Κυριακή 16 Ιανουαρίου 2011

Κάθε γειτονιά και μια πρωτοβουλία
























ΓΙΑ ΔΙΟΔΙΑ, ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ ΑΣΤΙΚΩΝ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΩΝ, ΔΕΗ, ΟΤΕ ΚΑΙ ΕΥΔΑΠ

Η ανυπακοή επεκτείνεται

Αντιδρώντας στα σκληρά κυβερνητικά μέτρα και παρακάμπτοντας κομματικές, πολιτικές και ιδεολογικές διαφορές, καθημερινά δημιουργούνται νέες κινηματικές πρωτοβουλίες

Με αιχμή του δόρατος το κίνημα των διοδίων, μία διαφορετική αντίληψη δράσης και αντίδρασης των πολιτών φαίνεται να γεννιέται ενάντια στα σκληρά κυβερνητικά μέτρα.

«Οι νέοι επιβάτες» δημιουργήθηκαν πριν από δέκα μέρες στη Θεσσαλονίκη και ανέλαβαν δράση με στόχο την ακύρωση της αύξησης των εισιτηρίων του ΟΑΣΘ. «Οι νέοι επιβάτες» δημιουργήθηκαν πριν από δέκα μέρες στη Θεσσαλονίκη και ανέλαβαν δράση με στόχο την ακύρωση της αύξησης των εισιτηρίων του ΟΑΣΘ. Η μαζική ανυπακοή του κινήματος «Δεν πληρώνω» των διοδίων επεκτείνεται και σε άλλα πεδία, αρχής γενομένης από τα εισιτήρια των αστικών συγκοινωνιών. Παράλληλα εξελίσσονται διεργασίες και καλλιεργείται το έδαφος για να ακολουθήσουν σύντομα, στο ίδιο πνεύμα, κινηματικές πρωτοβουλίες για τη μείωση των τιμολογίων σε ΔΕΗ, ΟΤΕ και ΕΥΔΑΠ.

συνέχεια στο δημοσίευμα της "ελευθεροτυπίας "

Εστίες αντίστασης ενάντια στην πολιτική της κρίσης δημιουργούνται στις γειτονιές των μεγάλων αστικών κέντρων.

Εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες δεν θέλουν να μείνουν παθητικοί θεατές των εξελίξεων και συγκροτούν επιτροπές και πρωτοβουλίες ενάντια στα μέτρα. Ολοι τους υποστηρίζουν ότι υπάρχει λύση, «η οποία βρίσκεται σε αντίθετη κατεύθυνση, με αυτή της κυβέρνησης του ΔΝΤ και της Ε.Ε.».

Με σημαία τη φράση «Δεν πληρώνουμε», η κοινωνία των πολιτών αρνείται να αναγνωρίσει το χρέος και ζητάει στάση της πληρωμής του: «Δεν αναγνωρίζουμε κανένα χρέος των αρπακτικών κεφαλαίου και τραπεζών. Είναι ψέμα ότι ο δανεισμός από ΔΝΤ και Ε.Ε. είναι μονόδρομος»,
Το τελευταίο διάστημα η αντίσταση στις γειτονιές διευρύνεται, καθώς οι συλλογικότητες αυτές ξεφυτρώνουν σαν μανιτάρια: Η «Κ.Ε.» εντόπισε επιτροπές στη Νίκαια, τα Πατήσια, το Χαϊδάρι, τον Κορυδαλλό, τους Αγίους Αναργύρους. Στη Θεσσαλονίκη, δραστηριοποιούνται πολίτες στην Τούμπα, το κέντρο, τις δυτικές συνοικίες και το Ωραιόκαστρο. Ανάλογες συλλογικότητες ενάντια στα μέτρα δημιουργήθηκαν στην Πάτρα, το Βόλο και τα Γιάννενα.
όλο το δημοσίευμα της "ελευθεροτυπίας

