Σάββατο 21 Μαΐου 2011

«Los Indignados» («Οι Αγανακτισμένοι»)

Που πάτε ωρέ Ισπανόπουλα χωρίς το ανάλογο "πλαίσιο" ;

Δεκάδες χιλιάδες Ισπανών διαδηλωτών του κινήματος «Los Indignados» («Οι Αγανακτισμένοι»), αψήφισαν και χθες το βράδυ την κυβερνητική απαγόρευση για τη διεξαγωγή διαδηλώσεων εν όψει των αυριανών τοπικών και περιφερειακών εκλογών και παρέμειναν στις κατασκηνώσεις που έχουν στήσει στην πλατεία Πουέρτα ντελ Σολ στο κέντρο της Μαδρίτης.

Οι διαδηλωτές εδώ και μια εβδομάδα εκφράζουν με αυτό τον τρόπο την οργή τους για την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης.

Ωστόσο η εκλογική επιτροπή απαγόρευσε με γραπτή απόφαση, την Πέμπτη, τη διεξαγωγή συγκεντρώσεων σήμερα, όμως καθώς η απόφαση τέθηκε σε ισχύ χθες τα μεσάνυχτα το συγκεντρωμένο πλήθος άρχισε να φωνάζει συνθήματα και η αστυνομία δεν προέβη σε κάποια κίνηση για να τους διαλύσει.

Στη συνέχεια πολλοί από αυτούς προέβησαν σε μια συμβολική κίνηση. Έβγαλαν μια 'σιωπηλή κραυγή" κλείνοντας το στόμα τους για λίγα λεπτά με μονωτική ταινία.

Οι κινητοποιήσεις ξεκίνησαν πριν από έξι ημέρες στη Μαδρίτη με μια αυθόρμητη καθιστική διαμαρτυρία των νέων που ανησυχούν για το μέλλον τους καθώς το 45% των νέων είναι στο ταμείο ανεργίας.

Οι διαδηλωτές έφτασαν τους 25.000 στην Μαδρίτη και οι κινητοποιήσεις εξαπλώθηκαν και σε άλλες ισπανικές πόλεις.

Οι διαδηλωτές απαιτούν καλύτερες συνθήκες διαβίωσης, εργασία, αλλαγές στη δημοσιονομική πολιτική.

"Θέλουν να μας στερήσουν την πρόσβαση στη δημόσια υγεία, στην δημόσια εκπαίδευση, αύξησαν τα όρια συνταξιοδότησης και οι περισσότεροι νέοι είναι άνεργοι" δήλωσε ένας διαδηλωτής στο BBC.

Αρκετοί από τους διαδηλωτές παραλληλίζουν τις κινητοποιήσεις τους με αυτές στην Αίγυπτο.

Αν και οι διαδηλωτές εξέφραζαν φόβους ότι η αστυνομία θα τους επιτεθεί, ο υπουργός Εσωτερικών προσπάθησε να τους καθησυχάσει λέγοντας πως "ένα πρόβλημα δεν λύνεται με το να δημιουργήσεις ακόμη ένα καινούργιο".

Και ο πρωθυπουργός, Θαπατέρο, εξέφρασε τη συμπάθειά του στους διαδηλωτές εκτιμώντας το ότι διαδηλώνουν ειρηνικά και δηλώνοντας ότι "είναι υποχρέωσή του να τους ακούσει και να προσπαθήσει η κυβέρνηση να τους δώσει μια απάντηση για το πως θα ανακάμψει η οικονομία και να περιοριστεί η ανεργία".

Σημειώνεται ότι η ανεργία ανέρχεται στο 21,3% το υψηλότερο ποσοστό στην Ε.Ε. με 4,9 εκατομμύρια ανθρώπους να είναι άνεργοι οι περισσότεροι εκ των οποίων είναι νέοι.

«Δεν έχω δουλειά, δεν έχω σπίτι, δεν έχω σύνταξη: Δεν φοβάμαι».
Ο υπότιτλος είναι το σύνθημα που εκφράζει την ψυχολογία που επικρατεί μεταξύ των νεαρών Ισπανών διαδηλωτών, ίσως πολύ περισσότερο από τα ποικίλα πολιτικά συνθήματα που ακούγονται αυτές τις ημέρες στην Πουέρτα δελ Σολ της Μαδρίτης και σε 57 ακόμη πλατείες και πάρκα ισάριθμων πόλεων της Ισπανίας. Το «Δεν φοβάμαι» δεν απέχει και πολύ από το «Δεν έχω να χάσω τίποτε εκτός από τις αλυσίδες μου» των παλιότερων επαναστατικών εποχών.

