Τρίτη, 12 Ιουλίου 2011

ΑΡΧΙΣΕ ΤΟ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ


Ανακοίνωση για τον Πολυχώρο «ΜΑΝΟΣ ΛΟΪΖΟΣ» (πρώην «Μηχανική Καλλιέργεια»)

Στις 17 Ιουνίου 2011, η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Νίκαιας-Ρέντη, με την υπ’ αρ. 159/17-06-2011 απόφασή της και ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΦΕΡΕΙ ΤΟ ΘΕΜΑ στην Ολομέλεια του Δημοτικού Συμβουλίου Νίκαιας-Ρέντη αποφάσισε την κατακύρωση της εκμίσθωσης του αναψυκτηρίου που βρίσκεται στον Πολυχώρο «ΜΑΝΟΣ ΛΟΪΖΟΣ» (πρώην «Μηχανική Καλλιέργεια») σε ιδιώτη, μετά από σχετική δημοπρασία που διενεργήθηκε πρόσφατα και έναντι του αντιτίμου των 4.400 ευρώ το μήνα για τον πρώτο χρόνο ισχύος της σύμβασης. Το πρόβλημα που προκύπτει δεν είναι, φυσικά, αυτή καθεαυτή η μίσθωση του αναψυκτηρίου, αφού ο συγκεκριμένος χώρος λειτουργούσε εδώ και χρόνια υπό παρόμοιο καθεστώς. Το πρόβλημα βρίσκεται στην Προκήρυξη, βάσει της οποίας διενεργήθηκε η δημοπρασία και η οποία στο άρθρο 23 αναφέρει επί λέξει:

«Η μίσθωση αφορά μόνο το κτίσμα και τους απαραίτητους για την λειτουργία του χώρους, δηλαδή τους χώρους τοποθέτησης καθισμάτων και τραπεζιών (εντός του καταστήματος και του περιβάλλοντος χώρου). Σε καμιά περίπτωση δεν εκτείνεται η μίσθωση στους λοιπούς περιβάλλοντες χώρους, όπως είναι ο χώρος στάθμευσης αυτοκινήτων, πεζόδρομος ή πεζοδρόμια, οι οποίοι ανήκουν στην αποκλειστική εκμετάλλευση του εκμισθωτή Δήμου, ο οποίος θα δύναται να τους παραχωρήσει για χρήση, κατά την κρίση του, μετά ή άνευ ανταλλάγματος στον μισθωτή (ή σε τρίτον)».

Το συμπέρασμα που βγαίνει αβίαστα είναι, ότι η διοίκηση Ιωακειμίδη προτίθεται, για χάρη των όποιων εσόδων αποκομίσει από αυτή τη μίσθωση, να εμπορευματοποιήσει πλήρως έναν από τους ελάχιστους χώρους λαϊκής διασκέδασης και ψυχαγωγίας που έχουν απομείνει μέσα στα όρια του Δήμου μας. Το χειρότερο όμως είναι, ότι ο Δήμαρχος Νίκαιας-Ρέντη, ως εξουσιοδοτημένο πρόσωπο για την υπογραφή οποιασδήποτε παρόμοιας σύμβασης, έχει δικαίωμα να εκχωρήσει ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΧΡΗΜΑΤΙΚΑ ΑΝΤΑΛΛΑΓΜΑΤΑ τα «φιλέτα» που βρίσκονται μέσα στον Πολυχώρο «ΜΑΝΟΣ ΛΟΪΖΟΣ», όπως τα τραπεζοκαθίσματα, τις μεγάλες κλειστές αίθουσες, τον κινηματογράφο και τον χώρο (ελεύθερης, μέχρι σήμερα) στάθμευσης.

Ο χώρος αυτός, μετά από χρόνια αγώνων από τους κατοίκους της περιοχής, μεταβιβάστηκε από το Υπουργείο Γεωργίας, στο οποίο ανήκε, στον τότε Δήμο Νίκαιας και εδώ και χρόνια αποτελεί πόλο έλξης για τα λαϊκά στρώματα που κατοικούν όχι μόνο στη Νίκαια, αλλά και σε όλους τους όμορους Δήμους (πρώην Δήμο Ρέντη, Κορυδαλλό, Αιγάλεω και Αγ. Βαρβάρα). Η λειτουργία εντός του Πολυχώρου του θερινού κινηματογράφου «Σινέ ΝΙΚΑΙΑ» έδινε επί χρόνια τη δυνατότητα στους κατοίκους της περιοχής να απολαμβάνουν εξαιρετικής ποιότητας κινηματογραφικές ταινίες. Η παρουσία του κυλικείου, με την ταυτόχρονη, όμως, ελεύθερη πρόσβαση στα τραπεζοκαθίσματα χωρίς υποχρέωση κατανάλωσης, έδινε τη δυνατότητα σε όποιον ήθελε να περάσει ευχάριστα την ώρα του να το κάνει με τον τρόπο που ο ίδιος επιθυμούσε. Όσο για τις μεγάλες κλειστές αίθουσες, αυτές αξιοποιούνταν είτε με τη διεξαγωγή συναυλιών, εκθέσεων ζωγραφικής και άλλων καλλιτεχνικών εκδηλώσεων, είτε με παραχώρησή τους σε μαζικούς φορείς της πόλης (κόμματα, σωματεία, συλλόγους, σχολεία κτλ), ώστε αυτοί να πραγματοποιούν τις εκδηλώσεις τους.

