Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2012

23ης Φλεβαρη η ιδρυση της ΕΠΟΝ

Η Ενιαία Πανελλαδική Οργάνωση Νέων (ΕΠΟΝ ή Ε.Π.Ο.Ν.) ήταν οργάνωση νέων που ιδρύθηκε κατά τη διάρκεια της Κατοχής, στις 23 Φεβρουαρίου 1943 και ήταν μέλος του ΕΑΜ.[1]
Ιδρύθηκε από αντιπροσώπους πολιτικών και αντιστασιακών οργανώσεων νέων της εποχής (Αγροτική Νεολαία Ελλάδος, Ενιαία Εθνικοαπελευθερωτική Εργατοϋπαλληλική Νεολαία, Ενιαία Μαθητική Νεολαία, Ένωση Νέων Αγωνιστών Ρούμελης, Θεσσαλικός Ιερός Λόχος, Λαϊκή Επαναστατική Νεολαία, Λεύτερη Νέα, Ομοσπονδία Κομμουνιστικών Νεολαιών Ελλάδος, Σοσιαλιστική Επαναστατική Πρωτοπορία Ελλάδος, Φιλική Εταιρεία Νέων, Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο Νέων ΕΑΜΝ Μακεδονίας, Πελοποννήσου και Εθνικό Συμβούλιο των φίλων της νέας γενιάς), οι οποίοι αποφάσισαν τη διάλυση όλων των παραπάνω οργανώσεων και τη συγχώνευσή τους στην ΕΠΟΝ που τέθηκε υπό την καθοδήγηση της ΠΕΕΑ και του ΕΑΜ. Τα μέλη της ΕΠΟΝ καλούνταν ΕΠΟΝίτες και ΕΠΟΝίτισσες.
Σκοποί της ΕΠΟΝ αναφέρονταν στο ιδρυτικό κείμενό της[2]:
  • Η εθνική απελευθέρωση με βάση την ακεραιότητα της Ελλάδας.
  • Η εξόντωση του φασισμού και η αποκατάσταση της λαϊκής κυριαρχίας .
  • Η καταπολέμηση των ιμπεριαλιστικών πολέμων και η υπεράσπιση της ειρήνης με βάση την αρχή της αυτοδιάθεσης των λαών.
  • Η υπεράσπιση των οικονομικών, πολιτικών, εκπολιτιστικών και μορφωτικών δικαιωμάτων και επιδιώξεων της νέας γενιάς.
Στο ιδρυτικό κείμενο η ΕΠΟΝ αυτοπροσδιορίζεται ως οργάνωση εθνικοαπελευθερωτική, αντιφασιστική-προοδευτική, αντιπολεμική-φιλειρηνική. Γεγονός είναι ότι η ΕΠΟΝ ανδρώθηκε μέσα σε μια κρίσιμη εποχή. Κατά ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες φέρεται ότι περί αυτής είχαν συσπειρωθεί πανελλαδικά περισσότεροι από 600.000 νέοι και νέες, ενώ περί τους 30.000 εξ αυτών είχαν ενταχθεί στον ΕΛΑΣ. Εμβατήριο της ΕΠΟΝ ήταν το "Εμπρός ΕΠΟΝΪΤΕΣ". Άλλη χαρακτηριστική επωδός που επαναλάμβαναν οι Επονίτες ήταν:


Ο ύμνος της ΕΠΟΝ γράφτηκε το '43 σε στίχους Σοφίας Μαυροειδή - Παπαδάκη και μουσική του Αλέκου Ξένου. Αργότερα μελοποιήθηκε και τραγουδήθηκε αλλιώτικα σε κάθε περιοχή. Στην Αθήνα η μουσική ήταν του Φοίβου Ανωγειανάκη...

 "ΕΠΟΝ, ΕΠΟΝ, είσ΄ ο εχθρός των φασιστών,άξια γενιά των δουλευτών,καμάρι του λαού ΕΠΟΝ".

  Σύνδεσμος Φίλων Μουσείου της ΕΠΟΝ, Δουκ. Πλακεντίας 3, Αμπελόκηποι, τηλ.: 210-6455800).

69 χρόνια από την ίδρυση της ΕΠΟΝ 

Να κόψουν το ηλεκτρικό ρεύμα στα γραφεία της ΠΕΑΕΑ  επιχείρησαν εχθές .
Οι Αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης τους είπαν πάλι ΟΧΙ


3 σχόλια:

Οικοδόμος είπε...

ΤΙΜΗ ΚΑΙ ΔΟΞΑ στον ανθό του λαού μας, που φωτίζει μέχρι σήμερα κάθε σκοτεινό μονοπάτι. Ο ΑΓΩΝΑΣ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ!
Καλή δύναμη!!

ΕΥΡΥΤΑΝΑΣ ΙΧΝΗΛΑΤΗΣ είπε...

Μπράβο Κώστα.
ΕΑΜ ΕΛΑΣ ΕΠΟΝ Ο ΔΡΟΜΟΣ ΤΩΝ ΛΑΩΝ!

Κώστας Παπαδόπουλος είπε...

21 Φλεβάρη του 44 Επονίτες μαθητές στην πλατεία των Ιωαννίνων κάτω από την μύτη των κατακτητών κατεβάζουν την ναζιστική σημαία. 68 χρόνια μετά οι μαθητές των Ιωαννίνων στην παρέλαση για τα ελευθέρια της πόλης μούντζωσαν, κατεβάζοντας την υπόληψη των εκπροσώπων της χούντας του ΠΑΠΑδήμιου-ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΕΕ-ΔΝΤ-κεφαλαίου. Μια γνήσια και αυθόρμητη εκδήλωση διαμαρτυρίας από νεολαία της πόλης μας που την έχουν αφαιρέσει το δικαίωμα στο αύριο. Μια αυθόρμητη εκδήλωση διαμαρτυρίας από την ελπίδα της χώρας μας που η δράση της θα καθορίσει την ιστορία αυτού του τόπου. Όπως καθόρισε το μέλλον της χώρας η γενιά της ΕΠΟΝ και της αντίστασης. Σαν σήμερα στις 23 Φλεβάρη του 43 ιδρύεται η ΕΠΟΝ, 69 χρόνια μετά η χουντική επίτροπος παιδείας απαιτεί να τιμωρηθούν οι μαθητές που μούντζωσαν τους χουντικούς επιτρόπους στην παρέλαση για τα ελευθέρια. Ας έχει όμως στα υπόψη της, πως θα έχει το τέλος των κατοχικών κυβερνήσεων Τσολάκογλου και Λογοθετόπουλου.