Γι’ αυτό και το μένος του συντηρητικού Τύπου που δεν μπορεί να χωνέψει την αυθόρμητη οργή κατά του συστήματος, αντί κατά της «αριστερής» κυβέρνησης του Σοσιαλιστικού Κόμματος, όπως γράφει χαρακτηριστικά η εφημερίδα El Mundo. «Αριστερής»; Να γιατί μία από τις διεκδικήσεις των νέων είναι να ανακτήσουν ξανά οι λέξεις το πραγματικό τους νόημα, όπως δηλώνουν στο «Μανιφέστο των Πολλών της 18ης Μαΐου»:
«Τα παραδείγματα χειρισμού και ουσιαστικά κατάσχεσης της γλώσσας είναι πολυάριθμα και αποτελούν εργαλεία ελέγχου και παραπληροφόρησης. Η αναξιοπιστία της πολιτικής έφερε μαζί της την κατάσχεση των λέξεων από αυτούς που έχουν την εξουσία. Οφείλουμε να επανακτήσουμε τις λέξεις, να τις επανανοηματοδοτήσουμε για να μην μας χειρίζονται με τη γλώσσα και να μην αφηνόμαστε ως πολίτες ανυπεράσπιστοι και ανίκανοι για δράση με συνοχή. Η Αλήθινή Δημοκρατία σημαίνει να δίνεις τα πραγματικά ονόματα στην αρρωστημένη κατάσταση που ζούμε: Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, Κεντρική Ευρωπαϊκή Τράπεζα, ΝΑΤΟ, Ε.Ε., οι οίκοι αξιολόγησης όπως η Moody’s και η Standard and Poors, το Λαϊκό Κόμμα, το Σοσιαλιστικό Κόμμα (PSOE), όμως, υπάρχουν πολλά περισσότερα και είναι υποχρέωσή μας να τα κατονομάσουμε».

το κκε μέσα απο τον ριζοσπάστη έγραψε ότι το κίνημα αυτό ..δεν έχει την παραμικρή ταξική ανάλυση...χωρίς να θίγει στο ελάχιστο τα θεμέλια του καπιταλισμού, την πολιτική του κεφαλαίου και της ΕΕ. Ετσι, έχει περισσότερο χαρακτήρα εκτόνωσης, χωρίς ουσιαστική πολιτική διέξοδο.

δίκιο δεν έχουνε ; δεν είναι καλλίτερα να κάθεσαι σπίτι σου και να μην κάνεις τίποτα απο το να είσαι σε μια πλατεία χωρίς το ανάλογο "πλαίσιο"


Εδώ και Live κάλυψη των κινητοποιήσεων

6 σχόλια:

Soulis Gioras είπε...

οταν οι πραγματικα αγνοι κομμουνιστες που υπακουουν αυτη τη στιγμη τυφλα στον Περισσο σαλταρουν απο την καταστροφη της ζωης τους και συνειδητοποιησουν το ποσο αμαχητι χασαμε τα παντα ποσο χαμενο πηγε το αιμα χιλιαδων συντροφων νομιζω οτι η λυση για την Αλεκα και το υπολοιπο πανηγυρι που κουμανταρει αυτη τη στιγμη θα ειναι επισης ελικοπτερο μαζι με ολα τα αλλα παπαρια...

Ανώνυμος είπε...

Ξέρεις που το έχουνε γραμμένο το κκε και κάτι τέτοια πλαίσια οι νέοι ;

Κώστας Παπαδόπουλος είπε...

Μια εβδομάδα πριν από τις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές, την Κυριακή 15 Μαΐου, δεκάδες χιλιάδες νέοι κυρίως, άνεργοι, επισφαλώς εργαζόμενοι, φοιτητές κατέκλυσαν τις πλατείες πενήντα και πλέον πόλεων της Ισπανίας. Στις διαδηλώσεις κάλεσε μια συσπείρωση με την ονομασία «Αληθινή Δημοκρατία Τώρα!» που συγκροτήθηκε τον Απρίλιο και συγκεντρώνει πάνω από 500 πρωτοβουλίες και κινήματα από όλους τους τομείς της κοινωνικής ζωής. Ανάμεσά τους, διακριτό είναι το κίνημα «Νέοι χωρίς Μέλλον» που έχει προϊστορία κινητοποιήσεων, τον περασμένο Απρίλιο, και οι δυνάμεις του πολλαπλασιάστηκαν πρόσφατα με τη βοήθεια των κοινωνικών μέσων δικτύωσης.

Κώστας Παπαδόπουλος είπε...

