Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ ΝΑ ΖΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ ΜΕ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ


Η 3η του Δεκέμβρη παγκόσμια ημέρα των ατόμων με αναπηρία βρίσκει εκατοντάδες χιλιάδες από αυτά με τις οικογένειες τους να ζουν στα όρια της εξαθλίωσης ως αποτέλεσμα της νεοφιλελεύθερης πολιτικής που προτάσσει τις ανάγκες των δανειστών της χώρας απέναντι σε αυτές της κοινωνίας. Πλέον στην ατζέντα της καθημερινότητας κάθε ατόμου με αναπηρία αποτυπώνεται με τραγικό τρόπο η συντριβή ακόμη και των όποιων ελλειμματικών κοινωνικών δομών υπήρχαν στο παρελθόν. Η δημοσιονομική κατάρρευση και κρίση της χώρας συνοδεύεται με την ταυτόχρονη απαξίωση της ανθρώπινης ζωής και αξιοπρέπειας.
Παραθέτουμε ορισμένα χαρακτηριστικά παραδείγματααυτής της απαξίωσης:

Η πρόσφατη εφαρμογή του ΚΕΒΑ (κανονισμού εκτίμησης βαθμού αναπηρίας) που αυξάνει τα όρια χορήγησης παροχών σε φάρμακα από 67 σε 80% έχει άμεσο αποτέλεσμα να στέλνει στον θάνατο κυριολεκτικά τα άτομα με θαλασσαιμίαεφόσον δεν θα καλύπτονται οι μεταγγίσεις αίματος και η ιατροφαρμακευτική τους περίθαλψη. Εξ ίσου εφιαλτικό τοπίο διαμορφώνεται και με την οριζόντια μείωση των παροχών του Εθνικού οργανισμού παροχών υγείας (ΕΟΠΥ) που πλήττει θανάσιμα καρκινοπαθείς και νεφροπαθείς.

Την ίδια στιγμή η ανεργία φτάνει σε ποσοστό 90% ενώ έχει εγκαταλειφθεί κάθε πολιτική κατάρτισης και απασχόλησης. Χαρακτηρηστικό παράδειγμα είναι η περίπτωση των επιτυχόντων του Ν 2643/1998 που εδώ και 3 χρόνια βρίσκονται σε καθεστώς αβεβαιότητας και εμπαιγμού. Παρόμοια είναι η κατάσταση διάλυσης που υπάρχει στις εκπαιδευτικές και προνοιακές δομές με αποτέλεσμα την απόγνωση και την εξαθλίωση ενώ αυτή η τραγική πραγματικότητα συμπληρώνεται με την διαρκή υποβάθμιση και εμπορευματοποίηση των υπηρεσιών υγείας και κοινωνικής ασφάλισης.

Θεωρούμε πως σε αυτές τις συνθήκες Καταστροφής της κοινωνικής συνοχής η απάντηση βρίσκεται στην οικοδόμηση ενός σύγχρονου και αποτελεσματικού κοινωνικού κράτους Είναι αναγκαίο να δημιουργηθεί ένα ισχυρό δίκτυο κοινωνικής προστασίας που θα βασίζεται στην κοινωνική αλληλεγγύη, την ορθολογική διαχείριση των κοινωνικών δαπανών, στην πραγματική πάταξη της διαφθοράς, στην θέσπιση θεσμικού πλαισίου στην λειτουργία των μη κυβερνητικών οργανώσεων, καθιέρωση διαφάνειας και αξιολόγησης στις χρηματοδοτούμενες δράσεις.

Καλούμε τους πολίτες με αναπηρία και τις οικογένειες τους να προασπίσουν την ζωή και την αξιοπρέπεια τους αντιπαλεύοντας σθεναρά αυτή τηνπολιτική της βαρβαρότητας που θέτει στο περιθώριο τις ανάγκες της κοινωνίας. Καλούμε τα άτομα με αναπηρία μέσα από τους φορείς που συμμετέχουν να διατρανώσουν την αντίθεση τους σε αυτή την ανάλγητη κυβερνητική πολιτική.
Αθήνα 01/12/2011
Παρέμβαση αναπήρων πολιτών

