Παρασκευή 28 Ιανουαρίου 2011

Αρνούνται "συνταγογραφήσεις ζωής" σε χιλιάδες χρόνια ασθενείς

Υπάρχουν άνθρωποι με σκλήρυση κατά πλάκας που επί χρόνια λαμβάνουν ανοσοσφαιρίνες.Η συμπερίληψη αυτού του σκευάσματος στην “αρνητική λίστα” του ελληνικού Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων – το οποίον σημαίνει ότι δεν θα συνταγογραφείται από τα ασφαλιστικά ταμεία – είναι για τους ανθρώπους με ΣκΠ υπόθεση ζωής. Το ίδιο ισχύει και για πολλές άλλες χιλιάδες ανθρώπους με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις, που μετά την χθεσινή ανακοίνωση της προτεινόμενης από τον ΕΟΦ αρνητικής λίστας φαρμάκων σε συνδυασμό με τη λίστα των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων που έχει ανακοινωθεί από τον περασμένο Μάϊο, οδηγούνται σε δραματικό οικονομικό και θεραπευτικό αδιέξοδο.

Δύο πρόσθετα χαρακτηριστικά παραδείγματα : Άτομα με θαλασσαιμία η συγγενείς καρδιοπάθειες έχουν ανάγκη από τη λήψη του viagra λόγω πνευμονικής υπέρτασης. Η μη συνταγογράφηση του φαρμάκου δημιουργεί σοβαρά προβλήματα υγείας, έως και κίνδυνο για τη ζωή τους. Σκληρή η διαπίστωση : Από τη μία πλευρά η εξέλιξη της επιστήμης αυξάνει το προσδόκιμο ζωής τους, από την άλλη πλευρά η ελληνική πολιτεία τους στερεί το δικαίωμα στη ζωή. Άνθρωποι με νεφροπάθεια τελικού σταδίου (το δεύτερο παράδειγμα) που ακολουθούν τη μέθοδο περιτοναϊκής κάθαρσης έχουν άμεση ανάγκη καθημερινής χρήσης του γνωστού Betadine. Εάν δεν το χρησιμοποιήσουν κινδυνεύουν από λοιμώξεις και περιτονίτιδα. Καταστάσεις άκρως επικίνδυνες για την υγεία τους και την ίδια τους τη ζωή.

Η τιμή μονάδας για καθένα από τα παραπάνω φάρμακα/σκευάσματα εκτιμάται πιθανότατα ως μικρή, άρα προσιτή και η αγορά τους από τους έχοντες ζωτική ανάγκη. Δεν είναι έτσι. Οπως εξηγεί σε επιστολή της προς τον υπουργό υγείας η εθνική συνομοσπονδία ΑμεΑ “η χρήση είναι υποχρεωτικά καθημερινή και συνεπάγεται δυσβάσταχτο κόστος για τους ανθρώπους με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις. Πόσο μάλλον όταν πολύ μεγάλο ποσοστό των ανθρώπων είναι είτε χαμηλοσυνταξιούχοι είτε μακροχρόνια άνεργοι”. Η συνομοσπονδία επικαλείται τον στοιχειώδη ανθρωπισμό του υπουργού Α. Λομβέρδου – “όχι σε μέτρα που θέτουν σε κίνδυνο την ζωή των συμπολιτών μας” αναφέρεται χαρακτηριστικά στην επιστολή της – και ζητάει “την πλήρη εξαίρεση όλων των χρονίως πασχόντων από την αρνητική λίστα των φαρμάκων που προτείνει ο Ε.Ο.Φ. και από τη λίστα μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων”. Να ελπίσουμε ότι η έκκληση/αίτημα θα εισακουστεί;

απο το blog http://www.truerespect.com.cy/ του Αντωνη Σκορδ'ιλη

2 σχόλια:

μαχαιρης είπε...

KΩΣΤΑ...
Η αρνητικη λιστα...Περιλαμβανει και ψυχοφαρμακα..;
Που μπορω να τη βρω..;;

Κώστας Παπαδόπουλος είπε...

Καλησπέρα "Μαχαίρη" θα προσπαθήσω να την βρώ και θα σου την στείλω .