Τετάρτη 5 Ιανουαρίου 2011

«Συμβόλαιο θανάτου» του δημόσιου σχολείου





Συγχωνεύσεις σχολείων, μαζικές μετακινήσεις εκπαιδευτικών και ελαχιστοποίηση προσλήψεων
Πληθαίνουν οι συζητήσεις και οι διεργασίες υπηρεσιακών παραγόντων του υπουργείου Παιδείας για την υλοποίηση σχεδίου εκτεταμένων συγχωνεύσεων δημοτικών, γυμνασίων και λυκείων σε όλη την Ελλάδα με στόχο τη μείωση του κόστους λειτουργίας.

Το υπουργείο Παιδείας προσανατολίζεται, προκειμένου να αντιμετωπίσει τις συνέπειες από τη δραστική μείωση των κονδυλίων για τη σχολική εκπαίδευση (όλα τα στοιχεία μιλάνε για μια μείωση της τάξης 30 έως 50%) καθώς και από την δραστική μείωση των διορισμών και των προσλήψεων τη χρονιά 2011-2012, να προχωρήσει σε εκτεταμένες συγχωνεύσεις.

Σε πρώτη φάση θα επιχειρηθεί να συγχωνευθούν ή να καταργηθούν περισσότερα από 300 ολιγοθέσια σχολεία της ηπειρωτικής Ελλάδας.

Οι προθέσεις του υπουργείου Παιδείας για μείωση με κάθε τρόπο του κόστους λειτουργίας των σχολείων έχει φανεί ήδη, καθώς φέτος έγιναν οι λιγότεροι διορισμοί της τελευταίας δεκαετίας, καταργήθηκε ουσιαστικά η Πρόσθετη και η Ενισχυτική Διδασκαλία, αποψιλώθηκαν τα σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας, οδηγήθηκαν σε κλείσιμο πολλά Αθλητικά Σχολεία.

Παράλληλα, καταργούνται δεκάδες Γραφεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης σε όλη τη χώρα, Γραφεία Φυσικής Αγωγής και Τεχνικής Εκπαίδευσης κι ενοποιούνται σε οικονομικό και διοικητικό επίπεδο οι περιφερειακές διευθύνσεις πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας σε κάθε περιφέρεια. Ήδη οι περιφερειακοί διευθυντές συγκαλούν συσκέψεις των διευθυντών εκπαίδευσης με θέμα το σχεδιασμό συγχωνεύσεων σχολικών μονάδων. Είναι φανερό πως εάν υλοποιηθούν αυτά τα σχέδια, τότε το σχολείο της γειτονιάς θα γίνει παρελθόν και χιλιάδες μαθητές και εκπαιδευτικοί θα εξαναγκαστούν σε μετακινήσεις.

Το σχέδιο των συγχωνεύσεων «κολλάει» και με τις εξαγγελίες για τη λυκειακή βαθμίδα, όπου, με βάση τα πρώτα σχέδια που είδαν το φως της δημοσιότητας, απαιτούνται μεγάλες μονάδες για να «απλωθούν» οι κατευθύνσεις που θα εξυπηρετούν το νέο σύστημα πρόσβασης.

Είναι φανερό ότι σε αυτή την κατεύθυνση θα χρησιμοποιηθούν ως πολιορκητικός κριός και οι δήμοι, οι οποίοι θα πιέζουν για συγχωνεύσεις, καθώς τα οικονομικά τους θα είναι περιορισμένα λόγω της μείωσης των πιστώσεων από το υπουργείο Οικονομικών.

Σύσταση ειδικής ομάδας

Στο πλαίσιο αυτό, το υπουργείο Παιδείας προχωρά στη σύσταση «ειδικής» ομάδας για την εκπαίδευση, η οποία θα αναλάβει να οργανώσει και να υλοποιήσει όλες τις παραπάνω επιδιώξεις. Η ειδική αυτή ομάδα, η οποία θα κινηθεί έξω και πάνω από τους ίδιους τους θεσμοθετημένους φορείς του υπουργείου Παιδείας (Παιδαγωγικό Ινστιτούτο, Κέντρο Εκπαιδευτικής Έρευνας, Διευθύνσεις προσωπικού Α/βάθμιας και Β/βάθμιας εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας, Διευθύνσεις Σπουδών του υπουργείου Παιδείας, Περιφερειακές Διευθύνσεις Εκπαίδευσης κλπ) προβλέπεται από το νέο «Μνημόνιο 3». Συγκεκριμένα στο κεφάλαιο «Δράσεις για την τέταρτη αξιολόγηση» και με τον εύηχο τίτλο «Αναβάθμιση του εκπαιδευτικού συστήματος» προβλέπεται πως «η κυβέρνηση συστήνει μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου 2011, μια ανεξάρτητη ειδική ομάδα εκπαιδευτικής πολιτικής με στόχο την αύξηση της αποτελεσματικότητας του δημόσιου εκπαιδευτικού συστήματος (πρωτοβάθμια, δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια εκπαίδευση) και της αποτελεσματικότερης χρήσης πόρων»!

Μιλάμε ουσιαστικά και τυπικά για «εκτέλεση συμβολαίου θανάτου», με αυστηρώς λογιστικά κριτήρια, του δημόσιου και δωρεάν χαρακτήρα (όποιου είχε απομείνει) της σχολικής εκπαίδευσης των εργασιακών σχέσεων των εκπαιδευτικών, των διορισμών και των προσλήψεων.

