Πέμπτη, 21 Ιουλίου 2011

Οι ηρωικές μαχήτριες του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας

Η συγκλονιστική ταινία - ντοκιμαντέρ της Αλίντας Δημητρίου «Η ζωή στους βράχους»
Οταν σκοπός ενός κινηματογραφιστή είναι η ειλικρινής του πρόθεση να αναζητήσει την αλήθεια, αρκεί μία κάμερα, μία φόρμα κοντινών πλάνων στην «πηγή» και πραγματικό θάρρος να αντέξει την αλήθεια. Διότι στο τέλος, μέσα από το έργο του, «θέλει» δε «θέλει», νομοτελειακά - ή «μοιραία» κατ' άλλους - θα πάρει θέση.
η σκηνοθέτρια, επί τρεις δεκαετίες πίσω από την κάμερα («Καρβουνιάρηδες» 1977, «Θέατρο στο βουνό» 1985, «Πουλιά στο βάλτο» 2008 κ.ά.), όντως επιχειρεί να αναδείξει τον τιτάνιο αγώνα των γυναικών του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, από την αρχή του μέχρι και τα κολαστήρια της εξορίας.

Επιλέγει 33 από αυτές τις γυναίκες - από το σύνολο του 30% που αποτελούσαν οι γυναίκες μαχήτριες του ΔΣΕ - και δημιουργεί 33 ξεχωριστά, φαινομενικά, «πορτρέτα», τα οποία όμως ενώνονται από μια «λεπτή κόκκινη κλωστή» αίματος, αυτοθυσίας, πίστης στα ιδανικά για έναν καλύτερο κόσμο. Τριάντα τρεις γυναίκες διηγούνται επί 98 λεπτά το συγκλονιστικότερο έπος της νεότερης ελληνικής ιστορίας. Μόλις λίγα πλάνα εποχής παρεμβάλλονται. Κι όμως, είναι τέτοια η δύναμη της αλήθειας τους, που όχι μόνο αυτή η λιτή κινηματογραφική επιλογή δεν κουράζει, αλλά στο τέλος νομίζεις πως έχεις «δει» πραγματικά αυτό το έπος. Και πως, μέσα από τη «μαγεία» του ουσιαστικού σινεμά, έχεις «ταξιδέψει» 60 χρόνια πριν. Από την Κρήτη μέχρι τον Εβρο. Θαρρείς πως έχεις κυνηγηθεί, βασανισθεί, βιασθεί, αποκεφαλιστεί μαζί τους από τους συνεργάτες των ναζί επειδή υπερασπίστηκες και ελευθέρωσες την πατρίδα. Πως έχεις «περάσει» μαζί με τους μαχητές του ΔΣΕ τα αφρισμένα παγωμένα ποτάμια. Εχεις «φάει» χιόνι μαζί τους για να ξεγελάσεις την πείνα σου. Εχεις «γεννήσει» τα παιδιά σου στην εξορία και τα έχεις «δει» να τα αρπάζουν από τα χέρια σου. Εχεις απειληθεί ότι δεν θα τα ξαναδείς αν δεν αποκηρύξεις την ύπαρξή σου και την ανθρώπινη υπόστασή σου - διότι αυτό, τελικά, ήταν η «δήλωση» - και έχεις «πει» μαζί με αυτές τις Μάνες «όχι». Και με το κεφάλι ψηλά «δίνεις» εσύ ο ίδιος/ ίδια το σπλάχνο σου στους «αλφαμίτες».

Οι μαχήτριες του ΔΣΕ στο Γράμμο
Είναι στιγμές μέσα σε αυτά τα 98' φιλμικού χρόνου που οι συγκλονιστικές μαρτυρίες, με την ευγένεια και την αξιοπρέπεια αυτής της τιτάνιας γενιάς, μόνο με το αριστουργηματικό «Ελα να δεις» του Ελεμ Κλίμοφ μπορούν να συγκριθούν. Μόλις με μια κάμερα και κοντινά μονοπλάνα...
Πίστη σε υψηλά ιδανικά

Από πού τέτοια δύναμη; «Ελα να δεις» λοιπόν: «Σπάστε τα δεσμά... δεν σας ταιριάζουν οι αλυσίδες του κομμουνισμού (...) Βγείτε έξω Βουλγάρες, απόψε θα πεθάνετε». «Χτύπα ρε φασίστα, χτύπα... εγώ το αίμα του αδερφού μου δεν θα το απαρνηθώ»! «Δεν το βάζαμε κάτω με τίποτα. Χαιρόμασταν την αξιοπρέπειά μας και την ελευθερία του πνεύματος». «Οταν θέλεις να αντέξεις, αντέχεις. Οταν πιστεύεις σε κάτι, τότε τα αντέχεις όλα». «Επρεπε να γίνει έτσι, να το αντέξουμε. Γιατί είχαμε δίκιο». «Είχαμε ιδανικά κυρία μου». «Οσο αναπνέω, αγώνας»!

