Παρασκευή 29 Ιουλίου 2011

η αποδόμηση του δημόσιου σχολείου συνεχίζετε.

Χιλιάδες συνταξιοδοτήσεις, ελάχιστοι διορισμοί

Με τεράστιες ελλείψεις εκπαιδευτικών στα σχολεία θα ξεκινήσει και φέτος η σχολική χρονιά, αφού η υπουργός ανακοίνωσε μόνο 600 προσλήψεις εκπαιδευτικών!


MotionTeam

Για άλλη μια χρονιά, η σχολική χρονιά αναμένεται να ξεκινήσει με χιλιάδες κενά εκπαιδευτικών στα σχολεία. Η υπουργός Παιδείας, Αννα Διαμαντοπούλου, μιλώντας χθες σε πρωινή εκπομπή της ΝΕΤ είπε ξεκάθαρα ότι φέτος θα γίνουν μόνο 600 προσλήψεις εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Πριν από ένα μήνα περίπου, στη Βουλή, η ίδια είχε πει ότι οι φετινές προσλήψεις δεν θα ξεπερνούν τις 3.500 και τώρα ο αριθμός αυτός κατέβηκε στις 600!

Την ίδια ώρα συνεχίζονται οι αθρόες συνταξιοδοτήσεις εκπαιδευτικών. Σύμφωνα με την υπουργό Παιδείας ήδη το 2010 και το 2011 έχουν συνταξιοδοτηθεί 23.000 εκπαιδευτικοί, χωρίς να υπολογίζονται αυτοί που θα συνταξιοδοτηθούν αυτήν την περίοδο. Χαρακτηριστικά, η ΔΟΕ εκτιμά σε 11.000 τους εκπαιδευτικούς που θα ζητήσουν τη συνταξιοδότησή τους μέχρι τις 10 Αυγούστου.

Το πρόβλημα με τα κενά στα σχολεία, όμως, φαίνεται ότι θα είναι ακόμα μεγαλύτερο, δεδομένου ότι θα μειωθούν κατά πολύ και οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί που θα κληθούν στα σχολεία. Σύμφωνα με την προ μηνός σχετική τοποθέτηση της υπουργού, θα μειωθεί πάνω από 50% ο αριθμός των αναπληρωτών και σύμφωνα με πληροφορίες της ΔΟΕ οι προσλήψεις αναπληρωτών φέτος δεν θα ξεπεράσουν τις 6.000, ενώ πέρσι είχαν διοριστεί συνολικά 16.000 αναπληρωτές εκπαιδευτικοί.

Αν συνυπολογίσουμε όλα τα παραπάνω, είναι φανερό ότι η σχολική χρονιά θα αρχίσει με χιλιάδες κενά στα σχολεία. Αρκεί να θυμίσουμε ότι πέρσι το Σεπτέμβρη, με ανάλογο αριθμό συνταξιοδοτήσεων και μεγαλύτερο αριθμό προσλήψεων (περίπου 2.700 προσλήψεις είχαν ήδη γίνει) τα κενά σε νηπιαγωγεία, δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια ξεπερνούσαν τα 7.500 κι αυτό σύμφωνα με στοιχεία του ίδιου του υπουργείου.

Πρόθεση της κυβέρνησης, για τα κενά που γνωρίζει ότι θα δημιουργηθούν, είναι είτε να καλυφθούν με πληθώρα ωρομισθίων, δηλαδή εργαζομένων - λάστιχο ή με άλλους τρόπους... Θυμίζουμε ότι η υπουργός στην ομιλία της στη Βουλή στις 20 Ιούνη είχε κάνει λόγο ακόμα και για εθελοντική εργασία συνταξιούχων εκπαιδευτικών στα σχολεία(!), ενώ ήδη έχει ανοίξει η όρεξη δημάρχων να «συμβάλουν» στο θέμα προσλαμβάνοντας άνεργους εκπαιδευτικούς μέσω των προγραμμάτων «κοινωφελούς εργασίας» με πεντάμηνες συμβάσεις, ψίχουλα αποδοχών, μειωμένα δικαιώματα και διαρκή ομηρία.

Πέρα από τα τεράστια προβλήματα που θα δημιουργηθούν στα σχολεία, η δραματική μείωση των διορισμών έχει επιπτώσεις και σε ένα μεγάλο αριθμό εκπαιδευτικών που βρίσκονται εν αναμονή διορισμού και αντιλαμβάνονται ότι για άλλη μια χρονιά θα αναγκαστούν να περιφέρονται ελαστικά εργαζόμενοι, έχοντας οι περισσότεροι ήδη χρόνια στην πλάτη τους ως αναπληρωτές, έχοντας περάσει μια και δυο φορές διαγωνισμούς ΑΣΕΠ, έχοντας προσπαθήσει ενδεχομένως να κάνουν έναν οικογενειακό προγραμματισμό, αλλά ζώντας για χρόνια στην αβεβαιότητα.

1 σχόλιο:

Οι εκπαιδευτικοί του γκισέ είπε...

Τα σχολεία έκλεισαν. Πήραμε τις απολύσεις μας και τα παπούτσια μας στο χέρι από τις κατά τόπους διευθύνσεις, μαζέψαμε τα μπογαλάκια μας από τις προσωρινές διαμονές μας και επιστρέψαμε στη βάση μας. Μετρήσαμε τα λεφτά μας, μία, δύο, τρεις φορές, δεν βγαίνουμε μέχρι το Σεπτέμβριο. Τρέχουμε σε ΙΚΑ και ΟΑΕΔ μπας και βγει κάνα επίδομα και πληρώσουμε τα πάγια. Ξανακάνουμε αιτήσεις για του χρόνου, όποιος δεν έμαθε ποτέ γεωγραφία της ελληνικής επικράτειας στο σχολείο, μαθαίνει τώρα. Πατείς με, πατώ σε στις διευθύνσεις για μια θέση στον ήλιο, για μια θέση στο δημόσιο σχολείο. Άνθρωποι υποψιασμένοι, συνήθως με κάποια χρόνια ωρομισθίας και αναπλήρωσης στην πλάτη, χαμογελάνε με πίκρα «όχι ότι βγαίνει κάτι, όχι ότι θα σωθούμε, αλλά να μην λέμε ότι δεν κάναμε τα πάντα». Μικρότεροι σε ηλικία και πιο «αθώοι» συνάδελφοι έχουν κάτι από τον ενθουσιασμό και την αγωνία που θυμάμαι. Έρχονται συνήθως με ένα φίλο, μια κολλητή και κάνουν όνειρα για την αναπλήρωση, σαν να πρόκειται για παράταση της φοιτητικής ζωής.