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ενα νέο κίνημα γεννιέται μετα τα διόδια;
Με ποιό δικαίωμα κάποιοι (και δε μας νοιάζει καθόλου αν είναι οι εδώ ή οι τροικανοί) αποφασίζουν 40% αύξηση εισιτηρίων και 40% περικοπή τω μισθών;
Τι κράτος είναι αυτό που ζητάει λιτότητα και επιδιώκει αποπληθωρισμό σπρώχνοντας τον πληθωρισμό στα ύψη με την αύξηση των δικών του τιμολογίων;
Αντίδραση τωρα λοιπόν με την υποστήριξη των εργαζομένων ελεγκτών που ξέρουν τι πρέπει να κάνουν.
Ας συμπαρασταθούμε εμείς στον αγώνα τους κι εκείνοι στον δικό μας.Στην πράξη.
Και αυριο στις 6μμ συγκέντρωση στα Προπύλαια, συμπαράσταση στους εργαζόμενους στις Δημόσιες Συγκοινωνίες.Για να παραμείνουν δημόσιες.

Ανώνυμος είπε...

Κίνηση πολιτών κατά της αύξησης των τιμών προϊόντων και υπηρεσιών

«Δεν πληρώνουμε » τις αυξήσεις των τιμών προϊόντων και υπηρεσιών. Συγκροτούμε παντού επιτροπές κοινωνικής ανυπακοής κατά της ακρίβειας.

H κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι από την 1η Φεβρουαρίου θα ισχύσουν αυξήσεις έως 40% των εισιτηρίων στις αστικές συγκοινωνίες του λεκανοπεδίου της Αθήνας (1,2 και 1,4 ευρώ για τις απλές και συνδυαστικές μεταφορές από 1 ευρώ και 45 ευρώ από 35 σήμερα της κάρτας απεριορίστων διαδρομών) και ότι ανάλογες αυξήσεις θα ισχύσουν από 1η Φεβρουαρίου και στις ιδιωτικές αστικές συγκοινωνίες της Θεσσαλονίκης.


Οι αυξήσεις επιφέρουν, σε μια μάλιστα περίοδο μεγάλης απόλυτης μείωσης των μισθών/συντάξεων και έκρηξης της ανεργίας, νέα βαρύτατα και δυσβάστακτα πλέον πλήγματα στα λαϊκά εισοδήματα.
Ταυτόχρονα, όμως, αυτή την περίοδο αναπτύσσονται και κλιμακώνονται μεγάλες πανελλαδικές λαϊκές κινητοποιήσεις επιτροπών πολιτών, συσπειρώσεων, κοινωνικών κινημάτων και δημοτικών κινήσεων ενάντια στα διόδια και τις ληστρικές αυξήσεις στις τιμές τους, οι οποίες μάλιστα κορυφώθηκαν με πρωτοφανή, για παρόμοια κινήματα, συντονισμό και επιτυχία την Κυριακή 9/1.
Αντίστοιχες επίσης κινητοποιήσεις έγιναν στις 8/1 ενάντια στις ανατιμήσεις στις αστικές συγκοινωνίες της Θεσσαλονίκης, ενώ στις 11 και 12/1 τα συνδικάτα των αστικών συγκοινωνιών της Αθήνας έβγαλαν εκτός λειτουργίας τα ακυρωτικά μηχανήματα των εισιτηρίων, ώστε οι πολίτες να μετακινηθούν αυτές τις δύο ημέρες από τις 5 μέχρι τις 8 το πρωί δωρεάν.
Αυτήν την περίοδο η φράση ‘δεν πληρώνω’ τόσο εξ ανάγκης όσο και ως κίνημα, έχει αρχίσει να εξαπλώνεται με γοργούς ρυθμούς σε ολόκληρη τη χώρα και σε όλους σχεδόν τους κλάδους της οικονομίας. Εκτός από τις κινηματικές δράσεις όλο και περισσότεροι πολίτες κάνουν αναγκαστικά ΣΤΑΣΗ ΠΛΗΡΩΜΩΝ στις οφειλές τους στο δημόσιο, στην απόδοση του ΦΠΑ, στην πληρωμή των λογαριασμών Κοινής Ωφέλειας, στην αποπληρωμή των δανειακών δόσεων στις τράπεζες, άλλοι πληρώνουν με ακάλυπτες επιταγές κλπ.
Ταυτόχρονα, όλο και περισσότερες μεγάλες επιχειρήσεις καταφεύγουν σε εισπρακτικές εταιρείες η και σε πληρωμένους ‘’μπράβους’’ για να εισπράξουν χρωστούμενα, ενώ το ίδιο το κράτος έχει κηρύξει μια ιδιόμορφη καθυστέρηση η και στάση πληρωμών προς τις επιχειρήσεις που συνεργάζονται μαζί του!
Η κίνηση μας εκτός από την ακύρωση των αυξήσεων στις τιμές των προϊόντων και υπηρεσιών:
Αμφισβητεί το δημόσιο χρέος και τη νομιμότητα του ως χρέος του ελληνικού λαού. Διεκδικεί το πάγωμα και την μείωση των τιμών σε όλα τα είδη λαϊκής κατανάλωσης .
Αγωνίζεται για την αναδιαπραγμάτευση του δημοσίου χρέους με τη διαγραφή μεγάλου μέρους του, την μείωση των επιτοκίων αυτού που θα απομείνει, περίοδο χάρητος κλπ.
Παλεύει για την ρύθμιση των χρεών προς τις τράπεζες όσον αφορά τις πιο ασθενείς και ευάλωτες κοινωνικές κατηγορίες.
Διεκδικεί τον δημόσιο έλεγχο των τραπεζών για ένα νέο αναπτυξιακό και κοινωνικό ρόλο τους.

Καλούμε τους πολίτες σε Αθήνα, Πειραιά, Θεσσαλονίκη να συγκροτήσουν σε όλους τους δήμους και γειτονίες αυτών των πόλεων κινήσεις και συσπειρώσεις ενάντια στις αυξήσεις τιμών των εισιτηρίων αλλά και στις αντιδραστικές αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση στις αστικές συγκοινωνίες.
Για το σκοπό αυτό διοργανώνουμε μια πρώτη κινητοποίηση ενάντια στις αυξήσεις των εισιτηρίων στις αστικές συγκοινωνίες, στην Αθήνα την Τετάρτη 19/1 από τις 3:30 - 5μμ το απόγευμα, στις αφετηρίες της οδού Ακαδημίας και στον τερματικό σταθμό του ΗΣΑΠ στον Πειραιά.

• «Δεν πληρώνουμε», δεν «πληρώνουμε» τις αυξήσεις των προϊόντων και υπηρεσιών.
• Καμιά αύξηση στα εισιτήρια των συγκοινωνιών.
• Δωρεάν μετακίνηση για όλους το πρωί και για ανέργους, φοιτητές και μαθητές όλες τις ώρες.
• Αποκλειστικά δημόσιες σύγχρονές συγκοινωνίες.
• Καλούμε τους πολίτες να συγκροτήσουν παντού επιτροπές κοινωνικής ανυπακοής κατά της ακρίβειας.
• Δεν θα πληρώσουμε εμείς την κρίση τους.

Ανώνυμος είπε...

η συμμαθήτριά μου πέθανε στις 21-9-10. Τροχαίο ατύχημα το ονόμασαν. Στις 16-10-09 είπαν στην συνεδρίαση του συλλόγου καθηγητών το τρόπο που θα πεθάνει. Αν τολμήσει κ μιλήσει κανείς όπως κ αυτή, όλοι θα πήγαιναν στο επίπεδο του αλέξη, του αστυνομικού κ του μπλόκου.