ΔΕΝ ΞΕΧΝΑΜΕ ΒΕΒΑΙΑ ΤΗΝ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗ ΜΑΣ

http://eidikonikaias.blogspot.com/
ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΔΡΥΣΗ ΕΙΔΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΣΤΗΝ ΝΙΚΑΙΑ-ΡΕΝΤΗ
ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΠΙΟ ΔΥΝΑΜΙΚΑ

Σχόλια

Ο χρήστης Ηλίας , εκπαιδ. ειδικής αγωγής είπε…
δυστυχώς φίλε Κώστα τα πράγματα στην ειδική αγωγή και εκπαίδευση πάνε απο το κακό στο χειρότερο. Κλείνουν σχολεία αντί να ανοίγουν . Φέτος είναι η πιό δύσκολη χρονιά απο όλες και όταν αρχίσουν οι εφεδρείες που έχουν ανακοινωθεί θα τελειώσουν όλα .Πάνε να τα κάνουν τα ειδικά [πολυαναπηρικά] δηλαδή όλοι μαζί και ότι κάτσει .Πρέπει να υπάρξει αντίδραση απο όλη την κοινωνία δεν μπορούν οι γονείς των αναπηρων παιδιών μόνοι τους .Η φωνή η δική σου φωνή στην έρημο!!δυστυχώς .Παρόλα αυτά ελπίζουμε,αγωνιζόμαστε , αντιστεκόμαστε .
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
ΦΥΣΙΚΆ ΣΗΜΕΡΑ ΔΕΝ ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΜΕ.
Ο χρήστης ΕΥΡΥΤΑΝΑΣ ΙΧΝΗΛΑΤΗΣ είπε…
Συγχαρητήρια φίλε "Πατέρα" για τη συνεχή ευαισθησία σου σε τέτοιου είδους ζητήματα.
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Από Thomai Mavraki

Θέμα: “Ένα διαφορετικό ταξίδι........”

“Καλώς ήλθατε στην “Ολλανδία”....”

Όταν περιμένης παιδί, είναι σαν να σχεδιάζης το ονειρεμένο σου ταξίδι στην “Ιταλία”. Αγοράζεις μια σειρά από ταξιδιωτικούς οδηγούς και καταστρώνεις όμορφα σχέδια. Όλα σού φαίνονται συναρπαστικά....

Ύστερα από την αγωνιώδη προσμονή φτάνει επιτέλους η πολυπόθητη μέρα. Ετοιμάζεις τις βαλίτσες και ξεκινάς...

Μετά από ώρες πτήσης το αεροπλάνο ετοιμάζεται να προσγειωθή και η φωνή της αεροσυνοδού να σάς αναγγέλη:

-Καλώς ήλθατε στην “Ολλανδία”!

-“Ολλανδία”;;;!!! Τί εννοείτε; Κάποιο λάθος θα κάνετε!!! Εγώ έκλεισα για “Ιταλία”!!! Μια ζωή ολόκληρη περίμενα αυτό το ταξίδι.

Υπάρχει όμως μια αλλαγή στο πρόγραμμα πτήσης. Προσγειώθηκες στην “Ολλανδία” κι εδώ θα πρέπη να μείνης τώρα...


Θα πρέπη, λοιπόν, να βγής πάλι έξω και να προμηθευτής διαφορετικούς ταξιδιωτικούς οδηγούς. Θα πρέπη να μάθης μια εντελώς διαφορετική ξένη γλώσσα. Θα γνωρίσης μια διαφορετική ομάδα ανθρώπων, που κάτω από άλλες συνθήκες δε θα γνώριζες. Πρόκειται μόνο για ένα διαφορετικό μέρος, όπου όλα γίνονται πιο αργά από την “Ιταλία” και είναι λιγότερο λαμπερά.


Αφού ήδη είσαι κάποιο χρονικό διάστημα εδώ και κατάφερες να πάρης μια ανάσα, στρέφεις το βλέμμα σου γύρω και βλέπεις.....ότι η “Ολλανδία” έχει ανεμόμυλους, έχει τουλίπες, έχει τον Ρέμπραντ.....

Μερικοί άνθρωποι που γνωρίζεις έχουν έρθει κατ’ ευθείαν από “Ιταλία”, άλλοι προετοιμάζονται να πραγματοποιήσουν ένα ταξίδι για εκεί. Και όλοι μιλούν για αυτήν την όμορφη χώρα.


Για το υπόλοιπο της ζωής σου θα λές: “Σ’ αυτήν την χώρα είχα σκοπό να ταξιδέψω κι εγώ. Έτσι σχεδίαζα.”