«Η πολιτική περίοδος που με έτρωγε ήταν τα χρόνια 1940-1950», λέει η σκηνοθέτρια στο συνοδευτικό της σημείωμα. «Μια περίοδος από την οποία είχα βιώματα, αλλά και που διαμορφώθηκε η πολιτική μου οπτική. Και δεν άλλαξα ακριβώς, όπως δεν αλλάζεις - σε καμία περίπτωση - τον πρώτο σου έρωτα. Ξεκίνησα χωρίς κανένα σχέδιο ("σενάριο", όπως λένε) και μάλιστα με επώνυμους από εκείνη την εποχή. Στο δρόμο μπερδεύτηκα. Τι δουλειά έχω εγώ με επώνυμους;

Ετσι βρήκα τις Γυναίκες εκείνες που έφτιαξαν ιστορία. Ολες εκείνες που περπατάνε πλάι μας στις πλατείες, στην αγορά, στα μανάβικα και δεν έχουμε ιδέα για ό,τι έκαναν - και αυτό, γιατί ποτέ δεν ζήτησαν τίποτα. Απλά ξόδεψαν τα νιάτα τους για την πατρίδα τους και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, δεν το μετάνιωσαν και είναι έτοιμες να ξανακάνουν το ίδιο. Και ας έχουν ψυχικές διαταραχές, ας είναι μερικές κουφές, ας έχουν ακόμη μερικές στο σώμα τους βόλια, ας βγάζουν έρπη όταν κάνουν αναμνηστικές εκδρομές. Μια από αυτές, μου είπε: "...κοιμάμαι και ξυπνάω με το θάνατο. Βλέπω στον ύπνο μου ότι με σκεπάζουν με χώμα" (...) Το μήνυμα της ταινίας είναι: Η ελπίδα στον άνθρωπο».

με αφορμή την δήλωση ενός <<συναδέλφου>> δημοτικού σύμβουλου της παράταξης του Λογοθέτη ότι ..<<είναι πολύ ευχαριστημένος που μετά τον εμφύλιο επεκράτησε η δεξιά και όχι ο κουμμουνισμός >> την δήλωση αυτή την έκανε στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο με αφορμή την αποφαση της Π.Ε.Α.Ε.Α να αναλάβουν την ευθύνη των εκδηλώσεων του εορτασμού του "Μπόκου της Κοκκινιάς " και όχι ο δήμος .

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο "κύριος " Πάτρωνας κάνει τέτοιες αντικουμμουνιστικές δηλώσεις μέσα στο συμβούλιο , προφανώς αυτός είναι ο σκοπός του άλλωστε δεν κάνει και τίποτε άλλο απο το να προκαλεί πάντα με τις δηλώσεις του .

Οι δικοί μας ΗΡΩΕΣ είναι όλοι αυτοί που έδωσαν τα νειάτα τους την Ζωή τους για την Εθνική ανεξαρτησία και την απελευθέρωση της Ελλάδας απο τους κατακτητές , και αυτό δεν ΄'εχει να κάνει μόνο με το ΚΚΕ

Πάτρωνα οι δικοί σου ποιοί είναι ; οι Σούρληδες , οι Κοτζαμάνηδες , οι χουντικοί , οι ταγματασφαλίτες που επικράτησαν μετά τον εμφύλιο και την "νίκη" της δεξιάς όπως καμαρώνης ; Να τους χαίρεσε .

Θέλει δουλειά όπως βλέπουμε το ξήλωμα δεν είναι μόνο στις δημόσιες δομές , το μεγαλύτερο ξήλωμα που θα προσπαθήσουν να κάνουν είναι αυτό της Ιστορίας .Θέλουν να αλλάξουν την Ιστορία μας δεν τους κάνει η Ιστορία της ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΤΗΣ ΚΟΚΚΙΝΙΑΣ .

Το ερώτημα είναι ΘΑ ΤΟΥΣ ΑΦΗΣΟΥΜΕ ;


1 σχόλιο:

blackbedlam είπε...

Στο προηγούμενο σχόλιό μου δεν υπάρχει απάντηση όχι ότι είσαι υποχρεωμένος για κάτι τέτοιο αλλά επειδή είναι θέμα ουσίας θα ήθελα την αποψή σου.
Μήπως αυτό το κειμενάκι που σου έλεγα εκφράζει ή και είναι ακριβώς η δική σου άποψη;
Αν ναι τότε πρέπει να γνωριστούμε!