Ο λαϊκός-δημοτικός χαρακτήρας αυτού του χώρου κινδυνεύει άμεσα να χαθεί, εξαιτίας της προσπάθειας της Δημοτικής Αρχής Νίκαιας-Ρέντη υπό τον Γ. Ιωακειμίδη να εξασφαλίσει έσοδα για τα ταμεία του Δήμου με οποιονδήποτε τρόπο, ακόμη και αν αυτό συνεπάγεται το ξεπούλημα της δημοτικής περιουσίας (η οποία στην «πολιτικά ορθή» γλώσσα της Δημοτικής Αρχής ονομάζεται «αξιοποίηση»)…

Εμείς, ως Κίνηση Πολιτών Νίκαιας-Ρέντη «Κόντρα στο Ρεύμα», επιμένουμε στη διατήρηση του λαϊκού-δημοτικού χαρακτήρα του Πολυχώρου, ο οποίος συνοψίζεται στα παρακάτω:
1. Περιορισμό της μίσθωσης του αναψυκτηρίου μόνο στο χώρο των 181,15 τετραγωνικών μέτρων που του ανήκουν, χωρίς επέκτασή της ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΕΝΑΝΤΙ ΑΝΤΙΤΙΜΟΥ στον χώρο των 550 τετραγωνικών μέτρων, τον οποίο καταλαμβάνουν τα τραπεζοκαθίσματα - Ελεύθερη πρόσβαση σε αυτά, χωρίς υποχρέωση κατανάλωσης, όπως ακριβώς συμβαίνει μέχρι σήμερα. Απαγόρευση στον ιδιώτη να φτιάξει οποιαδήποτε συμπληρωματική κατασκευή (πχ πέργκολες), η οποία θα επέκτεινε «από το παράθυρο» τον εκμεταλλεύσιμο χώρο του αναψυκτηρίου.
2. Κατάργηση του άρθρου 23 της Προκήρυξης, ειδικά δε του σημείου που αναφέρεται στο δικαίωμα του Δήμου για εκχώρηση του χώρου στάθμευσης και των όμορων χώρων (πεζόδρομων και πεζοδρομίων) σε ιδιώτη, αλλά και της απαράδεκτης διάταξης που επιτρέπει την εκχώρησή τους ακόμη και χωρίς χρηματικά ανταλλάγματα, κάτι που μετατρέπει την οποιαδήποτε σύμβαση υπογράψει ο Δήμος σε ετεροβαρή υπέρ του – όποιου – ιδιώτη. Ελεύθερη στάθμευση μέσα στο πάρκινγκ του Πολυχώρου απ’ όλους.
3. Συνέχιση της λειτουργίας του «Σινέ Νίκαια» και αποτροπή οποιασδήποτε προσπάθειας για κλείσιμό του. Η πρόσφατη δημοπρασία, που απέδωσε σε κυρία-ιδιώτη τους δύο δημοτικούς κινηματογράφους (θερινό «Σινέ Νίκαια» και χειμερινό «Σινέ Όνειρο») να κηρυχθεί ΑΚΥΡΗ, καθώς η εν λόγω κυρία λίγες μέρες μετά τη «νίκη» της στη δημοπρασία δήλωσε πως «μετάνιωσε» και πως δεν ενδιαφέρεται πλέον για την εκμετάλλευσή τους…
4. Διατήρηση της χρήσης των κλειστών αιθουσών του Πολυχώρου από τους μαζικούς φορείς της περιοχής και μεγαλύτερη δραστηριοποίησή τους στη διεξαγωγή πολιτιστικών εκδηλώσεων ανοιχτών για τους δημότες της Νίκαιας-Ρέντη και των γύρω περιοχών. ΟΧΙ στην εκμίσθωσή τους – ΟΧΙ στη μετατροπή τους σε νέα «Mall» και «Village».

Σας καλούμε την Τρίτη 12/7 στις 9.00 μ.μ. στο πολυχώρο «ΜΑΝΟΣ ΛΟΪΖΟΣ», να συζητήσουμε όλοι μαζί για την δημιουργία μιας ανοιχτής επιτροπής κατοίκων για την υπεράσπιση του δημόσιου χαρακτήρα του χώρου.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

ΚΑΛΗ Η ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΠΟΥ ΚΑΝΕΤΕ ΓΙΑ ΝΑ ΣΩΘΕΙ Ο ΜΟΝΑΔΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΠΟΥ ΜΠΟΡΟΥΝΕ ΝΑ ΠΑΙΞΟΥΝΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ . ΕΙΜΟΥΝΑ ΕΧΘΕΣ ΚΑΙ ΣΑΣ ΕΙΔΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΜΗΝ ΕΧΩ ΤΟ ΘΑΡΡΟΣ ΝΑ ΕΡΘΩ ΚΑΙ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΩ ΚΑΙ ΕΓΩ ΑΛΛΑ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ ΟΤΙ ΕΧΕΤΕ ΤΗΝ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΒΟΗΘΕΙΑ ΜΑΣ .ΕΙΜΑΣΤΕ ΜΑΖΙ ΣΑΣ