Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Αρνούνται "συνταγογραφήσεις ζωής" σε χιλιάδες χρόνια ασθενείς

Υπάρχουν άνθρωποι με σκλήρυση κατά πλάκας που επί χρόνια λαμβάνουν ανοσοσφαιρίνες.Η συμπερίληψη αυτού του σκευάσματος στην “αρνητική λίστα” του ελληνικού Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων – το οποίον σημαίνει ότι δεν θα συνταγογραφείται από τα ασφαλιστικά ταμεία – είναι για τους ανθρώπους με ΣκΠ υπόθεση ζωής. Το ίδιο ισχύει και για πολλές άλλες χιλιάδες ανθρώπους με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις, που μετά την χθεσινή ανακοίνωση της προτεινόμενης από τον ΕΟΦ αρνητικής λίστας φαρμάκων σε συνδυασμό με τη λίστα των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων που έχει ανακοινωθεί από τον περασμένο Μάϊο, οδηγούνται σε δραματικό οικονομικό και θεραπευτικό αδιέξοδο.

Δύο πρόσθετα χαρακτηριστικά παραδείγματα : Άτομα με θαλασσαιμία η συγγενείς καρδιοπάθειες έχουν ανάγκη από τη λήψη του viagra λόγω πνευμονικής υπέρτασης. Η μη συνταγογράφηση του φαρμάκου δημιουργεί σοβαρά προβλήματα υγείας, έως και κίνδυνο για τη ζωή τους. Σκληρή η διαπίστωση : Από τη μία πλευρά η εξέλιξη της επιστήμης αυξάνει το προσδόκιμο ζωής τους, από την άλλη πλευρά η ελληνική πολιτεία τους στερεί το δικαίωμα στη ζωή. Άνθρωποι με νεφροπάθεια τελικού σταδίου (το δεύτερο παράδειγμα) που ακολουθούν τη μέθοδο περιτοναϊκής κάθαρσης έχουν άμεση ανάγκη καθημερινής χρήσης του γνωστού Betadine. Εάν δεν το χρησιμοποιήσουν κινδυνεύουν από λοιμώξεις και περιτονίτιδα. Καταστάσεις άκρως επικίνδυνες για την υγεία τους και την ίδια τους τη ζωή.

Η τιμή μονάδας για καθένα από τα παραπάνω φάρμακα/σκευάσματα εκτιμάται πιθανότατα ως μικρή, άρα προσιτή και η αγορά τους από τους έχοντες ζωτική ανάγκη. Δεν είναι έτσι. Οπως εξηγεί σε επιστολή της προς τον υπουργό υγείας η εθνική συνομοσπονδία ΑμεΑ “η χρήση είναι υποχρεωτικά καθημερινή και συνεπάγεται δυσβάσταχτο κόστος για τους ανθρώπους με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις. Πόσο μάλλον όταν πολύ μεγάλο ποσοστό των ανθρώπων είναι είτε χαμηλοσυνταξιούχοι είτε μακροχρόνια άνεργοι”. Η συνομοσπονδία επικαλείται τον στοιχειώδη ανθρωπισμό του υπουργού Α. Λομβέρδου – “όχι σε μέτρα που θέτουν σε κίνδυνο την ζωή των συμπολιτών μας” αναφέρεται χαρακτηριστικά στην επιστολή της – και ζητάει “την πλήρη εξαίρεση όλων των χρονίως πασχόντων από την αρνητική λίστα των φαρμάκων που προτείνει ο Ε.Ο.Φ. και από τη λίστα μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων”. Να ελπίσουμε ότι η έκκληση/αίτημα θα εισακουστεί;

απο το blog http://www.truerespect.com.cy/ του Αντωνη Σκορδ'ιλη

Σχόλια

Ο χρήστης μαχαιρης είπε…
KΩΣΤΑ...
Η αρνητικη λιστα...Περιλαμβανει και ψυχοφαρμακα..;
Που μπορω να τη βρω..;;
Ο χρήστης Κώστας Παπαδόπουλος είπε…
Καλησπέρα "Μαχαίρη" θα προσπαθήσω να την βρώ και θα σου την στείλω .

