Κυριακή 19 Ιουνίου 2011

ΚΑΜΙΑ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΠΛΗΡΩΣΕΙ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ


Ο Δήμος Νίκαιας-Ρέντη ανακοίνωσε πως θα λειτουργήσει και φέτος το πρόγραμμα δημιουργικής απασχόλησης για παιδιά, κατά την διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών, ένα πρόγραμμα που λειτούργησε για πρώτη φορά σε πιλοτική βάση το 2003 και έκτοτε αποτελούσε μια δωρεάν παροχή του Δήμου προς τους εργαζόμενους γονείς.

Φέτος όμως έχουμε μια πρωτοτυπία, όχι ευχάριστη! Όπως διαβάζουμε στην ανακοίνωση του δήμου για τις προϋποθέσεις εγγραφής «Η συμμετοχή κάθε μαθητή επιβαρύνεται με το ποσό των 30€ εφάπαξ, εφόσον το οικογενειακό του επίδομα, υπερβαίνει τις 20.000€», -(πειθαρχεί άραγε στις οδηγίες των τροϊκανών); Στην συνέχεια και φτάνοντας στον κανονισμό λειτουργίας, μαθαίνουμε πως αν ένα παιδί λείψει 3 μέρες ή περισσότερο χωρίς ειδοποίηση «τότε αυτομάτως θα διαγράφεται από το πρόγραμμα και θα καλύπτεται η θέση του από επιλαχόντα». Τα χρήματα όμως «προκαταβάλλονται με την εγγραφή του παιδιού και δεν επιστρέφονται».

Χρησιμοποιώντας απλά μαθηματικά, μια οικογένεια που έχει εισόδημα 20.000€, σημαίνει πως πρέπει να ζήσει με 1.650 € περίπου τον μήνα, να καλύψει τις ανάγκες της και να μεγαλώσει ένα ή και περισσότερα παιδιά. Από αυτή την οικογένεια λοιπόν, η δημοτική αρχή ζητάει να πληρώσει 30€ για τον κάθε κύκλο παρακολούθησης ή 10€ για κάθε εβδομάδα που το παιδί της θα συμμετέχει στο πρόγραμμα- αν καταφέρει να το παρακολουθήσει ολόκληρο και δεν το διαγράψει στη μέση του προγράμματος.

Δεν φτάνει λοιπόν που εδώ κι ένα χρόνο, με την πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ (η οποία στήριξε την δημοτική αρχή στις εκλογές), έχουμε όλοι υποστεί μείωση στα εισοδήματα μας και μετά βίας καλύπτουμε βασικές ανάγκες, καταλύονται η δημόσια παιδεία και υγεία, φορολογούνται τα πάντα, έρχεται και η απόφαση της δημοτικής αρχής– που τη διαφημίζει με καμάρι- και θέλει να πληρώνουμε για οτιδήποτε αποτελεί υποχρέωση της προς τους δημότες της.

Στην περίοδο που ζούμε, η άσκηση κοινωνικής πολιτικής είναι παρά πάνω από επιβεβλημένη. Η στήριξη των εργαζομένων, των ανέργων, των οικογενειών και εν γένει των πολιτών, πρέπει να είναι το πρώτο μέλημα οποιασδήποτε αρχής. Πρέπει να υπάρχουν δωρεάν παροχές προς τους δημότες και όχι να συζητιούνται αυξήσεις ακόμα και στα τροφεία των παιδικών σταθμών. Μήπως άραγε όλα αυτά αποτελούν προάγγελο των όσων μας περιμένουν από το πρόγραμμα εξυγίανσης –επιτήρησης του δήμου μας και δεν μας το λένε;

Οι ανάγκες των δημοτών δεν αποτελούν ευκαιρία για να βρει έσοδα ο δήμος. Εξάλλου, αυτά μπορούν να βρεθούν, αρκεί να τα ζητήσουν από αυτούς που μας τα χρωστάνε, από το ίδιο το κράτος δηλαδή, που παράνομα παρακρατεί πόρους και θα έπρεπε να είχαν αποδοθεί στους δήμους.

Να θυμίσουμε στην δημοτική αρχή ότι το κατ’ εξοχήν έργο της είναι να προστατεύει και να βελτιώνει την ποιότητα ζωής των δημοτών της. Καλά θα κάνει λοιπόν να ασχοληθεί με αυτό και να μην προσπαθεί να εισάγει τακτικές του τύπου «πληρώνω για να έχω», κρυμμένη πίσω από την δικαιολογία του υπερχρεωμένου δήμου και εκμεταλλευόμενη τις ανάγκες των δημοτών.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΗΝ ΛΟΓΙΚΗ ΤΟΥ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ
http://kontrastoreyma.blogspot.com/

2 σχόλια:

ΜΑΡΙΑ είπε...

ΔΕΝ ΠΕΡΙΜΕΝΑΜΕ ΚΑΤΙ ΚΑΛΛΙΤΕΡΟ ΑΠΟ ΤΟΝ ΙΩΑΚΕΙΜΙΔΗ , ΤΑ ΛΕΓΑΤΕ ΑΥΤΑ. ΤΟ ΖΗΤΟΥΜΕΝΟ ΟΜΩΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ Η ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΜΑΣ . ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΑΝΤΗΣΟΥΜΕ ΣΕ ΟΛΕΣ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΦΟΡΟΜΠΗΤΙΚΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ . ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΑΦΗΣΟΥΜΕ ΝΑ ΑΛΩΝΙΖΟΥΝ . ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΣΤΟ ΧΩΡΑΦΙ ΤΟΥΣ .

Ανώνυμος είπε...

Τα μεγάλα προβλήματα είναι τα οικονομικά , είμαστε η όχι σε επιτήρηση ; η δημοτική αρχή φαίνετε ευχαριστημένη απο τις εξελίξεις στο δήμο μας όσον αφορά τα οικονομικά , τα έχει βρεί με το σωματείο των εργαζομένων , τα βρίσκει τώρα και με την κυβέρνηση με την επιτήρηση και πάει για άλλα . Τι έγινε με το δάνειο των 43000000 που θέλει να πάρει ; πόσα χρόνια θα μας δεσμεύση ; τι θα βάλουμε υποθήκη ;