Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Αρνούνται "συνταγογραφήσεις ζωής" σε χιλιάδες χρόνια ασθενείς

Υπάρχουν άνθρωποι με σκλήρυση κατά πλάκας που επί χρόνια λαμβάνουν ανοσοσφαιρίνες.Η συμπερίληψη αυτού του σκευάσματος στην “αρνητική λίστα” του ελληνικού Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων – το οποίον σημαίνει ότι δεν θα συνταγογραφείται από τα ασφαλιστικά ταμεία – είναι για τους ανθρώπους με ΣκΠ υπόθεση ζωής. Το ίδιο ισχύει και για πολλές άλλες χιλιάδες ανθρώπους με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις, που μετά την χθεσινή ανακοίνωση της προτεινόμενης από τον ΕΟΦ αρνητικής λίστας φαρμάκων σε συνδυασμό με τη λίστα των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων που έχει ανακοινωθεί από τον περασμένο Μάϊο, οδηγούνται σε δραματικό οικονομικό και θεραπευτικό αδιέξοδο.

Δύο πρόσθετα χαρακτηριστικά παραδείγματα : Άτομα με θαλασσαιμία η συγγενείς καρδιοπάθειες έχουν ανάγκη από τη λήψη του viagra λόγω πνευμονικής υπέρτασης. Η μη συνταγογράφηση του φαρμάκου δημιουργεί σοβαρά προβλήματα υγείας, έως και κίνδυνο για τη ζωή τους. Σκληρή η διαπίστωση : Από τη μία πλευρά η εξέλιξη της επιστήμης αυξάνει το προσδόκιμο ζωής τους, από την άλλη πλευρά η ελληνική πολιτεία τους στερεί το δικαίωμα στη ζωή. Άνθρωποι με νεφροπάθεια τελικού σταδίου (το δεύτερο παράδειγμα) που ακολουθούν τη μέθοδο περιτοναϊκής κάθαρσης έχουν άμεση ανάγκη καθημερινής χρήσης του γνωστού Betadine. Εάν δεν το χρησιμοποιήσουν κινδυνεύουν από λοιμώξεις και περιτονίτιδα. Καταστάσεις άκρως επικίνδυνες για την υγεία τους και την ίδια τους τη ζωή.

Η τιμή μονάδας για καθένα από τα παραπάνω φάρμακα/σκευάσματα εκτιμάται πιθανότατα ως μικρή, άρα προσιτή και η αγορά τους από τους έχοντες ζωτική ανάγκη. Δεν είναι έτσι. Οπως εξηγεί σε επιστολή της προς τον υπουργό υγείας η εθνική συνομοσπονδία ΑμεΑ “η χρήση είναι υποχρεωτικά καθημερινή και συνεπάγεται δυσβάσταχτο κόστος για τους ανθρώπους με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις. Πόσο μάλλον όταν πολύ μεγάλο ποσοστό των ανθρώπων είναι είτε χαμηλοσυνταξιούχοι είτε μακροχρόνια άνεργοι”. Η συνομοσπονδία επικαλείται τον στοιχειώδη ανθρωπισμό του υπουργού Α. Λομβέρδου – “όχι σε μέτρα που θέτουν σε κίνδυνο την ζωή των συμπολιτών μας” αναφέρεται χαρακτηριστικά στην επιστολή της – και ζητάει “την πλήρη εξαίρεση όλων των χρονίως πασχόντων από την αρνητική λίστα των φαρμάκων που προτείνει ο Ε.Ο.Φ. και από τη λίστα μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων”. Να ελπίσουμε ότι η έκκληση/αίτημα θα εισακουστεί;

απο το blog http://www.truerespect.com.cy/ του Αντωνη Σκορδ'ιλη

Σχόλια

Ο χρήστης μαχαιρης είπε…
KΩΣΤΑ...
Η αρνητικη λιστα...Περιλαμβανει και ψυχοφαρμακα..;
Που μπορω να τη βρω..;;
Ο χρήστης Κώστας Παπαδόπουλος είπε…
Καλησπέρα "Μαχαίρη" θα προσπαθήσω να την βρώ και θα σου την στείλω .

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

.....μέρα αναστάσιμη ....

.....Κάποια ξημερώματα σε μακρύ τραπέζι
θάρθουν να καθίσουνε μάνες και παιδιά
μέρα αναστάσιμη κι ο λαός θα παίζει
τα πολλά τραγούδια του για τη λευτεριάΤράπεζα πετάει στο δρόμο Οικογένεια στην Νίκαια

Πετάνε στο δρόμο και ξεκληρίζουν ολόκληρη οικογένεια ανέργων στη Νίκαια αφού πρώτα φρόντισαν να δέσουν χειροπόδαρα και να τους αρπάξουν τη πρώτη κατοικία.. Ολόκληρη οικογένεια κινδυνεύει να βρέθει στο δρόμο μέχρι τις 20 Σεπτέμβρη, αφού η eurobank έστειλε τελεσίγραφο να φύγουν μέχρι τη παραπάνω ημερομηνία.

Πρόκειται για διώροφη μονοκατοικία στη Νίκαια με τα δύο διαμερίσματα να ανήκουν ξεχωριστά στους δύο γιούς της οικογένειας, οι οποίοι βιώνουν τον εφιάλτη της ανεργίας τα τελευταία χρόνια και μάλιστα να είναι δηλωμένα σαν ΠΡΩΤΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑ και το ισόγειο-κατάστημα (που δεν λειτουργεί πλέον) που ανήκει στον πατέρα της οικογένειας επίσης άνεργο που εδώ και ενάμιση χρόνο έχει σοβαρά προβλήματα υγείας έπειτα από καρδιακό επεισόδιο που πέρασε λόγω της περιπέτειας που περνάει.

Τα σπίτια έχουν ήδη βγει σε πλειστηριασμό τον οποίο η τράπεζα που τα διεκδικούσε ''πλειοδότησε'' και τα πήρε στη κατοχή της αντί πινακίου φακής.

Το τραγικό στην υπόθεση είναι ότι πέρα από το ξεκλήρισμα μιας ο…

16/8 ΚΟΜΜΕΝΟ ΑΡΤΑΣ - 17/8 ΚΟΚΚΙΝΙΑ

Στον απόηχο των θυμάτων του Αυγούστου, και είναι πολλά, αφιερωμένο στη μνήμη τους, ένα ποίημα του Γιάννη Ρίτσου, μελοποιημένο από το Θάνο Μικρούτσικο.
"ΤΟ ΧΡΕΟΣ"    ΚΟΚΚΙΝΙΑ  ΚΟΜΜΕΝΟ ΑΡΤΑΣ


«Κι ύστερα πάλι ομοβροντία τα χαράματα
διώχνοντας απ' τα κυπαρίσια τα σπουργίτια τα φορτηγά αυτοκίνητα γιομάτα αγωνιστές
περνώντας για τον τόπο της εκτέλεσης
κόβοντας με τις ρόδες τους στα δυο τον ήλιο.
Εμεινε πάλι πολλή σκόνη τ' απογεύματα
Η σκόνη που αφήνουν πίσω τους τα μαύρα φουστάνια
Των μανάδων
Καθώς περνάνε απ' του Αβέρωφ ή απ' του Χατζηκώστα
Ή από τα τμήματα των μεταγωγών
Οι μαύρες μανάδες με τα μαύρα φουστάνια
Με την καρδιά τους τυλιγμένη στο μαντίλι τους
Σαν ένα ξεροκόμματο ψωμί που δεν μπορεί να το μασήσει
Ούτε ο Θάνατος.» Η ιδέα της ανάρτηση; απο τον Χ. ΖΟΥΛΙΆΤΗ