Παρασκευή 18 Μαρτίου 2011

Αυτοκτονίες...λόγω των χρεών,της ανεργίας & της αδυναμίας εξεύρεσης δουλειάς


http://www.babylonia.gr

Η οικονομική κρίση ωθεί στην αυτοκτονία

Η οικονομική κρίση ωθεί όλο και περισσότερους Έλληνες στην αυτοκτονία. «Ενώ μέχρι τώρα οι περισσότερες απόπειρες αυτοκτονίας γίνονταν από γυναίκες, τον τελευταίο καιρό, λόγω της κρίσης, όλο και περισσότεροι άντρες επιχειρούν να δώσουν τέλος στη ζωή τους.

Αν και δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής αριθμητικά στοιχεία, βλέπουμε ότι οι άντρες, που αποπειρώνται να αυτοκτονήσουν λόγω των χρεών, της ανεργίας και της αδυναμίας τους να βρουν δουλειά, είναι ηλικίας 40-50 ετών» επισήμανε η επίκουρη καθηγήτρια ψυχιατρικής στο ΑΠΘ, Ιωάννα Ιεροδιακόνου-Μπένου.

Εξάλλου η οικονομική κρίση σχετίζεται με τη κατάχρηση αλκοόλ, χωρίς όπως αυτή να είναι το μοναδικό αίτιο του αλκοολισμού. «Βλέπουμε κάποιες περιπτώσεις αλκοολισμού που συνδέονται με την οικονομική κρίση, αλλά εκτός από την κρίση υπάρχουν και άλλες αιτίες» ανέφερε από την πλευρά του ο αναπληρωτής καθηγητής ψυχιατρικής, Ιωάννης Διακογιάννης

Tο κρυφό άγχος πλήττει το ανοσοποιητικό σύστημα και μπορεί να προκαλέσει μέχρι και καρκίνο

Το άγχος και ειδικότερα το «κρυφό» (ενδοψυχικό) πλήττει το ανοσοποιητικό σύστημα και μπορεί να προκαλέσει από μια απλή ταχυκαρδία μέχρι και καρκίνο. Οι ειδικοί που διερευνούν τον τρόπο με τον οποίο το άγχος μετατρέπεται σε ψυχοσωματικές διεργασίες, επισημαίνουν ότι όταν ο ανθρώπινος οργανισμός βρίσκεται σε κατάσταση στρες, εκκρίνονται χημικές ουσίες και ορμόνες (πχ νοραδρεναλίνη, αδρεναλίνη) οι οποίες σε αυξημένες ποσότητες επιδεινώνουν τη λειτουργία των οργάνων με συνέπεια την εκδήλωση διαφόρων παθήσεων. Το πρόβλημα όμως δε σταματά εδώ καθώς οι παθήσεις αυτές προκαλούν επιπλέον άγχος στον ασθενή, δημιουργώντας έτσι έναν φαύλο κύκλο.

Ενώ η αρχική οδός της εκδήλωσης των νόσων είναι ψυχοσωματική (άγχος) στη συνέχεια εκδηλώνεται άγχος που είναι σωματοψυχικό, επισήμανε ο καθηγητής ψυχιατρικής στο ΑΠΘ, Απόστολος Ιακωβίδης στη διάρκεια συνέντευξης τύπου με αφορμή το 1ο Συνέδριο Βιοψυχοκοινωνικής Προσέγγισης στην Ιατρική Περίθαλψη, οι εργασίες του οποίου αρχίζουν αύριο στη Θεσσαλονίκη.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το χρόνιο στρες επιβαρύνει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού και έτσι ο οργανισμός μένει εκτεθειμένος στην επίδραση ιών αλλά και των γονιδιακών διαταραχών.

«Ο ρόλος του στρες είναι καθοριστικός στη γένεση του καρκίνου. Έχει αποδειχτεί ότι το χρόνιο στρες έχει δυσμενή επίδραση στην εξέλιξη του γυναικολογικού καρκίνου» πρόσθεσε ο κ Ιακωβίδης.

Η σύγχρονη τάση στην θεραπεία όλων των παθήσεων είναι η ολιστική προσέγγιση δηλαδή η αντιμετώπιση του ασθενούς όχι μόνο από τον ειδικό γιατρό αλλά και από ψυχίατρο και ψυχολόγο. «Στο μήνυμα που θέλουμε να μεταφέρουμε είναι ότι θα πρέπει να εξετάσουμε και τη ψυχική πλευρά των αρρώστων» τόνισε ο κ Ιακωβίδης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: