαγάνδας, να μη μπαίνεις στον κόπο, ούτε ακόμη και τώρα σ΄ αυτή την συγκυρία, να σκεφτείς, και γιαυτό ρωτάς. Σιγά τώρα μη μπω σε σκέψεις, λες και δεν μου φτάνουν τα προβλήματά μου; Σκέφτεσαι.

Και ρωτάς.

«Να πάω να γίνω μέλος του ΣΥΡΙΖΑ;
Να πάω να γίνω μέλος του ΚΚΕ ;
Να πάω να πάρω όσα λίτρα μου φτάνουν τα λεφτά μου βενζίνη να φτιάξω τις ανάλογες μολότοφ;
Η να πάρω τα βουνά;»

Θα έπρεπε πριν από χρόνια τώρα, να είχες κουράσει και λίγο το μυαλό σου, αντί να πετάς σαν κοτρώνα στο ίδιο σου το κεφάλι, τις εξυπνάδες, το «αθώο», χρήζον όμως άμεσης απάντησης, γι αυτό και εκβιαστικό, ερώτημα των τραπεζοβιομηχάνων. “Τι κάνω τώρα… τώρα!!” Πάει μας τάπωσαν οι τραπεζοβιομήχανοι!


Συνεχίζεται…

Crousma είπε...

Αυτή η κατάσταση που ζει σήμερα ο ελληνικός λαός είναι συνέπεια του καπιταλιστικού τρόπου παραγωγής, δηλαδή δεν ξεκίνησε σήμερα.

Όταν λοιπόν έλέγαν - όσοι έχουν πειστεί ότι ο καπιταλιστικός τρόπος παραγωγής είναι ιστορικά ξεπερασμένος - για αυτό που έβλεπαν να έρχεται, και που βιώνει σήμερα ο ελληνικός λαός, αυτοί, που εσύ υποστηρίζεις και που σ’ έμαθαν να λες αυτή την γνωστή αστική εξυπνάδα, «τι κάνω τώρα;» - να έλεγες τουλάχιστον, τι κάνουμε τώρα; - ψήφιζαν τη συνθήκη του Μάαστριχ. Τις τέσσερεις «ελευθερίες», που αλυσόδεσαν τους λαούς της Ευρώπης στο χρηματιστικό κεφάλαιο.

Λοιπόν, να πας να γραφτείς στο ταξικό σου σωματείο, και μαζί με τους άλλους εργαζόμενους να ανατρέψετε τον εργοδοτικό συνδικαλισμό σε όλες τις βαθμίδες των συνδικαλιστικών οργάνων.

Για τα δικά σου τα προβλήματα να απευθυνθείς στην τοπική επιτροπή ανέργων. Και, προ πάντων, να βρεις χρόνο για μελέτη του επιστημονικού σοσιαλισμού. Πάντα είναι καιρός. Αρκεί να νοιώσεις και την δική σου, την προσωπική ευθύνη απέναντι στις πολιτικές εξελίξεις. Αν με ρωτήσεις μπορώ να σου πω από που να αρχίσεις. Είμαι στη διάθεσή σου.
Γιατί διαφορετικά, τα ίδια προβλήματα θα έχεις, τις ίδιες εξυπνάδες θα λες και μετά από είκοσι χρόνια.

Σε χαιρετώ.

Αγαπητέ φίλε Κώστα, αυτά είναι τα κατορθώματά σας. Δεν φτάνει, που με την υποστήριξή σας στις επιλογές της εγχώριας αστικής τάξης (Μάαστριχ, κλπ.), συμβάλλατε στο αλυσόδεμα της χώρας από τα μονοπώλια, στην μεγέθυνση δηλαδή, της ανισομετρίας στις οικονομικές σχέσεις της χώρας μας μέσα στην ΕΕ, με τις αοριστολογίες του τύπου «ή αυτοί ή εμείς», με τους όρκους πίστης στην ΕΕ, με τον παρωχημένο κεϋνσιανισμό, με λογοκοπίες και πρακτικισμό, κρατάτε, συνειδητά ή μη για κάποιους δεν έχει σημασία, τους εργαζόμενους στην πολιτική καθυστέρηση, σαν μια φουντωτή ουρά που στολίζει τα πισινά της αστικής τάξης, δυσκολεύοντας αφάνταστα την ταξική πάλη, τη μόνη ασφαλή οδό για το ξεπέρασμα της κρίσης προς το συμφέρον της τάξης των εργαζομένων. Δυστυχώς.

Με εκτίμηση.

Ανώνυμος είπε...