Η ακολουθούμενη πολιτική και η ενεργοποίηση της «ειδικής» ομάδας θα οδηγήσει στην προώθηση των καταργήσεων και συγχωνεύσεων σχολείων, τη μείωση των θέσεων εργασίας με την παύση των διορισμών αλλά και τις μαζικές μετακινήσεις εκπαιδευτικών, την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων με τη σύνδεση του μισθού των εκπαιδευτικών με τις επιδόσεις των μαθητών, την αύξηση του ωραρίου των εκπαιδευτικών, την κατάργηση κάθε θεσμού στήριξης της μαθησιακής προσπάθειας, καθώς και τη δραστική μείωση των κονδυλίων για τα λειτουργικά έξοδα των σχολείων.

«Καλλικράτης» και στην εκπαίδευση

Ιδιαίτερο εργαλείο στα χέρια της «ειδικής» ομάδας θα αποτελέσει το κείμενο «Αναβάθμιση της διοίκησης της εκπαίδευσης» που ετοιμάζεται το υπουργείο Παιδείας να μετατρέψει σε νομοσχέδιο και να το φέρει στη Βουλή για ψήφιση. Πρόκειται ουσιαστικά για τη μεγαλύτερη επιχείρηση αναδιάρθρωσης του συστήματος διοίκησης της σχολικής εκπαίδευσης, μια συνολική αναδιοργάνωση της ως τώρα πυραμίδας διοίκησης-εποπτείας κα

3 σχόλια:

blackbedlam είπε...

Καλή σου μέρα Κώστα.
Καλό είναι που μας ενημερώνεις για τα θέματα της παιδείας.Ξέρεις πολύ καλά ποιοι είναι οι στόχοι τους σε σχέση με την παιδεία.
Ιδιωτικοποίηση!
Είναι η ικανοποίηση των απαιτήσεων των μονοπωλίων προκειμένου και η παιδεία να προσαρμοστεί στις νέες ανάγκες,για φτηνό εργατικό προσωπικό, χωρίς δικαιώματα, με εξειδίκευση στις δεξιότητες που έχει ανάγκη το κεφάλαιο για την κερδοφορία του.
Φυσικά και στόχος είναι η παραπέρα μείωση της χρηματοδότησης, η υποβάθμισή της και τελικά η κατάργηση του δικαιώματος της Δημόσιας και Δωρεάν Παιδείας.
Έτσι και αλλιώς όλα τα μέτρα που παίρνονται, σκοπό έχουν την συνέχιση της κυριαρχίας του κεφαλαίου.
Άντε να δούμε τι μέτρα θα καταφέρουμε να πάρουμε όλοι εμείς, που καλούμαστε να συναινέσουμε κιόλας στα μέτρα του αφανισμού της ίδιας της ζωής μας.

Δημήτρης Παπαιωάννου είπε...

ΟΛΟΙ ΣΤΙΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ

13 και 14 ΓΕΝΑΡΗ 2011

Το Δ.Σ. της ΟΛΜΕ, μετά από απόφαση της πρόσφατης Γενικής Συνέλευσης των Προέδρων των ΕΛΜΕ, διοργανώνει Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο την Πέμπτη 13 Γενάρη στην Αθήνα, με αφορμή τη συμπλήρωση 20 χρόνων από τη δολοφονία του συναδέλφου Νίκου Τεμπονέρα.

Για τη διευκόλυνση συμμετοχής των συναδέλφων αλλά και τη δυνατότητα να γίνουν συλλαλητήρια και σε άλλες πόλεις με ευθύνη των ΕΛΜΕ κηρύσσουμε τρίωρη στάση εργασίας (11.00 – 14.00 και 14.00 – 17.00). Το συλλαλητήριο της Αθήνας θα γίνει στις 12.30 μ.μ. στα Προπύλαια.

Ακόμη το Δ.Σ. της ΟΛΜΕ διοργανώνει σε συνεργασία με τις ΕΛΜΕ παραστάσεις διαμαρτυρίας ενάντια στις επιχειρούμενες συγχωνεύσεις – καταργήσεις σχολικών μονάδων την Παρασκευή 14 Γενάρη στις Περιφερειακές Δ/νσεις Εκπ/σης όλης της χώρας. Η σχετική παράσταση στην Περιφέρεια Αττικής θα γίνει στη 1 μ.μ.

Καλούμε τα Δ.Σ. των ΕΛΜΕ να οργανώσουν αντίστοιχες παραστάσεις σε όλες τις Περιφέρειες (ή όπου αυτό δεν είναι δυνατόν στις Δ/νσεις Εκπ/σης) σε συνεργασία με τις Ενώσεις και τους Συλλόγους Γονέων.

ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ – 5% ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ ΤΩΡΑ

ΑΚΥΡΩΣΗ ΤΟΥ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ ΚΑΙ ΤΩΝ ΜΕΤΡΩΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ / Δ.Ν.Τ./ Ε.Ε.

Κώστας Παπαδόπουλος είπε...

τα σχοελία ανοίγουν την δευτέρα μαζί με τα προβλήματα τους , νέα χρονιά νεόι νόμοι "καλλικράτης" και στην εκπαίδευση , καταργούνται οι σχολικές επιτροπές και μέχρι το τέλος φλεβάρη θα έχουν γίνει οι 2 νέες σχολ. επιτροπές για την αβθμια και την ββθμια , με αυξημένες αρμοδιότητες και περιορισμένη συνθεση .
Τα σχολεία στην Νίκαια θα αντιμετωπίσουν σοβαρά προβλήματα επιβίωσης λόγω οικονομικής ασφυξιάς .
Δεν είμαστε διατεθειμένοι οι γονείς να βάλουμε το χέρι στην τσέπη , πόσο μάλλον να μας το βάλουν με το ζόρι .
Γιατί για κάτι τετοια ετοιμάζονται .
εμείς είμαστε έτοιμοι για όλα ...περιμένουμε , συντονίζουμε την απαντηση μας ετοιμαζόμαστε .