Στη συσπείρωση αυτή δεν συμμετέχουν συνδικάτα και κόμματα, υποστηρίζεται, όμως, από την Ενωμένη Αριστερά. Το «Δεν τους ψηφίζουμε» ήταν ένα από τα συνθήματα του Κινήματος της 15ης Μάη, όπως ονομάστηκε, και αφορούσε τα κατεστημένα κόμματα, καλώντας τον κόσμο να τα μποϊκοτάρει. Αφορμή των διαδηλώσεων ήταν οι εκλογές, τα αιτήματα καλύπτουν ένα πολύ ευρύ φάσμα δημοκρατικών διεκδικήσεων, αλλά αν κρίνει κανείς από τα συνθήματα, βλέπει να αναδύονται έντονα η κοινωνική και οικονομική κρίση, όσο και η αντίθεση ανάμεσα στους εργαζόμενους και στους κεφαλαιοκράτες και την πολιτική τάξη που τους υπηρετεί.

Κώστας Παπαδόπουλος είπε...

«Ο κομμουνισμός είναι για μας, όχι μια κατάσταση πραγμάτων που πρέπει να εγκαθιδρυθεί, ένα ιδεώδες που σε αυτό θα πρέπει να προσαρμοστεί η πραγματικότητα. Ονομάζουμε κομμουνισμό το πραγματικό κίνημα, που καταργεί τη σημερινή κατάσταση πραγμάτων. Οι όροι αυτού του κινήματος απορρέουν από τις προϋποθέσεις που υπάρχουν σήμερα»
- Μαρξ,Ένγκελς, «Γερμανική Ιδεολογία»

Ανώνυμος είπε...

Το ΚΚΕ πραγματι εχει εμπειρια στο να διασπαει και τελικα να αδρανοποιει το κινημα πριν αυτο αρχισει να μπουσουλαει.Η πρακτικη του ΠΑΜΕ στο εργατικο κινημα και του ΜΑΣ στο σπουδαστικο(ποιος να το λεγε στους παλιους κομμουνιστες οτι η παραταξη του ΚΚΕ στα πανεπιστημια σαμποταρει γενικες συνελευσεις και κανει πορειες μονη της,γραφοντας στ αρχιδια της τους υπολοιπους σπουδαστες...) ηταν νερο στο μυλο των καπιταλιστων.
Αληθεια ποιος εισαι εσυ που θα κρινεις αν ο κοσμος ειναι "θωρακισμενος".Τι αληθεια εχει κερδισει το κινημα τοσα χρονια που ακουγε τις πεφωτισμενες πρωτοπωριες?Εγω ξερω οτι ο κομμουνιστης συμμετεχει και βοηθαει τα κομματια του κοσμου που,απο διαισθηση εστω,καταλαμβανει πλατειες και ξυφουλκει κατα των τραπεζιτων και των πολιτικων τους εκφραστων.Αν χρειαστει κιολας,οργανωνει και την αυτοαμυνα του κινηματος.Αληθεια,σε χαλαει που ο καθενας στην Ισπανια,μπορει να παρει μια ντουντουκα και να πει την παπαρια του?Δεν σ αρεσει?Παρε κι εσυ την ντουντουκα και πεισε τον κοσμο να κανει την παγκοσμια κομμουνιστικη επανασταση.Πρωτη φορα βλεπω κομμουνιστες να "χαλιουνται" που ο κοσμος κατεβαινει στο δρομο.
Αλλα,φιλε μου,καλυτερα οι ΚΚεδες να κατσετε στον καναπε σας,να οργανωσετε καλυτερα την συμμαχια ΠΑΜΕ-ΜΑΣ-ΟΓΕ,απολυστε και καναν εργατη που δουλευει στην Τυποεκδοτικη η στον 902,γιατι ερχονται δυσκολες μερες και το κομμα πρεπει να βγει αλωβητο.Αφηστε τον κοσμο να βρει την ακρη,δεν θα του λειψετε καθολου.
Ξερεις,η φραση σου "Για αρχίστε να σκέφτεστε πρακτικά και αφήστε λίγο το συναίσθημα στην άκρη",δειχνει τον απανθρωπο χαραχτηρα των ανθρωπων που υποστηριζουν (ακομη...)τα φασιστικα καθεστωτα που βαφτισανε Σοσιαλιστικα(τρομαρα μας...)και που εχουν το θρασος να κανουν στον κοσμο μαθηματα πολιτικης οργανωσης,την στιγμη που παντελωνιαζουν τεραστια ποσα απ την οικονομικη ενισχυση του κρατους που τοσο πολυ θελουν να καταστρεψουν...Η να φτιαχνουν καινουργια studio με τα λεφτα της Ε.Ε. και να υποχρεωνονται να αναρτουν το γνωστο ταμπελακι "Το εργο χρηματοδοτηθηκε κατα 50% απο την Ε.Ε." ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΚΤΙΡΙΟ ΤΟΥ ΠΕΡΙΣΣΟΥ!!!
Αν δεν με πιστευεις,να σου δωσω τα τηλεφωνα των 29 απολυμενων του 902...