Ωραία λοιπόν να πάω στην τοπική επιτροπή ανέργων , στο κκε δηλαδή , για να μην κρυβόμαστε , να πάω να μοιράσω και καμμιά 100στη ριζοσπάστες στην πανεξόρμηση , να κολήσω και καμμιά 2000 αφίσες του ΠΑΜΕ πάμε παρακάτω .
ααα! να διαβάσω είπες και επιστημονικό σοσιαλισμό , να τον διαβάσω λοιπόν και αυτόν . παρακάτω ρωτάω και δεν μου απαντάς , μάλλον δεν έχεις απαντήσεις για το άμεσο το τώρα , όπως δεν έχει και το κόμμα σου απαντήσεις στο τώρα που βάζει επίμονα ο πολίτης που έχει ζητήματα φτώχειας ανεργίας και πείνας . Μόνο κριτική εξυπνακίστική του τύπου σας βλέπω απο ψηλά εγώ που έχω διαβάσει και πέντε τόμους παραπάνω απο σένα που δεν έχεις . Χέστηκα φίλε μου για τον σοσιαλισμό σας χέστηκα για την αριστερά σας που είναι όλο κριτκή και στην πράξη τίποτα .

Ανώνυμος είπε...

άσε τον κώστα αυτόν τον έχουμε δεί στο σπίτι μας να μας ενώνει το κομένο ρεύμα , να μαζεύει τα σκατά μας και να μπαίνει μπροστά με τον φόβο πάντα να βρεί αυτός τον μπελά του , Εσύ τι κάνεις διαβάζεις ; διάβαζε λοιπόν και άσε μας εμάς και όταν έρθει ο καιρός να μας πείς σαν τον χριστόδουλο - δεν ήξερα τι γινόντανε διάβαζε τότε επιστημονικό σοσιαλισμό .
Ασε ρε φίλε κρουσμα βαρέθηκα κουράστηκα σας έχω σιχαθεί και εσάς και όλους τους αριστερούς του κώλου .

Crousma είπε...

Φίλε Άνεργε,
Το πρώτο που δεν μπορείς να καταλάβεις, και λυπάμαι γιαυτό, είναι ότι μιλάμε για ταξικό, πολιτικό αγώνα, σ’ ένα χώρο μαζικής επικοινωνίας και ενημέρωσης, και εσύ τον υποβιβάζεις σε λέσχη τυχερών παιγνίων. Και γιαυτό, σίγουρα χωρίς να το θέλεις, υποβιβάζεις τον πολιτικό αγώνα σε πάρεργο, σε κοινωνικές σχέσεις, σε φιλανθρωπία και τον Κώστα, σε φιλάνθρωπο.

Τι πάει να πει άσε τον Κώστα; Ο Κώστας, δεν χωράει αμφιβολία γι αυτό, είναι ένας έντιμος άνθρωπος και αγωνιστής, αλλά επειδή ακριβώς είναι δημόσιο πρόσωπο, και όπως στην πολιτική, έτσι και με τους ανθρώπους, διόρθωση χωρίς κριτική δεν γίνεται, τον κάνω προσεχτικό. Να μη λέει και να μη γράφει αερολογίες. Τον βοηθάω, και επειδή τον γνωρίζω καλά, έχουμε βρεθεί σε κοινό μετερίζι, αυτή τη συγκυρία οι ιδεολογικές και θεωρητικές ελλείψεις του, τον έχουν οδηγήσει να εκφράζει την αγωνιστικότητά του, σε λάθος, για το ήθος του, πολιτικό χώρο. Χώρο, που με την πολιτική του διασπά, αποδυναμώνει και φρενάρει την ανάπτυξη του εργατικού κινήματος, προσφέροντας τις καλύτερες υπηρεσίες στον καπιταλισμό που ψυχορραγεί.. Είναι έντιμος άνθρωπος, θα βρει το δρόμο του.

Μιλάμε για ταξικό πολιτικό αγώνα, δηλαδή για ένα πολυσύνθετο και πολυεπίπεδο πολιτικό αγώνα, κι εσύ μιλάς για κάποιους αριστερούς. Μιλάμε για τον πολιτικό αγώνα που αναπτύσσουν οι πολιτικές συλλογικότητες. Κρίνουμε πολιτικές στρατηγικές και τακτικές. Για πολιτικό αγώνα που επιβάλουν οι νόμοι της κοινωνικής κίνησης και συ μιλάς για κάποιους αριστερούς ανθρώπους, που έτυχε εσύ να γνωρίζεις. Ποιοι είναι οι αριστεροί, που αναφέρεις έτσι γενικά και αόριστα, που γνωρίζεις; Πως μιλάς, τελικά, τόσο απαξιωτικά για ανθρώπους που δεν
γνωρίζεις; Που δεν είχες την ευκαιρία να βρεθείς δίπλα τους, να τους δεις στη δράση; Αλλά πως να βρεθείς δίπλα τους αφού τους συχαίνεσαι; Κι έτσι θεωρείς έντιμο να τους κρίνεις από τα λόγια του ενός και του άλλου.

Συνεχίζεται…

Crousma είπε...

