Ούτε οι συλλήψεις, ούτε τα δικαστήρια, ούτε οι συνεχείς απειλές, μπορούν να ανακόψουν το ρεύμα αντίστασης και μαζικής ανυπακοής στο άδικο χαράτσι της ΔΕΗ.
Χιλιάδες πολίτες σε όλη την Ελλάδα, δήμοι και αλληλέγγυοι κοινωνικοί φορείς δίνουν καθημερινά τη μάχη, ώστε να μην υπάρξει κανένα σπίτι χωρίς ρεύμα, κανένας άνθρωπος χωρίς θέρμανση, χωρίς φως.
Την Παρασκευή, δίδεται μια ακόμη κρίσιμη μάχη αυτή τη φορά στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Το ενδεχόμενο να καταπέσει το επαίσχυντο χαράτσι είναι πιθανό, καθώς έχουν προηγηθεί μια σειρά δικαστικές αποφάσεις, που δικαιώνουν τους πολίτες και ακυρώνουν στην πράξη την επέλαση του χαρατσιού.
2 σχόλια:
Συζητήθηκαν σήμερα στο ΣτΕ οι 8 προσφυγές δικηγορικών συλλόγων και δήμων για την αντισυνταγματικότητα του χαρατσιού στα ακίνητα μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ.
Το ΣτΕ έδωσε προθεσμία μέχρι τις 19 Γενάρη για την κατάθεση υπομνημάτων, ημερομηνία που λήγει το 80ήμερο των πρώτων λογαριασμών.
Επίσης στις 20 Γενάρη αρχίζει η διαδικασία καθορισμού των ευπαθών ομάδων. Ολα τα παραπάνω σημαίνουν πως καμία διακοπή παροχής δεν πρόκειται να εκδοθεί μέχρι τουλάχιστον το τέλος Γενάρη.
Αρα υπάρχει ένα μικρό, πλην όμως υπολογίσιμο, διάστημα για να οργανωθούμε καλύτερα και αποτελεσματικότερα
Ολοκληρώθηκε η συζήτηση στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας επί των προσφυγών αντισυνταγματικότητας του Έκτακτου Ειδικού Τέλους Ηλεκτροδοτούμενων Δομημένων Επιφανειών (Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε.), που θεσπίζεται με τις διατάξεις του άρθρου 53 του Νόμου 4021/2011. Η απόφαση αναμένεται μέσα στους επόμενους μήνες.
Υπενθυμίζεται ότι στις προσφυγές των φορέων κατά του τέλους, ως λόγοι ακύρωσής του προβάλλονται, μεταξύ άλλων, οι εξής:
- Η παράβαση του άρθρου 1 παρ. 3 και άρθρου 26 παρ. 2 του Συντάγματος, αφού ο νόμος αναθέτει σε ιδιωτικές εταιρίες καθήκοντα κρατικής εξουσίας (υπολογισμός και είσπραξη τέλους ακινήτων, βεβαίωση παράβασης για μη πληρωμή και επιβολή διοικητικών κυρώσεων σε ιδιώτες).
- Η παράβαση της αρχής της νομιμότητας του φόρου. Είναι αντισυνταγματική μια διάταξη που ορίζει ότι η βάση υπολογισμού του φόρου δεν καθορίζεται από τον νόμο όπως αυτός θα εφαρμοστεί από διοικητικές αρχές, αλλά από την ΔΕΗ [DEHr.AT] [DEHr.AT] ή τους εναλλακτικούς προμηθευτές ηλεκτρικού ρεύματος.
- Το συγκεκριμένο τέλος δεν έχει ανταποδοτικό χαρακτήρα και αποτελεί φόρο κατά την έννοια του άρθρου 78 του Συντάγματος.
Δημοσίευση σχολίου