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

.....μέρα αναστάσιμη ....

.....Κάποια ξημερώματα σε μακρύ τραπέζι
θάρθουν να καθίσουνε μάνες και παιδιά
μέρα αναστάσιμη κι ο λαός θα παίζει
τα πολλά τραγούδια του για τη λευτεριάγια να αρχισει ο κοσμος να γελα
πρεπει να χυθει πολυ δακρυ ακομη

Αϊσα - Ένα εντεκάχρονο κορίτσι που μάχεται . . . . .Αϊσα - Με τα δικά της λόγια:
«Το όνομά μου είναι Αϊσα. Είμαι 11 χρονών.
Ζω στο χωριό Κόμπα στο Νίγηρα.
Μου έκαναν κλειτοριδεκτομή όταν ήμουν 5 ετών. Δεν θυμάμαι πολλά, αλλά ξέρω ότι έγινε εδώ στο χωριό μας.
Αυτό που θυμάμαι, είναι όταν στη μικρή μου αδελφή, τη Φατιμά έκαναν το ίδιο.

Ήταν πριν από 3 χρόνια. Την ξεγέλασαν μετά το σχολείο να πάει στα λαγκάδια, μακριά από το χωριό. Όταν γύρισε, έκλαιγε. Έτρεχε αίμα στα πόδια της. Ήμουν πολύ λυπημένη.
Κατάλαβα τι είχε συμβεί.

Ρώτησα τη μητέρα μου γιατί το έκαναν αυτό στη Φατιμά. Της είπα πως ήταν κακό για τα κορίτσια.

Μου είπε "Ήταν πάντα στις παραδόσεις μας, ακόμα και πριν να γεννηθώ εγώ."
Αμέσως μετά τη Φατιμά ήταν η σειρά της ξαδέλφης μου Αλίμα. Και αυτή ήταν 7 χρονών.

Ήξερε τι ήθελαν να της κάνουν. Προσπάθησε να ξεφύγει, να τρέξει. Αλλά την έπιασαν έτσι και αλλιώς. Δε σταμάτησε να αιμορραγεί όλη τη μέρα.

Το ίδιο βράδυ λ…

η Ιστορία γράφεται πάντα με Αίμα . Carlo Giuliani 20/7/2001 Genova

Τα μάτια μισάνοιχτα, μία τεράστια κηλίδα αίμα, κατακόκκινη, να πλαισιώνει το γερμένο στο πλάι και στην άσφαλτο κεφάλι, σαν σκοτεινό φωτοστέφανο. Η ηλικία του 19 χρονών...
Το όνομα του  Garlo Giuliani ........ Διαδηλωτής ενάντια στους G8  GENOVA 2001

Ξεκινήσαμε από τον Πειραιά την Τετάρτη  18/7/2001 , αν θυμάμαι καλά , με πούλμαν μια ομάδα συντρόφων από το ΚΚΕ για να πάρουμε μέρος στην διαδήλωση ενάντια στους G8 στην Γένοβα .
Πάτρα - Αγκώνα το πρωί της Πέμπτης  στο λιμάνι  της Αγκώνα.


 Στο λιμάνι της Αγκώνα εκατοντάδες Καραμπινιέροι περιπολικά  μας υποδέχτηκαν όπως έπρεπε, στο πλοίο μαζί μας εκατοντάδες Σύντροφοι και Συναγωνιστές από όλη την Ελλάδα ταξιδεύσαμε μαζί για να πάρουμε μέρος στην διαδήλωση .
Γράφει ο Ριζοσπάστης στην πρώτη σελίδα την άλλη μέρα: ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΣΙΦΛΊΚΙ ΤΟΥ Γ8 Ο ΠΛΑΝΗΤΗΣ

Η υποδοχή  "καταπληκτική" μόλις πατήσαμε το πόδι μας στη γη , έπρεπε να περάσουμε ανάμεσα από μια σειρά καραμπινιέρους οι οποίοι δεν μας πέρναγαν από έλεγχο , μάλιστα εμένα με κρατούσαν …