«μοιράσω»... «να διαβάσω».. και.. «ρωτάω»..
«για το τώρα».. «αριστερούς του κώλου»…

«Όσα δεν φτάνει η αλεπού τα κάνει κρεμαστάρια». Με αυτή την αντίληψη δεν πας πουθενά. Για σένα υπάρχει μόνο ότι εσύ γνωρίζεις και αποδέχεσαι, οτιδήποτε άλλο δεν υπάρχει ή είναι ανάξιο λόγου. Μα αυτό φίλε μου είναι ακριβώς ο όρος για να μένει κανείς στην πολιτική καθυστέρηση. Η αβελτηρία. Να μη μαθαίνεις, να μη βελτιώνεσαι. Γιαυτό το μόνο που σ' αρέσει να ακούς, προκειμένου να ησυχάζει η συνείδησή σου, να μη κουράζεται το μυαλό σου, είναι συκοφαντίες ενάντια στο ΚΚΕ.

Ρωτάς, αλλά τη μόνη απάντηση που μπορείς να δεχτείς είναι αυτή που σούχει σφηνωθεί στο μυαλό, και την οποία την εκφράζεις με τρόπο που τελικά, θα μπορούσα να πω, ότι δεν αξίζει να μιλάει κανείς μαζί σου.
Ας είναι.

Ποια είναι λοιπόν η θέση - πρόταση του ΚΚΕ για την κρίση και το ξεπέρασμά της προς το συμφέρον των εργαζομένων;
Με δυο λόγια αυτή. « Έξω από την ΕΕ με λαϊκή εξουσία και διαγραφή του χρέους».

Και για να μη μου πεις πάλι ότι δεν σου απάντησα, για τιμωρία, που πιάστηκες αδιάβαστος, σου δίνω όλο το κείμενο με link.

«…Η πολιτική συμμαχιών που εμείς προτείνουμε στο λαό αφορά στη συγκρότηση της Λαϊκής Συμμαχίας που έχει σαφή αντιμονοπωλιακό προσανατολισμό (που βεβαίως από την φύση του ο προσανατολισμός είναι αντικαπιταλιστικός αφού ο καπιταλισμός έχει εξελιχθεί σε μονοπωλιακό). Στις δοσμένες συνθήκες η Λαϊκή Συμμαχία οργανώνει και συντονίζει την αντίσταση, την πάλη για την επιβίωση, κατευθύνεται στην ρήξη με τις ιμπεριαλιστικές ενώσεις, τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, στην εργατική λαϊκή εξουσία.

Ανοικτά θέτουμε στο λαό την ανάγκη να διεκδικήσει την μονομερή διαγραφή του χρέους, να μην το αναγνωρίσει δηλαδή, γιατί η αναγνώριση οδηγεί στην διαπραγμάτευση που ισοδυναμεί με νέα μνημόνια και νέα μέτρα.

Ταυτόχρονα προβάλλουμε την ανάγκη ο λαός να διεκδικήσει την αποδέσμευση από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Εξηγούμε γιατί η αποδέσμευση και διαγραφή του χρέους συνεπάγεται και την διεκδίκηση της λαϊκής εξουσίας, με κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων, σχεδιασμένη ανάπτυξη που αξιοποιεί όλες τις υπαρκτές αναπτυξιακές δυνατότητες της χώρας, την έξοδο από τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και τις συμφωνίες ιμπεριαλιστικής ειρήνης, την έξοδο από το ΝΑΤΟ, την διεκδίκηση διεθνών οικονομικών σχέσεων αμοιβαία επωφελών….»

http://www2.rizospastis.gr/page.do?publDate=7/10/2012&pageNo=10&direction=1

Γιατί διαφορετικά για σένα θα ισχύει η τελευταία φράση από το πρώτο σχόλιο, "τα ίδια προβλήματα θα έχεις, τις ίδιες εξυπνάδες θα λες και μετά από είκοσι χρόνια".

Καλό ξημέρωμα

ΑΝΕΡΓΟΣ και ΑΔΙΑΒΑΣΤΟΣ είπε...

ΩΡΑΙΑ το έκανες το καθήκον σου τρέχα τώρα να πάρεις το παράσημο . Δεν μου λές τι έκανε πιο μεγάλη ζημιά ; Η ΒΑΡΚΙΖΑ η το ΜΑΑΣΤΡΙΧ;

Κώστας Παπαδόπουλος είπε...

Δεν συνηθίζω να απαντώ σε σχολιασμούς αυτών που γράφω , το κάνω σπάνια , ότι είναι να πώ το γράφω στο κειμενο .
Απορώ όμως !
Πάντως έχω την άποψη ότι την λύση θα την βρούμε στο δρόμο , και με την μούρη πρός την βουλή , και όχι με την πλάτη γυρισμένη .
Αυτά .
Και κάτι άλλο υπάρχουν Ανθρωποι που πεινάνε , τώρα που μπαινοβγαίνω εδώ και μέρες στο κρατικό τρώνε απο, τα αποφάγια των ασθενών.
Τι κάνουμε ;
Εγώ πάντως νρέπομαι ειλικρινά ντρέπομαι δεν μπορώ να συνεχίσω έτσι .