Ο πόνος και η απογοήτευση για το χαμένο σου όνειρο δεν θα σταματήση να σε ακολουθή, γιατί η χαμένη αυτή επιθυμία ήταν πολύ σημαντική για σένα.

Αν όμως το υπόλοιπο της ζωής σου συνεχίζης να πενθής για το ότι δεν κατάφερες να πάς στην “Ιταλία”, δεν θ’ αποκτήσης ποτέ την ικανότητα να γευτής και ν’ απολαύσης τις όμορφες και πολύτιμες εμπειρίες, που έχει να σού προσφέρη η “Ολλανδία”.

Emily Perl Kingsley

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

.....μέρα αναστάσιμη ....

.....Κάποια ξημερώματα σε μακρύ τραπέζι
θάρθουν να καθίσουνε μάνες και παιδιά
μέρα αναστάσιμη κι ο λαός θα παίζει
τα πολλά τραγούδια του για τη λευτεριάΤράπεζα πετάει στο δρόμο Οικογένεια στην Νίκαια

Πετάνε στο δρόμο και ξεκληρίζουν ολόκληρη οικογένεια ανέργων στη Νίκαια αφού πρώτα φρόντισαν να δέσουν χειροπόδαρα και να τους αρπάξουν τη πρώτη κατοικία.. Ολόκληρη οικογένεια κινδυνεύει να βρέθει στο δρόμο μέχρι τις 20 Σεπτέμβρη, αφού η eurobank έστειλε τελεσίγραφο να φύγουν μέχρι τη παραπάνω ημερομηνία.

Πρόκειται για διώροφη μονοκατοικία στη Νίκαια με τα δύο διαμερίσματα να ανήκουν ξεχωριστά στους δύο γιούς της οικογένειας, οι οποίοι βιώνουν τον εφιάλτη της ανεργίας τα τελευταία χρόνια και μάλιστα να είναι δηλωμένα σαν ΠΡΩΤΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑ και το ισόγειο-κατάστημα (που δεν λειτουργεί πλέον) που ανήκει στον πατέρα της οικογένειας επίσης άνεργο που εδώ και ενάμιση χρόνο έχει σοβαρά προβλήματα υγείας έπειτα από καρδιακό επεισόδιο που πέρασε λόγω της περιπέτειας που περνάει.

Τα σπίτια έχουν ήδη βγει σε πλειστηριασμό τον οποίο η τράπεζα που τα διεκδικούσε ''πλειοδότησε'' και τα πήρε στη κατοχή της αντί πινακίου φακής.

Το τραγικό στην υπόθεση είναι ότι πέρα από το ξεκλήρισμα μιας ο…

16/8 ΚΟΜΜΕΝΟ ΑΡΤΑΣ - 17/8 ΚΟΚΚΙΝΙΑ

Στον απόηχο των θυμάτων του Αυγούστου, και είναι πολλά, αφιερωμένο στη μνήμη τους, ένα ποίημα του Γιάννη Ρίτσου, μελοποιημένο από το Θάνο Μικρούτσικο.
"ΤΟ ΧΡΕΟΣ"    ΚΟΚΚΙΝΙΑ  ΚΟΜΜΕΝΟ ΑΡΤΑΣ


«Κι ύστερα πάλι ομοβροντία τα χαράματα
διώχνοντας απ' τα κυπαρίσια τα σπουργίτια τα φορτηγά αυτοκίνητα γιομάτα αγωνιστές
περνώντας για τον τόπο της εκτέλεσης
κόβοντας με τις ρόδες τους στα δυο τον ήλιο.
Εμεινε πάλι πολλή σκόνη τ' απογεύματα
Η σκόνη που αφήνουν πίσω τους τα μαύρα φουστάνια
Των μανάδων
Καθώς περνάνε απ' του Αβέρωφ ή απ' του Χατζηκώστα
Ή από τα τμήματα των μεταγωγών
Οι μαύρες μανάδες με τα μαύρα φουστάνια
Με την καρδιά τους τυλιγμένη στο μαντίλι τους
Σαν ένα ξεροκόμματο ψωμί που δεν μπορεί να το μασήσει
Ούτε ο Θάνατος.» Η ιδέα της ανάρτηση; απο τον Χ. ΖΟΥΛΙΆΤΗ