Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Η εγκατάλειψη της «Μαργαρίτας»


Η εγκατάλειψη της «Μαργαρίτας»

Το δυσάρεστο είναι πως αυτή τη στιγμή εγώ και οι συνάδελφοι μου είμαστε απλήρωτοι εδώ και πεντέμισι μήνες. Βιώνουμε την απόλυτη ακύρωση από το Κράτος

Της Ειρήνης Παπαζαφειροπούλου

Το «Μαργαρίτα» ιδρύθηκε το 1979 με την πρωτοβουλία μιας μητέρας ενός παιδιού που γεννήθηκε με σύνδρομo Down, καλύπτοντας το κενό της κρατικής πρόνοιας προς τα άτομα με νοητική υστέρηση.

Είναι ένα Εξειδικευμένο Κέντρο Επαγγελματικής Κατάρτισης και Απασχόλησης για νέους και νέες με ελαφρά και μέση νοητική υστέρηση. Φιλανθρωπικός μη κερδοσκοπικός Οργανισμός που έχει στόχο να δώσει εκπαίδευση, ειδική κατάρτιση και να βοηθήσει τους εξυπηρετούμενους του να ενταχθούν στην αγορά εργασίας.

Εποπτεύεται από το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και είναι βραβευμένο από το Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό. Σήμερα οι υπηρεσίες του «Μαργαρίτα» παρέχονται δωρεάν. Μ΄ αυτόν τον τρόπο συνεχίζουν να καλύπτονται τα κενά της κρατικής πρόνοιας.

Το δυσάρεστο είναι πως αυτή τη στιγμή εγώ και οι συνάδελφοι μου είμαστε απλήρωτοι εδώ και πεντέμισι μήνες. Βιώνουμε την απόλυτη ακύρωση από το Κράτος.

Το γεγονός του να μην λαμβάνουμε τους μισθούς μας ανά μήνα, δικαίωμα κάθε εργαζόμενου, το αντιμετωπίζουμε εδώ και 3 με 4 χρόνια. Παρόλα αυτά, εμείς εξακολουθούμε να βρισκόμαστε στην εργασία μας και λειτουργούμε το «Μαργαρίτα» γιατί γνωρίζουμε πως το να κλείσουν οι πόρτες ενός Κέντρου μας στους πρώτους που θα έχει αρνητική επίπτωση θα είναι στους εξυπηρετούμενους του. Και δεν θέλω να σκεφτώ ότι μπορεί να είναι και στους μόνους…

Το Κράτος, χρησιμοποιώντας την ταμπέλα Οικονομική Κρίση, μειώνει συνέχεια την επιχορήγηση που έδινε μέχρι το 2009 (σημειώνοντας εδώ ότι ήταν μόνο το 40% του προϋπολογισμού του Κέντρου). Για το 2010 δεν κατέβαλε ποτέ ολόκληρη τη τελευταία δόση (έδωσε τη μισή). Με άλλα λόγια -διπλωματικά- λέει :

• Ζητήστε χρήματα από τους γονείς
• Απολύστε προσωπικό
• Κλείστε το
• Βρείτε μόνη σας λύση

Πεντέμισι μήνες απλήρωτοι εργαζόμενοι που έχουν υποστεί μείωση μισθού, μέσα σε αυτό το διάστημα, με οικογένειες και όλες τις υποχρεώσεις που συνεπάγεται αυτό.

Πεντέμισι μήνες απλήρωτοι και ένα Υπουργείο Υγείας, το οποίο μέχρι στιγμής (Μάρτιος 2011) δεν έχει αποφασίσει ακόμα λόγω του Καλλικράτη, σε τίνος την αρμοδιότητα ανήκουμε, Περιφέρεια ή Δήμο.

Πεντέμισι μήνες απλήρωτοι και με αβεβαιότητα για το αύριο της εργασίας μας. Χωρίς κανέναν υπεύθυνο. Χωρίς κανέναν αρμόδιο.

Το μόνο που μπορώ να κάνω είναι να χαμογελάσω καθώς φαντάζομαι την εικόνα του Πόντιου Πιλάτου να νίπτει τα χέρια του και απέναντι του να έχει τους νέους και τις νέες που σήμερα και κάθε πρωί ξεκινούν για το «Μαργαρίτα».

Αύριο όμως…

Σχόλια

Ο χρήστης Κώστας Παπαδόπουλος είπε…
όλες αυτές οι δομές που χρειαστηκαν να γίνουν για να συμπληρώσουν τα "κενά" της κρατικής πρόνειας είναι στο στόχαστρο τους να υποχρηματοδοτηθούν με σκοπό να ιδιωτικοποιηθούν εντελώς , να μην έχει δηλαδή το κράτος καμμιά ευθύνη .
Πάντα είχα την αποψη ότι αυτές οι καλές κατά τα άλλα προσπάθειε των Γονιών είχαν ημερομηνία λήξης , γιατί όσο μεγάλωναν οι ανάγκες τόσο πιό δύσκολο ήταν να συνεχίσουν να λειτουργούν σωστά .
Το σύστημα που μα κυβερνά έχει μοιράσει τις ευθύνες την φιλανθρωπία την έχει δώσει στις "φιλάνθρωπες "κυρίες των εφοπ΄λιστικών κύκλων και τα σωματεία των αναπήρων στο ΠΑΣΟΚ .

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

.....μέρα αναστάσιμη ....

.....Κάποια ξημερώματα σε μακρύ τραπέζι
θάρθουν να καθίσουνε μάνες και παιδιά
μέρα αναστάσιμη κι ο λαός θα παίζει
τα πολλά τραγούδια του για τη λευτεριάΤράπεζα πετάει στο δρόμο Οικογένεια στην Νίκαια

Πετάνε στο δρόμο και ξεκληρίζουν ολόκληρη οικογένεια ανέργων στη Νίκαια αφού πρώτα φρόντισαν να δέσουν χειροπόδαρα και να τους αρπάξουν τη πρώτη κατοικία.. Ολόκληρη οικογένεια κινδυνεύει να βρέθει στο δρόμο μέχρι τις 20 Σεπτέμβρη, αφού η eurobank έστειλε τελεσίγραφο να φύγουν μέχρι τη παραπάνω ημερομηνία.

Πρόκειται για διώροφη μονοκατοικία στη Νίκαια με τα δύο διαμερίσματα να ανήκουν ξεχωριστά στους δύο γιούς της οικογένειας, οι οποίοι βιώνουν τον εφιάλτη της ανεργίας τα τελευταία χρόνια και μάλιστα να είναι δηλωμένα σαν ΠΡΩΤΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑ και το ισόγειο-κατάστημα (που δεν λειτουργεί πλέον) που ανήκει στον πατέρα της οικογένειας επίσης άνεργο που εδώ και ενάμιση χρόνο έχει σοβαρά προβλήματα υγείας έπειτα από καρδιακό επεισόδιο που πέρασε λόγω της περιπέτειας που περνάει.

Τα σπίτια έχουν ήδη βγει σε πλειστηριασμό τον οποίο η τράπεζα που τα διεκδικούσε ''πλειοδότησε'' και τα πήρε στη κατοχή της αντί πινακίου φακής.

Το τραγικό στην υπόθεση είναι ότι πέρα από το ξεκλήρισμα μιας ο…

16/8 ΚΟΜΜΕΝΟ ΑΡΤΑΣ - 17/8 ΚΟΚΚΙΝΙΑ

Στον απόηχο των θυμάτων του Αυγούστου, και είναι πολλά, αφιερωμένο στη μνήμη τους, ένα ποίημα του Γιάννη Ρίτσου, μελοποιημένο από το Θάνο Μικρούτσικο.
"ΤΟ ΧΡΕΟΣ"    ΚΟΚΚΙΝΙΑ  ΚΟΜΜΕΝΟ ΑΡΤΑΣ


«Κι ύστερα πάλι ομοβροντία τα χαράματα
διώχνοντας απ' τα κυπαρίσια τα σπουργίτια τα φορτηγά αυτοκίνητα γιομάτα αγωνιστές
περνώντας για τον τόπο της εκτέλεσης
κόβοντας με τις ρόδες τους στα δυο τον ήλιο.
Εμεινε πάλι πολλή σκόνη τ' απογεύματα
Η σκόνη που αφήνουν πίσω τους τα μαύρα φουστάνια
Των μανάδων
Καθώς περνάνε απ' του Αβέρωφ ή απ' του Χατζηκώστα
Ή από τα τμήματα των μεταγωγών
Οι μαύρες μανάδες με τα μαύρα φουστάνια
Με την καρδιά τους τυλιγμένη στο μαντίλι τους
Σαν ένα ξεροκόμματο ψωμί που δεν μπορεί να το μασήσει
Ούτε ο Θάνατος.» Η ιδέα της ανάρτηση; απο τον Χ. ΖΟΥΛΙΆΤΗ